Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Virkatut pesuhedelmät ja -sienet Cleany-langasta + ohjeet

virkatut pesusienet ja hedelmät

ohje virkattuihin pesusieniin ja hedelmiin
Tallenna tästä ohje ja kuva itsellesi talteen Pinterestiin.
Yhteistyössä: Prym Suomi

Kesäaikaan ompeleminen jää helposti vähemmälle, koska ainakin meidän perheessä on tapana olla melko paljon liikkeellä. Langat, koukut ja puikot sen sijaan kulkevat kätevästi mukana. Helpot ja nopeasti syntyvät pesuhedelmät ja -sienet ovat juuri sellaista mukavaa auton takapenkin erotuomarille sopivaa matkakässäilyä, jonka lomassa pystyy hyvin ratkomaan lasten pienet nahistelut ja silmäilemään vähän maisemiakin. Pikkuisia pesusieniä on kiva viedä vaikka kesän kyläviemisiksi. Kirjoitin niihin ohjeet ylös teidän kaikkien iloksi.

Pesumeloni-, -appelsiini ja puuterin tupsuttelusientä muistuttavat pesusienet on virkattu Schachenmayrin Cleany-langasta. Lanka on suunniteltu nimenomaan pesusienten tekemiseen. Karheapintaista sientä voi käyttää paitsi itsensä pesemiseen, myös astioiden tiskaamiseen tai vaikka vähän pinttyneempien tahrojen jynssäämiseen. Itse yhdistelin Cleanyyn pikkuisen myös puuvillalankaa: saamassani valikoimassa ei ollut mukana valkoista eikä mustaa ja toisaalta puuvillalanka nousee kivasti esiin pörheän Cleanyn seasta.
cleany-lankacleany-langasta pesusieniä


virkatut pesuhedelmät
Testailin tänään suihkussa käydessäni yhtä pesusienistä ja se on juuri sellainen kivan karkea, joka oletettavasti irrottelee kevyesti kuollutta ihosolukkoa tai vähintäänkin rapsuttelee ihoa mukavasti. Lapset ihastuivat erityisesti pesuhedelmiin, jotka voi tarvittaessa ottaa mukaan vaikka kotileikkeihin hedelmiksi.

Cleany on hauska uusi tuttavuus, mutta myös sesonkilanka eli, mikäli mielit kokeilla, kannattaa olla nopea. Lankaa myydään useammissakin verkkokaupoissa ja Tokmannilla. Langan ainoaksi miinukseksi mainittakoon se, että se on 100 prosenttista polyesteria. En yleensä itse juuri keinokuituja käytä, mutta menköön nyt tässä tarkoituksessa.

Cleany-lankaa kannattaa neuloa tai virkata mieluummin vähän isolla kuin oikein pienellä koukulla/puikolla, sillä lanka on luonteeltaan vähän nihkeää. Pesumelonin ohje toimii pohjana kaikille postauksen pesusienille/-hedelmille.

OHJE PESUMELONIIN

Koukku: 4-5
Langat: 1 kerä pinkkiä Cleanyä ja 1 vihreää (vihreää ei tässä työssä kulu kuin murto-osa kerästä), pikkuisen valkoista ja mustaa puuvillalankaa.
Muut tarvikkeet: silmäneula melonin siemenien ompelua varten

Meloni virkataan siten, että jokainen kerros päätetään yhteen ketjusilmukkaan ja piilosilmukkaan: jotta reunan raidoituksien rivit tulevat kohdakkain, melonia ei kannata virkata spiraalina.

1. krs: Aloita virkkaaminen pinkillä langalla. Tee kiristettävä aloituslenksukka ja virkkaa siihen yhteensä 6 kpl kiinteitä silmukoita.
2. krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan 2 kpl kiinteitä silmukoita. Virkkaa kerroksen päätteeksi 1 ketjusilmukka ja 1 piilosilmukka.
3. krs: Virkkaa 1. silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa, seuraavaan silmukkaan 1 kiinteä silmukka. Jatka näin kerroksen loppuun saakka. Päätä kerros samaan tapaan kuin edellinen.
4. krs: Virkkaa 1. silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa ja virkkaa 2 seuraavaa kiinteää silmukkaa normaalisti. Jatka tällä rytmityksellä kerroksen loppuun saakka ja päätä kerros samaan tapaan kuin edellinen.
5. krs: Virkkaa 1. silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa ja virkkaa 3 kiinteää silmukkaa normaalisti. Päätä kerros kuten edellä.

Jatka virkkaamista siten, että joka kerroksella väliin jäävien yksittäisten kiinteiden silmukoiden määrä lisääntyy yhdellä. Päätä kerros aina samalla tavalla. Mikäli muoto alkaa kääntyä kuppimaiseksi, lisää silmukoita ja jos se puolestaan alkaa aaltoilemaan, vähennä. Virkkaa näin kunnes olet virkannut 10 kerrosta. Mikäli haluat melonistasi isomman, lisää kerrosten määrää tässä kohtaa.

11. krs: Virkkaa valkoisella langalla 1 kerros kiinteitä silmukoita. Jatka samaa silmukoiden lisäyslogiikkaa kuin edellä.
12. krs: Virkkaa vihreällä langalla 1 kerros ja lisää tarvittaessa silmukoita vielä tälläkin kerroksella samaan tapaan kuin edellä. Päätä kerros ketjusilmukkaan ja yhteen piilosilmukkaan. Päättele kerros sekä kaikki nurjan puolen langat.

Ompele käsin melonin mustat pilkut puuvillalangalla. Taita meloni kaksinkerroin siten, että "nurja puoli" jää sisäpuolelle. Yhdistä reunat toisiinsa kiinteillä silmukoilla. Päätä kerros melonin reunaan ja virkkaa noin 10 ketjusilmukkaa ja taita lenkiksi. Kiinnitä lenkin toinen pää lenkin toisen pään viereen. Päättele lanka. Valmista!

virkattu pesumeloni
virkattu pesuhedelmä
OHJE PESUAPPELSIINIIN

Koukku: 4-5
Langat: 1 kerä oranssia Cleanyä ja pikkuisen valkoista puuvillalankaa.
Muut tarvikkeet: silmäneula melonin appelsiinin lohkojen käsin ompelua varten

Virkkaa appelsiini oranssilla langalla noudattaen Pesumelonin ohjetta siihen saakka, kunnes ympyrä on mielestäsi sopivan kokoinen (esimerkiksi 8 krs). Virkkaa viimeinen kerros valkoisella langalla ja päättele. Virkkaa sitten toinen ympyrä samaan tapaan.

Ompele käsin valkoisella puuvillalangalla appelsiinin lohkot. Yhdistä sitten palaset toisiinsa kiinteillä silmukoilla valkoisella langalla. Jotta ommel erottuu, ompele edestakaisin tai vaihtoehtoisesti kaksinkertaisella langalla. Virkkaa lopuksi samalla langalla ketjusilmukoilla ripustuslenkki. Päättele työ.

virkattu pesuhedelmä

virkattu pesusieni

OHJE PESUSIENIIN

Koukku: 4-5
Langat: 1 kerä vaaleanpunaista tai pinkkiä Cleanya

Virkkaa 2 kpl ympyröitä samaan tapaan kuin pesumelonissa. Pesusienen voit virkata halutessasi spiraalina, sillä siihen ei tule radoituksia. Virkkaa niin monta kerrosta, että sieni tuntuu käteesi sopivan kokoiselta. Yhdistä ympyrät toisiinsa kiinteillä silmukoilla reunasta.

Virkkaa lopuksi sienen pidike: Virkkaa sienen reunaan 6 kiinteää silmukkaa ja jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista niin pitkään, että pidike ylettyy sienen toiseen reunaan. Kiinnitä pidike kiinteillä silmukoilla. Päättele langat. Valmista!

virkattu pesusieni

virkattu pesusieniJa juuri kun pääsin sanomasta, että en kovinkaan paljoa ompele kesäisin, on vedettävä sanani takaisin. Tässä ihan lähipäivinä aion kyllä ommella talla pohjassa, sillä päätimme spontaanina perheenä lähteä vielä loman päätteeksi viikoksi Turkkiin. Saa nähdä, kuollaanko helteeseen... Joka tapauksessa: matka, mikä ihana syy ommella uusia vaatteita!

Mitäs käsitöitä sinä oot tehnyt tässä kesän aikaan vai oletko keskittynyt esimerkiksi puutarhan hoitoon tms?

P.S. Huomasithan, että postauksen toinen kuva on suunniteltu Pinterestiin tallentamista varten. Poimi ohje talteen. Vaikkei Cleanya välttämättä enää jatkossa olisikaan tarjolla, voi pesusieniä virkata hyvin esimerkiksi hamppulangasta.

Seuraa blogiani:

Instagramissa
Facebookissa
Bloglovinissa 
Pinterestissä


2 kommenttia

  1. Tosi kivat värit langoissa, mutta kuten itsekin sanoit, niin hampulla tai bambulla mieluummin hinkkaisin itseäni. Nämä ovat kyllä ihanat kesätuliaiset ja ohjekin vaikuttaa ensilukaisulta helpolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Vaatteita en kyl keinokuiduista tee, mut tässä tarkoituksessa tämä nyt vielä menee. Hauska idea kyl sinänsä, et on lanka, joka on suunniteltu just tähän tarkoitukseen. Ja niin, voihan noilla hinkata astioitakin. Tiskisienistä menevät kans. Ja siinä kategoriassa meillä ainakin kyl on ihan perus muoviset tiskiharjat, että eipä nää siinä mitenkään eroa. ☺

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.