Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KÄYTTÖKELVOTTOMISTA HOUSUISTA SYNTYI HAME

Kun some-ompelija-bloggarilta hajoaa tietokone ja mystisesti myös miehen tietokone jumiutuu käyttökelvottomaksi samaan aikaan, tuntuu hetkellisesti siltä kuin joku olisi amputoinut kädet. Tai oikeastaan vielä pahemmalta. Olin kuin astronautti, joka oli menettänyt yhteyden emoalukseensa. Houstonkaan ei kuullut enää ja ympärillä oli vain loputon mustuus...


Tuota pimeyttä ja kädettömyyttä kesti hetken. Kunnes ensimmäisenä tietokoneettomana iltana sitten istuimme mieheni kanssa vieretysten sohvalla. Kesti hetken ennen kuin huomio alkoi tasaantua levollisemmaksi. Yhtäkkiä oli tilaa olla hetkessä. Oli vain rauhallista ja hiljaista. Tuntui siltä kuin kotimme läpi olisi puhaltanut seesteinen tuuli. Kenenkään huomio ei poukkoillut sinne ja tänne. Oltiin vaan. Istuttiin sohvalla, juotiin teetä ja välillä ei edes katsottu telkkaria. Luettiin. Ihan niitä fyysisiä kirjoja, joissa on kannet ja välissä paperisuikaleita - tiedättekös. Meidän 8-vuotias poikakin oikein erikseen totesi, että onpas rauhallista.

Tietokone - tuo näkymättömän hälyn lähde. Niin mukava ja hyödyllinen kuin se onkin ja niin paljon kuin tästä some-kässäilystä tykkään, on se vain niin, että netti aivan hirmuinen huomiosyöppö. Huomio syöksyy sinne ja tänne ja kaikkein vähiten lopulta tänne.

Kuinka paljon poissaolevampi olenkaan ollut niinä iltoina, jolloin olen istunut nenä kiinni läppärissä: "Aa... niin mitä sä sanoit.. sori.. joo, oota..."

Kuinka paljon kärttyisämpi: "Odota nyt, älä häiritse juuri nyt. Äidillä on tässä nyt juttu kesken."

Kuinka paljon hätäisempi: "Hmm... joo, mun täytyy käydä nyt tarkistamassa just nyt yks juttu.."Tuon läppärittömän ajanjakson päätteeksi sovimme mieheni kanssa, että pääsääntöisesti meillä ei enää ilta-aikoja istuta tietokoneilla. Välillä toki juu, mutta ei koko iltaa. Ainakin itselläni on paha taipumus uppoutua täysin blogien ja someilun ihmeelliseen maailmaan. Aloin jopa suunnittelemaan sellaisen anti-älykännykän hankintaa. Voisi välillä ottaa vaikka viikossa edes yhdeksi päiväksi käyttöön puhelimen, joka on tarkoitettu ainoastaan tavoittamista varten. Unohtaisi hetkeksi koko somen.
 
Voin suositella ihan jokaiselle, että pistäkääpäs välillä kodeissanne vähintäänkin ne läppärit jonnekin hyllylle edes ilta-ajoiksi ja vaikka ne kännykät ja tabletitkin. Kokeilkaa, miltä se tuntuu. Meillä oli sentään käytössämme älypuhelimet ja silti ero oli huomattava.

Kuinka paljon meiltä oikeastaan jääkään huomaamatta ja huomioimatta ihan vain ja ainoastaan tietotekniikan ansiosta? Ne elämän pienet, suuret ihmeet eivät kuitenkaan ole siellä näytön tuolla puolen, vaan täällä. Mitä kaikkea sitä voikaan nähdä jo pelkästään yhden pienen kävelylenkin aikana. Katsokaapas. :)       
 Ja entäs tämä hame sitten? No, ostinpa tuossa taannoin itselleni sellaiset napakat, joustavat housut. Jonkun kangasvaalennusprojektin yhteydessä ne unohtuivat jalkaan ja kuinkas ollakaan, Cloriteahan niissä sitten oli roiskekaupalla. Koska pidin housujen väristä kovasti, jätin ne lojumaan kaappiini, kunnes välähti: niistähän voisikin tehdä hameen! Kankaan nurja puoli ei ollut kärsinyt kloorista ja niinpä leikkasin lahkeet irti ja sopivan kokoisina suikaleina kiinnitin ne poikittain ja nurinpäin housujen yläosaan. Jätin tarkoituksella saumakohdat näkyviin. Niistä tuli mielestäni kivat tehosteet. Niin ja Refashion-hommiahan tämä paitakin on. Siitä tarkemmin edellisessä postauksessa.

Kiitos teille kaikille nykyisille ja uusille lukijoille! - Teitä tipahtelee tänne ja muihin seurantakanaviin tasaista tahtia ja kiva pieni vakkari kommentoijien joukko on myös syntynyt. Kivaa, kun olette ja luette. :) Ai niin, sitä pitikin vielä kertoa, että Kototeko liittyi osaksi Onni-blogiyhteisöä. Saa nähdä millaista onnea se tuo tullessaan.

Millaisia kokemuksia sinulla itselläsi on tuosta netti- ja tietokonemaailmasta: oletko havainnut niiden koukuttavat ja huomiota vievät vaikutukset? Osaatko säädellä some-aikaasi vai onko homma ryöstäytynyt jo täysin käsistä? ;)

21 kommenttia

 1. Niin se menee..niks naks ja uusi tulee :) Hieno hame.

  VastaaPoista
 2. Todellakin olen samaa mieltä netin koukuttamisesta. Pidin sieltä välillä lomaakin mutta tässä sitä taas ollaan ja naputetaan sängyssä viestiä blogiin ennen nukkumaan menoa. :D pakko on rajoittaa tätä itsekin, huomaan ihan saman koukun taas puskevan pintaan. Nettirajat aikuisellekin :)

  Hameen tuunausidea on varsin näppärä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja lapsille on turha naputtaa kännykässä tai tietokoneella roikkumisesta, jos itse osottaa esimerkillään ihan muuta. Rajat pitää olla tosiaan itselläkin.

   Poista
 3. Kuulostaa P-E-L-O-T-T-A-V-A-N tutulle... "juttu just kesken". Olen koittanut itsekkin ajoittaa näpyttämisen viikonloppuna pojan päikkäri aikaan ja viikolla lastenohjelmien aikaan...

  Mitä hameeseen tulee: IIIIHANA! jatka samalla linjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Päikkäri-ikäisen lapsen kanssa onkin just hyvä ajottaa hommat siihen. Mut mä itse huomaan olevani enempi päiväompelija ja iltasomeilija. Ompelua en meinaa jaksaa iltaisin. Kiitti hameylistyksestä! :) Tämmönen käyttis arkihamehan tää on, mut yleensä sellaisia tulee käytettyä eniten.

   Poista
 4. Mä niin tiedän ton "ootas.. tarkistan vaan yhen jutun" jne. Mun älykänny sanoi ittensä irti ja olin monta viikkoa vanhalla simpukkapuhelimella. Sekään ei sitten kuitenkaan ollut kivaa, vaikka havahduin siihen, miten paljon päivän mittaan tuleekaan normaalisti sometettua. Tuon herätyksen seurauksena olen ollut hiljaisempi blogirintamallakin - yritän elää tässä ja nyt. Toki bloggaan ja seuraan blogeja ja facea, mutten ehkä niin intensiivisesti. Teki siis hyvää!
  Mitä hameeseen tulee, tykkään ihan hirmu paljon! Sopii sulle hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kätsä! Joo, tuo somehan on siis ihan pohjaton kuilu. Sinne kun tipahtaa, ei ihan heti löydä tietään ulos tai jos löytääkin, joku outo magneetti vetää puoleensa jatkuvasti. Oikein ärsyttää välillä. Itselläni on tosi kahtiajakoinen suhtautuminen koko nettiin ja tietotekniikkaan. Toisaalta tykkään hirmuisesti kaikesta tästä some-kanssakäymisestä ja bloggailusta jne. Ja sit toinen puoli minusta olisi valmis pakkaamaan kaikki kännykät ja tabletit ym. seuraavaan avaruuteen lähtevään sukkulaan. Menkööt sinne marsilaisten kiusaksi. ;)

   Poista
 5. Mä niin tiedän ton "ootas.. tarkistan vaan yhen jutun" jne. Mun älykänny sanoi ittensä irti ja olin monta viikkoa vanhalla simpukkapuhelimella. Sekään ei sitten kuitenkaan ollut kivaa, vaikka havahduin siihen, miten paljon päivän mittaan tuleekaan normaalisti sometettua. Tuon herätyksen seurauksena olen ollut hiljaisempi blogirintamallakin - yritän elää tässä ja nyt. Toki bloggaan ja seuraan blogeja ja facea, mutten ehkä niin intensiivisesti. Teki siis hyvää!
  Mitä hameeseen tulee, tykkään ihan hirmu paljon! Sopii sulle hyvin! :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä loppuhuomio........ "ihan vaan äkkiä piti blogata" - ajattelin kaksi tuntia sitten ja edelleen istun koneella. Nyt kone ja some kiinni, jotta saisi tälle iltaa jotain aikaakin.

  ps. hame on hieno, hyvä pelastus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, niinpä! Semmosta tää on. Ihan äkkiä vaan... just joo. Tiukkana saa olla itsensä kanssa. Ja joo, kiitti! On kivaa, kun saa hyötykäyttöön jotain, minkä luuli jo olevan lumppuosastoa.

   Poista
 7. Hieno hame! Tuo on niin totta. Some vie yllättävän paljon aikaa ihan huomaamatta. Toteuttamisen arvoinen idea olla sillon tällöin ilman tietotekniikkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Unelmallinen! Minusta kaikenmaailman joulu-, kevät- ja kesädieettien ohessa voitaisiin alkaa viljelemään some-dieettejä. "Joo, kuule, mun some-prescence on keventynyt nyt jo ihan huimasti - et uskois mua enää samaksi ihmiseksi, jos näkisit. Kokeile säkin!" ;)

   Poista
 8. Totta turiset...kuulostaa tutulle. Ostin vasta hiljattain ensimmäisen älypuhelimeni. Olen kuullut mieheltäni kommentteja, että taasko sinä näpyttelet sitä. Laitan sen uutuuden viehätyksen piikkiin, mutta samalla myönnän, että olen "hieman" koukuttunut. Se on kyllä jännä juttu, pärjäsin hyvin tavallisella puhelimella, mutta mieheni sai minut houkuteltu ylipäätään ostamaan älypuhelimen. Joten kaikki on siis miehen syytä:D Hame on tosi näpsäkkä, siis koko asu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, sä oot niin myöhäisherännäinen. Lucky You! Mut nopeesti se vie mukanaan. Mä välillä kaipaan ihan oikeasti niitä aikoja, kun oli vain lankapuhelin. Kiinni saatiin, jos oli kotona. Muuten ei tarvinnut olla tavoitettavissa. Mut sit taas toinen puoli musta rakastaa kaikkea tätä some-yhteisöllisyyttä ja esim. blogeja. Siis ihan oikeesti: vähän niin ku kaikki naisten lehtien tuoreimmat numerot 24/7 ulottuvilla. Eikä maksa mitään! :)

   Poista
 9. Tunnustan olevani pahassa koukussa ja aina suunnittelen, että nyt vähennän... Kunnes taas on jotain korvaamattoman tärkeää juuri sillä hetkellä :p Apuva. Hame on kiva, mainio oivallus! Ps. Nimesi on mainittu viimeisimmässä postauksessani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo riippuvuus on kyl pelottavaa. Ja eniten hirvittää omien lasten puolesta, jotka syntyy suoraan tähän kulttuuriin. Ne ei ees tiedä muusta. Tai siis tietää tietty, kun niille se näytetään. Mut kaikki ei sitä tee. Tiedän paljon perheitä, joissa lapset saa esim. pelata tyyliin aamusta iltaan kännyköillään. Not Good! Kiitos! Joo, mä kävin jo kurkkimassa siellä. :)

   Poista
 10. Mahtavia kuvia ja kuvakulmia! Komiaa katseltavaa ja hame+ pusero, oikein namit!

  VastaaPoista
 11. Näyttää todella hyvältä, hieno hame! Väristä tykkään kanssa. Minä olen tosi myöhäisherännäinen älypuhelimen kanssa, vasta vajaa vuosi sitten hankin. Kyllä se vaan koukuttaa pahasti. Ennen nettiaika rajoittui iltoihin pojan mentyä nukkumaan, mutta nykyään vähän väliä tarkistan jotakin :(. Vanhempien luona sai hyvin jätettyä netin, kun siellä ei yhteydet muutenkaan toimineet. Nyt nekin sai kunnon laajakaistat sinne syrjäseudulle ja naputi nap vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! :) joo se maaninen tarkistaminen, johon itsekin sorrun, on jo ihan älytöntä. Ihan niin kuin jossain tunnissa vois mennä ohi jotain korvaamattoman tärkeää! Nettinarkkareita ollaan... totaalinen irtiotto tekee kyl välillä tosi hyvää. :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.