Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KOTOTEON VUOSI 2016Siinäpäs se taas meni. Yksi vuosi. Elämää: perhearkea, uuden työn aloitusta (osa vuodesta), käsitöitä, uusien taitojen oppimista ja bloggausta. Tämä vuosi on ollut ylivoimaisesti blogihistoriani värikkäin ja vilkkain. Vuoteen mahtui monta "ekaa kertaa" -juttua, useita yhteistyöpostauksia, vinkkejä, ohjeita, toimitettuja juttuja ja kannanottojakin. Tämän vuoden aikana teitä lukijoita on kertynyt lisää roppakaupalla edelliseen vuoteen nähden. - Kiitos siitä! :) Tämä postaus toimii samalla myös uudemmille lukijoilleni hyvänä kivana läpileikkauksena sisältöihini.

VAATEKAAPILTA SISUSTUSMAAILMAAN

Viime keväänä huomasin kuin vaivihkaa ryhtyneeni tekemään blogiani aiemmin hallinneen vaatekaappisisällön lisäksi kodin piensisustamiseen liittyviä juttuja - pääosin kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Se tuntui mukavalta vaihtelulta ja on aina kiehtovaa kokeilla uusia materiaaleja, epäonnistua, yrittää uudestaan, vaihtaa ideaa ja lopulta sitten onnistuakin. Sisustaminen on kivaa ja jotenkin se tuntui myös luontevalta, uudelta kulmalta myös blogissani.

Vuoden aikana tein mm. rikkoutuneesta jalkalampusta ja maljakosta valaisimen, pakkausmateriaaleina toimineista lastuista olohuoneen taulun ja ihan tuossa juuri tovi sitten vanhasta judopuvusta sisustustyynyn.

Taito Uusimaan kanssa tekemäni yhteistyön myötä pääsin myös kutomaan elämäni ensimmäisen maton: aika sellainen perustyylinen, mustavalkoraidallinen. - Ei ihan täydellinen, mutta silti olen siitä edelleen ihan superiloinen!

Omatekoiset sisustusjutut on senkin puoleen kivoja, kun ne tulevat mukavalla tavalla vastaan arjessa ihan jatkuvasti. Välillä niitä ei enää näekään, mutta sitten taas yhtäkkiä havahtuu ja ilahtuu, että onpas oikeastaan aika kiva.
EKAA KERTAA

Tähän käsityövuoteeni mahtui monta "ekaa kertaa" -hetkeä. Kokeilin ekaa kertaa elämässäni maton kudontaa ja pitkällisen jahkailun jälkeen tartuin puikkoihin sekä koukkuun. Neuloin ensialkuun mielehelleni kaulahuivin, joka osoittautuikin pitkäksi projektiksi. Jos totta puhutaan aloitin sen neulomisen jo joskus vuosi sitten ja se valmistui isänpäiväksi.. ;) välissä katkesi puikkokin ja kesti varmaan puolisen vuotta ennen kuin sain aikaiseksi ostaa uudet. No, mutta valmista tuli - toisin kuin lukuisista aiemmista yrityksistäni. Huivin neulomisen yhteydessä pohdin myös sitä, miten ihanaa onkaan heittäytyä yhä uudestaan lähes alastomalta tuntuvaan untuvikon rooliin. Siihen liittyvän postauksen löydät täältä.


Neuloin myös tytöllemme pipon ihastuttavan Klompelomen tahtiin. Tein kirjasta myös arvostelun yhteistyössä Gummeruksen kanssa. Postausta vaille on myös uusi piponi, joka tulee esittelyyn lähiaikoina. Sen sijaan Instagramin puolella näkyneet piirakkasukat ovat osoittautuneet fiaskoksi. Tai ei tavallaan, mikäli asian ottaa luovalta kannalta: niistä  näyttäisi tulevan maailman ensimmäiset äiti-tytär-sukat. - Varsi on mitoitettu 3-vuotiaalle tytölle ja terä äidille... Että kuinkas tässä nyt näin kävi. No, en tiedä, mutta kyllähän se pikkuisen ärsyttää! Seuraavan sukkaohjeen otan kyllä ihan suoraan alusta loppuun saakka jostain opuksesta. Vaikka tuosta Klompelompesta.

KAMERAN EDESTÄ TAAKSE

Yksi aika isosti blogissani näkynyt muutos on me-myself and I -osaston muuttuminen erilaisiksi asetelmakuviksi. Jotenkin vain kyllästyin välillä vaateompeluun ja toisaalta myös kameran edessä olemiseen. Sisustusjuttujen myötä pääsin itse valokuvaamaan ja myös kehittämään itseäni siinä. Visuaalisena ihmisenä nautin kuvaamisesta ja kuvien stailaamisesta todella paljon. Edelleenkin kehitettävää riittää, mutta mielestäni olen kyllä kehittynyt kuvaajana vuoden aikana aika paljonkin. Teknisessä osaamisessa on kyllä vielä paljon opeteltavaa.

JA KAMERA KÄY....

Tämän vuoden aikana innostuin myös videokuvauksesta. Liikkuvan kuvan kanssa olen ollut tekemisissä paljon työelämässä - käsikirjoittaminen ja tuottaminen on kuitenkin ihan eri juttu kuin itse alusta loppuun saakka tekeminen - kuvaaminen ja editointi mukaanlukien. 

Videoiden tekeminen on minusta todella kivaa ja pidän myös editoinnista. Lisäksi koen kameran edessä olemisen luotevaksi ja mukavaksi jutuksi. - Se on kuitenkin ihan erilaista olemista kuin pelkkä vaatteen esittely.  - Enemmän kommunikointia.

Videoita varten tein oman Youtube-kanavan ja sieltä löytyykin liuta tähän mennessä tekemiäni videoita. Kaikkein suosituin video on ollut Konmaritusta koskeva videoni, jossa kerron tuosta aiheesta DIY-ihmisen kulmasta. Video on tolkuttoman pitkä! - Kiitokset vaan kaikille sinnikkäille, jotka jaksoivat loppusekunteille saakka! ;) Tuon videon jälkeen lyhensinkin videoitani melkoisesti ja ja vein niitä sisällöllisesti enemmän "Näin teet" -videoiden suuntaan. - Vaikea sanoa, olisitteko te tykänneet enemmän tuollaisista Vloggaus-tyyppisistä videoista vai pelkästään ohjevideoista. - Saa kertoakin! :)Todennäköisesti teen videoita vielä jatkossakin, kunhan siihen vain löytyy sopiva aika. Tai sitten en. En ota asian suhteen paineita. Videohommat ovat kovin aikaa vieviä ja niiden tekeminen työn ohessa on haastavaa.

KONMARI KÄVI MEILLÄ

Edellä jo viittasinkin Konmari-projektiini. Siihen olen palannut blogissai muutamaankin otteeseen. Projekti oli itselleni suuri ja merkittävä. Oli myös ihanan virkistävää käydä läpi kaikki käsitöihin liittyvä materiaali ja hankkiutua eroon isosta osasta. Niin paljon oli sellaista, mitä en ollut käyttänyt vuosikausiin ja tuskin olisin käyttänytkään.Tämä postaus oli Konmaritus-projektini Moment of Truth. Suurin osa käsityötarveikkeistostani on kyllä pysynytkin melko hyvin annetuilla paikoillaan. - Ihan kaikesta muusta en voi sanoa samaa. Mutta kyllä siitä joku perusvire ja halu palauttaa asiat paikoilleen jäi.

YHTEISTYÖSSÄ

Vuosi sisälsi myös liudan mukavia blogiyhteistöitä. Yhteistyöpostauksia / arvontayhteistyötä tein Taito Uusimaan, Husqvarna Vikingin, Nuppu Print Companyn, Kati K. Designin, Eurokankaan, Linotten, Ommellisen, Sokrun sekä Gummerus kustannuksen kanssa.

nuppu print company

Osallistuin myös Villa&Villa-blogin järjestämään "Ommellen iloa" -hyväntekeväisyysompeluun. Se olikin itselleni rankka rasti, sillä autuaan tietämättömänä tulevasta unirumbasta, vierotin tyttömme tutista samaan aikaan. Valvoin, valvoin ja valvoin ja ompelin hyväntekeväisyysperheeni tytölle takkia - elämäni toista sellaista... Ratkoin, ompelin uudestaan, tein ihan käsittämättömiä ajatusvirheitä ja tein uudestaan. Mutta niin vain siitä ja perheen toiselle tytölle menneestä mekosta sekä piposta tuli valmiit!Tänä syksynä tein myös Ihan oikean blogin Johannan ja Mehukekkereiden Veeran kanssa yhteistyössä Kässäharrastajan sanakirjat. Itse vastasin ompelusanastosta (suomi-englanti-suomi) ja sen löydät täältä. Veeran blogista löytyy neulesanasto ja Johannan taas virkkaus. Minun on tarkoitus täydentää sanastoa vielä, sillä ihana Hanna Mi -blogin Hanna lähetti minulle liudan opiskeluaikaisia materiaaleja erilaisine vaateosineen. :)

TÄTEN HAASTAN...

Järjestin vuoden aikana ainakin kaksi haastekokonaisuutta teille, ihanille lukijoilleni. Renew Mama -nimellä kulkeneita haasteita ainakin kaksi. Niistä ensimmäinen keskittyi omalle vartalotyypille sopivan vaatteen ompeluun. Olin ajatellut jatkaa haasteita pitkin vuotta, mutta ne eivät oikein tuntuneet kantavan. Tällä hetkellä kyllä voisin tehdä taas ainakin ihan henkilökohtaisen Renew Maman eli sellaisen projektin, jossa pidetään huolta ihan omasta itsestään: kartutetaan vaatekaapin sisältöä jne. Jos innostun, saatanpa pyöräyttää sen haasteeksikin. :)

Kesäkuussa haastoin teidät jo toisen kerran mukaan Korjausompelun kesäkuuhun.

VINKKEJÄ, POHDINTAA JA TOIMITETTUA SISÄLTÖÄ

Vuoteen mahtui paljon myös hyvin sisältöpainotteisia juttuja. Sain valmiiksi blogini kuosisuunnittelijoista kertovan juttusarjan nimeltään Kuosin takana. Sen viimeisimmässä osassa haastattelin huiman lahjakasta ja uudistumiskykyistä Leena Renkoa.

kuosin takana


Aloitin myös uuden juttusarjan nimeltään Pistokoe, jonka ensimmäisessä ja toistaiseksi ainoassa osassa haastattelin Groovy Baby and Mama -blogin Trineä. Lisäksi kirjoitin useita vinkkimuotoisia postauksia. Annoin vinkkejä mm. lasten vaatekaapin sisällön järkeistämiseen, käsityöharrastamisen aloittamiseen, sekä huopaompeluun. Vaatevallankumouksen yhteydessä kirjoitin myös suosikkiaiheestani: välittävästä pukeutumisesta.

vaatevallankumous


Kesällä innostuin villiyrtteilystä ja tein siihen liittyen juttusarjan nimeltään Ihan puskista. Sitä oli hauska tehdä ja erityisesti pidin sen kauneudenhoitoon liittyneistä osioista. Esimerkiksi tämä nokkosnaamio oli ihan suosikkini ja todella toimiva.

Näin jälkikäteen ajateltuna tuo juttusarja on kokonaisuudessaan pikkuisen sivuraide tässä käsitöihin painottuvassa blogissani, mutta tulipahan tehtyä. Blogivuoteeni mahtui myös muutama ruoka- ja herkkupostaus. Niitä tuskin tulen kovin usein täällä viljelemään jatkossakaan. Mielestäni ne eivät oikein istu blogiini. Tai jos nyt joskus ihan hirmuisesti siltä tuntuu, niin fine. Ruokabloggaus on kummiskin niin iso oma genrensä, jossa riittää taitavia tekijöitä vaikka kuinka, että taidanpa pitäytyä siinä, minkä parhaiten taidan.

Koko blogihistoriani luetuimmaksi ja kommentuimmaksi postaukseksi osoittautui syyskuussa julkaisemani, kantaa ottava kirjoitukseni käsityöharrastajan vastuusta suhteessa alan yrittäjiin. Juttua luettiin, jaettiin ja kommentoitiin ihan hirmuisesti ja mikä parasta, keskustelu oli pääosin hyvin rakentavaa. 

LOPPUSANAT

Aika silmiä avaavaa on tällaisen koostepostauksen tekeminen. Miltei hengästyin sitä tehdessäni. Eipä ihme, että toisinaan tuntui siltä, että käsityöt ja blogi hallitsevat elämääni aika isosti. Niinhän ne tekivätkin. Mukavaa oli, mutta nyt, kun olen takaisin työelämässä, on aikaa käytettävissä huomattavasti vähemmän. Blogini ovia en kuitenkaan ole aikeissa sulkea. Jatkan sellaista tahtia kuin ehdin.

Lämmin kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta: mahtavaa, että olette pysyneet matkassa ja kaikki uudet: ihanaa, että olette löytäneet tienne tänne! Onko teillä muuten jotain suosikkiaiheita, joista haluaisitte postauksia/videoita? - Olisi kiva kuulla. :)

Mukavaa uutta vuotta kaikille teille! :)

20 kommenttia

 1. Oikein ihanaa vuotta 2017 :)

  VastaaPoista
 2. Hyvää Uutta Vuotta 2017 ja tsemppiä töihin ja bloggaamiseen! Kiva että pidät blogin elossa, sinulla on kiinnostavat jutut ja ammattilaisen ote. Mielellään näitä juttuja lukee, kaikki kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista sanoistasi! Kiva kuulla. :) Mukavaa uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 3. Hyvää uutta vuotta! Kiitos ihanasta ja monipuolisesta blogista :)

  VastaaPoista
 4. Hyvää uutta vuotta toivottelen minäkin, innolla odotan sun blogin seuraavaa vuotta! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paulina! Ja sitä samaa sulle ja innolla odottelen uutta vaatemallistoasi! :)

   Poista
 5. Hyvää uutta vuotta! Olen saanut paljon ideoita ompeluuni sinun blogeistasi. Olen innostunut luomaan käyttökelpoisia tuotteita kierrätysvaatteista. Tuotteeni lahjoitan hyväntekeväisyyteen. Toivoisin ideoita tällä linjalla. Säästetään maapallo tuleville sukupolville. Terveisin Mimosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ihana kuulla! Ompelujutut ja kierrätysompelu onkin jäänyt viime aikoina vähän vähemmälle. Mut ompelua on kyl tiedossa ja niitä kierrätysaiheisiakin ilman muuta! Mukavaa uutta vuotta sinullekin! :)

   Poista
 6. Ihanan monipuolisia juttuja olet tehnyt! Kuvaamisesta olen innostunut itsekin, sillä saa paljon enemmäb irti, kun vähän näkee vaivaa :) Loistokasta uutta vuotta ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Valokuvaaminen on ihanaa! Tosin odotan jo kiihkeästi valoisampaa vuodenaikaa. Aika haastavaa on kyl nyt. Joskus ois kyl hauska näyttää behind the scenes -kuvia. Esim. Piparkakkutoffee-postauksen aika tyylikkäät kuvat otin parvekkeemme lattialla. Ympärillä vaikka sun mitä mut se oli ainut paikka silloin missä oli riittävästi valoa. ;)

   Poista
 7. Ihanan luovaa vuotta 2017! Oli ilo tutustua sinuun :)

  Minttu, Kivempi blogi

  VastaaPoista
 8. Oikein tyytyväinen seuraaja täällä. Kaikki artikkelit kiinnostaa ja ovat ihania, mutta omaan temperamenttiin osuu "kahdella saumalla mekoksi" tai kierrätysmateriaalituunaukset. Niitä voi oikeasti kuvitella joskus kokeilevansa. Ennen kuin sitten joskus käyn ompelukurssin... Symppaan myös työhönpaluutasi, samassa veneessä nääs eli aiempi tuunailu on nyt instan selailua ja haaveilua. Iloista vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta! Ompelujuttuja - helppoja ja vähän edistyneempiäkin on tulossa ilman muuta. Ja hei: kokeilemalla ja tekemällä oppii! Nimim. Yhtään ompelukurssia en oo käynyt, jollei koulun kässätunteja lasketa. Iloista vuotta sullekin! :)

   Poista
 9. Sinulla oli todella hengästyttävän upea blogivuosi, täytyy ihailla tehokkuuttasi, vaikka on mulla välillä käynyt kyllä mielessä, että toivottavasti et uuvuta itseäsi tällä tahdilla (nimimerkillä kokemusta on)! Mutta nythän sinä jo lupasit ainakin mulle, että otat vähän rauhallisemmin jatkossa :). Ihanaa ja ennen kaikkea leppoisan rauhallista loppiaista teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on ollut kyl paljon kaikenmoista. Mut alkuvuonna en ollut töissä ja aikaa oli enemmän. Lisäksi tein syksyn 4-päiväistä työviikkoa ja vapaapäivänäni usein blogijuttuja. Et aikaakin oli käytettävissä enemmän. Lisäksi varsinainen sisällöntuotanto sujuu multa aika nopsaan, kun se on omaa ammattiosaamistakin. Mut joo, välillä kyl blogi hallitsi liikaa elämää ja nyt aion ottaa iisimmin. Hyvältä tuntuu. :) Mukavaa alkanutta vuotta, Krista! :)

   Poista
 10. Huima blogivuosi sinulla takana! Oot sinä kyllä aikamoinen tehopakkaus<3 Upeita, toinen toistaan kiinnostavempia, erilaisia juttuja, joita toteutat persoonallisella ja ammattimaisella otteella. On ollut ilo seurata! Jatka vain samaa rataa, toki rauhallisempi postaustahti sopii minulle vallan mainiosti:) Sinun postaustahti olikin viime vuonna niin huima, että tällaisella rauhallisempaan tahtiin tottuneella alkoi huimata päätä:D Siitä syystä itselleni jäi varmasti monta kivaa postausta liian vähälle huomiolle. Toki käyn lukemassa paljon näin jälkikäteen:) Inspiroivaa alkanutta vuotta sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo viime vuosi saattoi mennä vähän jo överiksi tuossa postaustahdissa. ;) Nyt sitten semmosella about postaus/vko-tahdilla mennään. Inspiroivaa alkanutta vuotta sullekin! :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.