Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Kesäpäivän ompelumietteitä ja ohje kääntöpaljetin ompeluun

kääntöpaljettitunika

kääntöpaljettipaita

kääntöpaljettipaitaViime päivinä on ihanasti sataa ripsutellut. Pitkän hellejakson jälkeen olen nauttinut sateen rauhoittavasta tunnelmasta. Tiiviistä harmaudesta, joka antaa luvan olla sisällä. On ollut ihana vain olla, vähän virkata ja olenpa jopa ehtinyt kuunnella äänikirjaakin. Löysin sieltä ihan todellisen helmen: Mia Kankimäen Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Kertakaikkisen ihastuttava maailma japanilaisine teeseremonioineen ja ylevine sanankäänteineen.

Tällä löyhällä aasinsillalla hyppään Japanista suoraan Itähelsinkiin ja ompelukoneen ääreen. Nimittäin asioita, jotka saavat neljävuotiaan pikkutytön sydämen lyömään nopeammin, ovat edottomasti esimerkiksi kääntöpaljetit. Ja aika usein myös lasten ohjelmista tutuilla hahmoilla koristellut kuosit.

Yhtä varmasti kuin nuo edellämainitut aiheuttavat nelivuotiaalle ooh-huokauksia, saavat ne itsessäni aikaan ensireaktiona lähinnä huulten mutristelua: "Öö... ihan kiva, mut mitäs jos katsottaisiin vaikka tuota toista kuosia?" Valehtelisin, jos väittäisin rakastavani Ryhmä hau- ja Frozen-kuoseja. Silti lapsen toiveompeluita on aika ajoin kiva tehdä, koska vaatteen saajan ilo silottelee kyllä omat mutristeluni alta aikayksikön.

Kääntöpaljetti ei varsinaisesti ollut tyttäreni toivoma, mutta nähtyäni niitä Ommel-festareilla, halusin ostaa yhden. Siitäkin huolimatta, että joku sisälläni muistutti siitä epämiellyttävästä mahdollisuudesta, että paljettien ompelija olisi saattanut olla huomattavan pienisorminen. Arvasin kuitenkin, että paljetin suosio olisi taattu. Oikeassa olin. Nelivuotiaamme ei ole ollut koskaan järin kiinnostunut vaatteista, mutta paljettitunika puetaan päälle heti, kun se tulee pesusta.

Jolleivat kääntöpaljetit ole sinulle tuttu juttu, niin niiden ideana siis se, että paljettien toinen puoli on erilainen ja kun paljettikokonaisuutta vetää kädellä ylös tai alas, paljetin kuviointi muuttuu. Osa muuttuu radikaalistikin erilaiseksi, mutta itse valitsin tällaisen vähän hillitymmän version, joka muuttuu kaksivärisestä pilkulliseksi. Tunika on ommeltu Ommel-festareilta ostamastani Kangaskapinan trikoosta. Sen kaveriksi ompelin legginssit Lalian suloisesta Sweetiestä.

kääntöpaljettipaita

kääntöpaljettipaita
kääntöpaljettipaitatunikaPaidan kaava on peräisin Paapiin kaavakirjasta, mutta kaventelin sen hihoja reippaasti. Helman kaarsin edestä lyhyemmäksi: tuosta mallista on sukeutunut suosikkini. Jos haluat kokeilla tuollaista helman muokkausta, niin ohjeen siihen löydät täältä. Tunikan helmaan kokeilin vaihtelun vuoksi päärmäysjalkaa. Sillä saa aikaan tuollaisen nätisti kihartuvan helman. Olen käyttänyt päärmäyspainijalkaa aiemmin mm. frillojen huolitteluun. Näpsäkkä vekotin.

NÄIN OMPELET KÄÄNTÖPALJETIN SIISTISTI

Kääntöpaljetti joutuu erityisesti lapsen vaatteessa kestämään sivelyä ja hivelyä, venyttelyä ja pientä heilumista. Halusin varmistaa, että paljettihökötys kiinnittyy kauniisti ja pysyvästi. Näillä ohjeilla se onnistuu varmasti.

ohje kääntöpaljetin ompeluun

Valmistelevat työt:

 • Kiinnitä paljetti ennen paidan kasaamista etukappaleeseen. Mittaa oikea kiinnityskohta: varmista, ettei paljetti jää roikkumaan liian alas, vaan kiinnittyy tasapainoisesti hieman pääntien alapuolelle.
 • Neulaa kääntöpaljetti tiukasti ja kiinni reunoistaan ja vähän keskeltäkin etukappaleeseen. Halutessasi voit käyttää kaksipuoleista, silitettävää tukikangasta välissä, mutta ainakaan itse en sitä kaivannut. Sen sijaan paidan nurjalle puolelle kannattaa neulata tasatahtia paljetin neulaamisen kanssa palanen irti revittävää tukikangasta. Näin kangas ei pääse venymään ommeltaessa.


Aloita ompelu:

1. Käännä paljetti siihen suuntaan, jossa näet sen reunaa kiertävät, pienet paljettirivit. Ompele suoralla ompeleella reunimmaisen paljettirivin päältä. Ommel kiinnittyy siis paljettien reikiin. Mikäli arastelet paljettien päältä ompelua tai paljetissasi ei ole tuota pikkuriviä, voit ommella ihan paljettien vierestä, harsokankaan päältä.
2. Leikkaa ylimääräinen paljetin alla oleva verkkomainen kangas pois mahdollisimman läheltä reunimmaista paljettiriviä ja ommeltasi. Mikäli et halua jatkaa vaiheeseen 3, suosittelen ompelemaan vielä toisen kierroksen suoralla. Siisteimmän lopputuloksen saat kuitenkin vaiheella 3.
3. Viimeistele kiinnitys ompelemalla reunimmaisen paljettirivin ja paljetin alla olevan kankaan päältä applikointimpeleella, paitakankaasi värisellä langalla. Näin paljetin reunasta tulee siisti ja huoliteltu ja se kestää varmasti rajummatkin silittely.

ohje kääntöpaljetin ompeluun
Tallenna tästä kuva itsellesi muistiin Pinterestiin.


Muistinpa näitä kuvia ottaessani jälleen, miksi en niin kovin usein kuvaa blogiini lasten vaatteita. Kuvauksia varten silittämäni tunika oltiin jo ehditty venyttelemään polvien yli ryppyiseksi ja helmassa komeili kananugetin kokoinen rasvaläikkä. Myös legginsseihin oli ehtinyt ilmaantumaan jotain mystistä mustaa. Sekuntiakaan ei kuvauskohde pysynyt paikoillaan. Tai ehkä juuri sen sekuntin, jonka aikana olen juuri ehtinyt valitsemaan kivan kuvakulman ja tarkentamaan ja viuh, kuvattava onkin jo toisaalla...

Ilman lahjontaa ei näitä sessioita läpi vedetä ikinä. Siitäkin huolimatta... Oli kylmä - vaikka samalla paidalla oltiin hengailtu ennen kuvaussessiota vailla vilun häivääkään. Maagisesti tuli myös pissahätä, vaikka juuri ennen kuvaussessiota olin moneen kertaan kysynyt, että tarviiko käydä vessassa. Ja muutenkin oli kuolettavan tylsää ja "en jaksa enää" lausuttiin noin ekan kuvan jälkeen... Oman haasteensa kuvien ottamiseen tuo toki myös oma linjavetoni, jonka mukaisesti en kuvaa lapsiamme blogiin tunnistettavasti. No, mutta tulipahan otettua. Mahtuipa mukaan jopa muutama lähes tarkkakin otos.

Lue myös:


Ihanaa kesäviikkoa sulle! :)

P.S. Seuraatko blogiani? Jollet, niin liity seuraajakseni. Voit seurata minua:

Instagramissa
Facebookissa
Bloglovinissa 
Pinterestissä.

5 kommenttia

 1. Minäkin eilen bloggasin kääntöpaljettikuvapaidasta. Siinä minun kuvassani ei ollut pienten paljettien riviä reunassa. Piti oikein käydä tarkistamassa vielä, etteihän ollut. Ei ollut! Tuli ihan siisti, vaikka reunaan jäikin pieni verkkokangasreunus. Kivahan se on välillä lasten toiveita toteuttaa, vaikka ne ei ihan omaa makuhermoa hivelekään. :) Lasten kuvaaminen blogiin on kyllä välillä tosi haastavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Päivitin ohjetta. ☺ Jep. Lapset on lapsia. Jotkut tosin jopa tykkäävät poseeraamisesta, mut ei meidän. 😝 mukavia kesäpäiviä!

   Poista
 2. Tosi soma setti! Nämä kääntöpaljettipaidat tuntuu olevan nyt hitti:) Tytölle ostin kesällä yhden paidan ja poikakin olisi halunnut, mutta hänelle ei löydetty. Pikku Akka vinkkasikin postauksessaan Nappitalosta ja siellähän ois vaikka minkälaista paljettikuviota, eiköhän niistä löytyisi pojallekin mieluinen:)
  Lasten kuvaamisessa on tosiaan omat haasteensa:D

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Jäin miettimään pesitkö kääntöpaljetit ennen ompelua (kutistuminen varalta)? Luin näin jostain toisesta ohjeesta 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! En kyl pessyt, eikä kutistunut. Se nurja puoli oli jotain ihan keinokuitua. Kutistumisriski tosi pieni.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.