Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KEITTIÖN UUDISTUS KALKKIMAALILLA

kalkkimaalatut huonekalut
Olen jo pitkään halunnut kokeilla kalkkimaalilla maalaamista. Siihen tarjoitui viikonloppuna ihan mahtava mahdollisuus, kun mieheni löysi talonyhtiömme roskisten edustalta keittiöömme "uudet" tuolit. Naarmuuntuneet, mutta ryhdikkäät tuolit olivat saaneet roskistuomion jossain perheessä. Meille taas entisöintitarve oli tervetullut bonus. Kaikkein hämmästyttävintä oli se, että tuolit olivat tismalleen sellaiset, millaisia olin meille ajatellutkin tummanruskeiden, rustiikkityyppisten tuoliemme korvaajiksi! Tuolien naarmuuntunut pinta suorastaan huusi pintaansa kalkkimaalia ja sen ne myös saivat.

Riittoisa maali riitti vielä keittiön pöydänkin maalaamiseen ja yhteen tarjottimeen. Kun kalkkimaalin makuun pääsee, siihen on vaikea laittaa stoppia. Kaikkein hämmästyttävintä kalkkimaalissa on sen soveltuvuus erilaisiin materiaaleihin. Maalaamiemme tuolien jalat olivat alunperin metallinväriset. Jostain huonekalukuvastosta mieleeni oli piirtynyt metallijalkaisista tuoleista, joissa oli valkoiset jalat. Valkoiset jalat olivat mielestäni onnistunut valinta ja lopputulos on kivan tyylikäs. - Maali myös tarttui metalliin vaivatta.

Sunnuntaina oli ihana kerääntyä perheen kera aamiaiselle uudistuneeseen keittiöön. Olen jo pitkään ollut täysin kyllästynyt kotimme tummaan lattiaan. - Valkoiset kalusteet tuovat ihanasti valoa ja kivaa kontrastia tummaan lattiaan.

Ohessa koottuna vinkkejä kalkkimaalilla maalaamiseen. Täytyy todeta, että kalkkimaali on todella ylistyksiensä mittainen. Arki toki vasta osoittaa, kuinka hyvin maali kestää käytössä.


kalkkimaalilla maalattu pöytä
kalkkimaalilla maalatut tuolit
kalkkimaali
KALKKIMAALIN PLUSSAT (miinuksia en ole vielä keksinyt)
  • Maali on paksua ja hyvin peittävää: jo ensimmäisellä maalauskerralla lopputulos on kivan näköinen. Paksuudestaan johtuen kalkkimaali ei myöskään valu kovinkaan helposti.
  • Kuivuu nopeasti.
  • On hajutonta ja vesiohenteista: esimerkiksi maalausvälineiden ja käsien puhdistus maalaamisen jälkeen onnistuu siis ihan pelkällä vedellä.
  • Tarjolla on paljon ihania värejä ja väripigmenteillä maaleista voi myös itse sekoitella haluamansa värisiä.
  • Ekologista.
  • Kalkkimaali on hyvin riittoisaa.
  • Monikäyttöinen: kalkkimaalilla voi maalata monenlaisia materiaaleja: puuta, metallia, kangasta... Huonekaluja, sisustusesineitä, seiniä... You Name It!
  • Kalkkimaalilla maalaaminen ei vaadi suuren suuria pohjustustöitä. Pelkkä pinnan puhdistus riittää. Me tosin hioimme kevyesti pinnat ennen maalausta.
NÄIN MAALAAT KALKKIMAALILLA

Kalkkimaalilla maalatessa pinnasta tulee mattamaisen puuterinen. Pinnan voi tehdä tahallisen epätasaisesti suditun näköiseksi tai viimeistellyksi. - Kummin vain haluat.
  • Puhdista käsiteltävä pinta: pyyhi se huolella puhtaaksi mahdollisesta rasvasta jne. Mikäli haluat, voit kevyesti hioa pinnan, mutta se ei ole välttämätöntä.
  • Sudi maalia rennoin ottein eri suuntiin: näin saat tasaisimman lopputuloksen. 
  • Maalaa melko nopeasti, äläkä sudi pitkään samaa kohtaa. Maalaa mieluummin kuivumisen jälkeen uusi kerros. Maali kuivuu nopeasti eli uuden kerroksen voi maalata jo muutaman tunnin kuluttua maalaamisesta.
  • Yksi maalikerros saa aikaan elävän pinnan, jossa sudin vedot erottuvat. Toisella kerroksella jälki tasoittuu. - Valitse maalauskertojen määrä sen mukaan, millaisen lopputuloksen haluat.
  •  Kun maali on kuivunut, voi mahdollisia epätasaisuuksia hioa kevyesti hiekkapaperilla. 
  • Pinnoilla, jotka eivät joudu kovalle kulutukselle, riittää pelkkä maalipinta. Kulutukselle joutuvat pinnat kannattaa viimeistellä joko vahalla tai lakalla. Itse viimeistelin tuolit ja pöydän värittömällä vahalla.

kalkkimaalilla maalattu tarjotin

P

Päästyäni kalkkimaalauksen makuun, olisin voinut sutia sillä lähes koko asunnon... Sain kuitenkin hillittyä itseni ja tyydyin kokeilemaan maalia kalusteiden lisäksi vanhaan, pinnaltaan vioittuneeseen metallitarjottimeen. Hioin hilseilleen maalipinnan tasaiseksi ja sitten vain pintaan kalkkimaalia. Sävytin maalin ennakkoluulottomasti kangasmaalieni punaisella pigmentillä. - Ripaus pigmenttiä joukkoon ja näin kalkin valkoinen muuntui mansikkajäätelön väriseksi. Nam! En käsitellyt maalattua pintaa millään, koska tarjotinta on tarkoitus käyttää lähinnä kynttilöiden alustana tai esimerkiksi hedelmävatina.

kalkkimaalilla maalattu pöytä
Tykätään kyllä hirmuisesti meidän uudistuneesta keittiöstä ja kalkkimaalin pehmeän utuisesta pinnasta. Vähän kyllä jännittää, kuinka maali kestää keittiön pöydässä. Tavallinen maali (itse maalattuna) ei siinä kestänyt. Olen kuitenkin toiveikas. :)

Tämän postauksen kuvissa näkyy monenia omatekoisia sisustusjuttuja. Osa tosin aika blurreina taustalla. Niihin liittyvät postaukset pääset katsomaan täältä:

Teepannun ja mukien aluset: Kierrätyshuovasta kaunista teehetkiin
Herkullinen seinäkoriste pisaravärjätystä langasta
Valaisin rikkoutuneesta maljakosta ja jalkalampusta

Mitäs sinun viikonloppuusi kuului? Minä olen muuten aloitellut vähän kirjonnan opettelua. Instagramin puolella jo työtäni vilautinkin. Se on kyllä mukavaa puuhaa.

Onko kalkkimaali sinulle tuttu ja oletko jo kokeillut sitä johonkin? 

17 kommenttia

  1. Maalasimme kalkkimaalilla vanhat kellastuneet mäntypuiset ovet valkoisiksi. Vati useampi kerroksia,mutta kaunis tuli. Likalähtee pyyhkäisemällä ja ainahan voi laittaa tarvittaessa uuden ohuen kerroksen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi tuli varmaan ihanat! Mä katselin jo keittiön kaappien ovia sillä silmällä, mut vuokra-asunto, ni ei voi...

      Poista
  2. Kalkkimaalia en olekaan käyttänyt itse mihinkään, ihaillut vaan kaikkien muiden tekemiä maalauksia sillä. Kivan näköistä teillä! Valkoinen tuo mukavasti valoa ja avaruutta tiloihin. Keväällä sitä vielä korostetusti kaipaakin. Hienoa, että sinä lähdit kokeilemaan kirjontaa! Se on niin koukuttavaa puuhaa :D. Hidasta tietty, mutta itse tykkään paljon tehdä välillä sellaista hidastakin työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyl kokeileen. Sillä on tosi kiva maalata. Ja kiitos! Mun sielunmaiseman koti ois kyl ehkä enemmän sellanen romanttisempi: kulunutta maalipintaa jne. Mut se tyyli ei sovi ollenkaan nykyiseen kotiimme ja kun neliöitä on vähän, vaaleat värit tuo kivasti tilan tuntua. 🙂 Joo, kirjonta vaikuttaa kyl tosi kivalta. Ja ihan ehtymätön määrä mahtuukin maailmaan erilaisia pistotekniikoita! Olen pöyristynyt suorastaan. 🙂

      Poista
  3. Tämä postauksesi tuli kuin tilauksesta. Olen juuri tilannut itselleni pienen kokeilupurkin kalkkimaalia, värisävyä haluan ensin testata. Oliko vahaaminen sinusta työlästä ja saiko sen vahan helposti tasaiseksi? Mitä "rättiä" käytit vahauksessa? Kiitos jo etukäteen tiedoista. Mukavaa päivän jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sepäs kiva! Ei vahaaminen ollut kovin työlästä. Levittyi aika hyvin. Aavistuksen se jätti pintaan laikukkuutta, mut ei häiritsevästi. Käytin vahauksessa vanhaa käytöstä poistettua puuvillatrikoopaitaa. Se oli just hyvä. Tai mikä tahansa pehmeä puuvilla. Mukavaa pöivänjatkoa sinnekin! 🙂

      Poista
  4. Hei, mä myös tuunasin viikonloppuna keittiötä kalkkimaaleilla! Tosin kyseessä oli Ikean leikkikeittiö, mut silti. :D Rakastuin myös kalkkimaaleihin! Tosi näppärät ja ihanaa kun ne eivät haise. Mun tekis nyt mieli maalata vaikka mitä, esimerkiksi keittiöntuolit värikkäiksi, mut mun visio ei ole vielä saanut kauheasti kannatusta... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, no keittiöremppaahan sekin! 😉 joo hajuttomuus on kiva ja se helppo levitettävyys ja ettei valu jajaja tulihan noita plussia jo listattuukin. Siitä sit vaan keittiötuolien pariin! Sähän voit sanoo, et joo, tää väri näyttää tällai märkänä aika kirkkaalta, mut haalistuu kuivuessaan ja sit vaan, et hups, mä luulinkin väärin... 😉

      Poista
  5. Vau, mikä löytö! Teillä on kaunis keittiö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Laura! Olen kyllä iloinen tuosta löydöstä ja tulee aina niin hyvä mieli, kun saa jatkettua jonkun esineen, vaatteen tms. elämää. - Kuten hyvin tiedät. 🙂

      Poista
  6. Ensinnäkin ihan huikee löytö! Maalia vain pintaan ja kalusteet on kuin uudet!:) Tosi raikkaan näköinen uudistus. Mulla on ainostaan kokemusta askarteluun tarkoitetusta kalkkimaalista, kokeilin sitä nukkekodin kalusteisiin. Jotenkin ostaessa kuvittelin maalin just tuollaiseksi kuin kuvailit, mutta askarteluversio osoittautui aika luruksi. Siks mä päädyin pohjamaalaamaan kalusteet ensin valkoisella akryylivärillä, se nimittäin on just sellasta paksua ja kuivuu supernopeesti. Noilla kalkkimaaleilla sais tosi kivoja efektejä(purnukan mukana tuli ohjekirjanen erilaisista maalausvinkeistä), tummempi pohjamaali ja kalkkimaali päälle, sit hiois pohjamaalia esiin ja lopuksi vahais. Esim.just sellasta romanttista, vähän rustiikkia mistä mainitsit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Nuo efektihommat kuulostaa tosi kiinnostavilta! Hmm... mihinkähän niitä kokeilis...🙂

      Poista
  7. Hei!
    Kivan näköinen ruokailuryhmän olet tuunannut. :)
    Kiinnostaisi tietää miten pöytä on kestänyt käytössä.
    Itsellä tuolit on kestänyt hyvin kulutusta ja nyt harkitsen pöydän maalaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Yllättävän hyvin on kestänyt. Nimittäin oltiin aiemmin maalattu tuo pöytä pariinkin kertaan jollain perusmaalilla ja aina lopputulos oli sama: maali irtosi suikaleina. Tämän kalkkimaalin kanssa ei ole ollut tuota ongelmaa ollenkaan. Pinta on nyt tuosta maaliskuusta pikkuisen tummunut, sillä se on jotenkin sellainen huokoinen tuo maalipinta. Kannattaa siis puhdistaa sitä huolella. Sanoisin, että kyllä varmaan jossain kohtaa maalataan se uudestaan. Mutta nykyiselläänkin on edelleen minusta tosi ihana. Tykkään siitä sellaisesta pehmeästä utuisuudesta ja vähän vanhanaikaisesta ilmeestä. Ja pinta tosiaan ei ole kulunut tms. vaikka pöytä on kovalla käytöllä lapsiarjessa. Eli kyllä minusta toimii oikein hyvin pöydässäkin. Sen vahan se varmasti kuitenkin vaatii juuri. Pelkkää maalia en uskaltaisi käyttää noin kulutukselle altistuvassa pinnassa. Rohkeasti vaan maalailemaan! :)

      Poista
  8. Hei Sanna! Kiinnostaisi tietää, nyt kun aikaa on kulunut jo paria kuukautta enemmän, että miten maali kesti?
    Itsellä harkinnassa keittiön kaapit ja ahmin realistista tietoa... Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Täytyy kyllä todeta, että pöytä on maalattu uudestaan jo aika moneen kertaan tämän postauksen jälkeen. Toisaalta maalaaminen on niin nopeaa, että ei ole kauheasti haitannut. Mut voi olla, että laadukkaampi vaha tai lakka olisi voinut auttaa. Keittiön pöytä on kyllä varmaan kaikkein eniten kulutukselle altis kohde. Voisin kuvitella, että kaapeissa toimisi oikein hyvin. Niitä kun ei tartte päivittäin jynssätä, eikä niihin mene koko ajan likaa. Sanoisin siis, että oma kokemukseni on, että kalkkimaali sopii parhaiten kohteisiin, jotka eivät ole kovin vahvasti kulutukselle alttiina. Mutta olen myös ymmärtänyt, että maalien laaduissakin on eroja. En tiedä oliko vastauksestani apua. Meidän pöytä vaatisi kyllä jo taas perusteellisen uudelleen käsittelyn. 😊

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.