Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Käsityömaailman uudet, kiinnostavat jutut


Aikuisten kässäkerhot ovat nosteessa. Maininki & ystävät -kässäkerho kokoontuu Helsingissä. Kuva: Marjo Maininki

Käsityömaailma on täynnä ilmiöitä ja trendejä siinä missä mikä tahansa muukin laji. On mielenkiintoista seurata, mistä neulemallista tai käsityötekniikasta tulee yhtäkkiä hitti. Tai kuinka joku perinnetekniikka nousee uudestaan suosioon. 

Käsityömaailmaa hyvin tiiviisti seuraavana poimin nyt ilmiöt nippuun ja tein koosteen. Tässäpä se siis teidän iloksenne. - Olisi kiva kuulla, mitkä teidän mielestänne ovat tämän hetken The juttuja käsityömaailmassa. Lue postaus ja kommentoi alle. Olisi kiva kuulla, löytyikö tästä sinulle ihan uusia juttuja ja kuinka täydentäisit listaa.


maininki ja ystävät
Kuva: Marjo Maininki

HARRASTUSTAPA

Lanittelu ja erilaiset neulekahvilatyyppiset tapaamiset ovat kuuluneet kässämaailmaan jo pitkään. Uusin, nosteessa oleva ilmiö näyttäisi olevan käsityö-/askartelukerhot ja -klubit. Näistä hyvinä esimerkkeinä toimivat Helsingin Kalliossa toimiva Verstas 247 ja mm. käsityökerho Maininki &Ystävät.

Maininki ja Ystävät kutsuu itseään matalan kynnyksen askarteluklubiksi. Klubin kurssit järjestetään mm. Helsingin Torikortteleissa ja Napa-kuvitusagentuurin tiloissa.

”Kässäkerho syntyi palosta tehdä käsitöitä porukalla. Tähän mennessä on kuvitettu astioita, väännetty ryijyjä, kuvitettu kangaskasseja ja koristeltu kukkaseppeleitä. Tilauksesta ollaan tehty upeita pintoja ampumalla kangasväriä vesipyssyillä, kuvitettu jätskitikuista tehtyjä ryijyjä sekä koristeltu donitseja villisti”, kertoo klubin vetäjä Marjo Maininki.

Maininki & Ystävät -kässäkerhossa kursseja vetää Marjo Maininki ja vaihtuvat muotoilija sekä taiteilijaystävät.

Kuva: Verstas 247
Kuva: Verstas 247
Verstas247 on keväällä 2018 perustettu yhteisöllinen käsityötila Helsingin Kalliossa. Verstaan jäseneksi voi tulla kuka tahansa täysi-ikäinen käsitöistä kiinnostunut henkilö. Tila toimii kuntosaliperiaatteella eli kuukausijäsenmaksua vastaan saa kulkutunnuksen, jolla tila ja kaikki Verstaan koneet ja materiaalit ovat käytössä 24/7. Satunnaisempi harrastaja voi ostaa kerta-, 5-kerran, viikonloppu- tai viikkotunnuksen. Jäsenyyden voi uusia kuukausittain tai pidemmäksi aikaa kerrallaan. Verstaalla on isot pöydät, hyvät koneet ja lisäksi mahdollisuus säilyttää omia keskeneräisiä töitä ja materiaaleja. Jäsenyyksien lisäksi Verstaalla järjestetään paljon erilaisia käsityökursseja. 

TEKNOLOGIA
Hiphei, viimeinkin uusi teknologia ja innovaatio neuleharrastajille! Jos kuulut siihen joukkoon, joka on tuskaillut Ravelryn epävisuaalisuutta ja käyttöliittymän vanhanaikaisuutta, niin nytpä meidän iloksemme on ilmestynyt aivan uusi palvelu: Making Things app. Sovelluksen toimintalogiikka on täysin erilainen kuin Ravelryssä eli siinä ei makseta yksittäisistä ohjeista, vaan kuukausimaksua. Kuukausimaksulla voit neuloa niin paljon kuin sielu sietää. – Aika mahtavaa! Sovelluksessa on tekemistä helpottamassa mm. muistiinpanoominaisuus ja kerroslaskuri. Näin ollen ohjeita ei ole tarpeen tulostaa, vaan niitä pystyy käyttämään sujuvasti suoraan vaikka tabletilta tai kännykältä. Tutustu palveluun täällä.

TEKNIIKKA

Haluaisitko kokeilla kirjontaa, mutta haluaisit saada valmista nopeasti? Iloisia uutisia: neula nimeltään Punch Needle tekee kirjonnasta nopeaa. Viimeisen parin vuoden aikana käsityötekniikoista ovat olleet pinnalla eritysiesti macrame ja kirjonta. Seuraavaksi ilmiöksi ounastelen Punch needle -tekniikkaa. Neuloilla syntyy kirjonta- ja ryijytyyppistä pintaa eli käsittääkseni tekniikka on lähellä tai miltei sama kuin tuftauksessa. Pinta syntyy Punch Needlen avulla nopeasti ja sitä luonnehditaan neulan avulla piirtämiseksi/värittämiseksi. Youtubesta löytyy paljon videoita aiheesta, jos haluat tutkailla tekniikkaa tarkemmin.

Pioni-kuosi. Kuva: Nappinja
KUOSI

Kukkakuosien suosio ei näytä laantumisen merkkejä. Alkuviikosta somen uutisvirrassa ui vastaan uutinen Nappinjan Pioni kuosin suosiosta: heidän Pioni-kuosia ennakkotilattiin viime viikolla huikeat kuusi kilometriä! Kauniin kuosin on suunnitellut Elina Antila noin vuosi sitten. Kaikkein eniten kuosia on tilattu trikoisena. Väreistä suosittuja ovat olleet erityisesti vanha roosa ja minttu.MATERIAALI

Monikäyttöiset ja tyylikkäät, helposti erilaisten kankaiden kanssa yhdisteltävät nahkapaperi ja korkkikangas ovat olleet jo jonkin aikaa nosteessa. Näistä materiaaleista tullaan taatusti tekemään tänä vuonna sekä joululahjoja että -koristeita. Kototekoja-kirjassanikin on itse asiassa monta ohjetta korkkikankaalle ja nahkapaperille. 

braking the pattern
Kuva: NamedKIRJA

Suomalainen kaavasuunnitteluun erikoistunut, kansainvälinen Named Clothing on julkaissut kirjan. Lauran ja Saaran tyylikäs Braking the Pattern -kirja julkaistiin Englannissa viime viikolla. Kirjan kantavana ideana on monipuoliset kaavojen muokkausohjeet: yhdestäkin on moneksi. Kirja on kirjoitettu englanniksi ja sitä saa tällä hetkellä tilattua ainakin Amazonista.

oslohat
Voiko Oslo-pipoja olla liian montaa? Tuskin. Kuva: @hannanen_crafts


NEULEILMIÖ

Parina viime talvena on neulottu Samujin Chunky beanie -tyyppisiä muhkupipoja. Niitä neulotaan varmasti vielä tänäkin talvena. Uusi pipomaailman nousija on kuitenkin Petit Knitin ohjeella neulottu Oslo-hat. Vaikka pipo on kaksinkertainen ja taitoksen kohdalta nelinkertainen, se on kuitenkin sirompi kuin chunky beaniet. – Menee ainakin itselläni ehdottomasti to do -listalle. Kuvan pipon on neulonut taitava @hannanen_crafts.

TAPAHTUMA

Suosittuun Jyväskylän neulefestarit tapahtumaan osallistumista ei tarvitse odotella ensi kesään asti, sillä tapahtuma järjestetään nyt myös talvella. Neulefestareiden talvi järjestetään 8.-9.2.2019. Tapahtuma järjestetään tuttuun tapaan Toivolan vanhalla pihalla ja sen läheisyydessä.

käpyhyasintti
Käpyhyasintti sopii myös allergiaperheeseen. Kuva: Rauharentola-blogi. 


JOULUHITIT

Viime joulun askarteluhitti oli tonttuovi. Tämän joulun hittejä ovat paljon jo somessa näkyneet valotaulu sekä käpyhyasintti. Valotauluissa kehykseen pingotetun kankaan taakse asetellaan ledi-valot siten, että ne loistavat esimerkiksi kankaassa näkyvien rakennuksien ikkunoista. Käpyhyasintti tehdään nimensä mukaisesti kävyistä. Ohjeen tähän löydät esimerkiksi Rauharentola-blogista.  


Mitäs ajatuksia tämä listaus herätti? Mitkä sun mielestä on tämän hetken ilmiöitä kässämaailmassa? Jos asut muualla kuin pääkaupunkiseudulla, olisi kiva kuulla, onko tuollaisia kässäkerhoja muuallakin Suomessa?  

Pysy kartalla Kototeon jutuista! 

Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole. Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista.


7 kommenttia

 1. Nuo pikkuiset ryijyt oli iso juttu vuosi pari sitten, itsekkin tein niitä kierrätysmateriaaleista :) Kiva, että ne on edelleen hitti. Gamora pipo on nyt myös iso juttu. Hyvä lista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, noita pikkuryijyjä onkin ollut jo aika pitkään. Mut tuo kässäkerho on The uusi juttu tuon tyyppisesti. 😊 Gamora-piposta en oo kuullutkaan. Täytyypä heti tutustua. Kiitti vinkistä! 💓

   Poista
 2. Todella kivasti kokosit yhteen postauksesssasi näitä viimeaikojen käsityö- ja kangasmaailman ilmiöitä. Sen lisäksi että käsityöpuolella on menossa mahtavan innovatiivinen tekemisen meininki, on ilo seurata myös kotimaisetn lastenvaatemerkkien menestystä maailmalla. Tällä viikolla kun uutisoitiin Gugguun parhaan Suomalaisen kasvuyrittäjäkilpailun voitosta ja muidenkin merkkien mm. Papu Designin ja Noshin kansainvälisestä menestyksestä. Se, mikä on totuttu näkemään vain naisten puuhasteluna ja harrastustoimintana on nyt varteenotettavaa bisnestä. itse olen vahvasti mukana Chunky beanie- neuleilmiössä, eteisen hyllyltä löytyy jo kolme valmista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna-Maria! ❤️ Kässämaailmassa on kyl paljon kivaa meneillään koko ajan. Ja tuo kotimaisten vaatemerkkien menestys on tosi hieno juttu. Paapii myös yhtenä hyvänä esimerkkinä. Ja niin, chunky beaniet on ihania ja sopii sulle taatusti ihanasti. Minusta niiden kans pitää olla pitkä tukka. Tai edes suht. Ja sullahan onkin tosi pitkä ja upea kuontalo. Ihanaa joulun odotusta! 💓

   Poista
 3. Tästä sai kerraksen inspiraatiota tuleviin käsityöprojekteihin, kiitos. Mukavaa talven odotusta.

  https://duniatoropainen.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Päätin nyt kokeilla Chromen selainta ja sain kommentoinnin toimimaan! Todella monet kommentit ovat häipyneet taivaan tuuliin. Kiinnostava postaus, kiva seurata, mitä aina putkahtaa tarjolle ja mitkä nousevat trendeiksi.

  VastaaPoista
 5. Hyvä listaus! Tuo Punch Needle oli aivan uusi juttu minulle ja sitä täytyy varmaankin testata. Harrastustavasta tuli mieleen lisäksi erilaiset CAL-projektit kuten esimerkiksi Kalevala- tai Unelmien puutarha-peitot. Ne tuntuvat olevan suosittuja nyt.

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.