Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KUOSIN TAKANA: LEENA RENKO TOIVOO KUOSEILLEEN PITKÄÄ IKÄÄ”Olen tehnyt aina käsitöitä. Isoisän äiti opetti minut virkkaamaan ja kutomaan. Kun olin lapsi, meillä ommeltiin kaikki vaatteet itse. Yläasteikäisenä alkoi kavereilta tulemaan sellaista viestiä, että jos haluat olla suosittu, pitäisi vähintään käydä ostamassa Levikset. Vähän aikaa tuumailin asiaa, mutta pidin pintani”, Leena Renko muistelee.

”Kun lukion jälkeen piti löytää ala, joka olisi edes vähän kiinnostava, hain Rovaniemelle opiskelemaan tekstiilisuunnittelua. Kaikki sanoivat minulle, että turhaan sinä sinne haikailet. - Pitäisi olla joku varasuunnitelma. Ei ollut varasuunnitelmaa ja sinne minä sitten pääsin.”

Opiskeluaikanaan Leena piirsi tinkimättömästi omalla naivistisella tyylillään. - Siitäkin huolimatta, että hänen koulusta saamansa palaute oli toistuvasti ”liian epätaiteellista, kaupallista, tylsää”.

”Yliopistossa taidepuolella kaikki ovat niin taiteilijoita ja minä olin kummallisuus, jolla ei ollut mitään suuria taiteellisia visioita ja joka kävi fantasiakuvitus-luentosarjat joka syksy uusiksi, koska tykkäsi istua siellä katselemassa satukuvia”, Leena kertoo.

Leena Renko

KIINNOSTUS HERÄÄ

Oli vuosi 2009, kun Leenan kaveri vinkkasi hänelle Sampsukan kuosikilpailusta. Leena osallistui ja osallistuminen kannatti: hänen suunnittelemansa Huhuu-kuosi voitti kilpailun.

Tuohon aikaan Leena päivitti aktiivisesti ”Pikku Kiisken kotona” -blogiaan, jossa hän esitteli myös suunnittelemiaan kuoseja. Eipä aikaakaan, kun kangaskaupoista alkoi tulla yhteydenottoja. Kiinnostus Leenan kuoseja kohtaan oli herännyt.

”KAI MINÄKIN SITTEN OON SUUNNITTELIJA”

Tänä päivänä Leenan vakiintuneiden yhteistyökumppanien lista on mittava: Verson Puoti, Pehemiä, Iloinen Kettuliini, Majapuu, Melli Eco Design. Uusin yhteistyökumppani on saksalainen Lillestoff.

”Voitin Lillestoffin suunnittelukilpailun ”Ponitytöt”-kuosillani ja pääsin tapaamaan yrityksen johtajaa sekä vierailemaan heidän tehtaallaan. Oli hienoa päästä juttelemaan heidän kuosisuunnittelijoidensa kanssa. Minusta se tuntui hassulta, kun olin itse ihan, että hei, minä oon vaan Leena Suomesta. Mut kai mäkin sitten oon suunnittelija”, Leena naurahtaa herttaisen vaatimattomaan tyyliinsä.
Prinsessa-kuosi
Hurmaava Prinsessa-kuosi. 

Nostalgianallet
Leenan kuosisuunnittelu oli alkuun retrohenkistä. Tämä kuosi on nimeltään Nostalgianallet.

Leijonat ja alla oleva Kesäpäivä-kuosit ovat upeita esimerkkejä Leenan uusiutumiskyvystä ja kyvystä elää ajan hengessä.
Kesäpäivä-kuosi.

LUKIHÄIRIÖ VAHVISTI VISUAALISUUTTA

Lapsena Leena piirsi, piirsi ja piirsi. Vanhojen tapettien kääntöpuolet täyttyivät hänen piirtämistään kuvista. Kuvitettua tarinaa saattoi tulla tuosta vain viisikin metriä.

”Olen aina tykännyt kuvista ja keskittynyt niihin siksikin, koska minulla on lukihäiriö. Lukihäiriön ansiosta olen kehitellyt paljon ihan omia tarinoita.”

Kuosi-ideat Leenan mukaan ”vain putkahtavat jostain” hänen tarttuessaan kynään. Satukirjojen kuvitukset ovat aina olleet lähellä hänen sydäntään. Silloinkin, kun hänellä ei vielä ollut omia lapsia, hän selaili usein erityisesti venäläisten kuvittamia satukirjakuvia.

HUOLELLA, KRIITTISESTI, AJATONTA

Oulussa asuva Leena on viiden lapsen äiti. - Ei voi kuin ihmetellä, mihin väliin hän kykenee mahduttamaan kuosisuunnittelunsa.

”No, minun periaatteeni on se, että teen vähän päivässä ja paljon viikossa.”

Paras piirustushetki on luonnollisestikin se, kun lapset ovat käyneet nukkumaan. Toisinaan Leena saa houkuteltua lapsensa piirtämään. Silloin hän pääsee hahmottelemaan omia kuosejaan. Kovin syvällisesti hän ei niihin lastensa ympäröimänä kuitenkaan pysty keskittymään – ja hyvä niin…

”Silloin, kun oikeasti uppoudun piirtämiseen, minä en näe, enkä kuule mitään”, Leena nauraa.

Kuosisuunnitteluaan Leena tekee aina huolella ja on omia töitään kohtaan kriittinen. Suunnittelemistaan kuoseistaan hän haluaa tehdä ajattomia ja kestäviä.

”Toivon, että kuoseistani näkisi, että niiden eteen on nähty vaivaa. Olisi myös hienoa, etteivät niiden pohjalta tehdyt kankaat päätyisi kovin nopeasti tekstiilijäätteeksi, vaan yksittäisestä kuosista tehty vaate tulisi käytettyä useammallakin kuin yhdellä lapsella.”

Leena Renko


LASTEN EHDOILLA

Kuosisuunnittelu vaatii myös muuta kuin piirustustaitoa. Se vaatii aikaa: on pysyttävä kärryillä alan yleisestä kehityksestä, trendeistä, erilaisista kuvaformaateista sekä piirto- ja kuvankäsittelyohjelmistä. Suunnittelutyötään Leena tekee nykyisessä elämäntilanteessaan lastensa ehdoilla. Lapset kasvavat nopeasti ja Leena haluaa olla aidosti läsnä heidän arjessaan.

”Teen sen, minkä ehdin ja niin hyvin kuin osaan. Jollei se riitä, menen tekemään lomituksia. Sekin on ihan ok.”

Leenan kuosifanit saattaisivat olla tuosta hiukan eri mieltä.

Kuvat: Leena Renko ja Verson puoti

Kuosin takana -juttusarja on Kototeon tuottama juttusarja kuosisuunnittelijoista. Juttusarjan muut osat voit lukea täältä. Juttusarja päättyy ainakin toistaiseksi tähän. 

Seuraavana Kototeon juttusarjana jatkoa saa Pistokoe, jonka ensimmäisen osan hollantilaisen Groovy Baby and Mama -blogin Trinestä voit lukea täältä. Juttusarjan seuraavassa osassa pääsette tutustumaan todella mielenkiintoiseen persoonaan, jolle käsityöt ja ompelu ovat tärkeä osa elämää, mutta eivät se pääjuttu, vaan keino ilmentää itseään taiteessa, kuten musiikissa ja performansseissa. 

Piditkö näistä jutuista? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista. Blogillani on myös oma Youtube-kanava,Kototeko-tube, jonne kokoan mm. tekemiäni ohje- ja vinkkivideoita. 

Ei kommentteja

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.