Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Hankkisinko kirjovan koneen? – Lue nämä vinkit pohdintasi tueksi!


konekirjonta
konekirjonta

Yhteistyössä :Husqvarna Viking Suomi

Kun minulle reilut kaksi vuotta sitten tarjottiin blogiyhteistyönä käyttööni kirjovaa konetta, en tiennyt konekirjonnasta käytännössä juuri mitään. Tämä postaus on yhteistyön päätepostaus ja halusin tehdä siitä sellaisen, että se antaa vastauksia niihin kysymyksiin, joita itselläni oli yhteistyön alussa – ja kysymyksiin, joita en oikeastaan edes olisi osannut kysyä.

Ennen koneeni saamista en edes tiennyt, ettei kirjova kone ole pelkästään kirjova kone, vaan samalla myös perus ompelukone. Kirjontaosa siis liitetään koneeseen erikseen. Ilman sitä, koneeni perusrunko on periaatteessa sama kuin Husqvarna Viking Opalissa. Oma kirjova koneeni on siis Husqvarna Viking Designer Topaz 40.

1. Miksi hankkia kirjova kone?

Ennen suurinta kuosikangashuumaa ompelin enimmäkseen yksivärisistä kankaista ja näin paljon vaivaa vaatteiden ilmeen luomiseen. Lasten vaatteisiin ompelin applikaatioita ja käytin paljon aikaa erilaisten väriyhdistelmien pohtimiseen. Vaikka pidän kuosikankaistakin kovasti, huomaan saavani suuret kicksit yksiväristen kankaiden mahdollisuuksista. Ne ovat kuin tyhjä paperi, johon voi luoda mitä vain. – Konekirjonta on työväline juuri tuohon: tyhjän paperin täyttämiseen. Loputtomiin mahdollisuuksiin. Rajana vain oma mielikuvitus.

Kirjova kone tarjoaa aivan huikeat mahdollisuudet tekstiilien omintakeisen ilmeen luomiselle: vaatteisiin, sisustustekstiileihin, laukkuihin, pussukoihin... Se on vertaansa vailla oleva työväline visuaaliselle ihmiselle.

konekirjonta


2. Millaiselle ompelijalle kirjova kone sopii?

Kirjovaa konetta voi käyttää niin monen tasoisesti, että periaatteessa ei voi sanoa, etteikö kone soveltuisi kaiken tasoisille ompelijoille. Jos olet helppoa nopeasti -tyyppinen tekijä, kirjova kone ei välttämättä ole sinun juttusi. Vaikka koneella saa periaatteessa parhaimmillaan aikaan valmista hyvin nopeasti, vaatii koneen käytön opettelu perehtymistä ja nimenomaan sitä opettelua.

Kirjova kone soveltuu tekijälle, joka rakastaa uuden oppimista ja visuaalista suunnittelua. Kone vaatii myös jonkin verran kärsivällisyyttä: jo se, että oppii erilaisten materiaalien lainalaisuudet kirjonnan kulmasta ovat oma juttunsa.

Itse kuulun ehdottomasti siihen ihmisryhmään, joka rakastaa visuaalista suunnittelua ja uuden oppimista. Siitäkin huolimatta olen monet kerrat menettänyt malttini kirjovan koneen kanssa, koska en ole vain vielä ymmärtänyt täysin, kuinka se toimii optimaalisesti missäkin tilanteessa, milläkin materiaaleilla jne. Kirjonnan lainalaisuudet oppii kuitenkin tekemällä ja nykyisin ymmärrän kirjonnasta huomattavasti enemmän kuin pari vuotta sitten.

Myös kirjonnan esivalmistelut vievät jonkin verran aikaa, joten en suosittele ”ihan nopeasti vain kirjon” -mentaliteettia. Kuvan valitseminen, kirjontakuvan asemointi, kirjontaosan esille ottaminen ja paikoilleen laitto, lankojen vaihdot jne. – kaikki tuo vie väistämättäkin aikaa. Toki kokemus nopeuttaa tekemistä. Samoin se, että kirjoo kerralla isomman satsin eli kun kirjontaosa on otettu esille.

3. Mitä kaikkea voi kirjoa ja mihin?

Kirjontakuvia voi tehdä paitsi kankaalle, myös valmiisiin vaatteisiin. Valmiiden tekstiilien, kuten vaatteiden osalta, tulee kuitenkin varmistaa, että kirjontakohta on riittävän iso kirjontakehykseen kiinnitettäväksi. Kaikkein parhaiten kirjonta soveltuu kuitenkin uusiin ompeluksiin eli kirjontakuva tehdään ennen tekstiilin kasaan ompelua.

konekirjonta
konekirjonta

Materiaalien osalta en ole oikeastaan törmännyt rajoituksiin. Kirjontaa voi tehdä niin joustaville kuin joustamattomille materiaaleille, neuloksiin ja kudottuihin kankaisiin. Kerran kokeilin kirjontaa nahkapaperille ja se onkin ainoa materiaali, jolle kirjonta ei onnistunut. Kirjontapistot rikkoivat paperimaisen pinnan.

Tärkeintä kirjonnassa on tukimateriaalien käyttäminen. Oli materiaali mikä tahansa, taakse kiinnitetään aina tukikangas. Tukikankaita on monenlaisia. Irti revittävä tukikangas soveltuu suurimpaan osaan kirjottavista kohteista. Joustavien materiaalien kirjonnassa olen tykästynyt tarrapintaiseen tukikankaaseen. Se pitää kankaan taatusti paikoillaan, eikä se mene kuprulle tiukassakaan tikissä.

konekirjonta


Toisinaan myös kirjottavan kankaan päälle kannattaa laittaa tukimateriaalia tai oikeammin ilmaistuna tukikalvoa. Esimerkiksi pehmeän froteen kirjominen vaatii päälleen jälkikäteen vedellä irti liuotettavan muovikalvon. Ilman sitä tikit uppoavat kankaan sisään.


konekirjonta
Konekirjonnalla voi tehdä myös koruja suoraan veteen liukenevalle kalvolle. On jännittävä seurata kuinka pistoista muodostuu ikään kuin tyhjän päälle kaunista pintaa.


konekirjonta



konekirjonta



Konekirjontaa voi hyödyntää myös luovaan ja ilmeikkääseen tai vaihtoehtoisesti huomaamattomaan vaatteiden paikkaamiseen. Itse olen korjannut koneellani mm. tyttöni legginssit.

4. Mistä kirjontakuvia?

Koneen muistissa on valmiiksi monenlaisia kirjontakuvia sekä erilaisia kirjontafontteja. Itse en ole kovinkaan montaa kuvaa käyttänyt suoraan koneesta, sillä niiden tyyli ei ole jotenkin minun näköistäni. Niillä kyllä pääsee hyvin alkuun ja voi testailla helposti koneen perus toiminnallisuuksia.
Toinen mahdollisuus ovat maksulliset, valmiit kirjontakuvat. Niitä voi ostaa monestakin paikasta. 

Oma suosikkini on Emroidery Library, josta löytyy loputon määrä toinen toistaan inspiroivampia kirjontakuvia. Netistä ostettava kirjontakuva on siis sellaisenaan valmis käytettäväksi. Kuva ladataan koneelle ja sieltä suoraan muistitikulle. Muistitikku isketään kiinni ompelukoneen kylkeen ja ladataan kirjontaohjelmaan. Nykyisin on olemassa jo kirjovia koneita, jotka ovat yhdistettävissä suoraan nettiin. Eli ne mahdollistavat kuvien lataamisen ompelukoneelle suoraan netistä.

konekirjonta


konekirjonta
konekirjonta
Konekirjontaan soveltuvat myös periaatteessa mitkä tahansa kuvat: netistä löytyvät piirroskuvat tai jopa omat valokuvat. Kuvia ei kuitenkaan voi käyttää sellaisenaan, vaan ne tulee ensin digitoida ts. muuttaa kuvien viivat ja värialueet ompelukoneen tikeiksi. Tähän tarvitaan erillinen kirjontaohjelma, jota käytetään tietokoneella. Oma ohjelmani on nimeltään Premier Embroidery.

Kirjontaohjelma muistuttaa pitkälti kuvankäsittelyohjelmaa. Sen peruskäytön oppii helposti, mutta edistyneempi käyttö melko paljon opettelua. Vaikka itse olen pyöritellyt kirjontaohjelmaa jo jonkin verran, koen silti olevani edelleen täysin noviisi. Osaan kyllä kuvien digitoinnin, mutta en ole edelleenkään esimerkiksi säätänyt tikkejä tai vähentänyt/lisännyt tikkien määrää tms. Erilaisia tikkejä ohjelmassa on huikea määrä. Yksi kiehtovimmista, vielä itseltäni kokeilematta jääneistä, on perinteinen ristipisto-ommel.

Kirjontaohjelmaa kevyempi ja maksuton mahdollisuus on kirjonta-applikaatio. Sen avulla kirjottavasta kuvasta otetaan valokuva ja se muuntaa kuvan samantien kirjontakelpoiseksi. Applikaatio soveltuu kuitenkin vain hyvin yksinkertaisiin viivapiirroskuviin.

konekirjonta



5. Millaiset langat?

Konekirjontaan myydään kirjontaan tarkoitettuja kirjontalankoja. Ne ovat tyypillisesti ilmeeltään hieman kiiltäviä ja ohuempia kuin tavalliset ompelukonelangat. Alalankana voi käyttää hyvin saumurin lankaa.

Itse olen kirjonut monet kuvat myös ihan tavallisilla ompelukonelangoilla tai saumurilangoilla. Ja myös aivan tavallisilla neuloilla.



Monimutkaisissa ja kovin paljon tikkejä sisältävissä kirjontakuvissa voi kuitenkin tulla ongelmia, jollei kirjonnassa käytettävä lanka ole riittävän laadukasta. Esimerkiksi oheinen joulutyyny tuli ommeltua lukuisaan otteeseen tavallisilla langoilla – heikolla menestyksellä. Lopulta löysin kotoa sopivan sävyistä kirjontalankaa ja ompelin kuvion sillä. Onnistuen lopulta.

6. Miten kirjova kone toimii?

konekirjonta
konekirjonta Näin kirjontakone toimii:


1. Päätä, mitä haluat kirjoa ja mihin. Lataa kuva muistitikulle ja siirrä se muistitikun avulla koneelle.
2. Kiinnitä kirjontaosa kiinni ompelukoneeseen.
3. Kiinnitä kirjottava kangas tukikankaineen kirjontakehykseen ja kiinnitä kehys ompelukoneeseen.
4. Vaihda koneeseen kirjontaneula ja kirjontapaininjalka sekä konekirjontaan soveltuvat langat.
5. Valitse koneen näytöltä, mihin kohtaan kirjonta-aluetta eli käytännössä kirjontakehystä haluat asemoida kirjontakuvan. Koneen näytöllä voit myös tarvittaessa käännellä kuvaa.
6. Paina Start. Kirjonta käynnistyy. Jos kuvassasi on useita eri värejä, vaihda lankoja kuvan mukaisesti. Kirjontaohjelma pysäyttää kirjonnan aina automaattisesti oikeassa kohdassa ja pyytää vaihtamaan langan.
7. Kirjonnan päätyttyä viimeistele kuva leikkelemällä törröttämään jääneet lankojen päät. Revi myös takaa tukikangas irti.

konekirjonta


7. Yhteistyö päättyi – loppuuko konekirjontani?

Blogiyhteistyö Husqvarna Vikingin kanssa päättyy tähän. Aionko myydä kirjovan koneen eteenpäin vai onko minulla sille käyttöä jatkossakin? – Ihan ehdottomasti on. Tuntuu, että muutaman vuoden rentotahtisella opettelulla olen vasta pääsemässä kunnolla vauhtiin. Oma varmuus kirjojana on kasvanut ja osaan myös hahmottaa jo melko hyvin, mitä voi ja kannattaa kirjoa. Ja etenkin millaisella aikaikkunalla.

Konekirjonnan mahdollisuudet ovat rajattomat: blogiyhteistyön alussa kuvittelin, että tulisin suunnittelemaan omia kuvia ja kirjomaan niitä. Ajan puutteen vuoksi en sellaista ehtinyt tekemään juuri lainkaan. Toisaalta valmiista kuvistakin saa todella ihania juttuja, joten niistäkin on ollut iso ilo. Oma konekirjontamatkani on vasta alussa ja tulette varmasti näkemään kirjontajuttuja blogissani ja IG-tililläni jatkossakin.

Tallenna vinkit talteen Pinterestiin!


konekirjontavinkit


Lue lisää ja inspiroidu konekirjontapostauksistani:

Konekirjottu minipyyhe hiustenpesudraaman helpottajaksi

Seuraa Kototekoa:

Instagramissa

Facebookissa

Pinterestissä







2 kommenttia

  1. Inspiroiva ja monipuolinen esittely ja ihanat kuvat! Haluaisin kuitenkin tarkentaa, että kone tekee kirjontaKUVIOITA (joissa on tikkejä) - kuvia ompelukone ei ymmärrä, vaan ne pitää ensin muuttaa kirjonnansuunnitteluohjelmassa kirjontakuvioiksi �� Anteeksi, jos tämä kuulostaa pilkunviilaukselta, mutta minusta tämä on tärkeä pitää mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! 💓 Ja juuri noin se menee. Kohdassa 4 asia avataankin. 😊 Mukavaa kevättä!

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.