Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Ihan puskista, osa 7: Kuusenkerkkäsiirappia ja -pannukakkuja

kuusenkerkkäsiirappipannukakut
Juhannus kolkuttelee ovella. Ainakin meidän perhetraditioihin kuuluu usein viimeistään juhannuspäivänä lettukestit. Jotenkin ne vain istuvat täydellisesti mökkielämään. Mikäli kaipaat lettuhommiin vaihtelua, niin tässäpä. Amerikkalaistyyppiset pannukakut kuusenkerkkäsiirapilla - kuusenkerkkäsiirappia loraus taikinaan ja valmiiden pannareiden päälle. Nam!

Postauksessa siis ohje sekä helppoon, itsekseen valmistuvaan kuusenkerkkäsiirappiin että -pannukakkuihin. Jälkimmäiset eivät tosin valmistu itsekseen. ;)

kuusenkerkkäpannukakutkuusenkerkkäsiirappi
Vielä ehdit tekemään kuusenkerkkäsiirapin juhannukseksi. Olen itse joskus aikanaan keitellyt siirapin ja se tuntui kestävän ikuisuuden. Tällä ohjeella siirappi syntyy itsestään.



NÄIN TEET KUUSENKERKKÄSIIRAPIN

Kuusenkerkkäsiirappia voi tehdä myös keittämällä, mutta tässä ohjeessa se tehdään uuttamalla ja prosessi tapahtuu ihan itsekseen.

kuusenkerkkäsiirappi
Näitä tarvitset:

- Kuusenkerkkiä
- Mitä tahansa sokeria
- Kannellinen lasipurkki

Tee näin:

1. Kerää kuusenkerkkiä esim. sen verran kun saat mahtumaan yhteen lasipurkkiin. Sirottele purkin pohjalle sokeria. Sen jälkeen kerros kerkkiä, sitten taas sokeria jne. kunnes purkki on täynnä. Itse en tosin kerännyt kerkkiä ihan koko purkillista. Sokerin määrä on pikkuisen makukysymys, mutta tuo purkissani näkyvä suhde tuntui toimivalta ja siirappi oli sopivan makeaa.
2. Aseta purkki aurinkoiseen paikkaan. Kääntele sitä välillä ja anna olla auringossa noin 3-4 päivää. Huomaat kyllä, kun prosessi lähtee käyntiin. Purkki alkaa "hikoilemaan" sisältä ja sokeri alkaa sulamaan.
3. Tältä sisältö näyttää päivän jälkeen.
4. Tältä neljän päivän jälkeen. Siirappi on valunut pohjalle.

Lopuksi kaada purkin sisältö lävikön läpi. Anna valua pitkään ja painele vaikka haarukalla kerkkiä, jotta saat kaiken talteen. Sitten se onkin valmista nautittavaksi. Säilytä siirappi jääkaapissa.

P.S. Kuusenkerkkien keräämiseen vaaditaan maanomistajan lupa.

NÄIT TEET KUUSENKERKKÄSIIRAPPIPANNUKAKUT

Näitä tarvitset:

- 5 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vanilliinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1/2 tl kardemummaa
- 1-1,5 dl kuusenkerkkäsiirappia
- 25 g voita
- 6 dl maitoa
- 3 munaa
- Ripaus suolaa

Tee näin:

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Sekoita maito, voi ja munat kuiviin aineisiin. Lisää lopuksi kuusenkerkkäsiirappi. Paista pikkulettupannulla. Tarjoile kuusenkerkkäsiirapin, vadelmien tai mansikoiden ja kermavaahdon kanssa.

kuusenkerkkäsiirappipannukakut


















Minä lukeudun siihen suurimaan osaan ihmisistä, joilla kesäloma alkaa juhannukselta. Ah, se on niin tervetullut! Ja bloggauksen suhteen aion mennä fiiliksellä eli pidän taukoa, jos siltä tuntuu, mutta todennäköisesti postauksia syntyy. Näin ainakin tähän mennessä.

Ihan puskista -juttusarjani aiemmin julkaistut osat voit lukea täältä:

Alkukesän herkku on voikukkakakku
Vuohenputki-paprikaveneet


Ja kesäisen, mökkeilyaiheisen podcast-sarjani "Mökkiekoilua" ensimmäiset osat voit kuunnella täältä.

Ihanaa juhannuksen odotusta!


6 kommenttia

  1. Tällaset perinteiset menetelmät on aina kivoja kun tuodaan uudelleen esille :)

    Pitäisi kyllä itsekin kokeilla kuusenkerkkäsiirappia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eiks ookki! Huomasin, et säkin oot villiintyny. 🙂

      Poista
  2. Mun anoppi tekee kuusenkerkkäsiirappia aina ihan koko vuodeksi. Se on paksumpaa jankkia ja sitä käytetään yskänlääkkeenä ja kurkkukipuun. Lusikallinen suuhun ja tauti paranee. Toimii kuulemma hyvin. Ei ole itsellä ollut tautia, niin en ole voinut testata, mutta lapset ja mies ovat niin todenneet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa tehdä keittämällä. Sillai tulee paksua. Joo toimii kuulemma hyvin myös yskänlääkkeenä. Oon joskus kans keittänyt, mut mä tykkään enempi tällä metodilla tehdyn siirapin mausta. On hienojakoisempi, eikä se kuusen maku oo niin äärimmäisen vahva.

      Poista
  3. Tuo kuva hipoo jotain käsittämättömän rajaa... uskomaton herkkuannos! Olet taitava kuvaaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! 😘 Mulle näissä ruokapostauksissa kuvaaminen on tosi olennainen ja inspiroiva juttu. Oon innostunut siitä tosi paljon. Mut ai että, kun oisit nähnyt tästäkin sen behind the scenes -otoksen. Kun kuvaa kuuman ja kylmän yhdistelmää, pitää olla nopea, ettei homma lässähdä. Ja sit just tietty kriittisellä hetkellä vessasta kajahtaa "pyyhkimään"... ja sitä rataa. 😂

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.