Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Neuleohje helppoon muhkupipoon – malli, jolla piposta saa taatusti sopivan


neuleohje helppoon muhkupipoon


neuleohje helppoon muhkupipoon

neuleohje helppoon muhkupipoon

Käsi pystyyn, jos sulla on taipumusta tehdä pipoista liian isoja tai pieniä? Minulla sujui pipojen osalta pitkään loistavasti. Jostain syystä olen viime aikoina kuitenkin onnistunut tekemään liian pieniä pipoja. 


Tähän muhkupipooni halusin kokeilla joskus jossain näkemääni ideaa suorakaiteen muotoisesta palasta kasattavaan pipoon, johon ei tehdä ollenkaan kavennuksia. Tällä mallilla pipon tekeminen on todella helppoa ja piposta tulee taatusti sopiva, sillä kokoa on helppo sovittaa jo hyvin alkuvaiheessa eli mahdollinen purkaminen jää hyvin vähäiseksi.

Lue myös: Turbaanipipon ohje


Olen haaveillut muhkeasta piposta jo pitkään. Oslopipoja ja vastaavia kaksinkertaisiksi neulottuja pipoja olen ihaillut pitkin somea, mutta pelkäsin, että piposta tulee liian löysä tai se löystyy vähintään heti käytössä – ja näin kaikki vaivannäkö valuu hukkaan. Viime syksynä ihastuin Novitan Hygge Wooliin ja neulottuani siitä turbaanipipon päätin, että tekisin siitä vielä muhkupiponkin. Ja onneksi sain nyt hiihtolomalla tartuttua puikkoihin, sillä tästä tuli juuri niin ihana kuin toivoinkin.


neuleohje helppoon muhkupipoon
neuleohje helppoon muhkupipoon

 Tarvikkeet: 


 • Lanka: 2 kerää harmaata Novitan Hygge Woolia tai vastaavaa
 • 1 kerä pinkkiä Novitan Hygge Woolia tai vastaavaa
 • Puikot: Pyöröpuikko no 8 (langan puikkosuositus on hieman isompi, mutta halusin pitää pipon muhkeuden kohtuullisuuden rajoissa)
 • Silmäneulasta läpi menevän vahvuista harmaata neulelankaa
 • Silmäneula

Ohje:

neuleohje helppoon muhkupipoon

Pipon silmukkamäärä on sopiva noin 55 cm kokoiselle päälle. Mikäli pääsi on isompi, lisää muutama silmukka. Luo puikoille 50 silmukkaa. Neulo 1 o, 1 n siten, että neulot oikean silmukan takareunasta. Neulo noin 5 krs ja sovita pipon aihiota päähäsi. Sen tulee yltää melko napakasti venyttäen pääsi ympäri ja siten, että reunat ylettävät vastatusten. Mikäli leveys on mielestäsi sopiva (pipo venyy käytössä jonkinverran), jatka neulomista. Mikäli se on liian tiukka, pura ja lisää esim. 2 silmukkaa. Koska lanka on paksua muutamankin silmukan lisäys tuntuu leveydessä.

Neulo harmaalla langalla 33 krs ja sen jälkeen pinkillä langalla 13 krs tai siihen saakka, kunnes pipon korkeus on mielestäsi sopiva.: venytä palasta pääsi ympärille ja tarkista korkeus. Päättele lopuksi silmukat. Kostuta pyyhe märäksi ja asettele pipopalanen kostean pyyhkeen väliin tasoittumaan yön yli. Anna kuivahtaa ja kasaa sen jälkeen. 

Pipon kasaaminen:


neuleohje helppoon muhkupipoon


Asettele pipon reunat vastatusten ja ompele sivut yhteen harmaalla langalla. Ompele käsin kiinni siten, että pujotat neulan aina puolikkaan silmukan läpi. Ompele tarvittaessa edestakaisin, jotta saumasta tulee riittävän tiivis. Ompele ensin taitoksen osalta ja käännä sitten toisinpäin ja ompele loppuosa toiselta puolelta. Näin taitoksen sauma ei jää näkymään päällipuolelle.

neuleohje helppoon muhkupipoon
neuleohje helppoon muhkupipoon
Pujottele lopuksi kiristyslanka neulalla pipon päälaelle. Vedä tiukasti suppuun. Mikäli reikä ei mene täysin umpeen yhdellä langalla, pujottele vielä toinen lanka ja kiristä uudelleen. Päättele lanka. 

Valmista!

neuleohje helppoon muhkupipoon

Tykästyin tähän malliin ja lankaan tosi paljon ja seuraava pipo onkin jo puikoilla. Toivon kovasti, ettei tämä Novitan lanka poistu valikoimasta ihan heti. Toki varmasti vastaavanlaisia lankoja on muitakin, mutta tämän hinta-laatusuhde on hyvä.

Tallenna tästä ohje talteen Pinterestiin!


neuleohje helppoon muhkupipoon


Seuraa Kototekoa:

Instagramissa

Facebookissa

Pinterestissä

10 kommenttia

 1. Moikka! Kiitos ohjeesta, tein turkoosin pipon ja siitä tuli IHANA! Toinen pipo on jo tulilla ;)
  Saisinko linkittää ohjeen omaan blogiini? Kaikki krediitit ohjeesta annan siis toki sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Onko sulla kuvaa jossain siitä? 😊 Ja toki saat linkittää. ❤️

   Poista
 2. Mahtavaa! Laitan tähän linkin sulle, kun postaus on valmis, samalla siellä tietysti kuvakin :)

  VastaaPoista
 3. Täältä löytyy mun blogipostaus kuvineen! :)

  https://www.lily.fi/blogit/live-laugh-and-drink-wine/helppo-ohje-lampimalle-muhkupipolle/

  VastaaPoista
 4. Hei, vaikuttaa tosi kivalta ohjeelta, mutta tällaisena pelkkiä perussukkia tähän asti neuloneena esitän tyhmän kysymyksen.. olin luullut, että pyöröpuikoilla neulotaan pyöreää putkea. Jos oikein ymmärsin niin tässä ohjeessa kuitenkin neulotaan tasainen neliölappu. Voiko sellaisenkin siis neuloa pyöröpuikoilla? 🙈

  VastaaPoista
 5. 3. maat ovat syylliset käsityötuotteiden hintojen laskuun , tavaratalot ovat täynnään niissä maissa tuotettuja neuleita , on vaikeaa kilpailla myssyhinnoilla esim Mexicossa valmistettua 15 € hintaista vastaan jossa jopa fleece vuoritus, niitä löytyy sekä verkkokaupoissa että markkinoilla , täällä myssyhintojen pitää sisältää kalliimpi materiaali , kalliimpi tuotantotila lämmityksineen , suurtuottaja maksaa myös alvin , täällä on ihan mahdotonta kilpailla muutoin kuin hinnan alennuksella , tai sitten istua kotona kädet ristissä toimettomana , sekö sitten on parempi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miespuolisetkin tässä innostuu väsäämään pipoa!

   Poista
 6. pipoja koko porukalle!

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta, en ole vielä aloittanut, mutta tämä vaikuttaa sen verran helpolta,että tämmöinen aloittelijakin voi onnistua 🙃

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.