Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Kankaanpainantaa ja alikeommeltu tunikamekko tytölle


For English Summary, Please Scroll Down.

Ensin oli legginssit. Tai oikeastaan ihan ensimmäiseksi oli into kankaanpainantaan. Maissi- ja kookoskokeilujen jälkeen halusin kokeilla jotain muuta. Katselin kotimme kaikkia pientavaroita "sillä silmällä", kunnes katseeni kiinnittyi lattialla lojuneisiin lasten puupalikoihin. Aaahaa! Siinähän se.

Halusin tehdä tytöllemme legginssit, joissa olisi eripari lahkeet. Sellaisia näkyy nyt monessa paikkaa. Melko radikaaleillakin eroilla. Itse ajattelin kokeilla alkuun vähän hillitymmin, koska arvostan vaatteen monikäyttöisyyttä. Kovin radikaalit väri- tai kuosierot asettavat isompia vaatimuksia yläosalle. Ympyrä-kolmio-kombinaatio tuntui hyvältä idealta. Koska olen kankaanpainonta-untuvikko, on tuolla saralla vielä paljon opittavaa. Omaan silmääni pieni rosoisuus ja laadun epätasaisuus näyttää kyllä ihan kivalta. Jonkin verran on leggareissa kasvuvaraa, mutta tuleepa pidempi käyttöikä.

Mutta sitten itse tämän postauksen pääpointtiin. Legginssit toki ovat osa sitä. Legginssit kaipasivat tietenkin kaverikseen uuden, kivan yläosan. Itse näin heti mielessäni vaalean harmaan, melko simppelin yläosan. Vaalean harmaata trikoota tai collegea ei kuitenkaan löytynyt kangasjemmoistani ja niinpä ryhdyinkin tuttuun tapaan ennen kangaskauppaan suuntaamista käymään läpi vaatevarastojani: saisinko jostain olemassa olevasta vaatteesta tarvittavan materiaalin. Mieleeni muistui anoppini minulle antama collegetakki. Takki oli jäänyt häneltä itseltäänkin käyttämättä (enkä ihmettele miksi). Tuttuun tapaan hän roudasi vaatteen minulle - joko käytettäväksi tai materiaaliksi ompeluihini. - Loistavaa! Materiaali oli ihanan pehmeää ja hyvälaatuisen tuntuista. Suorastaan täydellinen käyttötarkoitustani ajatellen!




Koska takki oli niin vahvasti laskosteltu ja hörselletty, en saanut yhtenäisenä siitä kuin takakappaleen. Etukappaletta varten leikkasin kolme erillistä palaa, jotka ompelin yhteen. Se tuntui kivalta idealtakin. Etukappale huusi kuitenkin jotain pientä ekstraa. Ja koska legginsseissä oli jo valmiiksi tuota ympyräkuviota, ajattelin toistaa sitä myös paidassa. Näin heti mielessäni kolme alekkain aseteltua ympyrää, jotka olisi toteutettu alikeompelulla ja hyödyntäen Husqvarna Viking -yhteistyön tiimoilta käyttööni saamaani ympyräohjainta. - Ihan loistokapistus! Yhdessä aiemmassa postauksessani esittelinkin videomuodossa sen käyttöä.

Ensin ajattelin laittaa ympyröiden taustakankaaksi tummanharmaata tai mustaa kangasta, mutta jostain syystä se tuntui jotenkin tympeältä ajatukselta. Jotain elävyyttä kaipasin tasaisen harmaaseen pintaan. Haah, kangasvärit! Jälleen kerran. Leikkasin harmaasta paitakankaasta vielä yhden suikaleen, jolle sudin mustalla Emo-kangasmaalilla väriä hyvin rennolla ja tarkoituksellisen epätasaisella otteella - ajatuksena saada jokaisesta ympyrämuodosta näkyviin vähän erilainen pinta. Lopputuloksesta tuli mielestäni oikein onnistunut kaiken kaikkiaan. Hyvin harvoin tulee itselle ompelun jälkeen sellainen olo, että tämän vaatteen olisin voinut ostaa kaupastakin. Tämän olisin voinut. Tykkään mallista (Kaava Ottobre, jota muokattu) ja yksityiskohdista. Vaatteena tämä tunika/paita on mielestäni kivan simppeli toimiakseen monenlaisten alaosien kanssa, mutta silti siinä on jotain pientä erityisyyttä.

Tarkkasilmäisimmät huomannevat, että ensimmäisessä kuvasarjassa olin unohtanut kumittaa ympyröiden reunoille hahmottelemani lyijykynäviivat... Näkyy tuossa isoimman ympyrän kohdalla, että jollei joku vielä ehtinyt huomata... ;) Toisen kuvasetin kohdalla oli jo pyyhekumikin löytynyt.







Husqvarna Viking -yhteistyön tiimoilta sain käyttööni myös nämä heidän maahantuomansa sakset. En ole ikinä ollut mikään väline-hifistelijä, vaan tehnyt monet asiat vaikeamman kautta ja vain sopeutunut vallitsevaan tilanteeseen. Näillä saksilla, joiden toinen puoli on terävä ja toinen pyöreä, on ihan äärettömän näppärä leikellä esimerkiksi näitä alikeompelun pyöreitä muotoja. Saksien pyöreä muoto suojaa saksen toiselle puolelle jäävää kangasta ja leikkausjäljestä saa näin mukavan siistin.






Minkä tyyppisiä vaatteita tykkäät itse ommella lapsillesi? Millä kriteereillä valitset kankaat ja kaavat? 

Aurinkoista loppuviikkoa! 

Sanna



At First there was a pair of leggins. Or actually there was a desire to make my own prints for fabric. So I decorated the fabric with triangles and circles. – Perfect material for my daughter’s leggings.

Next I needed something to wear with the leggings. I thought that light grey would be nice color. As I am quite impatient I wanted to make the shirt right I way and I also enjoy using old materials for something new, I decided to find the material from my home. Luckily I remembered the one quite horrible shirt given by my husband’s mother… I would never be able to wear it, but the material was nicely soft and good quality.

I cut the pieces and decorated the middle part with circles. Behind the circles I painted a piece of fabric. Doesn’t it look cool! I really like the way this shirt looks like. It is quite simple, but with a small twist. And what I also like is that it suits with many kind of clothes and colors.
The circles were made with a special circular tool that I was given via the co-operation with Husqvarna Viking.

Have a nice (Sewing) Week! J

19 kommenttia

  1. Refashion I Love It!!! Minä rakastan kyllä myös samalla tavalla noita Refashion huonekaluja myös ;) Asiaan...
    Valitsen itse kankaan pitkälle sillä, että ne ovat suomalaiset tai kierrätysmatskua. Ompelen pojalle vain tarpeeseen, koska ei hän kerkeä muuten niitä käyttää. Inhoan täysiä vaatekaappeja. Kaavat ovat 99% omasta päästä ja vanhoista lempivaatteista viritettyjä. Joo tosi tälläistä " TAHON ITTE TEHÄ KAIKKI"-fiilistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu refashion on ihanaa, inspiroivaa ja eettisesti kestävää. Siitä tulee hyvä mieli. On kivan järkevää myös tuo tarpeeseen ompelu. Lasten vaatteet käy niin nopsaan pieniksi.

      Poista
    2. Onneksi tuo vauhti pikkuhiljaa hidastuu :D Ja saa edes aina yhden talven/kesän nauttia niistä tekeleistä!

      Poista
  2. Ihan mahtis setti! Miulla ei selkeää linjaa lastenvaatteissa ole, mutta koko ajan enemmän viehättää yksivärisillä kikkailu ja hillityt kuosit. Hahmojen kuvat yms tökkii pahasti. Kierrätysmatskuista pitäisi yrittää enemmän, tosin ylitse vuotava kangastulva vaatii taltuttamista myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) mä tykkään kyl kuoseistakin mut hillityt ja yksiväriset antaa enempi tilaa mieliluvitukselle. Ja monet ihanat kuosikankaat on tän hetkisessä elämäntilanteessani valitettavasti turhan tyyriitä. Mut luovuudellahan sitä saa aikaan kaikenmoista pienelläkin budjetilla. :)

      Poista
  3. Suloinen on asukokonaisuus ^_^<3

    VastaaPoista
  4. Ihana idea laittaa erilaiset kuviot lahkeisiin! Ja kiva kokonaisuus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo noita eriparilahkeita on tullut vastaan siellä sun täällä. Että ei oo alunperin mun idea. Usein niissä näkee kummiskin aika rajujakin kontrasteja. Aattelin ainaki aloittaa vähän hillitymmin. :)

      Poista
  5. Mageet! Tuo paita vois olla sellainen et menis vähän vanhemmallekin tytölle, olematta kuitenkaan liian aikuismainen pikkuneidille. Loistava setti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mia! Joo niin minustakin on aika iätön tyyliltään siis et menee monen ikäiselle. Pinkki maali vois kans toimii.

      Poista
  6. Upea setti! Tunikasta tuli todella kivan mallinen. Sävymaailmasta ja kivasta rosoisuudesta tykkään myös. Omissa lastenvaatteiden ompeluissa ykkösenä on kyllä vaatteen mukavuus ja toisena yhdisteltävyys. Yritän valita laadukkaita kankaita ja yleensä se on trikoota tai collegea. Esim.joustamattomia farkkuja ei taida kummankaan vaatekaapista tällä hetkellä löytyä, eivätkä muuten tykkää edes käyttää sellaisia. Vaatteen on sovelluttava kodin ja päiväkodin touhuihin, joten ompelujälkeen panostan todella paljon, jotta vaatteesta tulee kestävä. Kivoja pieniä yksityiskohtia on aina kiva lisäillä ja värimaailman pidän melko hillittynä, tai yritän tehdä vaatteesta sellaisen, mitä voi yhdistellä vaatekaapista löytyviin muihin asuisin. Näppärät sakset muuten sinulla käytössä, tuollaiset täytyy laittaa ostoslistalle! Ja hei..en tiedä miten saan ensi yönä unta, kun huomenna kotiutuu upouusi ompelukone..:D Tänään olin menossa tutkailemaan ompelukonekauppaan uutta konetta, koska hermot eivät enää kestäneet jatkuvaa säätöä Jaquarini kanssa. Juurikin tuo Opal oli mielessä, teidän tekemien testien perusteella(olisi löytynyt sekin kaupan valikoimasta) Päädyin kuitenkin Pfaff Quilt Ambition 2.0:aan, se oli rakkautta ensisilmäyksellä:D Toivottavasti tein sitten oikean ratkaisun..Melko samanhintaiset koneet, mutta Pfaffin syöttöominaisuuteen tykästyin ihan hirmuisesti, se kun juuri mättikin entisessä koneessa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Villapipo! :) Uu Mama, uusi ompelukone! Joulu tulikin sulle varhain tänä vuonna. :) Käsittääkseni myös Pfaffin koneet on kyllä yleisesti ottaen hyviä. Mikä muuten tuo Jaquar on? En oo ikinä kuullutkaan sellaisesta merkistä vai onko se jonkun merkin tietyn mallin nimi?

      Joo, kyllä tuo käytännöllisyys on lasten vaatteissa tosi tärkeä juttu. Ja laatu. Muutenkin on kauhean masentavaa, jos näkee ison vaivan ommellessa ja sitten vaate kulahtaa käytössä saman tien. Eli mielellään tosiaan hyvät matskut. Itse oon havahtunut tuohon yhdisteltävyysasiaan vasta ihan lähiaikoina, myös omaan vaatekaappiini liittyen. Se on ihan älyttömän fiksua kyllä, jos pystyy yhdistelemään ristiin rastiin ja saamaan pienelläkin vaatemäärällä aikaan kivoja asukokonaisuuksia. On tylsää, jos on vaikka joku superkiva paita, joka ei vain sovi oikein kuin vain jonkun tiettyjen housujen kanssa. No, eihän se nyt tietenkään aina niin nöpönuukaa ole. Kotipihalle puen pienemmän lapsen usein aika huolettomasti ja sellaisiin vaatteisiin, joiden likaantumisesta ei ole niin väliä. Kyläillessä ja lähdettäessä jonnekin kodin ulkopuolelle muutenkin, katson kyllä mielellään, että asu on kivan näköinenkin.

      Juu, nuo sakset on kyl tosi näpsäkät! Suosittelen. :)

      Poista
    2. Kirjoitin väärin, se olikin Jaguar:D Noh, ihan yhtä tuntematon merkki silti. Nyt kun huvikseni yritin etsiä arvosteluja koneesta, en löytänyt yhtäkään..Eilen minulle paljastui karu totuus, miten törkeän hinnan koneesta maksoin. Vaikka olin silloin aivan untuvikko ompelukoneasioissa, olisin voinut edes valita jonkun tutun merkin, tai tehdä vertailuja..Toisaalta on lohduttavaa tietää, että kaikki ompeluun liittyvät ongelmat eivät johtuneet pelkästään taitojeni puutteista vaan että minulla ei ollut myöskään kunnollista konetta..Nyt ompelu onkin sitten saanut uuden ulottuvuuden:D

      Poista
  7. Voi että kiva asukokonaisuus, tosi hieno:-) .
    Ostan kankaan yleensä kuosin ja värin perusteella ja laatu pitää olla hyvä:-)

    VastaaPoista
  8. Kiitos, Kanneli! Samat perusteet itselläkin. :) Tuossa jo aiemmin kommentoinkin, että kovin heikkolaatuista kangasta ei viitsi oikein ostaa. Tulee niin paha mieli siitä, jos on nähnyt ison vaivan vaatteen ompelussa ja se nuhjuuntuukin käyttökelvottomaksi alta aikayksikön.

    VastaaPoista
  9. Tykkään! Ihana tuo painojälki, epätasaisuus on minun silmiin niin kaunista, harkittua. Asukokonaisuus toimii, yläosassa mielenkiintoinen, kaunis malli ja kuviot. Minä teen aika paljon pojalle kierrättämällä vaatteita. Varsinkin miehen paidoista saa hyvää matskua helposti. Kankaissa saa poika itse valita mieleisensä kuosin, nyt alkaa jo olla aika vaativa siitä, mitä päällensä laittaa. Vähän yritän ohjailla, että sattuu laadukas kangas. Tärkeintä on, että vaate ja kangas tuntuu hyvälle päällä. Atooppinen iho ei ihan kaikkea kestä. Erilaisilla leikkauksilla leikittely kiehtoo nyt minua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Kierrätysjuttujen tekeminen on kyl kivan inspiroivaa. On niin hauska kyseenalaistaa vaatteen alkuperäinen malli ja käyttötarkoitus: käyttää vaate materiaalina tai muokata siitä vain jotain ihan uutta. Kivoilla leikkauksilla saa kyllä ihanasti ilmettä vaatteeseen. Yksinkertainenkin kangas tulee niillä mielenkiintoiseksi. Kovin ilmeikkäissä kuoseissa ei niin paljoa pystykään leikittelemään mielestäni. Muuten tulee liian paljon kaikkea.

      Poista
  10. Hei, ihanat! Mistä tuo paidan/tunikan kaava on?

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.