Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

HELPOT JA MAKEAT VAPPUTIKKARIT

Ai, että iskikös makean nälkä? Ei iskenyt (seli, seli...). Iski visuaalisuuden nälkä. Okei, okei, myönnetään, myös pikkuisen se toinenkin. Ihan kaikkein eniten halusin kuitenkin vain kuvata jotain visuaalisesti värikästä vapun kunniaksi ja teidän iloksi. Olen perinteisesti paistanut munkkeja vapuksi, mutta nyt päätin skipata munkkihommat. Ihan jo siksikin, että niitä tulee sitten väistämättäkin ahdettua ihan tolkuttomat määrät. No, eipä silti, eivät nämäkään vapputikkarit mitään ton-ton-ton-ihmisten herkkuja ole, mutta ainakin nämä tulee syötyä nopeammin kuin munkit, joita tulee helposti syötyä pitkin vappua. Joku peruste kai sekin...

Kinuski, kolat, toffee, fudge. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Siskoni kanssa me kutsuimme tätä herkkua aina lapsina kinuskiksi. - Se oli herkkujen aatelia. Oikeastaan parasta, mitä pystyimme kuvittelemaan. Kinuskin keittelytraditioihin kuului perinteisesti aina kielen polttaminen: tietenkin kiehuvan kuumaa kinuskia piti kesken keittelynkin maistella... Yhtään en ole noista ajoista viifaftunut... ;)

Perinteisesti olen kipannut kinuskin aina leivinpaperin päälle pellille. Siitä sitä on sitten joko leikelty paloiksi tai vain kaavittu brutaalisti suoraan lusikalla suuhun. Tällä kertaa päätin toteuttaa kahvipöytäkelpoiset toffeet tikkari-idealla. Jossain olen joskus nähnytkin tällaisen lusikkaidean. En yhtään muista, oliko niissä toffeeta vai mitä, mutta sillä idealla nyt mentiin. - Toimii loistavasti! Pienempään herkkunälkään pikkulusikallinen ja isompaan se isompi. Osan päälle ripottelin vapputeemaan sopivia sokerikonfetteja.


Näin teet vapputikkarit:

Itse käytän nykyisin kinuskin tekemiseen tätä jostain aikoja sitten lukemaani ohjetta, johon olen lisännyt vain siirapin. Sokerin määrää voi toki myös halutessaan vähentää ja siirapin jättää pois, mikäli haluat astetta terveellisemmät tikkarit.

- 2 rkl voita 
- 2 dl sokeria
- 2 dl maitoa
- noin ruokalusikallinen siirappia

Laita kaikki ainekset kattilaan tai paistinpannulle. Keitä miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia, kunnes seos on riittävän jähmeää. Se perinteinen testihän tehdään siis niin, että juomalasissa olevaan kylmään veteen pudotetaan kinuskia. Mikäli se jähmettyy, se on valmista. On toki makuasia, kuinka kovaa kinuskistaan haluaa. Minä pidän siitä enemmän tällaisena pehmeänä eli ei pureskeltavana. Päälle sitten vielä ripaus konfetteja tai nonparelleja. - Ihan riittävän makeita ovat kyllä ilmankin. ;) 

Kun kinuski on valmista, annostele se valmiiksi leivinpaperin päälle aseteltujen lusikoiden päälle. Mikäli kinuski on vielä aavistuksen valuvaa, tue lusikat pidikepäästään esimerkiksi taitetun sanomalehden päälle siten, että lusikka on suorassa, eikä löysähkökään kinuski pääse valumaan pois lusikasta. Lusikathan eivät tässä hommassa mene miksikään eli ne voi tikkaritehtävänsä jälkeen pestä ja käyttää uudestaan aterimina.

Kun kinuski on jähmettynyt lusikoihin seuraa se paras paras hetki. Kun vain osaisi lopettaa ajoissa, pohtii kuvausasetelmaansa himoiten tuijottava nainen. Myönnetään, söin jo ainakin kolme tai ehkä viisi. Vinkki: Lusikat kannattaa siivota pois näkyvistä heti, ettei kukaan pääse laskemaan, kuinka monta olet jo herkutellut! ;)

Onko sinulla tai teidän perheessänne jotain vapputraditioita tai vakio vappuherkkuja? Meillä mennään aina aika spontaanisti fiiliksen mukaan. 

Mukavaa vappua joka tapauksessa - juhlilla tai traditioilla tai ilman! 


14 kommenttia

  1. Onpa ne herkullisen näköisiä - ja värisiä! Meille ei ole tainnut vielä kehkeytyä mitään varsinaisia jokavuotisia vappuperinteitä lasten kanssa, tai joo, onhan meillä se että leikkimökki laitetaan aina vapuksi kuntoon ja grillikausi yleensä viimeistään avataan silloin :). Herkut vaihtelee. Tänään tehtiin donitseja uunissa, hyviä oli nekin! Iloista vappua teidän joukolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eiks ookki! :) Ja myö makuisia. Ne, jotka vielä on jäljellä. ;) No, mut teillähän on vapputraditio. Ihanan kuuloinenkin vielä. Mekään ei olla oikein mikään semmoinen bileperhe. Yleensä mennään lasten ehdoilla pitkälti. Ja kun ei käytetä alkoholiakaan ollenkaan, niin vapuun ei sisälly sitten sitäkään puolta. Varmaan käydään tänään kaupungilla vähän pyörimässä ja mahdollisesti sitten yhden tuttavaperheen luona. Sinne on tulossa käsittääkseni aika paljon muitakin tuttujamme. Ihanaa vappua teillekin sinne ja mukavia leikkimökkikauden avajaisia! :)

      Poista
  2. Hehheh :D ai joku muukin tuhoaa todistusaineiston ennen kuin jää kiinni. Taidan tietää mitä kokeilen seuraavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu-u, kyllä vain! Valheella oli tosin aika lyhyet jäljet. Mies oli nähnyt tikkareiden kokonaismäärän ja todistusaineisto löytyy täältäkin. Jossain kohtaa iltaa aatteli itsekin maistaa ja totesi: "Siis, onks tässä ne kaikki, mitä on jäljellä?!". ;) Mut tosi hyviä siis oli ja tuo tikkarimuoto noista oli myös tosi käytännöllinen lapsillekin. Ja vaikka kuinka ovatkin makeita, ni verrattuna johonkin kirjavaan hedelmäkarkki-ilotulitukseen, ni näissä ei ole ainakaan mitään lisäaineita. Jossain vaiheessa tein toffeeta aika useastikin ihan perus karkkien korvikkeeksi juuri tuon lisäainepuolen vuoksi. Mukavaa vappua teidän perheelle! :)

      Poista
  3. Oi nam! Siitä on ikuisuus, kun olen tehnyt toffeeta!

    Meilläkään ei taida olla mitään vappuperinteitä - tai no sima ja munkit joo, mutta nekin voi tarvittaessa korvata jollain muulla. En lisäksi ole yhtään innokas palelemaan vappupiknikillä. :D

    Kivaa vappua teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kyl superhyviä, suosittelen! :) Ja tosiaan lusikkaan tehtyinä helppoja (liiankin..) syödä, eikä joka paikka ole lähmässä ja tahmassa. Ei mekään kyl missään piknikeillä käydä. Enkä oikein jaksa itse sitä sellaista yleistunnelmaa, kun lähes koko kaupunki on hiprakassa - kuka enemmän, kuka vähemmän. Tänään varmaan mennään käymään kaupungilla. On varmaan (ehkä) vielä vähän rauhallisempaa. Mukavaa vappua teillekin! :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitti. Kokeilepas ihmeessä! Tosin kääntöpuolena se, että näiden syömistä on vaikea lopettaa. ;)

      Poista
  5. Tosi kiva idea! Toimis varmaan myös lasten synttäritarjoiluna! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maiju! Joo, kyllä ilman muuta! Tuo lusikkamuoto on tosi näppärä ja siisti. Ei sotkeennu kädet ja vaatteet siihen toffeeseen niin helposti. Meillä ainakin 2,5-vuotias tyttö söi noita pikkulusikkamalleja tosi siististi.

      Poista
  6. Namskis toffeetikkarit!
    Meillä paistetaan vappuna rosetteja siman kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosetteja... just eilen muistelinkin, että sellaisiakin on olemassa. En ole itse ikinä tehnyt, enkä ehkä maistanutkaan. Eikös nekin ole sellaisia rasvassa paistettavia? Mut käytetäänkö niihin jotain metallista muottia tms. Täytyypä käydä oikein googlaamassa, et millaisia ne olikaan. Ihanaa vappua teillekin! :)

      Poista
  7. Kinuski on niiiin hyvää! Kakun päälliseksi olen sitä tehnyt muutamia kertoja. Ihan ensimmäisessä kokeilussa olin liian malttamaton ja satsi meni pilalle, koska lämpöä oli liikaa ja yritin saada liian nopeasti valmista.. Ohjeessa oli muistaakseni fariinisokeria, kermaa ja voita, ah niin epäterveellistä..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Ihan superhyvää. Siirappi ja fariinisokeri onkin ainakin minusta maun puolesta aika liki toisiaan. Hitaus on tuossa hommassa valttia. Itse taas kerran keitin niin pitkään, et lopputulos muistutti koostumukseltaan kylppärin seinälaattoja. ;) Siinä oli hampaat jo vaarassa.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.