Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KALASATAMAN TEURASTAMO JA KIERRÄTYSHENKINEN TAKINKÄÄNTÖTEMPPU
     
                              For English Summary, Please Scroll Down!

Yksi hullaantuu Stockan Hulluista päivistä, toinen suosikkimerkkinsä ystävämyynnistä. Kierrätysopelua rakastavan niksahduspaikka on UFF:n muutaman euron päivät. Useampi kassillinen sieltä tuli nytkin raahattua kotiin. - Muutama vaatekappale sellaisenaan käytettäväksi, suurin osa kuitenkin muokattaviksi tai hyödynnettäviksi materiaalina. Yksi ilahduttavimmista löydöistä oli puolipitkä musta nahkatakki kahdella eurolla. Siitä saa monta pikkuista pussukkaa ja todennäköisesti myös käsilaukun.


Ensimmäinen UFF-ompelukseni oli tämän postauksen kuvissa näkyvä paita. - Esimerkki siitä, kuinka helpolla vaatteesta voi muokata uudenlaisen. Tarkoitukseni oli näyttää myös "ennen"-kuva, mutta onnistuin deletoimaan sen... Käyttäkääpä siis mielikuvitustanne ja visioikaa eteenne aavistuksen tylsän näköinen, V-kaula-aukkoinen neuletakki, joka oli sidottavissa edestä kiinni satiininauhoilla. Sellaisenaan en olisi osannut sitä käyttää. Koska materiaali oli kuitenkin hyväkuntoista, hetken sitä kädessäni pyöriteltyäni, päätin kokeilla saisiko neuletakista tehtyä paidan. Napsaisin satiininauhat poikki, ompelin etukappaleen avoimet lipareet kiinni toisiinsa saumaksi ja tikkasin vielä reunan kaksinkertaiseksi siten, että kaula-aukon reuna kääntyi tuplareunaksi. Vähän vaikea selittää, mutta näkyy kuvista. Lopuksi puin vaatteen päälleni väärinpäin eli takaosa etukappaleeksi ja päinvastoin. Vaatetusalan ammattilaisten mielestä näin ei varmastikaan voi tehdä, koska etu- ja takakappaleet ovat kuitenkin hivenen erilaiset. Vaan minä kun olenkin vain harrastajaompelija, teen ihan juuri niin kuin minusta tuntuu. Hähhähhää. ;)

Lopputuloksena syntyi paita, jonka juju on yläselkään avautuvassa kaula-aukossa. Myös kuvissa näkyvä hame on UFF:ltä. Se oli alunperin monta kokoa liian suuri eli kaventelin sen sopivaksi. Hamekin on itseasiassa alunperin jonkun itse tekemä. Myös korkkarit ovat kirpparilta. - Edesmenneeltä Lauttaaren Oranssi-kirpputorilta.

Kun noin yhdeksän vuotta sitten muutin Jyväskylästä Helsinkiin (miehen perässä tietenkin), olin jokseenkin ahdistunut urbaanista kaupunkilaismeiningistä. Haaveilin maaseutuelämästä ja asumisesta vähintään ainakin vähän pienemmällä paikkakunnalla. Nuoruusvuosinani vietin paljon aikaa pienissä kunnissa, toimittajan töitä tehden. Rakastin pienten paikkakuntien konstailemattomia ihmisiä, luonnon läheisyyttä ja kyläläisten yhteisten, pienten tapahtumien suuruutta.

Vaan niin sitä ihminen on sopeutuvainen. Näiden lähes kymmenen Helsinki-vuoteni aikana olen oppinut pitämään tästä kaupungista. Olen löytänyt Helsingin monimuotoisuuden ja oivaltanut, että esimerkiksi se kaipaamani luonto on täällä lähellä ja ulottuvilla oikeastaan kaikkialla. Ja se meri! Ydinkeskustan hektisyyttä en edelleenkään siedä kovin pitkään, mutta kun siellä käy harvakseltaan, tuntuu sekin lähes matkailuelämykseltä. 

Yksi asia, johon olen Helsingissä erityisesti tykästynyt on aavistuksen boheemi, värikäs ja rento kaupunkilaiskulttuuri ja sen mukaisesti rakennetut tai luontaisesti rakentuneet alueet sekä ilmiöt. Kalasataman alue on tästä hyvä esimerkki ja suosikkipaikkojani: visuaalisesti värikästä, vähän rosoista ja monen tyyppisille ihmiselle avointa. Lauantaina, syyskuisen raikkaana, mutta ihanan aurinkoisena päivänä pyyhälsimme perheemme kanssa pitkästä aikaa Kalasatamaan, vanhan Teurastamon alueelle. Siellä on monta kivaa ruokapaikkaa ja punatiilisten rakennusten suojiin rajautuva alue on lasten kanssa varsin huoleton riippukeinuine päivineen. 

Koska alunperin tähtäimessämme ollut B-Smokery avautui vasta yhdeltä ja lapsilla oli jo kiljuva nälkä, päädyimme Dim Sum & Hot Pot -nimiseen kiinalaiseen ravintolaan. Oikein maukasta ruokaa. Joskin ruokailua hankaloitti ravintolan tapa tuoda yhteisiksi ostetut ruoka-annokset vaiheistetusti niin, että jokaisen ruoka-annoksen välissä joutui vähän odottelemaan. Uhmaikäisen 2-vuotiaan kanssa ei ehkä se ideaalein malli... Onneksi terassilta oli helppo hypätä rakennuksien turvallisesti ympäröimälle alueelle juoksentelemaan ja päästelemään enimpiä höyryjä päästään.


Jälkkärit ja kahvit nautimme kiinalaisen ravintolan naapurissa, Jädelinossa. Siis aivan taivaallisen hyvää jätskiä! Jädelinon jäätelöt ovat italialaisia alkuperältään, mutta ne valmistetaan pääosin suomalaisista raaka-aineista ja paikan päällä.

                    Ja sitten loppuhuipennuksena täydellinen repeäminen. Kuvaussessiota sivusta seurannut 8-vuotias poikamme, jolla on aina ollut kykenevyys tokaista jotain yllättävää, kommentoi: "Äiti, sä näytät ihan jänispatsaalta". Siinä kohtaa lienee sopiva aika lopettaa kuvaaminen...

Mitäs sinä puuhasit viikonloppuna? Tuliko ommeltua vai otitko ilon irti ulkoilusta näinä ihanina syyspäivinä?

One is addicted to her favourite Outlet's Sale, the other one to UFF's 2 € Campaings... As I love refashion Sewing, I bought several bags... Some clothes are wearable just the way they are, but most of them I bought as material for sewing. I started with this very simple blouse. It used to be a little bit boring looking cardigan. I sewed the front parts together and turned it around. Quite nice and easy! 

Also the skirt is from UFF. It was very big but I loved the fabric! So I cut and sewed it smaller and it turned out wearable! 

The area were we took the photoes is on of the old areas that has been transformed into something new. Yet keeping it in a way rough, but colourful. There a some really nice restaurants and the whole area is very easy going and layed back. I love it! 

What did you do this weekend? Any sewing? :)


21 kommenttia

 1. Hieno, muuta ei tarvitse sanoa :)

  VastaaPoista
 2. Jänispatsas :D Tuli tässä mieleen, että miksiköhän mää en oo tuunannu pitkään aikaan mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! ;) Lapset on kyl niin iihania. No mut nythän ois hyvä hetki aloittaa tai jatkaa. Syksyksi jotain kivaa ja lämpöistä. :)

   Poista
 3. Jänispatsas :D Tuli tässä mieleen, että miksiköhän mää en oo tuunannu pitkään aikaan mitään?

  VastaaPoista
 4. Wau, paidasta kyllä tuli tosi hieno ja tyylikäs!

  VastaaPoista
 5. Wau, paidasta kyllä tuli tosi hieno ja tyylikäs!

  VastaaPoista
 6. Minä aina haaveilen kierrätysompelusta - mutta toteutus on toistaiseksi jäänyt tekemättä. Ehkäpä joskus taion jotain näin hienoa kirpputorilöydöstö!

  Minäkin olen aina sanonut, että en haluaisi asua Helsingissä, mutta nyt taajaan siellä vierailevana olen viehättynyt kaupungin mutkattomuudesta, merestä ja kulttuuritarjonnan monimuotoisuudesta. Kauniit kuvat ja harvinaisen viehättävä jänispatsas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan kierrätysompelua! Siitä tulee tosi hyvä mieli ja on hirmu luovaa puuhaa.

   Helsinki on kiva kaupunki. Ja oikeasti aika pieni. Mut silti paljon kaikkea kivaa, jota ei tosin aina arjessa muista edes hyödyntää. Pitäisi enemmänkin. Että kun moni tulee tänne ihan matkailumielessä ja itselle ne jutut on koko ajan käden ulottuvilla.

   Kiitos kivoista komnenteista! :)

   Poista
 7. Upeasti toteutettu kierrätysasu ja paitahan istuu tosi nätisti! Ja kyllä, harrastelijaompelijat saa tehdä mitä huvittaa:D Muotimaailmastahan niitä erikoisia leikkauksia löytyykin, eikä ne nyt välttämättä aina niin istuvia ole.. Itse en jotenkin ole vielä innostunut vilkuilemaan kirppiksellä vaatteita sillä silmällä, että mitä uutta niistä voisi saada aikaan. Tai no, miehen käyttämättömäksi jääneistä vaatteista löytyy aika mukavaa matskua, joista voisi loihtia pojalle vaatteita. Ihan hivenen kateellisena muuten lueskelin teidän lauantaipäivästä.. Sielläpäin kun on ruokailupaikoista valinnanvaraa. Täällä ei tarvitse miettiä, että syötäiskö kiinalaista, nepalilaista vai ihan kotimaista, vaan mennään sinne mikä ylipäätään on auki, jos mikään..:D Usein sitten tyydytään kokkailemaan kotona ja kutsutaan vaikka kavereita kylään syömään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään itsekin. Mäkin teen kierrätysjuttuja enimmäkseen kotona olevista jutuista. Saa kivasti jatkettua jonkun vaatteen tai materiaalin elinikää. Siitä tulee hyvä mieli.

   Missäs päin te asutte? Joo on Helsingissä toki paljon valikoimaa ravintoloiden suhteen. Mut me kyl käydään lopulta tosi harvoin ulkona syömässä. Ei olla yhtään semmosia ruoka-hifistelijöitä. Mut välillä se on kivaa vaihtelua.

   Poista
 8. Mahtava paita ja "kapinallisena" harrasteompelijana voisin kuvitella tekeväni saman tempun, sen suuremmin edes ajattelematta, että miksi muka ei voisi paitaa pukea väärinpäin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulia! No niin just. Jos joku näyttää omaan silmään hyvältä, ni siitä vaan! :)

   Poista
 9. Peukku! Minusta tämä paita on todella nätti näin 'väärin'päin. Kukikkaan hameen kanssa täydellinen asu! Minä olin ja olen edelleen kapinallinen puoliammattilainen. Puoliammattilainen siksi, etten ompele työkseni, mutta tiedän koulutuksen pohjalta kyllä miten asiat pitäisi tehdä. Ja pah kaikille säännöille. Luovuutta on se, että näkee asioissa uusia mahdollisuuksia ja pystyy kehittämään uusia tapoja. Sain kyllä kuulla ompelun opettajalta useammin kuin kerran kunniani, kun tein asiat eri tavalla. Lopputulos oli kuitenkin vaaditulla tasolla, ompelin vain eri järjestyksessä ja tein erilaisia ratkaisuja. Suunnittelun opettajille se taas kelpasi. Asiassa kuin asiassa on kaavoihin (kirjaimellisestikin) kangistuneita ja niitä, jotka uskaltavat mennä ja kokeilla. Kummassakin tietenkin hyvät puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Pieni kapinallisuus on aina paikallaan. ;) Ja luovasta ratkaisukyvystä on yleensä hyötyä monessa kohtaa ihan arjen jutuissakin.

   Poista
 10. Minä olin ennen tosi tarkka, old-school ompelija, mutta nykyään olen onneksi päässyt irti siitä ainakin osittain. Kauhistelin kuinka blogeissa (harraste)ompelijat leikkaavat kaikenlaista, jopa housuja ja kädenteitä ilman kaavoja :). No, nykyään minäkin kyllä leikkaan jo jotain ihan reippaastikin ilman kaavoja, mutten ehkä noita kuitenkaan ;). Ja langansuuntahan pitää edelleen olla mulla joko suoraan tai täysvinoon, siitä en luovu. Anyway, kierrätysompelut/tuunaamiset ovatkin sitten ihan oma lukunsa, niissä voi reippaasti soveltaa, kokeilla ja tehdä tahallaan "väärinkin". Se kuuluukin siihen . Ja tosi kiva tuli tästä sinun asustakin. Kukallinen hame mustan puseron kanssa sopii ihan loistavasti tähän lämpimään syksyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maailma tarttee niitä tarkkoja ja jämptejäkin ihmisiä. :) Mäkin oon kyl aina ihmetellyt, kun sanotaan, että "saksin summamutikassa"... En oo tainnut itse saksia juuri koskaan täysin summamutikassa, vaikka muuten kapinailenkin. Vähintään otan vähän mallia ja mittaa jostain valmisvaatteesta, mut en kyl täysin ilman kaavoja tee. Muuten teen melko lailla, mitä tykkään. Välillä tosin oikein kaipaisin, että joku sanoisi, että hei, näin tää homma kuuluu tehdä oikeaoppisesti. Kun on itseoppinut, saattaa tehdä montakin juttua kovin mutkikkaasti.

   Poista
 11. Heih, blogissani olisi sinulle tunnustus. :)
  http://rapaajaroisketta.blogspot.fi/2015/09/liebster-award-tunnus-kasityot.html

  VastaaPoista
 12. Olipas kivoja kuvia Teurastamolta. Tuo jätski näytti taivaallisen hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Se on kivan näköinen paikka ja joo, jätski oli taivaallista, syntisen hyvää suorastaan! :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.