Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KUKA TEKEE VAATTEESI?


Ompelevana ihmisenä tähän kysymykseen on melko helppo vastata. Tavallaan. Kaikkia perheemme vaatteita en toki itsekään ompele. Ja vaikka ompelisinkin, voin aina miettiä, millaisista olosuhteista ompelumateriaalini ovat peräisin: Kuinka paljon kankaan puuvillan viljellyt henkilö saa työstään palkkaa? Kuka kankaan on värjännyt, millaisilla aineilla ja millaisissa olosuhteissa? Miten kaukaa materiaali on kotimaisten kangaskauppojen hyllyyn lentänyt? Vaatteiden ja kankaiden eettinen ostaminen on oikeasti aika kiperä kysymys. Ainakaan itselläni ei ole niin paljoa tietoa, että osaisin aukottomasti analysoida, mikä vaate on viimeistä pistoa myöten eettisesti tuotettu. Todella usein tuntuu olevan niin, että vaikka joku osa-alue olisikin kunnossa, saattaa joku toinen olla vinksallaan. Itse en henkilökohtaisesti ole ostopäätöksissäni ehdoton, mutta pyrkimys on aina mahdollisimman hyvään. 

Perjantaina 24.4. vietetettävän Vaatevallankumous-kampanjan tavoitteena on herätellä kuluttajia pohtimaan omia ostopäätöksiään. Jos asiaa vaivautuu yhtään tutkimaan, voi ilolla todella, että vaihtoehdoista ei eettisesti ja ekologisesti kestävä shoppailu jää kiinni. Suomalaisista vaatebrändeistä ihailtavan moni valmistaa tuotteensa ekologisesti ja eettisesti kestävästi ja jollei nyt aivan sataprosenttisesti, niin ainakin suunta on oikea. 


Tässä postauksessa esittelen teille muutamia suomalaisia vaatevalmistajia ja heidän tuotanto- ja toimintatapojaan. Suurin osa näistä merkeistä valmistaa ja myy pääosin lasten vaatteita, mutta mukana on myös aikuisten vaatteita valmistavia merkkejä. 


MIO MAO CLOTHING


Mio Mao Clothing on helsinkiläinen, vasta melko alkutaipaleella oleva yritys, jonka tuotevalikoimaan näyttävät tällä hetkellä kuuluvan ainoastaan ulkohaalarit ja hansikkaat. Muita tuotteita lienee odotettavissa pian.

Mio Maon tyyli on selkeän graafinen ja tyylikäs. Materiaalit näyttävät ryhdikkäiltä ja laadukkailta. Yritys on nettisivujensakin mukaan halunnut tarjota uuden vaihtoehdon usein melko kirjaville lasten ulkovaatteille. Luulenpa, että tästä merkistä kuullaan vielä.

Mio Mao Clothing ja vastuullisuus

- Vaatteet valmistetaan Öko -tex standard 100 -sertifioiduista, myrkyttömistä materiaaleista
- Vaatteet valmistetaan Kiinassa. Vaatteita valmistava tehdas noudattaa työolosuhteissaan BSCI-standardoituja eettisiä säänöksiä.

Kuvat: Mio Mao


VIMMA

Vimma on hyvä esimerkki yrityksestä, jonka kaikesta tekemisestä ja viestinnästä huokuu intohimo: työtä tehdään omaa arvomaailmaa kunnioittain ja sydämellä. Yrityksen nettisivuja selatessa tulee hyvä mieli. Vimma tarttuu.

Yritys ottaa suunnittelussaan huomioon vaatteiden kestävyyden ja monikäyttöisyyden. Esimerkkinä mainitaan lapsen kasvun mukana mukautuvat vaatteet: mekot muuntuvat tunikoiksi ja paitulit paidoiksi. Yritys pyrkii suunnittelemaan vaatteista mahdollisimman monikäyttöisiä eli ideana on, että sama vaate sopisi sekä arkeen että juhlavampaan tilanteeseen. Itse tosin hivenen epäilen tuon idean toimivuutta käytännössä - etenkin pienemmillä lapsilla: ainakin meillä moni vaate on saanut pintaansa ikuisen tahrahunnun. Niinpä pidän osan lasten vaatteista ns. vitriiniosastolla eli paikassa, josta ne otetaan esille vain silloin, kun lähdetään kyläilemään tai istuskelemaan keskustan kahviloihin. Sitäpaitsi erilliset paremmat vaatteet korostavat mielestäni tilanteen erityislaatuisuutta. Vimman idea on silti mielestäni kiva ja vähän isommilla lapsilla varmasti myös toimiva. 

Myös Vimman vaatteissa on paljon graafista linjakkuutta ja selkeyttä, isoja kuvioita ja värejä harkiten tai tumman kanssa yhdistellen. Osa lasten vaatteista on mielestäni leikkauksiltaan hivenen aikuismaisia, osassa taas on, erityisesti kuoseissa, suloista lapsenkaltaista leikkisyyttä. Paljon on mustavalkoisia vaatteita. Itse en osaisi etenkään pienintä lastani pukea päästävarpaisiin mustiin, mutta musta kuitenkin tasapainottaa kivasti esimerkiksi värikästä yläosaa. Vimman valikoima koostuu pääosin lasten vaatteista. Muutama malli näyttäisi olevan äideille. Yritys myy myös kankaita.

Vimman vastuullisuus:
 • Vaatteet valmistetaan lähituotantona joko Suomessa tai Virossa. 
 • Käyttävät paljon luonnon materiaaleja, jotka tulevat lähiailueilta. Lisäksi yritys hyödyntää jonkin verran kierrätysmateriaaleja

Kuvat: Vimma

VERSON PUOTI

Verson Puoti valmistaa sekä lasten että aikuisten vaatteita. Lisäksi he myyvät kankaita. Yrityksen tuotteet ja materiaalit henkivät vanhaa aikaa. Yhden malliston nimikin on nostalgisesti "Mummolan tuntu". Vaatteissa käytetään paljon ilmeikkäitä kuoseja. Osa vaatteista on retrohenkisiä, mutta mukaan mahtuu myös muita tyylejä ja aikakausia. Henkilökohtainen suosikkini on tyttöjen fiftarihenkinen mekko Maijat-kankaasta (kuva yllä vasemmalla). 


Verson Puoti ja vastuullisuus:
 • Verson puoti suunnittelee tai suunnitteluttaa kaikki tuotteensa Suomessa. 
 • Kankaat hankitaan mahdollisimman pitkälle Suomesta tai lähituotantona Baltian maista.
 • Vaatteet ompelutetaan Tallinnassa. 
 • Yrityksen kantavana ideana on suunnitella ja tuottaa mahdollisimman kestäviä ja monikäyttöisiä vaatteita. 
 • Yritys pyrkii kaikin tavoin välttämään ylituotantoa ja turhaa tuotteiden pakkaamista
Kuvat: Verson Puoti

KOOT

Koot on reilun vuoden vanha yritys, jonka pääpaikka on Varkaudessa. Verkkokaupasta löytyy tällä hetkellä aikuisten ja lasten vaatteita, kankaita ja arjen tarvikkeita: pussukoita, kasseja ja kestotiskirättejä yms. Ompelua harrastaville on tarjolla myös kaavoja yrityksen suosituimmista vaatemalleista. Koot markkinoi itseään kankaiden, vaatteiden ja sisustustuotteiden pikkuisena karkkikauppana ja siltä se todella näyttääkin: verkkokauppa huokuu iloa ja pirskahtelevaa energisyyttä.

Yrityksen mottona on arkivaatteita, arki-ihmisille, arkihintaan. Vaatteet ovat leikkauksiltaan melko yksinkertaisia. Ilmettä niihin tuovat kuosit ja niiden välinen rytmi. Yritys valmistaa sekä uniikki- että sarjatuotantovaatteita. Osaa yrityksen vaatteista saa ostaa KatiK Design Avoin työhuone/Puodilta ja verkkokaupan lisäksi myös Varkauden Prismasta. - On hienoa, että isot markettiketjutkin ovat alkaneet ottaa myyntiin pienten, kotimaisten vaatemerkkien tuotteita.


Koot ja vastuullisuus
 • Yrityksen kaikki vaatteet valmistetaan Suomessa. 
 • Yrityksen tuotteet saavat tänä vuonna Avainlippumerkin.
 • Yrityksen käyttämät kankaat valmistetaan Euroopassa ja ovat Öko-Text Standardin mukaisesti tuotettuja kankaita.
Kuvat: Koot.fi


ROOTS CULTURAL MOVEMENTRoots Cultural Movement (RCM Clothing) edustaa täysin erilaista tyyliä kuin mitkään edellä mainitut. Rentoon skeittarityyliin istuvat vaatteet valmistetaan hampusta ja luomupuuvillasta. Mallistosta suurin osa on suunnattu miehille. 
RCM Clothing ja vastuullisuus:
 • Suomalainen kestäviin toimintamalleihin sitoutunut katuvaatemerkki. 
 • Kaikki tuotteet valmistetaan joko hampusta ja luomupuuvillasta.
Kuvat: Roots Cultural Movement


Ja eikä tässä vielä kaikki. Todellakaan! Tiesittekös tästä kaupasta, joka myy useiden ekologisten ja eettisten vaatevalmistajien tuotteita eli Yalo? - Toinen toistaan tyylikkäämpiä vaatteita. Ja ompelijat: tarjolla on myös liuta kivoja kaavoja. Tämäkin on aikas Mukava. :) 

Hienoja ja kiinnostavia: ekologisesti ja eettisesti kestäviä suomalaisia vaatemerkkejä on oikeasti ihan hirmuinen määrä. Oli vaikea valita, mitkä kaikki ottaisin tähän mukaan. En tietoisesti ottanut mukaan niitä tämän hetken tunnetuimpia: Nosh Organicsia, Gugguuta, Papua ja Höö:tä, vaan aavistuksen tuntemattomampia, jotka ansaitsevat tulla esitellyiksi. Johonkin se piste on nyt kuitenkin lyötävä. Kellon lähestyessä puolta yötä, päätän, että se tulee nyt tähän.

Jollet vielä tullut kylläiseksi, haukkaapa palanen ekologista ja eettistä kestävyyttä vielä täältä:

Vihreät vaatteet
Vinkkejä ekologiseen ja eettiseen vaatteiden ostoon

Lauantaina Kototeko suuntaa Kaapelitehtaan Kierrätys-tehdas tapahtumaan. Siitä kuvia ja tarinaa täällä sitten viikonlopun aikana.

Millaisia ajatuksia tämä postaus sinussa herätti? Otatko itse ekologisen ja eettisen kestävyyden huomioon vaateostoksissasi vai onko se sinulle sivuseikka?


P.S. Joko liityit blogini lukijaksi joko täällä Bloggerissa tai Bloglovinissa? :)


Sanna7 kommenttia

 1. Mio Maolla tosi tyylikkäitä...

  VastaaPoista
 2. Aivan loistava kooste. Ja aivan uusia tuttavuuksiakin tässä! Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Vinkatkaa jos haluaisitte jotain lisätä. Kierrätysmateriaaleista valmistettavista vaatteista saisi ihan oman päivityksensä. Keskityin tässä nyr näihin uudistuotantoihin. Oli kiva kurkata muutamien merkkien taakse. Ei juuri luurankoja löytynyt. :)

  VastaaPoista
 4. Voi kiitos! Minä niin arvostan ja symppaan pienyrittäjiä. - Ja etenkin, kun yhtälöön yhdistetään vielä ympäristöä ja ihmisyyttä arvostava toimintatapa, niin jo vain ovat vähintäänkin yhden blogipostauksen arvoisia. :)

  VastaaPoista
 5. Johanna K. Design tekee ihania neulevaatteita. Neuloo kankaat itse ja myös ompelee itse vaatteeksi. Meillä ollu talven ajan lähes jokapäiväisessä käytössä ihania villahousuja ja olen ollu laatuun erittäin tyytyväinen.

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.