Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Jäikö neule taas kesken? – Näillä vinkeillä saat aikaan valmista

neulojien vinkit

Olen impulsiivinen ja äärimmäisen innokas uuden aloittaja. Ommeltavat jutut jäävät minulta kesken vain hyvin harvoin. Neuleet sen sijaan… Kyllästyn nopeasti ja kerran kesken jäänyt neule hylkii kuin se olisi kuorrutettu teflonilla.

Koska tunnen itseni, olen päätynyt seuraavaan ratkaisuun: en edes viitsi aloittaa isoja töitä, vaan teen suosiolla suhteellisen nopeasti valmistuvia. Olen kuitenkin halunnut jo pitkään tehdä jotain vähän suuritöisempää. Pelkään kuitenkin, ettei valmista tule koskaan.

Siispä käännyin himoneulojien puoleen ja kysyin heiltä vinkkejä neuleiden loppuun saattamiseksi: kuinka ihmeessä isotöisen neuleen saa koskaan valmiiksi ja miten himoneulojat tsemppaavat itseään matkallaan? Tässäpä koosteena heiltä saamani vinkit meidän kaikkien iloksi.

vinkit neulontaan



Naiset, jotka vihaavat neulomista, mutta neulovat silti

Ihan ensimmäiseksi on kirjoitettava auki hauska löydökseni. Olen aina kuvitellut, että kaikki neuleharrastajat ovat eteerisiä teenjuojia, jotka viettävät iltansa lankavyyhtejä silitellen ja nauttivat joka solullaan kaikista tekemistään silmukoista ja jopa purkamisesta. Olin oikeassa – ja väärässä.  

Neulojat tuntuvat nimittäin jakaantuvan kahteen pääryhmään: heihin, joille tärkeintä on matka: ei ole kiire minnekään. Jokainen silmukka on nautinto. Neulefiilistelijöiden rinnalla elää kuitenkin toinen himoneulojien ryhmä: raivoneulojat. He ovat täydellisen tavoiteorientoituneita. Raivoneulojille tärkeintä on saada aikaan valmista ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Kenties osa heistä ei oikeastaan edes erityisemmin pidä neulomisesta… He haluavat vain saada aikaan kauniita neuleita. – Naiset, jotka vihaavat neulomista, mutta neulovat silti. 😉


neulomisvinkit


Näillä vinkeillä saat aikaan valmiita neuleita

Keppiä
Jollei tule valmista, seuraa jotain karmaisevaa. Mieti sopiva sanktio. Uhkaile itseäsi esimerkiksi herkkulakolla, joka päättyy vasta, kun neule on valmis.

Porkkanaa
Lupaa itsellesi palkinto. Kun työ on valmis, minulla on lupa/saan ______________. Täydennä sinulle sopivalla tavalla.

Yhden työn taktiikka
Jos sinulla on tapana aloittaa enemmän kuin saada valmiiksi, niin pysäytä kierre! – Ei uutta alkua ennen kuin edellinen on valmis.

Näe se valmiina
Siinä kohtaa, kun matka näyttää kiviseltä ja loputtoman pitkältä, pidä katseesi maalissa. Näe valmis työ päälläsi ja käytössä. Näe itsesi kotoisasti kippurassa sohvan kulmassa, teemuki kädessä, uusissa villasukissasi tai neuletakissasi syysviiman vihmoessa ikkunoita. Jaksaa, jaksaa…

Käytä some houkuttimena
Kuinka ihanan kuvapostauksen valmiista neuleesta saisikaan someen, ah! Visioi kuvausympäristö ja kuvaustapa. Näe itsesi täydellisen neulekuvan osana. Sitä kohti siis, kilkutikilkuti!

Deadline
Osallistu yhteisneulontaan tai tee muuten vain jotain sellaista, jolle on väistämätön deadline: jouluksi joulupaita (tosin jouluhan on joka vuosi…), kasvuikäiselle lapselle vaate tai asuste johonkin tärkeään juhlaan.

Neulo vaivihkaa
Jos neulominen tökkii, pistä fokus muualle. Katso samalla koukuttavaa sarjaa Netflixistä ja anna käsien hoitaa homma. Tämä toki vaatii jo jonkinlaista taitotasoa.

Himoneulojien kootut kommentit

Kuva: Hupsistarallaa-blogi








"Ei mua varsinaisesti pänni, mutta oon luonteeltani hirvittävän jääräpäinen, enkä siksi jätä asioita kesken vaan hoidan ne sinnillä loppuun asti. Se on hassu juttu, oon ehdottomasti enemmän sen lopputuotteen perässä kuin vain prosessista nautiskelun. Silmukat kun on luotu ja kolme kerrosta neulottu, pitäisi mieluusti alkaa olla valmista. Mutta tästä huolimatta, ihan koko ajanhan mä neulon. Että jos se paita valmistuisi viidessä minuutissa, niin heti mä aloittaisin uuden, vaikken niin sanottu prosessineuloja olekaan."
Anna-Johanna

"En neulo sen takia, että se rentouttaa. Neulon siksi, että saa jotain konkreettista valmiiksi. On jotain, mihin keskittyä ja joku asia elämässä, johon pystyn vaikuttamaan. Kyllä se valmis työ motivoi. Jos valmis työ ei motivoi, niin melko helposti puran työn. Tiedän, millaisia neuleita käytän ja millaiset jää käyttämättä. Joskus toki työ voi jäädä hetkeksi jäähylle, koska siinä on virhe, jota en sillä hetkellä jaksa korjata. Useasti kyllä nekin työt päätyvät purkuun, mutta eivät aina. Neulominen on siitäkin kivaa, että työn voi purkaa ja käyttää langan sitten johonkin muuhun työhön."
Nonnu Neuloja

"Matka on tärkein. Voin hyvällä mielellä purkaa koko työn ja aloittaa alusta, jos tarvii."
Anonyymi neuloja

”Mä kyllä rakastan sitä prosessiakin (oma hetki ja juttu), mut kyllä ihaninta on valmiiksi saaminen.”
Anonyymi neuloja


Lämmin kiitos kaikille neulomisvinkkejä ja -näkökulmia antaneille! Vinkkejä antoivat mm. Anna-Johanna, Hupsistarallaa Terhi, Mehukekkereiden Veera, Rosanna of Mayn Rosanna, Sormustimen Anni sekä Nonnu Neuloja.

Millainen neuloja sinä oot? Miten sä motivoit itseäsi?

9 kommenttia

 1. Sain juuri valmiiksi villasukat, se oli kahden vuoden projekti. Syytän siitä yököttävän väristä lankaa. Joten tämän kokemuksen jälkeen mulla on kaksi vinkkiä millä houkutella neule valmiiksi: valitse neuletyöhön ihana lanka, jota on kertakaikkiaan mukava neuloa. Ja pilko neule osiin, neulo se valmiiksi yksi raita/ hiha/ kantapää kerrallaan. Muista iloita osasaavutuksista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut sinnikkyydestä! 🙏 Hyvät lisävinkit, kiitos! 😊 Paitsi mulla ei oo kyl ihana lankakaan välttämättä auttanut... 😜

   Poista
 2. Nyt kyllä osui ja upposi =) Vinkit tulevat tarpeeseen, terveisin Raivoneuloja

  VastaaPoista
 3. Itse tykkään kyllä kovasti neulomisesta, ei ole mitään pakkopullaa. :) Paitsi, jos malli tai lanka ei miellytä. Siksi pitääkin tehdä vain sellaisia töitä, mitkä tuottavat jotenkin iloa. Neulon oikeastaan lähestulkoon aina vain telkkaria katsellessa. Mikään sarja tai elokuva on harvoin sellainen, ettei jossakin vaiheessa malttaisi ohjetta tutkailla hieman, että pääsee eteenpäin. Paras neule on toki sellainen, jota voi vaan posottaa siinä sivussa ilman miettimistä! Se on silloin paras rentoutumiskeino. Ja lisäksi pitää olla usea neuletyö kesken, mitä vaihdella, koska välillä tympiintyminen iskee. Etenkin isojen töiden kanssa pitää olla pienempiä välitöitä, kuten sukkia tai lapasia. Usein minulla on myös periaate, että pitää olla jotain itsellekin tulossa, eikä vain muille lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä todellakin pitää tehdä vain mieluisia juttuja. Ja nuo pienet välityöt on usein hyvä juttu. - Mikäli niiden jälkeen tulee vielä palattua siihen isompaan työhön. Itselläni on usein käynyt niin, et neulominen muuttuu pelkiksi välitöiden tekemisiksi. 😁

   Poista
 4. Mä tykkään kutoa ja se on rauhoittavaa puuhaa. On kiva kun saa jotain nättiä valmiiksi. Olen nyt vaan saanut pirullisen kivun lapaluiden väliin kun neulon pidempään. Pitäis mennä fyssarille, mutta nyt ei ole rahaa. Siksi mun työt makaa tuolla keskeneräisten pussukoissa. Jumppakaan ei auta, sitä teen ihan säännöllisesti useamman kerran viikossa. Harmittaa.

  VastaaPoista
 5. Hahaha:D Tää oli kyllä niin hauska!Itse yritän aina olla sellainen eteerinen ja sitä kestää alle 5 minuuttia. Sitten olen huomaamattani kiskaissut teen huiviini ja puikkojen vauhti alkaa kiihtyä. Neulominen kyllä rentouttaa minua vaikka vauhdiltaan ja tavoitteiltaan lähenee raivoa, mutta kun päässä on jo kymmenen uutta ideaa niin valmista pitää tulla ja äkkiä. Juuri siksi ärsyttää tehdä sukalle pari, kun on jo yhden samanlaisen tehnyt. Pitäisi jo päästä neulomaan uutta mallia:D

  VastaaPoista
 6. Raivolla, sitkeydellä ja sillä ajatuksella, etten saa aloittaa mitään uutta ennen kuin saan tämän valmiiksi. Joskus toimii, aika usein ei :D

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.