Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

PAAPII DESIGNIN ANNIINA ISOKANGAS: HÄTKÄHDÄN EDELLEEN NÄHDESSÄNI JONKUN PÄÄLLÄ OMAA KUOSIANI


Paapii Designin Anniina Isokangas ja Hippu-kuosi

Miten Anniina Isokankaan ura suunnittelijana sai alkunsa? Kuinka Paapii Designille ominainen tyyli syntyi? Mistä PaaPii Design sai nimensä? 

Siiri ja Myyry, Raksu, Pikku Hippu... Rakkaita, suloisia ja paljon ommeltuja kuoseja. PaaPii Designin kuoseja katsellessa ensimmäinen sana, joka nousee mieleen on ystävällisyys. Soittaessani Anniina Isokankaalle puhelimeen vastaa ääni, joka on helppo yhdistää Siiriin ja Myyryyn: äänestä huokuu tismalleen sama lämmin ystävällisyys kuin PaaPiin kuoseista.

PaaPii Designin perustaja Anniina Isokangas julkaisi ensimmäiset suunnittelemansa kuosit viisi vuotta sitten. Kuosisuunnittelu sai alkunsa tilanteessa, jossa keramiikka-alan muotoilijaksi kouluttautunut nainen oli saanut ensimmäisen lapsensa ja yritti lapsenhoidon ohessa ylläpitää ammatillista osaamistaan tekemällä saviruukkuja. - Kuten arvata saattaa, saviruukut ja pieni lapsi olivat yhtälönä lähes mahdoton. Niinpä keramiikka vaihtui kankaaseen ja painoseuloihin sekä ompelukoneeseen. 

Anniinan ensimmäiset myyntiin tekemänsä painotyöt olivat lasten pehmoleluja. PaaPii Designille tyypillinen visuaalinen kerrontatapa syntyi osittain käytännön sanelemana.

”Alkuun painoin kaikki suunnittelemani kuosit itse. Niinpä jouduin miettimään tarkkaan, miten pystyn käytännössä toteuttamaan suunnittelemani kuvat. Itse asiassa olen aina ollut sitä mieltä, että minä en edes osaa piirtää. Teen enemmän muotoa kuin kuvaa”, Anniina kertoo.


MM-leijona avasi uran 

Ensimmäinen Anniinan suunnittelema kangaskuosi, Leijonat sai kimmokkeensa Suomen voitettua jääkiekossa MM-kultaa. Voiton innoittamana syntyi ensin leijonan kuva, joka herätti ihastusta Anniinan blogissa. Myöhemmin leijona muuntui kuosiksi ja Ikasyrin teettämäksi kankaaksi. 

Useiden suunnittelijoiden tapaan myös Anniina piirtää luonnokset ja alkuperäiset kuvat käsin. Hyvin nopeasti kuvat kuitenkin siirtyvät tietokoneen ruudulle, jossa niitä on helppo liikutella ja sommitella.

Kuosisuunnittelija Anniina Isokangas


Aikataulutettua piirtämistä

Osalle suunnittelijoista piirtäminen ja suunnittelu ovat läsnä arjessa lähes koko ajan. - Uusia kuva-aihioita syntyy aamukahvin lomassa sanomalehden ja tarjouslehtisten kulmiin. Anniina ei kuitenkaan kuulu tähän koulukuntaan. Omaa yritystään ja verkkokauppaansa pyörittävänä hän joutuu rytmittämään työviikkonsa tarkkaan: usein osa työpäivästä kuluu tilattuja kankaita leikellessä tai yrityksen käytännön asioita hoitaessa. Suunnittelutyötä tehdään sille varattuna aikana.

”Lapset vaikuttavat paljon päivärytmiini. Kun olen vienyt heidät hoitoon, menen itse työhuoneelleni Kokkolaan. Piirtämistä varten varaan yleensä erikseen ajan. Vapaapäivä saattaa toisinaan muuntua piirustuspäiväksi ja silloin saattaa syntyä yhtäkkiä jotain ihan uutta”, Anniina kertoo. 

Kuosien ideat syntyvät Anniinalle esimerkiksi muistoista tai oman elämän käännekohdista. Jälkimmäisestä hyvänä esimerkkinä toimii kuosi nimeltään Reppunallet. Kuosi syntyi tilanteessa, jossa Anniinan lapsista vanhempi oli aloittamassa koulua ja nuorempi päiväkotia. Kummankin elämän taitekohtia yhdistivät reput. 



Paapii designin kuosisuunnittelija Anniina Isokangas


Ei kyräilyä, vaan yhteistyötä

Vielä muutama vuosi sitten kankaiden teettäminen oli melko harvinaista. Digitaalisen painotekniikan
painokustannukset ovat pudonneet ja alalle onkin tullut paljon uusia toimijoita.

Vaikka kilpailua on tullut lisää, painottaa Anniina, etteivät kangaskaupat ja -valmistajat kuitenkaan kyräile toinen toisiaan. Yhteistyöstä hyötyvät yleensä kaikki. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Indie Fabrics: PaaPii Designin, Käpysen, Ikasyrin ja Neenuskan yhteinen markkinointinimi. Indie syntyi hyvin spontaanisti tilanteessa, jossa yritykset halusivat lähteä Ruotsiin messuille. Yhdessä toimimalla yritykset pystyivät tarjoamaan asiakkailleen huomattavasti laajemman valikoiman kuin yksin.

”Meillä on hirmuisen hyvä henki keskenään ja odotamme jo innolla seuraavia messuja.”

Anniinan mukaan Suomessa ostetaan kankaita edelleen hyvin. Markkina on kuitenkin sen verran pieni, että myös PaaPii Design on kokenut tarpeelliseksi myydä kankaitaan maamme rajojen ulkopuolelle. Yrityksen suunnittelemia kankaita myydäänkin jo yhteensä 17 maahan. 

”Ulkomaille myydessä volyymit ovat sen verran suurempia, että pystyn suunnittelemaan kokonaisia mallistoja ja se on mukavaa.”
Paapii Design


Kangaspinoja ja haaveompelua

Ajatus omasta kangaskaupasta lienee jossain määrin jokaisen ompelua harrastavan unelma: visio kattoon asti ulottuvista kankaspinoista eli loputtomasta materiaalimerestä... Vaan mikä on todellisuus? - Kuinka paljon suunnittelija ompelee omista tai muiden suunnittelemista kankaista?

”Kankaita kulkeutuu kyllä työhuoneelta kotiin. Huomaan usein toivovani, että ne olisivat yön aikana muuttuneet vaatteiksi. Niin ei vain ole vielä käynyt... Oikeasti minulla on hyvin vähän aikaa ompeluun ja ehkä olen todellisuudessa vähän laiskanpuoleinen ompelija. Ompelen kyllä tarpeeseen, mutta muu tuntuu jäävän”, Anniina tunnustaa.

Paapii Designin kankaita

Mikä ihmeen PaaPii?

Paapii on niin erikoinen nimi, että lopuksi on aivan pakko kysyä, mistä yrityksen nimi on saanut alkunsa.

”PaaPii on murresana nukkumiselle. Tein joskus ihan alkuaikoina myyntiin heijastimia, joiden hahmoilla oli silmät kiinni. Annoin tuotteelle nimen ”Paapii”. Siitä se siirtyi yrityksen nimeksi. Joku sitä on ihmetellyt, mutta itse olen kokenut sen varsin toimivaksi. Se kun sopii hyvin myös ulkomaisille markkinoille.”

Tässä siis myös luonnollinen selitys myös sille, miksi niin moni Anniinan kuosihahmoista näyttää uneliaalta.

Anniina Isokankaalla on takanaan viisi vuotta kuosisuunnittelijana. - Vieläkö suunnittelija hätkähtää törmäetessään omaan kuosiinsa arkielämässä jonkun toisen ihmisen päällä?

”Kyllä! Edelleenkin se tuntuu jännältä. Juuri tässä tovi sitten näin kaupassa miehen, jolla oli minun kuosistani ommeltu paita. Minun teki kauheasti mieli mennä sanomaan jotain, mutta en sitten tohtinut. Ehkä olisin aiheuttanut vain hämmennystä”, Anniina naurahtaa.

Kuvat: Miika Mehtälä, PaaPii Designin verkkosivut.

Kototeko-blogin Kuosin takana -juttusarjassa tutustutaan kuosien suunnittelijoihin: ihmisiin kuosien takana. Juttusarjaan ei liity kaupallista yhteistyötä. Se on saanut alkunsa puhtaasti omasta kiinnostuksestani aihetta kohtaan ja halusta kertoa suunnittelijoiden tarinat myös muille.
- Toivottavasti juttusarjasta on sinulle iloa!

Juttusarjan seuraava osa ilmestyy lähiviikkoina. Pysykäähän linjoilla! 

Parhaiten saat tiedon juttujen ilmestymisestä seuraamalla blogiani:


4 kommenttia

  1. Mahtava artikkeli! Siis artikkeli tämä oikein kyllä on. :) Mielenkiinnolla jään kuulostelemaan tulevia osioita!

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva idea tämä sinun juttusarjasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, Krista! Aattelin et kun tän tyyppistä, meille ompeluihmisille suunnattua sisältöä on tarjolla varsin vähän, et vois olla kiva. Saa muuten esittää toiveita et kenestä haluis jutun. Katsotaan sit, suostuuko suunnittelija. :)

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.