Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

STOP VILULLE! OHJEET HELPPOIHIN HAMMASKALINATOPPAREIHIN

Hrrr.... Syksyn kylmyys yllättää aina. Se on yhtä suuri yllätys kuin talven tulo helsinkiläisille autoilijoille. Vilun väreitä bussipysäkillä, jäätyneitä sormia lasta kärrytellessä. Tuntuu, että mikään ei lämmitä riittävästi.

Aamuisin tuntuu yhtä vaikeammalta kaivautua ylös lämpimän peiton alta. On säkkipimeää ja pelkkä ajatuskin ulko-oven avaamisesta saa hampaat kalisemaan. Villasukat on ihan must ja ainakin itselläni pitää syksyisin aina olla ulottuvilla jotain, minkä nykäistä harteille lämmikkeeksi. Hihatin tai neuletakki päälle, niin johan tarkenee taas!

Ohessa sinullekin hyödynnettäväksi kaksi äärimmäisen helppoa ompeluohjetta: Pasmina-huivista muokattava hihatin ja rento neulostakki. Jälkimmäisen voi hyvin toteuttaa näin syksyllä esimerkiksi merinovillasta.1. NÄIN TEET HUIVISTA HIHATTIMEN 

Tämä on ehkä universumin helpoin projekti. Kaikillahan on kaapeissaan Pashmina-huivia jokaisessa maailman värissä ja sävyssä - vai mitä? :)  Jos haluat pitää pashminasi huivina jatkossakin, hyppää suoraan seuraavaan ohjeeseen. Mikäli et pistä pahaksi pashminan muodonmuutosta, lue eteenpäin!

Tässä ohjeessa näkyvä hihatin on itse asiassa kahden pashminan liitto. Halusin jotain pientä ilmettä siihen, niin tein hihattimen kahdesta huivista. Näin jälkeen päin ajateltuna yksivärinen olisi ollut monikäyttöisempi - ja huomattavasti nopeampitekoinen. Tämä siis ihan vain taustatietona, ettet ihmettele, miksi hihattimessani on kahtaa väriä. Ja sitten vain huivi ja sakset esiin ja hommiin!

hihatin pashmina-huivista


hihatin huivista
2. HELPPO NEULOSTAKKI VARTISSA

Tämä todellakin syntyy noin vartissa. Helppoa kuin heinänteko! :) Voisinpa tehdä itsellenikin uuden tällaisen jostain lämpimästä neuloksesta. Tämä on kiva sipaista ylle, kun viluttaa. Malli on ihanan rento ja menee kivasti niin housujen kuin hameidenkin kanssa.
helppo neulostakki
ohje neulostakkiin
1. Leikkaa kaksi kappaletta samankokoisia paloja suunnilleen kuvan mitoilla (kumpikin reuna on samanmittainen eli tuon 60 cm). Oman neuletakkini helma on suora. Mikäli haluat, että helma kaareutuu takaa alemmaksi, leikkaa helmapuoli kaartuen. 
Aseta kappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele yhteen pisin suora reuna.
2. Pyöräytä kappale ympäri niin, että ommeltu sauma on pystysuunnassa keskellä. Taita kaksinkerroin niin, että ylä- ja alareuna tulevat vastatusten, oikeat puolet vastakkain.
3. Ompele noin 30 cm matkalta kiinni reunoista, avoimesta reunasta kohti taitettua reunaa. Näin saat neuletakkiisi hihan aukot. Käännä takki ympäri. Mikäli haluat, voit huolitella koko ympäröivän reunan joko alavaralla tai taitoksella, samoin kuin hiha-aukkojen reunat. Reuna rullaantuu ja laskeutuu kauniisti tai oikeastaan kauniimmin ilman huolitteluja. Taitoksella/alavaralla lopputulos on kuitenkin huolitellumpi. 


P.S. Huomasitko edellisen postaukseni suomalaisesta ompelukaavojen valmistajasta, Namedista? Kurkkaapa postaus videoineen! Videon lopussa Namedin Saara ja Laura heittävät pientä haastetta meille ompeluharrastajille. - Käy myös osallistumassa keskusteluun: ostatko yksittäiskaavoja vai onko kässälehdissä riittämiin? 

Ompelun iloa ja lämpöä viileisiin päiviin! :)

Piditkö tästä postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista. Blogillani on myös oma Youtube-kanava,Kototeko-tube, jonne kokoan mm. tekemiäni ohje- ja vinkkivideoita. 

6 kommenttia

 1. Kiitos muistutuksesta. En oo VIELÄKÄÄN saanut tuota jälkimmäistä villatakkia tehtyä, vaikka suunnitellut olen sun ekasta postauksesta lähtien... Nää lörppänät ja rennot neuletakit on parhaita ja todellisia arjen sankarivaatteita!

  Löysin muuten tänään kirpparin ilmaispisteestä vähän samanoloisen neuletakin, mutta pitkän mallisena. Ihastuin malliin, mutta kotona akryyli näytti taas todellisen "karvansa" eli sai mun omat hiuskarvat villiksi. En vaan käsitä miksi melkein kaikki neuleet on nykyisin akryylia. Se on vaan ihan hirveä materiaali tai sitten minusta on kehkeytynyt oikea materiaalisnobi tässä blogiuran aikana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipäs kestä! :) Tuollaiset on kyl kivoja perusvaatekappaleita. Akryyli... murmur. Ai että se on kyl minunkin inhokkini ja todellakin tuntuu, että se on jo lähes kautta linjan valmisvaatteissa neuleiden päämatsku. Ja muutenkin niin paljon on keinokuituja. Huvitti, kun oon etsinyt itselleni villakangastakkia. Ihana ois tehdä itse, mut ei vain oikein nyt ehdi. No joka tapauksessa, ni siis verkkokaupoissa on myynnissä ihan hirmuisesti villakangastakkien nimellä takkeja, joissa ei ole prosenttiakaan villaa! Todella absurdia. Tai sit villaa on joku ihan minimaalinen osuus. Ja kyllä, mustakin on tullut materiaalisnobi tai sanotaanko enemmänkin materiaalitietoinen. Vältän viimeiseen saakka materiaaleja, jotka lyhentävät vaatteen käyttöiän minimaalisille lukemille. Se on niin turhauttavaa ja epäekologista.

   Poista
 2. Näyttää kätevältä. Yhtäkään pasminaa en omista tai muutakaan huivia, mutta kirppariltahan niitä löytää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparit on pashminojen aarreaitta. - Sinne vain tonkimaan! :)

   Poista
 3. Hammaskalinastoppari :'DD Ihana ilmaisu, kuvastaa hyvin, mun vaatekaappi on puolillaan tuommosia :D <3 varastan kyllä tuon ilmaisun sanavarastooni :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos! ;) Joo, varasta vain. - Sille ei ole tekijänoikeutta. ;) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.