Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Porokoriste nahkasta


nahkaporo
Joulu. Minä rakastan joulua ja joulun tunnelmaa! Niin ihana, mutta... Yksi päivä, monta rahaa. Yksi päivä, hirmuisen monta uutta tavaraa. Huomaan joka vuosi pohtivani tuon yhden päivän järkälemäistä painoarvoa ja omaa ristiriitaista suhtautumistani siihen. Jotta joulu ei keikauttaisi täysin kukkaroa ja omalta pieneltä osaltani maailman ekologista tasapainoa, pyrin ostamaan harkiten ja tekemään mahdollisimman paljon itse. Ja siltä osin kuin mahdollista, kierrätysmateriaaleista.

Kuka tahansa askartelua ja käsitöitä harrastava tietää, että itse tekeminen kaupan kamoilla on usein kaukana edullisesta. Askartelukaupoista toki löytää vaikka mitä ihanaa ja sitäkin, mitä ei välttämättä juuri sillä hetkellä tarvitsisi. Pieniin pusseihin pakattuina muutama kappale jotakin ja hintaa niin paljon, että luulisi paketin sisältävän vähintään kolmen joulun tarpeiston. Mutta ei. Siksi ostan askartelukaupoista yleensä vain välttämättömimmät. Kaiken muun pyrin hankkimaan jostain muualta: kirpputorit, Tarjoustalot, Class Olsson, rautakaupat... Nykyisin hyödynnän joulupuuhissanikin paljon kierrätysmateriaaleja ja suunnittelen tekemiset usein olemassa olevien materiaalien ympärille pienin lisäostoksin. Materiaalien etsimisen aloitan yleensä lähimmästä mahdollisesta paikasta: kotimme vaatekaapeista.

Kiitokset fiiliskuvien kuvauspaikkana toimineelle Ravintola Mainingille!
 Hyödynnä vanha nahkatakki tai -hansikas

Tämän juttusarjan koristeista ja lahjoista isoin osa on mahdollista tehdä materiaaleista, joita todennäköisesti löytyy kotoa valmiina tai kirpputorilta hyvin edullisesti. Juttusarjani tässä osassa ommellaan nahkaporo kuusenkoristeeksi. Itse ompelin postauksessa ensin näkemäni poron isäni vanhasta mokkatakista ja jälkimmäisen UFF:n kahden euron päiviltä ostamastani nahkatakista. Koriste on sen verran pieni, että materiaaliksi riittäisi käytetty hansikaskin. Mikäli materiaalia ei löydy kotoa valmiiksi, voi nahkapalasensa toki ostaa ihan tavallisesta kangaskaupastakin.


Omatekoinen tuoteseloste kuusenkoristeeseen
Ja sitten glögi lämpiämään ja poroa puuhaamaan! :)


Tarvikkeet ompelua varten
Tämän poron tekemiseen tarvitset lisäksi ompelukoneen. Mikäli et sellaista omista, mikään ei estä sinua tekemästä koristetta ihan vain liimaamalla. Toki voit myös yrittää tehdä ompeleet käsin, nahkaneulalla. Itse en ole sitä kokeillut tähän tarkoitukseen, niin en nyt osaa sanoa, onko se kuinka tuskainen operaatio. Minusta tuo ommel kuitenkin tekee koristeesta arvokkaamman ja särmikkäämmän näköisen eli sitä suosittelen, mikäli ompelukone löytyy kotoa. Itse ompelin koristeen ihan tavallisella neulalla, mutta nahkaneulojahan on olemassa eli sellaisesta ei ainakaan haittaa ole. Riippuu kovasti myös nahkan paksuudesta. Pehmeää nahkaa pystyy aivan hyvin ompelemaan perusneulalla ja -paininjalalla. 

Yksi oleellisin asia tässä koristeessa on järjestys eli ompele ensin, leikkaa vasta sitten poro muotoonsa. Mikäli teet toisinpäin... noh, sanotaanko näin, että pienen, ulokkeita sisältävän kappaleen pyörittely ompelukoneen paininjalan alla ei välttämättä ole kovin miellyttävää.

Piirrä kuva

Kiinnitä kaava kankaaseen
Ompele kuvan reunoja myöten
Ompele uudestaan
Leikkaa ompeleita pitkin
Koriste on valmis

Piditkö tästä postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista. Blogillani on myös oma Youtube-kanava,Kototeko-tube, jonne kokoan mm. tekemiäni ohje- ja vinkkivideoita. 

Onko sinulla yleensä tapana tehdä joulua itse käsin vai ostatko yleensä kaiken tarvittavan valmiina kaupasta? Jos teet itse, painottuuko tekeminen koristeluun vai teetkö myös lahjoja?

15 kommenttia

 1. Ihan huippu idea! Näppärä.

  VastaaPoista
 2. Kiva malli �� Voisi valmistaa myös huovasta tai tukikangas apuna melkein mistä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joo, totta. Huopa ois kiva materiaali tähän.

   Poista
 3. Ihan huippu idea, nimenomaan vielä yhdistettynä korttiin!! En ihmettele, että lukijoita on tullut paljon, sulla on hyvä ja monipuolinen blogi :)

  VastaaPoista
 4. Tulipa nätti poro!
  Mutta hei, onhan joulu paljon pitempi aika kuin yksi päivä. Meillä vietetään joulua ensimmäisestä adventista aina tammikuun Nuutinpäivään asti. Koko joulukuun voi hyvin tunnelmoida ja rakentaa joulua. Meillä lahjat jaetaan usein aattoaamuna ja sen jälkeen hiljennytään juhlimaan joulua. Herkullista ruokaa, pelejä yhdessä, satuja lapsille, kaunista musiikkia, aikaa läheisille. Monta päivää! Meidän perheessä joulu on suuri kokonaisuus, aatto on vain yksi pieni osa. Joskin tietenkin lapsille erityisen tärkeä lahjojen ja pukin vuoksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pikku Akka! No, se on kyllä totta. Tavallaan itsekin ajattelen noin, että joulu on ajanjakso. Mut niiden lahjojen osalta kuitenkin kulminoituu aika vahvasti yhteen päivään. Ja se on kuitenkin iso osa joulua. Lapsuuden kodissani joulu oli alkoi aina tismalleen aattona, eikä ikinä yhtään aikaisemmin. Nykyisessä aikuiskodissani me tuodaan kuusi sisään jo aiemmin ja saatetaan koristellakin koti jo hyvissä ajoin. Just siksi, että se joulu ois vähän pidempi ajanjakso. Mut kylhän se kaikki hirmuinen hösääminen kulminoituu aika vahvasti siihen yhteen päivään. Tunnelma sit jakautuu pidemmälle ajanjaksolle. Onneksi. Ilo irti siitä siis. :)

   Poista
  2. Ihan totta. Ja lapsille usein joulu on justiinsa se jouluaatto, olen sen huomannut omassa työssäni. Monet lapset puhuvat aatosta jouluna ja aaton jälkeen joulu on sitten ohi. Omilta lapsiltani huvikseen eilen kysyin, kuinka pitkä heidän mielestään on joulu. Kolmasluokkalainen sanoi, että joululoman mittainen ja tokaluokkalainen sanoi, että joulukalenterin alkamisesta siihen asti, että joulukuusi viedään pois. Eli hänen mukaansa joulun aika kestää noin 5-6 viikkoa. Muistan, että meilläkin lapsena kotitöitä ja valmisteluja tehtiin aattona puolille päivin ja sitten hiljennyttiin joulurauhan julistamisen jälkeen joulun viettoon. Nykyään joulun laittaminen alkaa paljon aiemmin. Kaupoissakin on olleet joulutavarat esillä jo syyslomalla. Onko ehkä jo liian aikaisin? :)

   Mutta nuo meidän lapsuuskokemukset joulun aloittamisesta aattona, ovat itse asiassa ihan oikealinjaisia. Aattohan on ollut valmistelupäivä juhlaan ja se joulun juhlapäivä on vasta oikeastikin kalenterista katsottunakin 25.12. Mutta nykyihmisille aatoista on tullut suurin juhla/juhlintapäivä ja muut päivät on sitten sitä aatosta toipumista. Niin kuin esim. uudenvuoden aatto ja juhannusaatto. Näin ajat muuttuvat. Mielenkiintoista! Tärkeää on löytää kuitenkin itselle sopiva juhlintarytmi. Mahtavaa aikaa tämä joulunalusaika tämmöselle jouluhöperölle. Nautitaan tästä pitkän kaavan mukaan!

   Poista
 5. Yhtenä jouluna ompelin jokaiselle paidat. Toisena jouluna väkersin hiki hatussa heijastinliivit koristenauhoin papukaijavuorella. Viime jouluna hätäilin muksuilleni ja veljelleni päiväpeitot. Tänä syksynä aloitin muksuilleni kolmen sirkuskeppihevosen teon. Tähän mennessä leikannut kankaat, hankkinut koristeet ja ommellutkin osan niistä (esim. ne perhanan paljetit ja pikku kukat). Tuntuu että olen ajoissa, mutta varmasti perinteitä kunnioittaen teen niitä turhautuneena itku kurkussa aattoyönä neljään asti. Joulukortit olen aina itse tehnyt vaikken nauti siitä juuri laisinkaan. Suurin ongelmani varmaankin on, että ideoita on miljoona, kaikki yhtä massiivisia ja kunnianhimoisia. Lähden rönsyilemään ja lopulta vain ei aika eikä taidotkaan meinaa ihan riittää. Olenkin tekeleissäni tasoa aloittelija vaikka visioissani voisin puvustaa koko illan oopperan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei... anteeksi.. mua niin naurattaa tuo sinun viimeinen lauseesi. ;) Suosittelen tosiaan tekemään vähän helpompia, vähän vaivattomampia ja nauttimaan siitä joulunajasta stressaamisen sijaan. Siihen kun pääsisi vielä itsekin... helppo aina muita neuvoa. ;)

   Poista
 6. Poro on todella ihana, tykkään! Minäkin suosin tällaisia kortteja, joihin on liitetty jokin koriste tai muuten käyttöön pääsevä esine. Toimisiko tuossa ompelussa muuten tikkauslanka, jäisikö se kerta ompelulla paremmin näkyviin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! juu minustakin tuo yhdistelmä on kiva ja mukavampi annettava kuin se iänikuinen Pandan suklaakonvehtirasia. Kiitti vinkistä! Varmasti toimisi. Mulla ei vaan oo tikkauslankoja ni tein sit noin. Mut hyvä pointti! :)

   Poista
 7. Kiva otsetehty idea! Itse ajattelen aina aloittavani ajoissa ja pää on täynnä ideoita mutta toteutus jää viime tippaan. Nyt on työn alla itsetehdyt korut pyrän sisäkumista ja itsetehdyt kassit. Niistä postailen myöhemmin. Jään seuraamaan uusia ideoitasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Wau. - Pyörän sisäkumikorut kuulostaa kiinnostavalta. Oispa hauska nähdä. Onko sulla blogia?

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.