Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

LOISTA TYYLILLÄ JA BONGAA KUVISTA HEIJASTIN!

heijastava laukku
Vettä vihmoo vaakatasossa. Valopilkkuja syyspimeään puhkovat ainoastaan autojen valot. Edessä kimmeltää suojatien viivoitus. Ketään ei näy, voinen jatkaa matkaa, tuumaat. Skriiiik! Äkkijarrutus. ”Ei oo totta, mistä tuo ilmestyi”, noidut maisemaan täydellisesti sulautunutta tummaa hahmoa. ”Heijastimien käyttö on sallittua”, puhiset. Kunnes tajua: ”Auts, se olisin voinut olla minä – The heijastimien vihaaja.”

Myönnetään, olen se huonoa esimerkkiä näyttävä äiti, joka ei käytä pyöräilykypärää, eikä heijastimia (lapsemme kyllä käyttävät). Ulkoiluvaatteissani niitä toki on valmistajien puolesta asennettuina. Tällä hetkellä arkipukeutumiseni on kuitenkin enimmäkseen kaupunkikelpoista ja en vain kert kaikkiaan ole päässyt sinuiksi heijastimien integroinnissa kaupunki-lookiin. – Siitäkään huolimatta, että nykyajan heijastimet ovat jo onneksi jotain ihan muuta kuin lapsuuteni aikaiset, toppiksien olkapäitä koristaneet Sypin ja Säästöpankin logotukset.
Kun Husqvarna Vikingilta pyydettiin tekemään yhteistyöpostaus teemalla heijastin, irvistelin sisäänpäin pitkän tovin. ”Jollet voi peittää sitä, niin korosta”, sanotaan. Päätin valita sen toisen vaihtoehdon. Miksei heijastin voisi olla niin täydellisesti integroitu, että sen sijaan, että se huutaisi pitkän matkan päähän ”katso, olen heijastin”, se paljastaisikin todellisen luonteensa vasta auton valokiilassa. – Tuumasta toimeen! Päätin tehdä työkäyttöön sopivan syksyisen laukun, jossa heijastin olisi osa laukun ilmettä, huomaamattomasti. – Arvaisitkos itse ihan ensivilkaisulta, että tuo laukku kätkee itseensä heijastimen? Jollet, olen onnistunut. :) Ei tämä nyt tokikaan mikään täydellinen "pelastusliivi" ole, mutta tyhjää parempi. Ja kukaties askel kohti niitä oikeita heijastimia...

heijastinlaukkuheijastinlaukku
MITÄS VÄRIÄ SAISI OLLA?

Tätä ompelusta tehdessäni oivalsin lopullisesti, kuinka täydellisen out olen tästä ”heijastin-scenestä”. Suurin ahdistus aiheutui ennakkoon vaalean harmaasta perusheijastimesta. Sitä kun olisi todella vaikea kätkeä mitenkään järkevästi. Vaan kappas, kävikin ilmi, että uusi heijastimenharmaa onkin musta. Tai valkoinen tai punainen ja mitähän vielä! Heijastinkangasta ja nauhaa on siis saatavilla vaikka minkä värisenä! Jiihaa! Ehkä te muut jo tiesittekin tämän ja minä olen planeettamme ainoa, jolle tämä tuli yllätyksenä… iloisena sellaisena!

heijastinlaukkuheijastava laukku
JOTAIN VANHAA, JOTAIN UUTTA

Laukku on ommeltu Eurokankaan tummanharmaasta villakankaasta, jota minulla jäi jäljelle juuri laukun verran poncho-ompeluksesta. Laukun kuviointi ja hihnan kiinnikerenksut on saatu aikaan kirpparilta löytämälläni nahkavyöllä. Tummanharmaa heijastinnauha oppoaa täydellisesti vyön rengaskuvioinnin keskiosiin. Laukun hihnat on tehty mustasta keinonahkasta. Vuorina on vanhaa tikkikangasta. Mitään ohjetta tai mallia ei minulla laukkuuni ollut. - Omasta päästä sävellelty.

Näin ensimmäisen käyttökerran perusteella jouduin toteamaan, että muuten ihan jees, mutta reunaommel on kyllä purettava. Sen ansiosta reunan alle kiinnitetty tikkikangas saa aikaan pientä vetoefektiä. Tuolla pienellä fiksauksella laukku tulee taatusti käyttöön!


Ompelin laukun käytössäni olevalla Husqvarna Viking Opal 650:lla, jolla olenkin ommellut monta laukkuprojektia. Tähän mennessä kone on ommellut nikottelematta kaiken. Tällä kertaa vyön kaksinkertainen, kova ja tiivis nahka oli jo selvästi pikkuisen liikaa. Varmasti tilanne olisi ollut toinen, jos käytössäni olisi ollut nahkaneula. Sitä kun ei nyt ollut, niin pientä ylikuumenemista oli ilmassa - koneella siis. Kuitenkin ainoastaan kaikkein paksuimmissa kohdissa. Muutoin yhteistyömme sujui hyvin tälläkin kertaa.

Ja lopuksi knoppitietoa heijastimista

Tiesitkös, että 

 • heijastinnauhan heijastavuus perustuu pienenpieniin lasikiteisiin, joita on liimattu kankaalle
 • heijastimille on tiukat laatukriteerit ja kannattaa tarkistaa, että käyttämäsi heijastinnauha tai -kangas on oikeasti riittävän heijastavaa ja standardien mukaista
 • mikäli teet heijastimia myyntiin, niiden tulee täyttää standardien vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä. Ihan mitä tahansa rintarossia ei myöskään saa nimetä myyntimielessä heijastimeksi, vaan se menee mitä todennäköisimmin kategoriaan "heijastava koriste". 
Lue lisää heijastimien käyttöön liittyvistä vaatimuksista Liikenneturvan sivuilta, klik!

Ohessa yleisön pyynnöstä muutama kuva laukusta in action. Kuvat vähän eri etäisyyksiltä ja verrokkina lapsi heijastimin varustetussa puvussa. Aika hyvin tuo mielestäni erottuu.

heijastava laukku

heijastinlaukku pimeässä

Laukkujen ja pussukoiden ompelu on ihan suosikkipuuhaani. Niitä onkin tullut ommeltua aikas monta. Tässä muutama esimerkki.

Miesten vanhasta puvuntakista tehty laukku

* Yhteistyössä: Husqvarna Viking

 Mukavaa alkavaa viikkoa sulle! :)

Piditkö tästä postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista. Blogillani on myös oma Youtube-kanava,Kototeko-tube, jonne kokoan mm. tekemiäni ohje- ja vinkkivideoita.


33 kommenttia

 1. Tyylikäs laukku! En millään löydä siitä heijastinta. Arvaan, että koristeympyröiden alta näkyvä kangas on heijastinta.

  VastaaPoista
 2. Ihana laukku! Todella kätevää tehdä heijastin noin pysyväksi elementiksi. Ehkä liian myöhään aika lukee että ymmärtää kaikkee, mut mistä sitä heijastin nauhaa saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lotta! Heijastinnauhoja ja -kankaita saa ompelutarvikeliikkeistä ja askartelukaupoista: Askarelli, Sinelli, Hobby Point jne.

   Poista
 3. Hieno laukku ja tärkeällä asialla liikut. Trendin soisi jalkautuvan laajasti myös citykuvaan (täällä maalla on ihan normijuttu pihalle mennessä pukea heijastinliivi ja nyttemmin vielä vilkkuvalo käteen, jotta näyttää lapsillensa esimerkkiä, erityisesti duracell-kaksveelle, joka pomppii ympäriinsä). Olisi tarkoituksenmukaista, jos vielä lisäisit postauksesi kuvan esim. salamalla otettuna tai jotenkin valojen avulla, jotta laukkusi idea tulee käytännössä esille ;) Jäänkin odottamaan samalla tekniikalla toteuttamaasi lakkia, huivia tms. mukana kulkevaa heijastava asustetta. Sulla on taito hyppysissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Salamalla otetut kuvat on nyt lisätty. :) Juu pienemmillä paikkakunnilla heijastimet on ihan must, mut kyllä niille ois tarvetta missä vaan. Ei täällä HKI:n keskustassa juuri kukaan käytä heijastimia.

   Poista
 4. Upea laukku - taas! Täällä ihan syrjässä kun asuu, niin ei voi ajatella elämää ilman heijastinta. Heijastin on halpa henkivakuutus täällä, mutta varmasti myös siellä kaupungissa. Käsityömessuilla ihastelinkin kaikkia erilaisia heijastintarvikkeita. Niitä on kyllä joka lähtöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi! No niinpä. Innostuin nyt aiheesta (ylläri ylläri, krooninen innostuja ;) ) ja lisää on luvassa! :)

   Poista
 5. Tulipa laukusta todella tyylikäs!

  VastaaPoista
 6. Superhieno ja mahtava idea!! Mä sitten tykkään näistä sun laukuista! 😊

  VastaaPoista
 7. Minäkin jäin kaipaamaan salamakuvaa, josta heijastinominaisuudet tulisivat esiille. Hieman skeptinen olen vielä ennen sitä heijastusominaisuuksista.

  VastaaPoista
 8. On se hieno ♥ Mä en olisi kyl arvannut, että laukku toimii heijastimena. Etkä muuten ollut ainoa, joka on tippunut kyydistä näiden heijastinjuttujen suhteen. Mun mielenkiinto heijastimia kohtaan heräs justiinsa =D

  Mukavaa alkanutta viikkoa sullekin ♥

  VastaaPoista
 9. Mahtava idea ujuttaa heijastin laukkuun! :) Mullakin on aina heijastinkankaasta tehty lisäheijastin klipsillä kiinni laukussa. Se menee myös kivana laukkukoristeena :) Olisi kiva nähdä laukkusi myös niin et heijastin näkyy :)

  Onneksi kauppoihin on tullut myös mm. heijastavaa teippiä, pystyy myös ei-ompelevat lisäämään vaikka siihen pyörään lisää näkyvyyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heijastava teippi kuulostaa kivalta idealta! Heijastuskuvat lisätty postaukseen! ^

   Poista
 10. Wau, hieno idea ja toteutus! Hyvä sinä :). Muistan kun joskus viitisen vuotta sitten mietin just sitä että miksei voi olla kauniita heijastimia. Paljon on tultu siitä eteenpäin kyllä ja kauneus, käytännöllisyys ja toiminnallisuus on alkaneet pikkuhiljaa kohdata heijastinjutuissakin. Tuota en muuten tiennyt, että punaista heijastinkangasta on. Sehän on mulle ihan loistouutinen! Vois tehdä vaikka koko takin heijastinkankaasta ;):D. Öö, no ehkei ihan koko takkia kuitenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! No todellakin ja sun origamiheijastimet on tästä hyvä esimerkki - ihania! :) No niin siitä sit vaan punaista heijastinkangasta ostamaan! :)

   Poista
 11. Vau, tuo kangashan näkyy hyvin! Onko se miten kestävää - olisko siitä voinut tehdä esim. myös hihnat? Mä oon myös aina luullut, että heijastinkangas on harmaata, joten sivistyin tästä postauksesta huomattavasti!

  Sut on muuten haastettu! ;) https://oranssia.com/2016/11/01/voiko-joulu-olla-stressiton-blogihaaste/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :) Kestävyydestä en osaa sanoa. Varmasti sitä voisi ommella suikaleet laukun hihnojen päälle. Kiitos haasteesta!:)

   Poista
 12. Upea laukku. Kiitos myös tuosta heijastin-knoppitiedosta. Paljon uutta asiaa minulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jani! Ja eipäs kestä, kiva, jos oli hyötyä. :)

   Poista
 13. Ihan huippu idea! Upean näköinen laukku ja heijastin vielä samassa! Kiitos vain vinkistä, nyt olen selaillut illan heijastinkankaita, ja hei, huomasitko heijastinlangan..meinaan kun olet virkkauksista innostunut:) Tulis ihania virkattuja heijastimia tai ohuempaa heijastinlankaa neulois villalangan kanssa, esim. tyylikäs baskeri tai jotain..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Juu on huomattu heijastinlanka. Siitä onkin tulossa jotain... :)

   Poista
 14. Todella tyylikäs laukku heijastavalla ominaisuudella! Tämmöinen kekseliäisyys on ihan parasta, kun turvaominaisuus on ns. sisäänrakennettu ja kuuluu kauniiseen kokonaisuuteen. Vautsiwau vaan :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.