Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

MINNI HAVAS: ”KAIKKEIN PARASTA ON NÄHDÄ OMA KUOSI ARJESSA, LAPSENI PÄÄLLÄ”


Vimman kuosisuunnittelija Minni Havas

Olen juuri aikeissa ryhtyä kirjoittamaan juttua suunnittelija Minni Havaksesta. Päätän kuitenkin piipahtaa ensin Facebookissa. Sattumaa tai elämän erikoisluonteista asioiden niputtumista – kummin vain, katseeni tavoittaa uutisvirrassa ensimmäiseksi Vimma Companyn päivityksen: ”En malta olla väläyttämättä tätä ihanaa, ihanaa, UUTUUSkuosia/VIMMAprint by Minni Havas. 'Siivet' hurmaa syksyn mallistossa värillisenä sekä musta-valkoisena. IIIIIK! Onko tämä se uus lempparisi?!?”

Iik, iik, iik, huomaan huudahtelevani mielessäni myötäeläen. Näpyttelen saman tien oman vastakommenttini: ”Oih, aivan ihania! Niin ihana yhdistelmä yksinkertaista graafisuutta ja toisaalta yksityiskohtaisen herkkää.” Tämä se siis on. ­ Kuosi, josta suunnittelija Minni Havas mainitsi puhuessamme Skypessä noin kuukausi sitten: graafinen väri­iloittelu. Upea siitä sukeutui, kertakaikkiaan!

Juuri ilmestynyt kuosi ”Siivet” jatkaa Minnille ominasta tyyliä, joka on tunnelmaltaan universaalia ja ikään sitoutumatonta. ­ Kuin sekoitus aikuisten ja lasten unimaisemia.

Vimman kuosi Siivet
"Siivet", Minni Havas

”OLEN PIIRTÄNYT AINA”

Suunnittelu ja kuvittaminen ovat olleet Minni Havaksen työtä vuodesta 2008 alkaen. Piirtäminen puolestaan on kuulunut Minnin elämään lapsesta saakka. Kuvataidekoulu avasi kiinnostuksen taidetta ja piirtämistä kohtaan. Myöhemmin vaatesuunnittelijan tutkinto ohjasi kohti muotia.

Valmistuttuaan Minni pisti ystävänsä kanssa pystyyn oman vaatefirman nimeltään Minni f. Ronya. Sen puitteissa hän suunnitteli myös kangaskuoseja. Yhteistyö Vimman kanssa käynnistyi Minnin saatua oman lapsen. Samoihin aikoihin kolme vuotta toiminut Minni f. Ronya lopetti toimintansa ja Minni siirtyi kokopäiväiseksi suunnittelija­kuvittajaksi.

”Vimman Marjut (Rahkola) otti yhteyttä ja kysyi, haluaisinko suunnitella heille kuoseja. Oman lapsen myötä olin alkanut kiinnostumaan lasten printeistä ja niinpä lähdin mukaan yhteistyöhön”, Minni kertoo.
 SADEMETSÄN SUOJISTA TYÖELÄMÄÄN

Pyydän Minniä poimimaan yhden kuosinsa ja kertomaan sen tarinan. Haastatteluhetkellä Minnin viimeisin kuosi on ”Tuuliturkki”. Henkilökohtaisemmaksi kuosikseen hän kokee kuitenkin aiemmin julkaistun ”Sademetsän suojissa” ­-kuosin (kuosi näkyy tämän jutun ensimmäisessä kuvassa). Se syntyi tilanteessa, jossa Minni vietti paljon aikaa kotona pienen lapsensa kanssa.

Vimman Tuuliturkki
Kuva: Merja Yeung (Tuuliturkki, Minni Havas)

”Se oli oikeastaan ensimmäisiä työasioitani vähään aikaan ja edusti kevyttä siirtymää kohti työelämää. Olin tehnyt aiemmin hieman samassa hengessä kuosin, jossa oli myös eläimiä. Halusin jatkaa teemaa ja rikastaa sitä sekä lisätä pastellisen taustan.

Tavoitteenani oli tehdä kuosi, jossa on pastellia ja kirkkaampia värejä sekä rikas aihemaailma.”

Yhteistyö Vimman kanssa on Minnille erityisen palkitsevaa, koska yritys myy kankaiden lisäksi tai oikeastaan pääasiallisesti vaatteita. Näin suunnittelija pääsee aina näkemään kuosinsa valmiina vaatteina. Vimman lisäksi Minni suunnittelee kuoseja amerikkalaiselle yritykselle.

”1800-­LUVUN PIIRROSTYYLI KIEHTOO”

Inspiraatiota ja ideoita kuoseihinsa Minni kertoo ammentavansa populaarikulttuurista: elokuvista, kirjallisuudesta, muodista jne.

”Olen kiinnostunut eri aikakausien tyyleistä. Esimerkiksi vanhat mainospiirrokset ja oppikirjakuvitukset 1800­luvulta kiehtovat. Samoin mytologiat, taidemaailma, eläin- ja kukkamaailma... Ja tarinat. Minulla on oikeastaan aika intuitiivinen tai unimainen tapa lähestyä suunnittelua.”

”Jos teen kuosia tilaustyönä, Marjut (Vimma Company) saattaa sanoa minulle saatteena joitakin vihjesanoja tai näyttää inspiraatiokuvan, joiden ympärille toivoo kuosia rakenneltavan. Usein jatkan siitä kirjoittelemalla ylös erilaisia inspiraatiosanoja. Niiden pohjalta alan piirtelemään luonnoksia. Lopulliset kuvat piirrän puuväreillä, lyijykynällä tai maalaan. Sitten skannaan kuvat koneelle ja alan
käsittelemään niitä. Teen paljon erilaisia testejä koneella ennen lopullista kuvaa.”

”Kun teen työtä, menen työhuoneelle. Ideoita tulee kuitenkin usein myös työhuoneen ulkopuolella. Ne minä kirjoitan tai piirrän ylös.”

Vimman kuosisuunnittelija Minni Havas
Kuva: Noora Lehtovuori

KUOSEJA JA KUVITUKSIA

Kuosien lisäksi Minni tekee mm. markkinointimateriaalien kuvituksia. Hänen asiakkaitaan ovat esimerkiksi mainostoimistot, aikakauslehdet ja toiset suunnittelijat.

”Tällä hetkellä teen kuvituksia esimerkiksi Up Ciderille ja Trendi­lehteen. Minna Parikalle
olen juuri tehnyt syksyn kuvamateriaaleja. En siis tee graafista suunnittelua, vaan
nimenomaan kuvituksia.”

Freelancerina työskentely sopii Minnille. Sen paras puoli on hänen mukaansa vapaus, joka on toisaalta myös haaste.

”Kivointa on, ettävoin freenä valita, mitä teen ja työ on juuri sitä, mitä itse haluaa. Vaikeinta on rajojen asettaminen: työn ja vapaa­ajan välinen suhde. Ja toki freenä työskentely vaatii myös hyvää epävarmuudensietokykyä. Itselläni on onneksi ollut koko ajan hyvin töitä”, Minni kiittelee.

Kuosisuunnittelussa Minnin mielestä kaikkein hohdokkainta on nähdä suunnnittelemansa kuosi arjessa oman lapsensa päällä.

”Siinä kiteytyy se, miksi tykkään tehdä kuoseja: ne rikastuttavat esteettisesti arkea.”

Minnin upeaa kädenjälkeä pääset ihastelemaan sekä Minnin omilla sivuilla että Vimman sivuilla.


Kototeko-blogin Kuosin takana -juttusarjassa tutustutaan kuosien suunnittelijoihin: ihmisiin kuosien takana. Juttusarjaan ei liity kaupallista yhteistyötä. Se on saanut alkunsa puhtaasti omasta kiinnostuksestani aihetta kohtaan ja halusta kertoa suunnittelijoiden tarinat myös muille. 
- Toivottavasti juttusarjasta on sinulle iloa! P.S. Luitko jo juttusarjan ensimmäisen jutun PaaPii Designin Anniina Isokankaasta?

Voit myös itse vaikuttaa juttusarjani sisältöön. Kenestä kuosisuunnittelijasta sinä haluaisit kuulla tarkemmin?

4 kommenttia

 1. Hyvä juttu, jälleen kerran. Mielenkiintoinen juttusarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät. :) .minusta tätä on tosi kiva tehdäkin.

   Poista
 2. Hyvä juttu, jälleen kerran. Mielenkiintoinen juttusarja!

  VastaaPoista
 3. Olipa mielenkiintoinen juttu - kiva kuulla tarinoita kuvitusten takaa ja erityisen inspiroiva ajatus oli se intuitiivinen, unimainen lähestymistapa:)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.