Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Projekti Renew MamaOtto 1: Uusi päivä, uusi alku! Täynnä energiaa hyppäät ylös vuoteestasi. Viimeisetkin unenrippeet katoavat silmistäsi pienellä Pilates-tyyppisellä venyttelyllä, jonka jälkeen hörppäät aamiaiseksi raikkaan smoothien superfoodilla kyllästettynä. Hyvin nukutun yön jälkeen tarvitset vain kevyen ehostuksen ja huuliin sipaisun huulikiiltoa. Luonnostaan hehkuva ihosi ei paksuja meikkivoiteita kaipaa. Ja sitten vaatekaapille. Treenattu vartalosi näyttää hyvältä asussa kuin asussa. Tänään valitset yllesi tyylikkäästi leikatun kotelomekon. Jotta yleisilme ei olisi liian virallinen, puet mekon päälle rennon neuletakin ja jalkaan paksut palmikkoneulossukkahousut. Viimeistelet kokonaisuuden muka-huolettomasti kaulaan sipaistulla huivilla, jonka asettelussa vierähtää tovi, jos toinenkin. Valmista! Vielä viimeinen vilkaisu peiliin, josta sinulle nyökätään tyytyväisenä. Tämän paremmin ei päivä voi alkaa, hihkut itseksesi ja astut ulos kirpeän raikkaaseen pakkasaamuun.

Kuulostiko tutulta? - Ei minustakaan. Otetaanpa uusiksi.

Otto 2: Huonosti nukutun yön jälkeen raahaudut vessaan tandem-askareille yhdessä taaperosi kanssa. Vilkaisu peiliin: kuvittelitko todellakin, että eilen saavutettu silmäpussien koko oli maksimi? Väärin luultu! Jospa pieni suihku virkistäisi? Astut suihkuun ja peseydyt niin nopeasti kuin suinkin mahdollista tirkistellen jatkuvasti shamppoovaahdon välistä suihkua uhkaavasti lähestyvää taaperoa: "Odota ihan hetki, äiti tulee just..." Myöhäistä.

Aamiaisen ja muiden aamupuuhien jälkeen edessä on pieni ehostautuminen. Syvä huokaus. Meikkien, onneksi, sumentamasta peilistä tuijottaa muumio. Piirrät muumiolle silmät ja taputtelet kaikkien kosmetologien ohjeiden vastaisesti silmien alle valovoidetta kerroksen toisensa jälkeen.

Ja sitten vaatekaapille. Taapero jalassasi roikkuen teet nopean ja varman valinnan: samat vaatteet kuin eilen. Ja sitä ennen ja... Nopealla vilkaisulla toteat, ettei vaatekaapissasi oikeastaan ole enää kelvollisia vaatteita poislukien äitivapaita edeltäneeseen työelämään kuuluneet vaatteet. Bisnesneuvotteluita varten kasattu vaatekokonaisuus ei vain nyt tunnu sopivalta hiekkalaatikon reunalle.

Joku sisälläsi kuiskaa tuskin kuuluvalla äänellä: Milloin hankit tai ompelit viimeksi jotain itsellesi? Eipä muistu mieleen. Viime kuussa piti hankkia lapsille uudet talvivaatteet, edellisessä kuussa tuli ommeltua pojalle muutamia paitoja, sitä edellisessä koira haukkasi pankkikortista ison palasen eläinlääkärikäynnillään. Entäpä sinä sitten? Jonon hännille vain, eihän äiti mitään tarvitse... Vilkaiset itseäsi peilistä. - Mikäs tuo on? Nukkavierun olemuksen kruunaa vatsan seudulle ilmestynyt uusi kohouma. Hiphurraa! Kohti rantakuntoa mennään... uimarengaskin on jo valmiina.

Otto 3: Nyt riitti! Tänä vuonna alkaa uusi tahti. Vaikka edellinen teksti olikin hivenen karrikoitu, sisäinen tunne on usein ollut juuri tuota luokkaa. Ja ihan oikeasti, jos ei raaski ostaa itselleen enää edes omia sukkia, vaan lainaan mieheltään, niin kyllä joku on pielessä. Ja pahasti. Koskaan ei ole ollut kyse siitä, ettenkö olisi oikeasti voinutkin välillä hankkia itselleni jotain - siitä mieheni muistuttaa minua jatkuvasti. Ompelutaitoisena olisi oikeasti mahdollista saada tosi kivojakin vaatteita kohtuuhintaan. Aikaa vain on melko rajallisesti, samoin rahaa. Suurin ongelma on kuitenkin jatkuva itsensä jonon viimeiseksi asettaminen. Siitä tulee helposti tapa. Huono sellainen. Seuraamuksena paljon turhaa tyytymättömyyttä ja alati vähenevää arvokkuutta.

Täten julkistan uuden projektin alkaneeksi. Projektin nimi olkoon havainnollisesti "Renew Mama". Käynnistin sen jo oikeastaan viimevuoden puolella siivoamalla vaatekaapistani kaiken sen, mitä en halua päälleni enää laittaa. Pikkuhiljaa, mutta määrätietoisesti tilalle uusia. Tähän samaan projektiin sisältyy luonnollisestikin myös liikuntaa, mutta sen suhteen en aio asettaa epärealistisia tavoitteita, enkä kiusata Facebook-kavereitani päivittäisillä "ettepä arvaa, missä taas ollaan? - No, salilla tietty. Hymiö, hymiö. Sydän" -päivityksillä.

Aloitan Renew Mama -projektini ompelemalla itselleni nyt ainakin alkuun muutamia Casual Wear -juttuja. Samaan syssyyn aion saada itselleni aikaiseksi jonkinlaisen tyylin. Se kun on elänyt ja vaihtunut vuosien saatossa lähinnä työtehtävien mukaan. Nyt on elämässä sopiva nollatila, jossa voi oikeasti katsella ja tunnustella, että kukas minä olinkaan. Ja blogi tarjoaa mitä mainioimman mahdollisuuden tarkastella itseään vähän ulkopuolisen silmin, että mikä sopii ja mikä ei.

Jos tunnistat itsesi yllä olevasta kuvauksesta, liity mukaan! Äidit nousuun! Tästä se lähtee. :) Projektia varten on perustettu Facebookiin oma ryhmänsä. Se löytyy nimellä "Renew Mama".
P.S. Jos haluat kannustaa itse itseäsi ompelemaan itsellesi, niin tiedä, että Facebookin Saumanvara-ompeluryhmästä meitä on jo aika monta mukana tässä Renew Mama -ompelutalkoossa. Jos haluat hyödyntää aiheeseen liittyvissä blogipostauksissasi tämän proggiksen tunnaria, niin voit kopioida sen itsellesi tästä.14 kommenttia

 1. Hauska & osuva teksti - tuntuu kovin tutulta. Tälle olisi tarvetta. Pitäisiköhän yrittää myös...?

  VastaaPoista
 2. Ihan huiput kuvat teksteineen!

  VastaaPoista
 3. Kivasti kirjoitettu! Olen mukana, tosin lapseni ovat jo poissa kotoa ja lapsenlapsiakin on kolme. En osta uusia vaatteita, mutta kierrätys ja itsetehty käyvät kyllä.

  VastaaPoista
 4. :) Ihan pakko olla mukana. Justiinsa tammikuun alussa palasin töihin ja tuntuu, etten halua töissä pitää imetyspaitoja. Normivaatteet ovat auttamattomasti vielä liian pieniä. Mammavaatteet mahtuisivat, olisivat suorastaan oikeaa kokoa, mutta... en haluaisi näyttää raskaana olevalta, kun en sitä ole. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos palautteesta! Arvelinkin, että tuskin olen ainoa lajiani. :) Mukaan vain! :)

  VastaaPoista
 6. Todella kutkuttava haaste! Harmi, kun mulla on monenlaista muuta mielenkiintoista projektia juuri nyt helmi-maaliskuun alkuun, muuten olisin lähtenyt kyytiin :). Mielenkiinnolla kyllä seuraan kaikkia, jotka lähtee tähän sun huippuideaan mukaan!

  VastaaPoista
 7. No, tämähän on pohjimmiltaan elämänmittaisen asenteen haaste. Että varmasti ehdit vielä mukaan. - Tavalla tai toisella. :)

  VastaaPoista
 8. Ompeluhaasteeseen en ryhdy. Hengessä mukana. Mun vaatekaappi tiukkana vuosikertavaatteita��

  VastaaPoista
 9. Ihana kirjoitus. Ja upea mekko! Hengessä olen mukana ja haaveilen sun taidoista, kun en edes ompelukonetta omista :) Onneksi kierrätyskeskuksen PlanB tarjoaa meille-ei-niin-käsityötaitoisille kivoja uuden elämän saaneita vaatteita.

  VastaaPoista
 10. :D Hauska teksti! Näytät kauniilta Sanna :)

  VastaaPoista
 11. Mukana! Tässä ensimmäinen tekele ja suunnitelmia tulevasta:
  http://mekkosirkus.blogspot.fi/2015/01/ruskamekko-ja-kevatsuunnitelmia.html

  VastaaPoista
 12. Kiva, kun lähdit mukaan! Ja tuo mekko on tosi kiva. Raitaidea varmasti toimii. Ne on yleensäl aina niin ihanan raikkaita.

  VastaaPoista
 13. Pitää tulla vielä tännekin kommentoimaan. Todellakin tunnistan itseni otoista 2-3. Tosin en oo oikeen ikinä ollutkaan mikään hehkeä bisneleidi kun sellaista ei omassa työssä oo vaadittu. Kun on vaan yksi elämä, niin kivahan se ois viettää sellaisessa kropassa ja olemuksessa jossa viihtyy. Ainakin niin kauan kun vielä on suhteellisen nuori ja terve.

  VastaaPoista
 14. Hei kirsi! Vasta nyt huomasinkin kommenttisi. Kyllä itsestä kannattaa pitää huolta ja terveellä tavalla välillä ainakin pistää itsensä tarvelistalla jonon ensimmäiseksi. :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.