Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

SELÄTÄ JOUSTAMATTOMIEN KANKAIDEN OMPELUPELKO!

tytön mekko
Yhteistyössä: Almandiini

"Hei onko joku ommellut joustamattomista kankaista?" "Uskaltaisikohan sitä jo joku kerta kokeilla niiden joustamattomien ompeluakin?" Facebookin ompeluryhmissä näihin kommentteihin törmää tämän tästäkin. Suomalaisille trikoo tuntuu olevan synonyymi ompelulle ja joustamattomien kankaiden ompelufobia lähes massahysterian tunnusmerkit täyttävä syndroma.

Ymmärrän kyllä joustamavien kankaiden hyvät puolet, mutta en joustamattomien kankaiden ompelupelkoa. Siksipä otin nyt asiakaseni perustella, miksi joustamattomien kankaiden ompelua kannattaa ainakin kokeilla. Kokosin postaukseen myös ompeluvinkkejä. Toivottavasti niistä on sinulle iloa.

Postauksen vaatteet on ommeltu japanilaisia kankaita maahantuovan Almandiinin kauniista puuvillasta ja puuvillapellavasta.

liivimekko
liivimekko
JOUSTAVA VASTAAN JOUSTAMATON

Joustava kangas on monikäyttöinen ja päällä mukavan pehmeä. Joustavasta kankaasta ei kuitenkaan saa koskaan aikaisesti yhtä ryhdikästä lopputulosta kuin joustamattomasta. Erityisesti ohuet trikoot ovat vartalolle myös melko armottomia. Ne eivät tee oikeutta pienellekään muhkuralle tai makkaralle. Joustamaton sen sijaan tekee tarvittaessa mutkat suoriksi tai ainakin siloittelee lempeästi. Vaikka trikoo on löytänyt tiensä jo työelämään ja juhliinkin, on joustamaton kangas silti hengeltään lähes poikkeuksetta joustavaa arvokkaamman oloinen. 

PERUS OMPELUKONE RIITTÄÄ

Jos opettaisin untuvikkoa ompelemaan, tarjoaisin ensimmäiseksi materiaaliksi joustamatonta puuvillaa. Sen ompeluun ei tarvita saumuria, eikä markettikonetta kummempaa välineistöä. Riittää, että käytössä on suora ommel ja siksak. Sit mentiin!


HELPPOA ALUSTA ALKAEN

Mikä joustamattomien ompelusta sitten tekee niin kivaa? Joustamattoman kankaan kanssa ilottelu alkaa jo leikkuuhetkellä. Esipesty kangas ei ole venähtänyt pesussa, vaan se on juuri sen muotoinen kuin pesukoneeseen heitettäessä. Leikkaushetkellä kankaan voi vain hulmauttaa auki ja kaksinkerroin. Juuri sen kummempia asetteluita ei tarvita. - Paitsi, jos kyseessä on kovin ohut, liukas tai esimerkiksi sähköistyvä keinokuitu. Puuvillan ja pellavan kanssa noita ongelmia ei ole. 

KUIN JUNAN RAITEITA PITKIN

Ompeluvaiheessa joustamaton kangas kulkee paininjalan alla kuin ajatus tai juna raiteillaan. Päärmeiden ja saumojen ompelu on helppoa ja erityisesti kokeneempi ompelija pystyy ompelemaan päärmeet halutessaan vaikka ilman nuppineulojakin: sen kun vain tattaa kangasta sitä mukaan kuin ompelu etenee. - Melko miellyttävää.

Mielestäni joustamattomien kankaiden ompelu on kuin otos hyväntuulisesta jenkkileffasta, jossa huristellaan avoautolla pitkin viivasuoraa tietä halki auringonpaahtamien aavikoiden aurinkolasit silmillä ja huivi kevyesti tukan suojaksi kietaistuna. Thelma ja Louis - tie on auki, täältä tullaan! :) 

shortsihame
shortsihame

VINKKEJÄ JOUSTAMATTOMIEN KANKAIDEN OMPELUUN

Joustamattomien kankaiden suurimmat mahdollisuudet piilevät istuvuudessa, jollaista ei oikein trikoilla voi saada aikaan. Luulen, että joustamattomien kankaiden ompelupelko liittyy myös eniten tähän seikkaan. Istuvan vaatteen ompelu vaatii opettelua, mutta se on sen arvoista. Ja toki joustamattomista vaatteista voi tehdä myös paljon muuta. 

Ohessa hyödynnettäväksesi vinkkejä joustamattomien ompeluun. Listaa olisi voinut jatkaa vaikka kuinka, mutta koitin poimia mukaan olennaisimmat.

1. Aloita helposta. Hyviä starttereita joustamattomien kankaiden ompeluun ovat esimerkiksi laukut, pussukat, löysähköt tunikatyyppiset paidat tai tyttöjen helpohkomalliset mekot. Mikäli ompelet vaatteen, älä ompele ihan ensimmäiseksi sellaista, joka on istuvuudeltaan kovin vaativa.

2. Valitse sopiva kankaan paksuus. Aivan kuten joustavissa, myös joustamattomissa kankaissa on suuri merkitys sillä, minkä paksuisen kankaan valitset mihinkin käyttötarkoitukseen. Ohut puuvilla laskeutuu kauniisti ja soveltuu kivasti paitoihin, mekkoihin, hameisiin ja tunikoihin. Esimerkiksi sortseihin ja housuihin sen sijaan kannattaa valita paksumpi materiaali ryhdikkyyttä tuomaan. Paksumpi puuvilla, puuvillapellava tai pellava sopivat hyvin edellä mainittuihin. Pellavassa toki tulee ottaa huomioon sen rypistyvyys. Istuviin vaatteisiin, kuten esimerkiksi kotelomekkoihin kannattaa valita vähän paksumpi kangas. Näin vaatteesta tulee ryhdikkäämpi.

3. Muista esipesu! Mikäli vielä joustamattomien kankaiden kohdalla fuskaat toisinaan esipesusta (en kyllä suosittele - ihan jo kankaiden kemikaalien vuoksi), niin tässä lajissa sitä ei kertakaikkiaan voi jättää tekemättä. Kun joustamaton kangas kutistuu, se todellakin kutistuu. Peruuttamattomasti. Se ei veny alkuperäisiin mittoihinsa, vaikka kuinka kiskoisi.

4. Voinko hyödyntää trikoovaatteen kaavaa? Joustavalle kankaalle suunniteltu kaava ei yleensä koskaan toimi sellaisenaan joustamattomalle kankaalle. Se jää yksinkertaisesti vain aivan liian naftiksi. Lisäksi esimerkiksi naisten yläosat vaativat joustamattomissa pääsääntöisesti ainakin rintamuotolaskokset.Tarkista siis aina, millaiselle materiaalille kaava on suunniteltu.

5. Tee esityöt huolella. Mittaa ja varmistele. Erityisesti, mikäli vaatteeseen tulee muotolaskoksia. Neulaa laskokset paikoilleen ja sovita. - Hyvin usein muotolaskosten paikkaa joutuu vähän siirtämään tai laskosta pienentämään tai suurentamaan. 

Mikäli haluat esimerkiksi kynähameen tai kotelomekon, jossa on pieni jouston vara, leikkaa kangas vinottain/kulmittain. Joustamatonkin kangas nimittäin joustaa jonkin verran, kun sen leikkaa vinottain. Tämä toki vaatii sen, että kangas on yksivärinen tai kuosi sen tyyppinen, että vinoon leikkauksen lopputulos näyttää järjelliseltä.

6. Sovita, sovita, sovita! Vaatetta ommellessasi muista sovitus. Tarkkaile hartioita, vyötärö- ja lantiolinjaa. Kurkkaa myös takapuolelle: jääkö alaselkään pussia vai laskeutuuko kangas kauniisti myös selästä? Erityisesti istuvien vaatteiden tekeminen vaatii huolellista sovittamista. Sovita mieluummin liian paljon kuin vähän. Istuvia vaatteita tehdessä harsiminen on hyvä keino testata istuvuutta. Itse harsin ompelukoneen harsinompeleella, joten se ei vie edes kovin paljoa aikaa. 

7. Huolittelulla vai ilman? Pääsääntöisesti joustamattomien kankaiden saumat tulee huolitella siksakilla tai saumurilla. Ommeltaessa esimerkiksi laukkuja tms. joissa saumat jäävät vuorikankaan väliin, ei huolittelua tarvita. Hyvin voimakkaasti liestyvän sifongin saumat suositellaan ommeltavan ns. pussiin. Tähän liittyen löydät hyvän ohjeen esim. täältä.

8. Muista silitys! Joustamattomia ommellessa silitysrauta kannattaa pitää hollilla ja lämpimänä koko ajan. Saumat, laskokset yms. kannattaa ehdottomasti aina silittää. Näin lopputuloksesta tulee huomattavasti siistimpi ja muodosta sellainen kuin pitääkin.

shortsihame

shortsihame

shortsihame
Mielestäni joustamattomat kankaat on aivan suotta tiputettu pois lasten garderobeista. - Onhan niitä käytetty maailman sivu! Perinteisesti joustamattomat materiaalit mielletään lasten pukeutumisessa juhla-asujen aineksiksi, mutta ei niiden  tarvitse olla pelkästään sitä. Ompelemani mekko on erilliseen tyllihameeseen yhdistettynä juhlava, mutta kun alle laittaa trikoopaidan ja legginssit, on lopputulos perus kyläilyvaate. Shortsihame puolestaan toimii kivasti ihan päiväkotiarjessakin. Tykkään vaatteiden monikäyttöisyydestä. Sitä silmällä pitäen ompelin nämäkin. Shortsihamettakin voi käyttää jo tähän aikaan vuodesta sukkisten kanssa ja kesällä sitten ilman. Vähän siihen jäi vielä kasvuvaraa: olisi saanut jäädä aavistuksen polven yläpuolelle. 

Liivimekon kaava on Ottobresta, shortsihameen mukailtu kaupan vaatteen pohjalta.

Almandiinin hyvälaatuiset, japanilaiset puuvillat ja puuvillapellavat ovat todella kivoja ommeltavia ja kuosit kaunniita.

Ja mikäs sit ois semmoinen sopiva loppukaneetti vielä... Hmm... No, ole nyt ainakin sen verran joustava, että annat sen mahdollisuuden myös joustamattomalle! ;)

Millaisia kokemuksia sulla on joustamattomien ompelusta vai kuulutko tuohon joustamattomien fobiaryhmään? Olisi myös kiva kuulla, että mikä siitä tekee niin pelottavan?


Tykkäsitkös postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista.

18 kommenttia

  1. Hei, koska aloitin ompeleminen kauan sitten, ennemminkin pelkään joustavia kankaita. Siksi tuo avoautolla ajelu tuntuu hyvältä. Käytän saumuria huolitteluun, koska se on niin paljon nopeampi ja siistii samalla saumavarat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on selkeesti juttu, joka liittyy siihen, millon on aloittanut ompelemaan. Viime vuosina aloittaneet ovat todennäköisesti aloittaneet niistä joustavista. On niin paljon äitejä, jotka ompelevat kuosillisista joustavista lapsilleen. Silloin joskus 20 vuotta vuosia sitten ei edes ollut mitään kovin kivoja joustavia.

      Poista
  2. Sain itse uutta intoa joustamattomien kankaiden ompeluun Lotta Jansdotterin kirjasta:Lempivaatteita. Tosi inspiroiva kirja! Ja on mukavaa ommelle välillä muustakin kuin joustavista, hyvät puolet kummassakin materiaalissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, olenkin kuullut tuosta. Täytyypä etsiä käsiin. Kuulostaa kivalta! 🙂

      Poista
  3. Minä myös kammoan enemmän joustavia kankaita. Kansalaisopiston kursseilta kaipaan sovitusapua, kun itselläni ei ole nyt mallinukkea. Sovittelu ja muokkaukset todellakin tärkeitä joustamattomien kanssa, ei voi olla ihan niin suurpiirteinen jos haluaa hyvinistuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sovitusnukke ois kyl niin kullanarvoinen. Ei mullakaan ole. Helpottaisi kyl huomattavasti. Mut ei auta kuin riisua ja pukea, mallata peilistä ja riisua ja pukea. 🙂

      Poista
  4. Noniin nyt tämä joustamattomien kankaiden postaus! :D
    Tosi hyvä ja havainnollistava! Olin menettää jo toivoni kun viikonloppuna väkersin sitä mun trikookangasta, se on vain niin vaikeaa.

    Almandiinin kankaat ovat kyllä niin syötävän hyvän näköisiä että on käytännössä mahdotonta olla ostamatta sieltä mitään, kun sivuille harhautuu. Mä oonkin tehnyt Almandiinin kankaista hameita vähän isommalle lapselle (itselleni), kun mikseipä aikuisellakin voisi olla hauskasti kuvioituja vaatteita :)

    T. Blogisisko Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nimenomaan joustavissa on haastetta. Venyt ja vanuu jne. Hauska kuulla, et Almandiinin kankaat olikin jo sulle tuttuja. 🙂

      Poista
  5. Tämä olikin hyvä postaus 😎

    VastaaPoista
  6. Itse aloitin joustamattomista kankaista ompelutieni ja itse pidän enemmän juuri joustamattomien ompelusta kuin trikoon tai muun joustavan ompelusta. Hyvä postaus :)

    VastaaPoista
  7. Hyvä kooste joustamattomien ompelusta! Ja tosi ihanat vaatteet <3! Joo, joustamaton on myös minun lemppari. Varsinkin puuvilla ja pellava on kaikkein parhaat: ne pysyy just siinä, mihin ne silittää. Kuten tuossa ylempänä mainitsitkin, niin ei silloin juuri ollut joustavia kivoja kankaita, kun minäkin olen ompelu-urani aloittanut, joten niistä sitä on eniten tullut tehtyä.

    Kammoksuin ihan kamalasti joustavien ompelua, kun pojalle aloitin tekemään niistä vaatteita :D. Säätöjen pitää olla koneessa viimeisen päälle, aina joku reuna rullautuu, venyy ja vanuu. Ymmärrän kyllä, miksi monet niistä tykkää tehdä. Pienet mittavirheet voi oikaista venyttämällä vähän toista puolta (vaikka itse en sitä suosittelisi, monesti sen näkee vaatteesta, jos on venytelty saumoja täsmäämään). Joustamattomia kyllä ihan turhaan pelätään, just puuvilla ja pellava on kaikkein helpoimmat materiaalit ommella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! 💞 Niinpä just. Onneksi kaapissa oottaa ompelua useampikin kiva puuvilla. Hameita pitäis tehdä. Pitäis vaan löytää kiva kaava. Mukavaa viikonloppua! 😍

      Poista
  8. Jepulis jee, komppaan tosi montaa kohtaa sun kanssa. Puuvilla on täälläkin osoitteessa ihan pop :). Puuvillavaatteet myös oman kokemukseni mukaan säilyy monesti paljon parempana lapselta toiselle kuin trikoovaatteet. Joustamattomasta voi tehdä oikeestaan ihan mitä vaan, joustavan käyttäytyminen taas voi aiheuttaa monessakin asiassa vähintäänkin harmaita hiuksia. Oon tässä blogivuosien saatossa jo jotenkin oppinut nauttimaan trikoonkin ompelusta, ainakin välillä, mutta jos mun pitäis valita loppuelämäksenbi vain toinen kangaslaatu niin kyllä se valinta olis kuitenkin tosi helppo :D.

    Kiva juttu oli muuten tuo sun postaus sieltä Pingistä. Sitä tässä on itsekin miettinyt, että luetaanko blogeja enää ollenkaan. Kyllähän mä itse siis luen, mutta toki harvemmin ja valikoidummin kuin vaikka 2 vuotta sitten. Ei sieltä Instastakaan aina ihan riittävän hyvin näe kaikkea :). Ja kiva lukea kuulumisia sillai vähän laajemminkin kirjotettuna ainakin sellaisilta, joita on jo pitempään seurannut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kestävyys on kyl yksi hyvä pointti kans. Ajan kanssahan elastaani väsyy. Elastaaniton ei. Hip hei! 🙂👌 joo se on totta, et instasta ei kaikkea näe tokikaan. Se on sitä pikaruokailua. Mut huomaan kyl itse vähentäneeni blogien lukemista paljon viimeisen reilun vuoden aikana. Jotenkin vaan ei aika riitä kaikkeen. Mukavaa viikkoa sulle! 🙂

      Poista
  9. Tosi kauniita vaatteita<3 Almandiinin kankaissa on tosi kivoja kuoseja ja sopii kyllä mitä parhaimmin lastenvaatteiden ompeluun(sisustusjuttuihin myös). Hienon koosteen olet meille jälleen laatinut. Loistavasti kuvailit joustamattoman ompelua, se on parhaimmillaan just huristelua jenkkileffan tyyliin:) Itse tykkään kans enempi joustamattoman ompelusta, erityisesti oon tykästynyt pellavaan. Suurin haaste noissa joustamattomissa on(vaikka joku tyköistuva mekko), kaavojen muokkaaminen/istuvuus. Jos joku sauma vähän kinnaa, niin eihän se vaate tunnu miellyttävälle päälle, eikä tietysti näytä hyvältä. Josta tulikin mieleen, että ilmottauduin syksyllä seutuopiston ompelukurssille. Ajattelin hakea apua kaavanmuokkauksiin(omien mittojen mukaan tehtyihin peruskaavoihin hienosäätöä), että pääsee oikein todenteolla sit ompelemaan joustamattomia ja vähän vaikka kuosittelemaankin:)

    VastaaPoista
  10. Perusompelukone täälläkin. Ja kuten moni, aloitin ompelut joustamattomilla kankailla, joka minusta on edelleenkin helpompaa. Saumurin myötä innostuin trikoon ompeluun, mutta edelleen mietityttää esim. paksumman trikoon ompelu, rullapäärmeestä puhumattakaan.
    Kiva lukea sivultasi monenmoista. Kiitos!

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.