Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

RAITAA JALKOJEN ALLE: YES, TEIN MATON IHAN ITE!

*Yhteistyössä: Taito Uusimaa

Ilon hyppelyitä, arkista taaperrusta välillä jääkaappi-hella-tiskipöytä, kiukkuista jalanpoljentaa, väsyneen laahaavia askelia kohti kahvinkeitintä, ohjuksen lailla sisään syöksyvän koiran kuratassuja, "minä kaadan maidon mukiin ihan itse" -seuraamuksia. Kaiken se näkee, kaiken kestää. Tai ainakin melkein. Matto - tuo arjen askeleidemme pehmentäjä. 

Olin jo pitkään suunnitellut mustavalkoisen maton hankkimista keittiöömme. Mietitytti vain, pysyisikö se viikkoa pidempään puhtaana ja muutamaa tuntia kauempaa aloillaan ilman, että joku olisi keittiö-olohuonerallillaan vetänyt sitä rullalle ja itseään kumoon. Saatuani Taito Uusimaalta mahdollisuuden kutoa maton blogiyhteistyömme tiimoilta, en empinyt enää hetkeäkään. Mustavalkoraidallinen matto, Come to Mummy! 


Taito Uusimaan Hakunilan käsityökeskus on kotiimme nähden lähin käsityökeskus. Sinne siis suuntasin maanantaiaamuna. Tai aamuna ja aamuna... Noin yhdentoista paikkeilla olin perillä matkattuani ensin metrolla vahingossa kahteen kertaan edestakaisin: hyppäsin ajatuksissani juuri siihen toiseen metroon niistä kahdesta ja kotvasen kuluttua tajusin olevani takaisin lähtöpisteessäni... ;) Menköön maanantain piikkiin.

Hakunilan käsityökeskuksessa pääsin istumaan valmiiksi katettuun pöytään eli kangaspuut oli loimitettu valmiiksi minua varten. Ja hyvä niin. Loimittamisessa kun menee kuulemma kahden ihmisen yhteistyönä tehtynäkin yksi kokonainen päivä. Kuteista valittavina olivat trikoo- tai ontelokude. Päädyin ensimmäiseen. Nähtyäni hauskan mustavalkoraidallisen kuteen, muutin tasaraitasuunnitelmaani lennossa. Päätin lisätä mattoon raidallisesta kuteesta viistoittain kapenevia raitoja. Raidallisen kuteen ansiosta valkoisen raidan toinen reuna näyttää hauskasti sahalaitaiselta.

Olen matonkutojana täysi untuvikko. Yläasteella kudoin kerran poppanaa reppua varten. Siinäpä kangaspuukokemukseni. Käsityökeskuksen osaavan ja ystävällisen ohjaajan opastamana pääsin kuitenkin nopeasti jutun juonesta kiinni: kuteet sukkuloille, polkemalla loimen asennon vaihto (mikähän se virallinen termi mahtaa olla?) ja sitten vain sukkulat suihkimaan edestakaisin. Välillä rullattiin kudottua mattoa puun ympärille, jotta saatiin lisää kutomistilaa.

Malliltaan yksinkertaisen maton kutominen on rentouttavaa. Vailla ajatuksia, rivi kerrallaan. Voisin kuvitella maton kudonnan olevan myös jossain yhteydessä hyvä terapiamuoto: rivi riviltä syntyy jotain uutta. Kuin kutoisi uusia lankoja elämäänsä. 

Minulla ei ollut alunperin minkäänlaista käsitystä, kuinka kauan yhden suht yksinkertaisen maton kutominen mahtaa kestää. Olin todella yllättynyt, että matto oli valmis kotiin vietäväksi tiistaina. Aikaa kutomiseen meni hapsujen solmiminen mukaan lukien kuutisen tuntia. Hintaa tämän tyyppiselle ja kokoiselle (80x150 cm) matolle tulee noin 40 euroa, sisältäen siis kudonnan ohjauksen. - Hyvin kohtuullinen hinta mielestäni. 

Maton lankoja solmiessani tajusin, että jostain syystä pidän kuitenkin enemmän käsityöstä, jota tehdään hyvin lähellä itseä. En tiedä johtuuko siitä, että olen lyhyt ja kangaspuut tuntuivat isoilta. Kankaankudonta on paljon suurieleisempää ja jotenkin fyysisempää puuhaa kuin esimerkiksi ompelu. Maton kutominen oli joka tapauksessa ihana kokemus ja voisin hyvin kuvitella tekeväni joskus toisenkin. 

Astellessani sisään metroon matto kainalossani suorastaan hehkuin ylpeyttä. Istuttuani penkille, minun teki mieli hihkaista vastapäätä istuvalle: "Katsoitko, että täti on käynyt matto-ostoksilla? E-hei. Minä tein kuule tämän ihan itse!" Ei siitä täydellistä tullut, mutta joka kerta astellessani keittiöön, huomaan hymyileväni. Matto raikasti keittiömme ja ennen kaikkea: se on itse tekemäni. Sarjatuotannon sijaan uniikki. Jokainen raita tehty ilolla ja innosta oppia uutta. 

Nähtäväksi jää, kuinka pitkään matto pysyy puhtaana. Liukueste sen alle on hankittava joka tapauksessa. Laminaattia-trikoomatto-kombo on kuin luistinrata.

"Ihan kiva matto, mutta kauanko tässä pitää vielä olla? Joko se nakki kohta tulee?"


Oletkos itse kutonut koskaan mattoja? Tykkäsitkös? 

Muistathan maaliskuun Renew Mama -ompeluhaasteen teemalla "Yllätä itsesi"! Haaste löytyy tämän postauksen lopusta, KLIK!

24 kommenttia

 1. Nätti ja raikas!! Mie oon tehnyt pari mattoa alakoulussa, kun olin lomat kaiken maailman puuhastelukursseilla :D missähän lie ovatkaa nykyään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannariina! :) Kas kun oot raaskinut luopua. On siinä kummiskin oma fiiliksensä kun on oma tekemä. Tosin eipä sitä kaikkea voi kyl säästääkään. Omatekemääkään siis. Aika paljon kun sitä syntyy...

   Poista
 2. Upea! Ja todella yllättävää, että ei mennyt kauempaa tekemiseen! :) olisin veikannut ajaksi vähintään tuplat, jos olisi pitänyt arvata.. :D oispa kiva joskus tehdä kans oma matto. Lapsena tuli vähän kokeiltua, kun äiti teki mattoja.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu mähän olin jo henkisesti varautunut siihen, että käyn kuukauden päivät siellä kutomassa. ;) Ei siis mitään tajua ollut kuin kauan voi kestää. Mut suosittelen! Kivaa hommaa.

   Poista
 3. Mie kaks vuotta sitten sain vihdoin aikaiseksi ja menin kansalaisopiston kudonta ryhmään. Nyt muutama matto, matkahuopa ja pyyhe myöhemmin, haaveilen omista kangaspuita. On ehdottomasti kokeilemisen arvoista, suositan.
  Ja miusta on parasta ne räsymatot joissa on esim vanhat lakanat tai lasten lähes puhki pidetyt farkut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuulostaapa hienolta, Vike! Kyllä tuo oli kivaa. Meille ei kyllä kangaspuut mahtuisi. Se tästä showsta nyt vielä puuttuisikin. Muutenkin joka paikka täynnä minun tee se itse -tarvikkeitani. ;) Ja joo muistojen räsymatot on ihania. :)

   Poista
 4. Mie kaks vuotta sitten sain vihdoin aikaiseksi ja menin kansalaisopiston kudonta ryhmään. Nyt muutama matto, matkahuopa ja pyyhe myöhemmin, haaveilen omista kangaspuita. On ehdottomasti kokeilemisen arvoista, suositan.
  Ja miusta on parasta ne räsymatot joissa on esim vanhat lakanat tai lasten lähes puhki pidetyt farkut.

  VastaaPoista
 5. Virallinen nimi on muuten viriön vaihto :) kiva matto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos täsmennyksestä ja mukavasta kommentista, Rosanna! :)

   Poista
 6. Onpa se kertakaikkisen upea ❤. Ja nopsaanhan sinä sen teit, lähestulkoon taioit! Yhden maton kouluaikoina tehneenä on helppo uskoa, että oli mukava kokemus. Täälläkin kylällä voisi tuota mattojen tekoa harrastaa ja en yhtään ihmettelisi vaikka innostuisin sitten vähän myöhemminn, kun lapset vielä kasvaa. Tämä oli tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! :) No juu kyllä se yllättävän nopsaan syntyi. Olin itsekin ihan häkeltynyt. Voisin hyvin kuvitella, että tykkäisit matonkudonnasta. Ja kiitos. :)

   Poista
 7. Ah, niin hieno!! Vinoraidat tuo just hyvän jujun mattoon. Mulla on koulusta hyviä muistoja matonkudonnasta loimituksineen kaikkineen, se oli kivaa vaikka haastavaa näpertämistä. Mutta etenkin se kutominen, terapeuttista tosiaan. Joskus vielä haluaisin tehdä toisenkin maton! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paulina! Tykkään itsekin kyl noista vinoraidoista. Vähän aattelinkin ennakkoon, et mahdankohan pystyä pysyttelemään niin plain-versiossa ja enhän sitten pystynytkään. ;) Millaisen maton sä oot tehnyt? Ois kiva nähdä. :)

   Poista
 8. Nam nam! Kaunis matto, jokaisen tassuteltavaksi. Maton tms kutominen on koukuttavaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanne-Maija! :) Juu voin hyvin kuvitella että tuohon jää koukkuun, jos on edellytykset tehdä sillai suht mutkattomasti. Siis tarkoitan ettei tartte kauhean kauaksi roudautua kutomaan.

   Poista
 9. Ihan mahtava! Mää niin tykkään noista vinoraidoista. Itse olen kutonut paljonkin mattoja silloin, kun asuin vielä lapsuudenkodissani. Meillä oli ulkovarastossa ikivanhat kangaspuut. Vieläkin muutama matto on minulla niiltä ajoilta. Minun siskoni muuten kutoo työkseen mattoja. Olen tilannut häneltä jonkun kivan maton pitkälle käytävälle eteiseen. Saapa nähdä, minkälaisen hän kutoo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi! Voi kuulostaapa ihanalta. Kangaspuut omassa kodissa siis. Mutta onpas upea mahdollisuus tuokin, että on noin taidokas tekijä lähipiirissä! :)

   Poista
 10. Tyylikkään näköinen matto! Kivasti pientä kuvioo mukana, vaikka pelkässä raidassakaan mitään vikaa ole :). Minä olen jonkin verran kutonut, pari mattoa ja kuultokudoksen. Äiti taituroi kaikkea ihanaa kangaspuilla, liinoista lähtien. Pari liinaa olen minäkin saanut häneltä, onneksi. Olen kyllä monet kerrat haaveillut, että menisin kutomaan, mutta matkaa on lähimpäänkin kudontapaikkaan sen verran, ettei kovin usein tulisi lähdettyä. Tosin miehen puutyöpajaan voisin pystyttää kangaspuut, kun eihän hän siellä nykyään mitään ehdi tekemään :D. Teidän karvaturri on suloinen <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Juu tasaraitakin on kiva mut tuo nyt jotenkin kolahti lennosta. Mitä on kuultokudos? Jotain läpikuultavan ohuttako vain? No sinne vaan miehen huoneeseen kangaspuut. Ehkei edes tietäisi et ovat siellä, jos käy siellä kovin harvoin. ;) Myhäilisit vain itseksesi kun mies ihmettelisi et miten meillä on taas uusi matto. :)

   Poista
  2. Juuri sellaista läpikuultavaa, jonka voi vaikka laittaa ikkunaan. Harvasidoksista.

   Poista
 11. Mä ilahdun paljon, kun joku on kutonut itte mattonsa ja tykännyt kutomisesta ja matostaan! :) Menin syksyllä ekaa kertaa mattoa kutomaan seurakuntatalolle ja koukkuun jäin! Kudoin kolme mattoa ja lattiatyynyn. Yhden maton annoin poruikoille joululahjaksi, muut oli mulle :) Nyt oon kutomassa toimekas-loimilla mattoa, josta tulee niin ihana värioksennus mun lattialle :D Jos haluat käydä kattomassa, niin mun blogista löytyy syksyllä kutomieni mattojen kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä olet sitten haksahtanut jo ihan täysin! Kivaa se on kyllä. Mukava olisi tehdä jotain lisääkin joku päivä. Hirmu hienoja mattoja tuolla Taito-käsityökeskuksessakin monet tekivät. Ois hauska kokeilla jotain eri tekniikkaa tai kuviota. Täytyypä käydä kurkkimassa millaisia sinä olet tehnyt. :)

   Poista
 12. Voi vitsi, miten kivalle kuulosti tuo hehkutus:) Ei muuta kuin seuraavaa mattoa työstämään:) Upea matto ja miten nopsaan sait sen kudottua! Kivasti piristää ilmettä nuo sahalaitakuviot. Lapsena olen yhden maton kutonut kotona, kun äidilläni ja tädilläni oli yhteiset kangaspuut. Kutoivat muistaakseni myös poppanoita, seinävaatteita, kuultokudoksia..olin usein myös heidän mukanaan seurojentalolla järjestetyssä ompelupiirissä, joten kutomista olen päässyt kyllä seuraamaan läheltä. Ja kuten Instassa kerroin, kotipaikallani aitassa olisi kangaspuut odottomassa minua:) Tilaa niille kyllä löytyisi, mutta sitä projektia ei pysty kyllä millään nyt ottamaan, perehdyn sitten ihan ajan kanssa. Onneksi apu löytyy läheltä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä saatan jossain kohtaa toisenkin tehdä. Lastenhuone kaipaisi mattoa. Sinne tosin kävisi parhaiten pyöreän mallinen. Ei taida kangaspuilla luontua... ;) Aika monella tuntuu olevan lähipiirissä joku kutoja. Vähän vanhempi ihminen usein. Ehkä tääkin laji on tulossa uudelleen nousuun. :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.