Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KOKEILUSSA: HIUSTEN VÄRJÄYS MARJA-ARONIALLA

marja-aroniavärjäys
Muistatkos, kun tuossa jokunen tovi sitten kokeilin hiusten värjäystä kahvilla? Metodin toimivuus kohotti kiinnostukseni luonnonmukaista kauneudenhoitoa kohtaan noin potenssiin sata. Luettuani netistä hiusten värjäyksestä marja-aronialla intoni kiihtyi vimmaisen pitelemättömäksi. Uu, wau! Siniset marjat, joiden mehu on vahvan punaista. - Leiskuvan punainen tukka! Punatukkaisine visioineni säntäsin puskiin.

En löytänyt marja-aroniavärjäykseen minkäänlaisia ohjetta ja niinpä päätin keksiä sen itse. - Ei kai se nyt niin vaikeaa voisi olla, pohdin. Olin kuitenkin epävarma jo siitä, kuuluisiko marjat keitellä värjäystä varten mehuksi vai käytettäisiinkö marjat survottuina: mehuineen ja marjan riekaleineen päivineen. Täynnä kokeilunhaluista intoa kuitenkin heittelin marjat kulhoon. Ajattelin säveltää vielä hiukan ja sotkin sekaan väriä syventämään hyvin tummaksi haudutettua teetä sekä ruokalusikallisen kaakaojauhetta. Sitten vain sauvasekoittimella kaikki tasaiseksi seokseksi.

Lopputulos muistutti erehdyttävästi aamiaissmoothieta. Tällä erää kippaisin smoothiet kuitenkin suuaukon sijaan päähäni. Tuijotin marjaseostani aavistuksen epäuskoisen näköisenä. Et oo tosissas, joku kuiskasi sisältäni. Kyllä vain, tuiskaisin takaisin. 


hiusten värjäys marja-aronialla


Sekoitettuani tukka-smoothieni astelin seokseni kera kylppäriin. En oikein tiennyt, olisiko tukka kannattanut kastella ensin vai ei. Päätin jättää sen kuivaksi. Asettelin pääni lavuaarin yläpuolelle. Kaavin marjamössöä mukista ja levittelin tukkaani. Hieroin kaikkialle niin hyvin kuin suinkin pystyin.

Nostin pääni pystyyn lisätäkseni seosta päälaelle. Punainen mehu valui noroina pitkin kasvojani. – Onneksi olin sentään ollut sen verran viisas, että olin suojannut hartiat pyyhkeellä ja jättänyt päälleni ainoastaan mustan topin ja sukkikset.

Lisäsin mönjää sinne tänne, kunnes näytti siltä, että sitä on kaikkialla. Ja eikä ainoastaan näyttänyt. Sitä todellakin oli kaikkialla. Siis ihan kaikkialla! Helakanpunainen mehu valui noroina niskaani ja poskille. Mielessäni olin visioinut eteerisen kauneudenhoitohetken hiusten värjäyksen ohessa... Kasvojen kuorinta ei kuitenkaan nyt kuitenkaan ihan ensimmäisenä juolahtanut mieleeni punaisen mönjän kanssa kamppaillessani.

Pahimman valumisen estämiseksi sujautin päähäni tukan ja koko muun ympäröivän elämän väliseksi suojaksi muovipussin.  Vaan eipä ollut apua Alepan pussista tällä kertaa. En voinut poistua kylppäristä ollenkaan, koska marjasose valui muovipussin välistä tasaisena nauhana. Tuputtelin kasvojani ja niskaani pyyhkeellä. Vilkaisin ympärilleni. Värjäyksen jäljiltä lavuaari näytti siltä kuin kylppärissämme olisi tapahtunut murha.

Värjätessäni tukkaani kahvilla, pidin väriseoksen tukassani pari tuntia. Marjaseosta jaksoin pitää aloillaan puolisen tuntia. Sitten riitti. Astelin suihkuun ja sama murhan jälkeinen tunnelma levittäytyi suihkualueelle… Onneksi väri kuitenkin lähti pois huuhtelemalla. Ja niin. Se todellakin lähti pois huuhtelemalla. – Ihan kaikkialta.

hiusten luonnonmukainen värjäys
Ennen marja-aroniakäsittelyä
hiusten luonnonmukainen värjäys
Jälkeen aroniavärjäyksen... Leiskuvan punainen tukka, indeed!

Hiusten huuhtelun jälkeen harjasin tukkaani ja yritin samalla rapsutella irti päänahkaani liiskautunutta marjamäskiä. Tarkastelin lopputulosta peilistä. Hmmm… ei punerra, ei. No, ehkä se väri tulee esiin kuivauksen jälkeen. Kuten arvata saattaa, eipä tullut. Yritin epätoivon vimmalla hakea tukastani edes punaisen häivähdystä. Turhaan. Väri näytti lähes tismalleen samalta kuin lähtötilanteessa. Kenties ripaus lämpöä, mutta punaiseksi sitä ei voinut hyvällä tahdollakaan kutsua.

En yhtään tiedä, mitä minun olisi pitänyt tehdä toisin. Enkä tiedä, haluanko ottaa enää edes selvääkään. Tukan värjäys marja-aronialla, jatkoon vai ei? – Arvannet vastaukseni. Nope.

marja-aroniavärjäys

Aronialla voisi kuitenkin ehkä värjätä lankoja ja kankaita. Ja suun kautta nautittuna aronia on huippujuttu. Siinä on enemmän antioksidantteja kuin mustikassa. Minulle itselleni aronia oli marjana ennen tätä kokeilua aivan uusi tuttavuus.

Kerrostalon asukkeina meillä ei ole omaa pihaa, mutta koristepensaina käytettäviä aronioita kasvaa siellä täällä ympäri lähitienootamme: yleisillä puistomaisilla alueilla. Noilta yleisiltä alueilta kukaan ei yleensä ikinä poimi marjoja, vaan ne mätänevät puskiin tai jäävät lintujen ruoiksi. Muistan joskus miettieni, että mahtavatkohan puskien marjat olla myrkyllisiä. No, eivät siis todellakaan ole, vaan super terveellisiä. Marja-aroniasta voi tehdä mehua, hilloa tai pakastaa sellaisenaan ja käyttää vaikka smoothie-aineksina. Syötävinä sellaisina. Siihen versioon tyydyn jatkossa minäkin. :)

Aiemmin julkaistuja hemmotteluun ja kotikosmetiikkaan liittyviä postauksiani löydät täältä.

Mitäs sinä oot puuhannut tällä viikolla? Minä kuvittelin jo bloggaavani tällä viikolla useammankin kerran, vaan eipä onnistunut nytkään. Työmatka vei mehut ja tähän yhteen kertaan jäi tälläkin viikolla. Seuraavassa postauksessa sitten taas käsityöteemaa.

Mukavaa sunnuntaita! :)

Piditkö postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista.

15 kommenttia

  1. Hah hah - tuon sun kokeilun kanssa. :D
    Mun anoppi tekee mustamarja-aronioista todella hyvää hilloa mansikoiden kanssa. Siis todellakin NAM!

    VastaaPoista
  2. Olisikohan tuo mössö tarvinnut jotakin kiinnitysainetta? Ainakin luonnonväreillä lankoja värjätessä niitä tarvitaan. Mutta hauska kokeilu silti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a. Toisaalta ei kahvivärjäyksessäkään tarvittu. Mut kemiaahan tuo kait on et miten mikin aine reagoi jne. No kokeiltu on nyt kummiski. 😁

      Poista
  3. Kiva lukea tälläisia kokeiluja. Mä värjäsin just mustikalla ja sain sinertävän sävyn hiuksiini, tykkäsin. Sekoitin vaan kourallisen marjoja kouralliseen hoitoainetta ja annoinnvaikuttaa vaan 5 min. Jos olis vaikuttanut kauemmin niin tukka olis ollut täysin sininen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta mustikasta oonkin lukenut. Vaatii varmaan pohjaksi vaalean tukan?

      Poista
  4. Hah! Hah :) En ole näin hauskaa blogia hetkeen lukenut. Kyllä sai nauraa makeasti. :)

    VastaaPoista
  5. Jotenkin vaan hihityttää :D Näen sieluni silmin vessan kaaoksen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä. Mäpä näin omine silmineni, enkä halua nähdä toiste. 😂

      Poista
  6. Sellaisessa kampaamossa kun Pinkki paplari on ammattitaitoa kasvivärjäyksestä. Osaisivat ehkä antaa vinkkejä sopivista marja- tai kahvivärjäyksesn sopivista kiinnitysaineesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Mä itse asiassa tunnenkin yhden ekokampaajan. Täytyypä kysyä häneltä.

      Poista
  7. Heh, jotenkin pysytyn kuvittelemaan tuon kaaoksen kylppärissä:D Ei ois puuttunu kuin joku yllätysvieras pimputtelemassa ovikelloa..mitäs sä oot täällä oikein puuhaillu:D
    Mulla on edeellen kokeilematta se kahvivärjäys. Leikkasin tukan niin lyhyeksi, että luulen etten saa tököttiä pysymään niskassa. Täytyy myöhemmin kokeilla kunhan hiukset tästä vähän kasvaa..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin. Se tuosta ois puuttunutkin! 😅 kahvivärjäys on kiva. Tää ei.😜

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.