Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

NÄIN TEET SUPERHELPON HIHATTIMEN NEULOKSESTA

ohje hihattimen ompeluun
Yhteistyössä: Husqvarna Viking

Syksyisin ja talvella on ihanaa, että vaatekaapista löytyy vilun yllättäessä nopeasti päälle sipaistavia vaatekappaleita, kuten tämä: nopeasti toteutettava, shaalimainen neulostakki, hihatin, mikä lie.

Laitoin ohjekuviin mukaan mitat, joita itse käytin. Olen noin kokoa 38. Uskon, että näillä mitoilla tämä menee kyllä melko monenkokoiselle. - Mikäli tuntuu liian löysältä, voi aina takasaumasta ottaa sisään. Materiaaliksi tähän soveltuu parhaiten kauniisti laskeutuva puuvilla- tai viskoositrikoo tai mikä tahansa neulos.

Ohjekuvat on tehty miniatyyriversiolla eli älä turhaan ihmettele jättimäiseltä näyttävää ommelta. ;)

1. - Leikkaa kaksi kappaletta samankokoisia paloja suunnilleen kuvan mitoilla (kumpikin reuna on samanmittainen eli tuon 60 cm). Voit myös leikata hihattimen kankaan taitteelta. Takasauman avulla hihattimen kokoa on kuitenkin helppo säätää. Oman neuletakkini helma on suora. Mikäli haluat, että helma kaareutuu takaa alemmaksi, leikkaa helmapuoli kaartuen. 
- Aseta kappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele yhteen pisin suora reuna.

2. Pyöräytä kappale ympäri niin, että ommeltu sauma on pystysuunnassa keskellä. Taita kaksinkerroin niin, että ylä- ja alareuna tulevat vastatusten, oikeat puolet vastakkain.

3. Ompele noin 30 cm matkalta kiinni reunoista, avoimesta reunasta kohti taitettua reunaa. Näin saat neuletakkiisi hihan aukot. Käännä takki ympäri. Mikäli haluat, voit huolitella koko ympäröivän reunan joko alavaralla tai taitoksella, samoin kuin hiha-aukkojen reunat. Reuna rullaantuu ja laskeutuu kauniisti tai oikeastaan kauniimmin ilman huolitteluja. Taitoksella/alavaralla lopputulos on kuitenkin huolitellumpi. 

Tällä samalla idealla olen ommellut aiemmin itselleni myös kapeamman version eli hihattimen. Sen materiaalina käytin kahta pashmina-huivia. Ohjeen ja kuvat siihen löydät täältä, KLIK!

Hihattimen alla näkyy myös ompelemani pitsipaita. Pitsireunan huolittelu on toisinaan haastavaa, koska taitettu reuna näkyy helposti läpi ohuesta pitsistä. Jos paidan helmaan haluaa kaarevan reunan, joutuu yleensä ostamaan kangasta melko pitkän pätkän, jotta saa hyödynnettyä valmiit, kaareutuvat reunat, eikä kaikissa pitseissä edes ole sellaista. Mikäli ompelukoneessasi on koristeompeleita, sieltä todennäköisesti löytyy myös alla olevan näköinen ommel. Käytössäni olevassa Husqvarna Viking Opal 650:ssa on iso valikoima erityyppisiä ompeleita. Sieltä joukosta bongasin tämänkin. 

Ompele paininjalan etäisyydeltä reunasta ja leikkaa reuna irti aivan ompeleen vierestä. Valmista! Tällä ompeleella voit huolitella myös esim. mekon helman. - Kätevää. Erityisesti pitsikankaan kohdalla, koska läheskään aina kivan näköisessä pitsissä ei ole edes tuollaista kivaa reunaa.

* Ompelukone saatu käyttöön blogiyhteistyön tiimoilta.

Toivottavasti näistä ohjeista ja vinkeistä on sinulle iloa!


4 kommenttia

 1. Tää on kiva! Menee testiin, kunhan taas hetki ompeluun liikenee. Mietin, että jostain juhlavammasta vois mennä myös kevään juhliin mekon päälle? Ja mahtis vinkki tuo Pitsin huolittelu. Minusta siinä normikäänne on jotenkin tylsä.

  Ja huippua, kun oot muuten Vaatevallankumouksessa mukana. Se muuttaa maailmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Joo tästä on helppo tehdä eri variaatioita. Naftimpia ja väljenpiä. Pitkiä ja lyhyitä.

   Joo oon henkisesti mukana. Vuosi ilman uusia vaatteita ois vielä liian iso tavoite, mut eettisempään suuntaan mennään koko ajan. :)

   Poista
 2. Hyvä ohje ja niin sun tyyliä :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.