Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

ESITTELYSSÄ KLOMPELOMPE-NEULEKIRJA

klompelompe

En edes yritä esittää olevani neule-pro. En ole. Olen untuvikko. Lähes vasta kuoriutunut. Tai ei, en sentään! Otetaanpa uusiksi: kuoriutumisesta on jo aikaa, mutta lentäminen vain jäi harjoitteluasteelle. Neulomishistoriaani kuuluu paljon aloituksia, mutta nolottavan vähän lopetuksia. Joskus vuosia sitten neuloin jonkin verran, mutta siitä on aikaa. Silloin totesin, ettei se sovi spontaanille ja kärsimättömälle luonteelleni. Valitsin siis lajikseni ompelun. 

Blogiani ja Instagram-tiliäni pidempään seuranneet tietävät, että pitkällisen harkinta-ajan jälkeen olen kuitenkin viimein kaivanut puikot ja koukut esiin kaappien uumenista pölyttymästä. Siellä ne lojuivat vuosikaudet hajasijoitettuina sinne sun tänne - aikana ennen Konmaria. Nyt, kun työvälineet on organisoitu ja kaapista löytyi sattumalta vielä kassillinen lankoja, en löytänyt enää ainoatakaan veruketta neulomisen lykkäämiselle.

Tämän lyhyen ja ytimekkään johdannon jälkeen asiaan! Sain mahdollisuuden tutustua Gummerus Kustannuksen julkaisemaan Klompelompe - Ihania neuleita lapsille -kirjaan. Vaatimattomasta neulomishistoriastani huolimatta en voinut vastustaa kiusausta, sillä kirja vaikutti kerrassaan ihastuttavalta. Tässä siis väläyksiä ja arviointia kirjasta - suht aloittelevan neulojan kulmasta katsottuna.

klompelompe-kirja-arvostelu

MIKÄ KLOMPELOMPE?

Klompelompe (kertokaa nyt hyvät ihmiset, mitä tuo järjettömältä kuulostava sana tarkoittaa! - Salapoliisityöstäni huolimatta en löytänyt siihen vastausta.) on kahden norjalaisäidin, Hanne Andreassen Hjelmåsin ja Torunn Steinslandin kirjoittama neulekirja ja menestystarinan käsin kosketeltava osio. - Naisten tarina on se käsityöpuolen perinteinen: ensin tehdään kivoja vaatteita omille lapsille, mietitään, että menisivätköhän kaupaksi, koemyydään muutama kappale - ja tässä tapauksessa ne sitten suorastaan vietiin käsistä. Naisten ensimmäinen, pieni neulekirjanen oli suosittu ja suosion kirvoittamina he päättivät tehdä ensimmäisen oikean neulekirjansa, joka on siis Klompelompe - Ihania neuleita lapsille.

JOTAIN VANHAA, JOTAIN UUTTA

Ensireaktioni Klompelompesta oli ihastus: ooh, neulemaailman Pomp De Lux! - Tutkittuani kirjaa tarkemmin, en enää ihan täysin allekirjoittanut ensireaktiotani. Sävymaailma on kyllä yhtäläisen pehmeän hempeä, mutta tyylillisesti neuleet ovat enemmänkin yhdistelmä vanhanaikaista ja modernia - romanttishenkisissä vaatteissa on oivaltavalla tavalla tämän päivän henki. Hyvänä esimerkkinä tästä yhdistelmästä toimivat esimerkiksi Klompelompen suosituin neulemalli: Vesselimyssy sekä Kovishousut.

vesseli-myssy

kovishousut


Kirjassa on kaikenkaikkiaan 65 mallia ohjeineen. Ohjeista suurin osa on päähine- tai asusteohjeita. Mukana on kuitenkin myös ohjeita paitoihin, neuletakkeihin, housuihin, mekkoihin ja hameisiin sekä kahteen peittoon. Suurin osa ohjeista on lasten vaatteita ja asusteita, mutta mukaan on ympätty myös muutama vaatekappale äidille, mm. pipoja ja neulehame. Vaatteita ja asusteita on sekä tytöille että pojille - vauvoille, taaperoille ja vähän isommillekin lapsille.

Kaikki kirjan ohjeet on luokiteltu kolmeen tasokategoriaan. Tasokategoriaa 2 edustavia malleja on eniten. Kirjan ohjeet on kirjoitettu mielestäni todella selkeästi ja koska erityisesti kaltaiseni, harvakseltaan puikkoja heilutellut, menee helposti ohjeissa sekaisin, otan kiitollisuudella vastaan riittävän ison fonttikoon. - Nimittäin täyteen ohjetta tuupattu, pienellä fontilla kirjoitettu ohje saa ohjeen tuntumaan moninverroin todellisuutta vaikeammalta ja nostaa jopa kokeilemisen kynnystä!

Klompelompen neulemalleista suurin osa perustuu neuletekstuureihin eli niiden juju ja ilme syntyvät erilaisista neulontatekniikoista (onkohan tuo nyt ollenkaan oikea termi...?). - Tarkoitan siis, että kirjoneuleita kirjassa on vain muutama. Itseäni tuo seikka ei haittaa lainkaan, mutta kenties kovin taitava neuloja kaipaisi sellaisia enemmän? Tosin ainakin omaan silmääni pitsimäisetkin neulepinnat näyttävät suhteellisen haastavilta ja ne edustavatkin kirjassa tasoa kolme.

klompelompeklompelompe
MIELLYTTÄVÄ KOSKEA, HELPPO LÄHESTYÄ

Työni puolesta olen ollut aikanaan paljonkin tekemisissä painomateriaalien tekemisen kanssa ja visuaalisuusnarkkarina jaksan ehtymättömästi innostua harmonisesta taitosta ja kauniista kuvamaailmoista. - Klompelompessa riittää ihasteltavaa kummankin osalta. Pisteet myös kirjan paperivalinnasta: pehmeän huokoinen, mattapintainen paperi tekee kirjasta miellyttävän koskea ja lisäksi paperivalinta korostaa kauniisti kirjan utuisen puuterista tunnelmaa.

Kaikkein parasta Klompelompessa on mielestäni helppo lähestyttävyys. Vaikken ole neulonut paljoa, ei yhdenkään ohjeen kohdalla tullut rimakauhua - ehkä itsesuojelun ja terveen järjen nimissä kuitenkin pitäisi...? ;)

Kaiken kaikkiaan Klompelompe on niin oman tyyliseni kirja, että tulen taatussa tekemään siitä useammankin vaatekappaleen tytölleni ja kenties jotain itsellenikin. Olen päättänyt neuloa nyt sen verran valmistumisvarmoja projekteja, että ihan sitä isotöisintä kirjoneuletta en nyt ensitöikseni Klompelompesta kuitenkaan aloittanut. Valitsin siis Kullanmuru-myssyn, joka tulee omalle kullanmurulleni ja tarpeeseen. Myssy onkin jo postauksen kuvien ottamisen jälkeen tullut viimeistelyä ja kukkien virkkaamista vaille valmiiksi. Jee, hyvä minä!

Neulomisessa ja virkkaamisessa on kyllä jotain hirmuisen mukavaa. Viimeisen vuoden aikana olen kuitenkin tykästynyt ihan yleisestikin ns. hitaaseen tekemiseen. Välillä on ihana tehdä projekteja, jotka alkavat ja päättyvät saman illan aikana. Kaiken ei silti tarvitse tulla valmiiksi hetkessä. - Etenkin näin syysiltojen pimetessä on oikasti todella ihanaa kaivautua sohvan kulmaan helisyttelemään puikkoja. Tai koukkimaan koukulla. Tästä kirjasta teen taatusti vielä jotain muutakin.

Lisää kuvia ja tietoa Klompelompesta löydät täältä.

kullanmuru-myssy

kullanmuru-myssy
Mitäs meinaat puuhata viikonlopun aikana? Meille tulee tänään vieraita, sunnuntai on vielä mukavasti auki. Ollaankin kyl perheenä niin spontaaneja, et mielellään tehdään aina vähän sitä, mikä kullakin hetkellä tuntuu kivalta. Kaikenlaista tarveompeluakin olisi kyllä. Saa nähdä, mitä ehdin.

Ensi viikolla on luvassa ainakin se jo jokin aikaa sitten lupailemani näillä näkymin viimeinen osa "Kuosin takana" -juttusarjastani. Siinä pääset kurkistamaan suunnittelutyöhön Leena Rengon suosittujen kuosien takana.

P.S. Muistathan, että sinulle on sunnuntaihin asti osallistumisaikaa Nuppu Print Companyn ja Kototeon yhteiseen arvontaan. Jollet jo osallistunut, niin tämän postauksen lopusta löytyy arvontalinkki.

Klompelompe-kirja saatu arvostelukappaleena

19 kommenttia

 1. TYöpäiväänhän tässä on herätty. Meillä on koulua tänään lauantainakin. Poikkeuspäivä siis. Mutta mielenkiintoisen näköinen kirja. Tuota olisi kiva selata ja vaikka napata joku ohje työn allekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, lauantai menikin jo.. viivästyi tämä vastailu. Ai teillä tehdään nyt jo sisään koulupäiviä. No samapa tuo kait, et milloin. Klompelompe on ihana. Ei mitään mainospuhetta, vaan aidosti oon ihan myyty. Taatusti hyödynnän ohjeita. Mukavaa viikkoa, Outi! :)

   Poista
 2. Onpas kaunis ja tunnelmallinen kirja! Kiitos esittelystä :)

  VastaaPoista
 3. Itse hain juuri myös varaukseni kirjastosta ja heti tilasin itselleni omaksi <3 aivan ihania juttuja ja paljon ohjeita :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyl ihmettele, että tilasit! Tuossa on myös Määrällisesti paljon hyödynnettävää. Monipuolinen ja kaunis kirja.

   Poista
 4. Allekirjoitan kaikki -ihana kirja, helppo lähestyä ja sopii aloittelijoille. Useampi ohje jo testattu. :) .. Kiva, että juttu Leena Rengosta tulossa!

  VastaaPoista
 5. Allekirjoitan kaikki -ihana kirja, helppo lähestyä ja sopii aloittelijoille. Useampi ohje jo testattu. :) .. Kiva, että juttu Leena Rengosta tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpäs just! :) Leenan juttu tulossa joo. On paitsi taitava, myös suloinen persoona kertakaikkiaan! ♡

   Poista
 6. Oijoi miten ihana. Minut kans hurmaa täysin tällaiset visuaalisesti viimeistellyt käsityöopukset. Niitä vois vaan selailla huokaillen päivästä toiseen. Näin mm. Mekkotehdas aikuisille kirjan kohdalla on mulle käynyt. Tää olis ehdoton lahjaidea itselle ja ennenkaikkea mun hullunlailla neulovalle anopille. Nuo Kovishousut on aivan mahtavat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin just! Tuo Mekkotehdaskin on tosi kaunis. Se aikuisten versio on osoittautunut vain itselleni täysin epäsopivaksi. Ne mallit ei vaan sovi mulle yhtään. Oonkin aatellut lahjoittaa tai vaikkapa arpoa kirjan. Haluan et kirjoista on myös hyötyä ilon lisäksi. :)

   Poista
 7. Käsityökirjahulluna ja niitä keräilevänä näitä juttuja on aina kiva lukea :). Kirjaa ei minulla vielä ole, mutta olen tehnyt malleista tutkimustyötä netissä jo jonkin aikaa ;). Houkuttaisi ostaa, mutta jarruna se, että eikös lasten mallit loppuneet 5 vuotiaaseen? Meillä on enää yksi alle 5 vuotias ja siksi en ole kirjaa vielä omaan ostoskoriin naksauttanut :D. Täällä on ompelukone hurissut pitkästä aikaa oikein kunnolla. Joskus täytyy vaan ottaa sellainen ompelupäivä ja jättää muut jutut tekemättä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä oon löytänyt kässäkirjat vasta ihan viimevuosina. Taatusti monta ihanaa on, joista en tiedä mitään. Kirjoja on kyl ihana fiilistellä. Siinä on ihan eri tuntu, kirjaimellisesti, kuin nettiselailussa. Odotan innolla mitä upeaa olet taas saanut aikaiseksi! :)

   Poista
 8. Olen kuullut tästä kirjasta niin paljon hyvää ja nähnyt paljon ihania kuvia eri tileillä, että tein varauksen kirjastoon ja sain eilen viestin, että kirja olisi noudettavissa :) Tuskin maltan odottaa, että pääsen sitä selailemaan! Eikä muuten hajuakaan mistä tuo hassu nimi on saanut alkunsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kyl todella vähintäänkin lainaamisen arvoinen! Olen itse ihan myyty. On niin kiva yhdistelmä helppoutta ja kauneutta. :)

   Poista
 9. Mä niin rakastan kirjoja<3 Vaikka selailen netissä tosi paljon kässäohjeita ja ideoita, niin kyllä kirjoissa on aina se oma fiilis. Neulomista en ole kovin paljoa harrastanut, mutta jotain tekisi mieli kokeilla, lankojakin meinaan olisi kaapissa:). Oisko mulle jäänyt sitten jotain traumoja kouluajoilta sukkien ja lapasten neulomisesta. Eivät saaneet oikein kehuja opettajalta:D Tuo neulekirja näyttää ja kuulostaa tosi ihanalle! Sopii siis aloittelijoille..hmm..nappaan sen kyllä mukaan jos kirjastossa osuu silmään. Pitäis vaan nopsaan saada virkkaustyö pois alta:D Kiitokset kirjavinkistä ja mukavasta postauksesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat on ihania! ♡ jotenkin vai ihan toinen fiilis kuin netissä koskaan. Ja tää kirja on suloinen ja todellakin sopii myös untuvikoille. :)

   Poista
 10. Vaikka tämä on postaus onkin jo vuoden vanha, ajattelin silti vastata alussa esittämääsi kysymykseen, mitä tuo klompelompe oikein tarkoittaa?
  Norjan kielisellä haulla ja vapaasti suomennettuna klompelompe on lempinimi "pienille söpöille lapsille" ( norjaksi: et kosenavn/kallenavn på søte, små barn)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritin silloin taannoin tuota googlailla. Heikolla menestyksellä. Nytpä tiedän! 🙂

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.