Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

POTILAS KARKUTEILLÄ JA MUITA EKOTARINOITA


Piipahdin viikonloppuna Helsingin kaapelitehtaan Kierrätystehdas-tapahtumassa. Edellisestä käyntikerrasta olikin aikaa ainakin muutama vuosi. Jo sinä aikana ekotekeminen näyttää harpanneen jättiaskeleen eteenpäin. Vielä joitaki vuosia sitten ekologisesti valmistetut vaatteet suorastaan huusivat "minut on valmistettu kierrätysmateriaalista". Ei toki huono asia sekään. Oli silti ilo huomata, että ekologisen vaatevalmistuksen skaala on laajentunut huikeasti. Samoin tyylien kirjo. Nykyiset, eko-natiivit suunnittelijat etsivät ja löytävät näköisensä tavat toteuttaa itseään, ympäristöä kunnioittaen. 


Mielikuva itsestäni sairaalasta karanneen potilaan näköisenä: ei-kenenkään kropalle sopivaan kauhtanaan sonnustautuneena... Ei kiitos! Kun sairaalan poistotekstiilit saavat pintaansa uuden värin, painatuksia ja ne saksitaan ja ommellaan uuteen muotoon, niin kyllä kiitos! Yhtälön lopputulos on Tauko Design.

Tauko Design hyödyntää materiaaleinaan sairaaloiden poistotekstiilejä. Heidän mallistoonsa kuuluu sekä miesten että naisten vaatteita. Osa vaatteista valmistetaan Suomessa, osa Tallinnassa. Tauko Designin vaatteita voi ostaa paitsi verkkokaupasta, myös aivan oikeasta liikkeestä. Yrityksellä on nimittäin oma putiikki Katajanokalla.Hakaniemessä ompelimoaan ja liikettään pitävä Remake EkoDesign valmistaa kaikki vaatteensa kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Koska yritys on usean suunnittelijan kollektiivi, on mallistoissa tarjolla hyvin monen tyylisiä vaatteita. 

Omaan silmääni Remake EkoDesignin osastolta tarttuivat ensimmäiseksi mm. hameet, joiden nahka oli saanut pintaansa Vilma Wallinmaan käsittelyssä ihastuttavia kuvioita.


Ihastelin myös graafisia tai oikeastaan jopa veistoksellisen oloisia vaatteita. Alla oleva kuvat poimin yrityksen nettisivuilta, koska ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kolmiuloitteisessa tilassa, mallinuken päällä. Nämä vaatteet ovat Paula Malleuksen suunnittelemia.


Lojuuko kaapissasi vanhoja, kierrätystä vaille olevia vaatteita? Tiesitkö, että lahjoittamalla ne Remakelle, saat vastineeksi kanta-asiakaspisteitä, joita voit vaihtaa Remake-ompelimon palveluihin tai tuotteeksi THRIFTin rekistä. - Aika mukava vastine.

Oletko jo tilannut itsellesi Remake EkoDesignin suunnittelijan, Outi Les Pyyn kirjan "Trashion"? Kirja antaa vinkkejä huippumuodin tekemiseen luovasti, hyödyntäen kierrätysmateriaaleja. Omasta kirjahyllystäni se vielä toistaiseksi puuttuu, mutta jossain kohtaa se tulee varmasti hankittua.


Saisiko olla mansikkajäätelöä, vanhanajan vaniljaa vai maistuisiko lakritsi? Tuuni ja Loru -nimisen yrityksen osasto on kuin pysähdys kesäisellä jäätelökioskilla: herkullisen herkkää vaaleanpunaista, vaniljan vaaleaa ja vastapainona mustaa. Tuuni ja Loru valmistaa vaatteita ja asusteita naisille sekä alle kouluikäisille lapsille. Yritys suosii ajatonta tyyliä ja klassisia, hillittyjä värejä. Vaatteissa käytettävät kankaat valmistetaan vaateteollisuuden jätemateriaaleista. Kaikki vaatteet valmistetaan Suomessa.Muka Va valmistaa tyylikkäitä arjen vaatteita. Napakat materiaalit ja kiinnostavat leikkaukset näyttävät olevan Mukavalle ominaisia. Vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Yrityksen ideologiaan kuuluu valmistaa vaatteet mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti - hyvästä designista tinkimättä.Mummolan vanhat räsymatot saivat uuden elämän? - Väärin luultu. Down to Size valmistaa käyttämänsä materiaalin itse: lumpputekstiileistä leikellään ensin kuteita, jotka kudotaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja ommellaan lopuksi kanto- ja säilytystarvikkeiksi. Mallistoon kuuluu mm. laukkuja, erilaisia pussukoita ja säilytyskoreja. Viehättävän tyylikkäitä mielestäni. Räsymattomainen pinta on kivan elävä ja sitä tekee väistämättäkin mieli hypistellä. Down to Size haluaa omalla työllään vähentää tekstiilijätteen määrää. 

Tiesitkö sinä, että ensi vuoden alusta alkaen tekstiilijätteitä ei saa laittaa sekajätteiden sekaan? Monelle vaatteiden kierrättäminen on jo pitkään ollut itsestäänselvyys, mutta jäteasemien tekstiilijätteen määrästä voi päätellä, että ei todellakaan kaikille. - Eipä tule ekovaatteiden valmistajille ainakaan pulaa materiaaleista.Huiliketki, kuppi kahvia ja palanen mehevää Bostonpullaa. Ainoassa, lähes tyhjässä pöydässä yllättävä kohtaaminen ja juttuhetki lapsuuden ajan kotikulmilta tutun tanssikoulun omistajan kanssa.   - Ihailtavaa tavata ihmistä, joka vielä yli 70-vuotiaana näyttää lähes samalta kuin 20 vuotta sitten ja puhuu edelleen elämäntapatyöstään katse hehkuen. Siinäpä jotain, mitä tavoitella omassakin elämässä. - Oikeita valintoja sekä niiden tuomaa tasapainoa ja tyytyväisyyttä.

Lopuksi vielä piipahdus Kierrätystehtaan kosmetiikkapuolella. Luonnon kosmetiikkaosasto jätti jälkeensä suihkunraikkaan olon. - Pehmeän lempeä tuoksujen yhteensulauma. Mukaan tarttui Flow Kosmetiikan ihanan raikas piparminttusaippua. 

Ostosmielessä en tähän tapahtumaan lähtenyt. Enemmänkin uteliaisuuttani ja kiinnostuksesta aihetta kohtaan. Tapahtumasta jäi hyvä mieli ja inspiroitunut olo.

Kiitokset kaikille ihanille näytteilleasettajille, joista tässä päivityksessä oli mukana vain makupalat!


Kierrätystehtaan ilmaistorilta nappasin mukaani kolme vaatekappaletta, joista ainakin yksi saa pian aivan uuden elämän. Osaatko arvata mikä, kenelle siitä ompelen ja mitä? Vaihtoehdot lopputuloksen käyttäjiksi ovat mies, 17-vuotias poika, 8-vuotias poika, 1,5-vuotias tyttö, koira ja minä. - Mitä itse tekisit, jos vaihtoehtoina olisivat alla olevat kolme vaatekappaletta? Vai tekisitkö mitään? Tähän liittyen teen päivityksen ensi viikon aikana jossain kohtaa, kun suinkin ehdin. 

Mukavaa ensi viikon alkua täältä sumuisesta Helsingistä! Ikkunasta ulos katsoessa näyttää aivan siltä kuin maailma päättyisi tismalleen ikkunamme taakse. - Toivottavasti olen väärässä... ;)

5 kommenttia

 1. Kiitos tästä jutusta! Harmitti kun en itse päässytkään paikalle, vaikka alunperin piti. Tämän luettuani tunnen pikkasen olleeni mukana, ainakin fiiliksessä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Kivasti sanottu. :) Mukavaa, jos tunnelma välittyi.

  VastaaPoista
 3. Kiitos välähdyksestä Kierrätystehtaalle. Hienoa, että nuoret suunnittelijat ja valmistajat, erityisesti Suomessa tuotteensa valmistajat ovat saaneet tuotteensa esille. Tehtiinkö siellä myös kauppaa? Toivottavasti myyntiä syntyi ja kierrätetyille tuotteille löytyi uusia käyttäjiä. Hienoa, että sain nähdä löytämäsi makupalat, koska en itse päässyt paikalle.

  VastaaPoista
 4. Hatter: eipä kestä ja kiva, jos päivityksestä oli iloa! :) En osaa sanoa tuosta myynnistä nyt kokonaisuudessaan, mutta muutamalta myyjältä kuulin, että porukkaa olisi ollut ylipäätäänkin tapahtumassa vähemmän kuin aiemmin ja myyntiä ei myöskään ollut aivan siinä määrin kuin olivat odottaneet. Että siinä mielessä harmi. Toki näkyvyydestä tapahtumissa ja mahdollisuudesta verkostoitua on yleensä aina hyötyä, joka sitten jossain kohtaa toivottavasti saa aikaan myös kauppaa. :)

  VastaaPoista
 5. Huh...meillä käytettiin amkissa noita vanhoja sairaalatekstiilejä protomateriaalina. Tunnistin kankaan heti ekasta kuvasta, kaikesta värjäyksestä ja ompelusta huolimatta, ja vanhat tutut inhonväreet kulkivat selkäpiitä pitkin. :D Ei taitaisi multa onnistua noiden vaatteiden käyttö, liikaa tuskallisia muistoja. :D (Tuskallisia muistoja protojen kanssa taistelusta siis, kyllä se opiskelu oli keskimäärin ihan jees. :D )

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.