Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

TRIKOOHIHATIN, PITSIPAITA JA ASIAA VÄLITTÄVÄSTÄ PUKEUTUMISESTA


Kuten moni varmasti tietää, tällä viikolla vietetään Vaatevallankumouksen viikkoa.
Kampanjaviikon alkukimmokkeena - tai lopullisena sellaisena toimi kolmen vuoden takainen tragedia Bangladeshissa: Rana Plazan vaatetehdas romahti - 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2000 loukkaantui. Henkilökohtainen vaatevallankumoukseni on saanut alkunsa vähitellen. Tietoisuuteni tekstiiliteollisuuden ongelmakohdista on kasvanut ja olen aktiivisesti myös etsinyt tietoa. Olen katsonut dokumentteja ja lukenut artikkeleita sekä joitakin aiheeseen vihkiytyneitä kirjoja. Kyllä, ahdistuksen määrä on myös kasvanut, mutta samaan aikaan myös ymmärrykseni siitä, että yksilön valinnoilla on merkitystä.

Olen alkanut tarkastelemaan omaa pukeutumistani eri kulmista ja pohtinut, mikä kaikki vaikuttaa oman vaatekaapin eettisyyteen sekä ekologisuuteen. Kehitettävää riittää omallakin kohdallani vielä paljon, enkä ole täysin ehdoton. Kohti eettisempää, ekologisempaa ja myös järkevämpää vaatekaapin täyttämistä kuitenkin mennään. Pienin askelin, mutta määrätietoisesti.

Yhtenä suurimmista herättäjistäni toimi ehdottomasti Rinna Sarajärven Hyvänmielen vaatekaappi. Sen lukemista suosittelen lämpimästi kaikille. Vaikka Vaatevallankumous-tempaus kytkeytyy tekstiiliteollisuuden eettisiin ongelmiin, käsittelen itse tässä pukeutumiseen liittyviä asioita muistakin kulmista. 

trikooneuletakki

Seuraavassa omia askeleitani ja päätelmiäni, joita olen viime vuosien aikana tehnyt. Eettisen ja ekologisen pukeutumisen yhteydessä käytetään usein termiä kestävä. Pohdin itse pukeutumista monelta kulmalta ja totesin, että kaikki siihen liittyvät tärkeät kulmat voidaan niputtaa yhteen ilmaisulla "välittävä pukeutuminen". Seuraavassa ajatukseni siihen liittyen auki kirjoitettuina.

1. VÄLITÄ ITSESTÄSI.
Pukeudu niin, että tunnet olosi hyväksi ja sisäisesti arvokkaaksi. - Kun voit itsessäsi hyvin, jaksat välittää myös muista. Jollet jo tunne omaa tyyliäsi, opettele. Mitä paremmin tiedät, mistä pidät ja mikä sinulle sopii - niin elämäntilanteeseesi kuin vartalotyypillesi, sitä vähemmän teet hutihankintoja. Ja sillä taas on ekologiset vaikutuksensa. Oman tyylin tunteminen on mielestäni kuin kivijalka: sen päälle on helppo rakentaa. Sitä voi halutessaan elävöittää pienillä trendijutuilla, mutta koko tyyliä ei tarvitse lähteä muuttamaan pintamuodin virtausten mukaisesti.

2. VÄLITÄ VAATTEISTASI.
 Anna arvoa vaatteillesi ja sille, että sinulla on ollut edellytykset hankkia ne. Se ei ole itsestäänselvyys. Säilytä vaatteitasi hyvin, pese oikein, huolla ja korjaa. (Tämä on se kohta, jossa itselläni on eniten skarpattavaa... minulla on taipumusta säilyttää vaatteitani kasoissa...)

3. VÄLITÄ YMPÄRISTÖSTÄSI.
Ole kohtuullinen: älä lisää holtittomasti maailman tekstiilijätteen määrää. Älä hamstraa, osta mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja, kierrätä ja panosta määrää enemmän laatuun. Vaatekaapin sisällön suunnittelu kokonaisuutena on myös ekoteko: mitä paremmin vaatteesi sopivat yhteen, sitä pienemmällä vaatemäärällä pärjäät. Tässä linkki hyvään artikkeliin, joka käsittelee vaatteiden ja materiaalien laatua.

4. VÄLITÄ MUISTA IHMISISTÄ.
Välitä ihmisistä, jotka tekevät vaatteesi. Ostovalinnat ovat viesti tekstiiliteollisuudelle. - Kysyntä ratkaisee. Mitä kriittisempiä ja tietoisempia ostajia me olemme, sitä kovemmaksi paine muutokseen tulee tuotantopäässä.

I made my clothes




Me käsistämme kätevät saamme omaatuntoamme hippusen puhtaammaksi tekemällä vaatteet itse. Sekään ei toki koko maailman tekstiiliteollisuuden ongelmia ratkaise, mutta itse tehden et ainakaan tule kannattaneeksi alipalkattua työtä epäinhimillisissä olosuhteissa. Tämän postauksen vaatteista shaalimainen trikooneuletakki ja pitsipaita ovat itse tehtyjä. Pitsipaidan alla oleva vaalea T-paita on hankittu kirpputorilta. Ainoastaan farkut ja kengät olen ostanut kaupasta. Paidan ja neuletakin kaavat ovat omiani. Paidasta tuli aavistuksen turhan nafti, koska kangasta oli tismalleen tuo pätkä, mitä paitaan meni. - Pieni dieetti olisi muutenkin paikallaan, että ehkä se jonkin ajan päästä on sopiva. Tai sitten ei...

Sekä neuletakki että pitsipaita ovat molemmat vaatekappaleina sellaisia, että ne sopivat todella monien vaatteiden kanssa ja monenlaisiin tilanteisiin: niin työpaikalle kuin vapaa-aikaan. Tällaisen kaapumaisen neuletakin taidan tehdä toisenkin. Siinä voisin jättää reunat vaille huolitteluita. Silloin ne rullautuvat ja laskeutuvat kauniisti. Tähän halusin kuitenkin huolitella reunat, koska poden lievää ahdistusta siitä, että vaatteen sisäsaumat kääntyvät näkyviin päällepäin.



Ajattelin, että voisin tehdä pikkuisen ohjeen vielä tuolle neuletakille. Se on tosi helppo ja nopea tehdä, mutta jollet ole aiemmin tehnyt, voisi pienestä ohjeesta olla apua.  

Olisi mukava kuulla, mitä itse tuumailet näistä tekstiilialaan liittyvistä eettisistä ja ekologisista asioista. Ohessa vielä linkit viime vuonna tekemiini juttukokonaisuuksiin, joissa käsitellään eettistä ja ekologista pukeutumista:


Mukavaa ja ajatuksia herättävää Vaatevallankumousviikkoa! 

15 kommenttia

  1. Kauniit vaatteet ja täyttä asiaa teksti! Tuo Hyvän mielen vaatekaappi olisi kyllä kiva lukea, jonossa heti Konmarin jälkeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suosittelen kyl. Konmari myöskin hyvä. :)

      Poista
    2. Täällä on maritettu jo jonkin aikaa. Tekee kyl tosi hyvää. Tulee tilaa hengittää.

      Poista
  2. Kyllähän noita vaateasioita tulee mietittyä, kun itse tekee suurimman osan. Itse olen miettinyt sitäkin, ettei tekisi liikaa vaatteita. Ettei ompelis vaan siksi, että se on niin hauskaa. Olen ajatellut, ettei jokainen tarvi vinoja pinoja paitoja ja housuja. Muutama riittää. Nyt onkin ollut mukava ommella Neidille, kun hän on hurahtanut niin paljon pituutta, että koko vaatekaapin sisältö on lähdössä kirppikselle.

    Ihana tuo viitta-kaapu. Tuommosen vois tehdä itselle vaikka siitä Kootin Pippuri-kankaasta, jonka vasta voitin sun arvonnassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Se on just se ompelevan vitsaus. En usko et ikinä pääsen täysin tarvepohjaiseen ompeluun mut kohtuuden tasolla oon mielestäni jo nyt. Isosta osasta kankaitakin luovuin kun totesin et turha niitä on tuolla kaappien täytteenä pitää.

      Ja kiitos. Ohje onkin jo täällä blogissa et siitä vain kokeilemaan! :)

      Poista
  3. Kivan näköinen....haluaisin kokeilla tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anja! Teinkin jo ohjeen. Se löytyy blogini postauksista ensimmäisenä. :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta! :) Röijy, kaapu, mikä lie. Mukavan rento ja monikäyttöinen. ohjekin on jo blogissani, jos haluat koklaa itse. :)

      Poista
  5. Voi miten ihailen tuota taitoa, että osaa tehdä itselleen vaatteita. Minä olen yrittänyt nyt ihan ajatuksella miettiä mitä vaatekaappiini hankin. Ostan entistä harvemmin ja silloinkin yritän aina ajatella vaatteen yhdisteltävyyttä muihin vaatteisiin. Olen huomannut, että vaikka vaatekaapissa on nyt vähemmän vaatteita kuin ehkä koskaan aikaisemmin, niin kaikki on nyt kuitenkin käytössä. Ennen kaappi oli täynnä vaatteita joita en käyttänyt ja joista en tykännyt. Edistystä on siis tapahtunut. Kivaa viikonloppua (voi varmasti jo to toivotella).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se nyt oikeasti ole edes niin kovin vaikeaa. Voi aloittaa jostain helposta. Vaikkapa tämän postauksen neuletakista, jonka ohje on nyt postattuna myös blogissani. - Tosi simppeli homma. Tuo vaatteiden yhdisteltävyys on tavallaan itsestäänselvä juttu jollekin kauhean järjestelmälliselle ihmiselle. Itselleni se oli ihan totaalinen herätys. Toden totta: sillä on tosi iso merkitys kokonaisuuden toimivuuden kannalta! Kuulostaa siis tosi hyvältä tuo sinunkin suuntasi. Mukavaa viikonloppua sinnekin! :)

      Poista
  6. Hienosti olet kiteyttänyt tuon välittävän pukeutumisen. Itse olen 20 vuotta sitten alkanut tehdä vaatteita ihan muista syistä kuin ekologisista tai eettisistä, mutta toki nämä teemat ovat nykyään itselläkin alkaneet jossain määrin vaikuttaa ompeluharrastukseen. Lähinnä siinä, että koitan hillitä intoani ommella liikaa vaatteita (lapsille) ja tehdä enemmän todelliseen tarpeeseen. Siinä olenkin kyllä tämän vuoden puolella mielestäni onnistunut hienosti, olen lisäksi saanut suunnattua kädentaitopuuskia uusille alueille, joissa taitoja ei ole vielä niin paljon kertynyt, joten töiden tekeminenkin kestää kauemmin eikä tuotoksia synny liukuhihnalta :). Myös kankaita on jotenkin ihan huomaamatta tullut ostettua vähemmän, ennemmin yrittää käyttää mahdollisimman paljon jo noita valmiiksi olemassaolevia.

    Mielenkiintoinen muotoilu tuossa sinun kaapujakussa. Ihana varmasti päällä. Mulla pisti kyllä nyt silti erityisesti silmään tuo kaulassasi roikkuva riipus, tosi kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Krista! Olenkin kiinnittänyt huomiota siihen, että olet selvästi vähentänyt ompelua tai ainakin sitä fiilisompelua ja teet tosi monipuolisesti kaikenlaista. Se on kyllä ompeluharrastajalle aina iso haaste, että ompelisi vain tarpeeseen. Siihen tähtään itsekin, mutta kyllä sitä aina välillä huomaa tekevänsä jotain ihan vain siksi, että se on kivaa ja inspiroivaa. :) Suunta kuitenkin täälläkin päässä jo huomattavasti parempi kuin ennen.

      Ja kiitos. Se on mukava päällä. Korun sain siskoltani juuri tuossa tovi sitten. Hän ei sitä enää käyttänyt, niin periytyi sitten mulle.

      Poista
  7. Neuletakkisi näyttää sellaiselta, jossa minä viihtyisin. Rakastan kaikki väljiä neuletakkeja/kaapuja/ponchoja. Pitsipaitaan yhdistettynä kokonaisuus on todella raikas.

    Välittävä pukeutuminen - ihana termi! Ja niin kattava. Olen tainnut ennenkin kommentoida, että olen aika harkitsevainen ompelija. Piheys on ehkä suurin syy, en henno laittaa kamalan paljon rahaa kankaisiin (paitsi niihin järjettömän halpoihin 2€/monta metriä kirppislöytöihin, heikko kohtani) ja ompelen todelliseen tarpeeseen. Kierrätysompeluissa heittäydyn ehkä enemmän, mutta muuten vaatelinja on aika perussettiä. Kankaiden alkuperään saisin kyllä kiinnittää enemmän huomiota, vaikka kovin helppoa niiden selvittäminen ei aina ole. Pojalle ompelen aina kasvunvaralla, meillä käytetäänkin samoja housuja yleensä pari vuotta. Nyt kankaiden laatuun tulee kiinnitettyä enemmän huomiota, kun pojan iho on niin pahasti tulehtunut. Joudun pesemään kaiken 60 asteessa ja vaatteet täytyy vaihtaa voimakkaiden voiteiden vuoksi joka päivä (pojalla on eskarissa eri vaatteet kuin kotona, joten pyykättävää riittää). Lääkäri epäili, että voi mennä parikin vuotta ihon kuntoon saamisessa, joten nyt jos koskaan kankaat joutuvat kovaan testiin :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas, en ole ollenkaan huomannut kommenttiasi! Vuoden vastausviive... pahoittelut! Toinen pihi täällä. En myöskään raaski ihan kauheasti maksaa kankaista. Ostan aleista ja esim. meidän tyttö on vielä niin pieni, et aika pienestäkin palasta kallista ihanuutta saa aikaan jotain kivaa. Mukavaa vappupäivää! 💕

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.