Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

ARVIOITAVANA UUDISTUNUT TAITO-LEHTI


taito-lehti
Yhteistyössä: Taito-lehti

Mikäli seuraat Taito ry:n toimintaa somessa, et ole voinut välttyä "Taito-lehti on uudistunut" -viesteiltä. Seurasin Instagramissa suurella mielenkiinnolla uudistuvan lehden valmistumisvaiheita ja visuaalisia tuleman pitää -vinkkejä.Vaikka olen tehnyt blogiyhteistyötä Taito-Uusimaan kanssa, ei yli 100 vuotta vanha Taito-lehti ollut minulle entuudestaan tuttu. Siksipä tämä arvostelu ei käsittele Taito-lehden uudistusta, vaan lehteä itsessään, uuden lukijan näkökulmasta. Tässä ja nyt.uudistunut taito-lehti
HELPOSTI LÄHESTYTTÄVÄÄ

Spontaani ensireaktio: kiva paperivalinta! Huokoinen, mattapintainen paperi tekee helposti lähestyttävän yleistunnelman ja sen käsituntuma on miellyttävä. Kääntöpuolena toki sitten se kuvien heikompi värintoisto. Se on kuitenkin mielestäni enemmän tyylillinen valinta kuin minkäänlainen heikkous. Lehden visuaalinen yleisilme on paperivalinnasta johtuen utuisen pehmeä - täysin toisenlainen kuin esimerkiksi Suuri Käsityö -lehdessä, Burdassa tai vaikkapa Novitan neulelehdessä. Tykkään!

SISÄLLÖLLISESTI MONIPUOLISTA

Toinen spontaani huomio syntyi lehden nopealla selauksella kannesta kanteen: Taito on mitä suuremmissa määrin lukulehti toisin kuin suurin osa käsityölehdistä - ne kaikki (tietämäni) painottuvat inspiraatioon ja ohjeisiin. Taito-lehti ei ole nopeasti läpikahlattava visuaalinen pyrähdys, vaan sisällöllisesti kattava. Tätä lehteä luetaan useaan otteeseen: iltalukemisena, lasten päiväunien aikaan tai vaikka työpaikan kahvitauolla. Juuri, kun kuvittelin jo lukeneeni kaiken, havaitsin uuden, huomaamatta jääneen kiinnostavan jutun, kuten "Mitä kuuluu, langavärjääjä Tuulia Salmela" ja vuoden käsityötekniikan, makrameen esittely. - Ilahduttavaa!

Taito-lehden 76 sivua pitää sisällään mukavalla rytmityksellä eri laajuisia ja tyyppisiä juttuja: henkilöhaastatteluja, ilmiöjuttuja, kolumneja, ohjeita ja mm. käsityökirjavinkkejä. Lehden aihevalinnan ankkuroivat lehden tiiviisti tähän päivään. Mukana on monta tämän hetken The käsityöjuttua, kuten Molla Millsin virkkausohje, Muita ihania Tiinan Harlekiinisukat, Lystig Yarnin Leeni Hoimelan ihastuttava huiviohje ja nukketaiteilija Annariikka Qvistin henkilöhaastattelu. - Jee!

Lystig Yarn
Muita ihania harlekiinisukat
Annariikka Qvist
MONIPUOLISEN KÄSITYÖHARRASTAJAN LEHTI

Toisin kuin muut käsityölehdet, tässä lehdessä ei selvästikään ole sisällöllistä, joka numerossa toistuvaa vakiokattausta, tyyliin 60 prosenttia ompelujuttuja, 30 prosenttia neulontaa ja 10 prosenttia askartelua. Lehden jokainen numero painottuu käsittääkseni vähän eri sisältöön. Tällä kertaa lehden ohjeet keskittyivät neulontaan ja kudontaan, seuraavan lehden teemana on "Perinteisen puun lumoissa".

Tässä kohtaa jäin miettimään, että milllaisen käsityöharrastajan lehti Taito oikeastaan on. - Mielestäni se on monipuolisten taitajien tai ylipäätään vain hyvin laajasti käsitöistä kiinnostuneiden lehti. Jos ihmisen kiinnostuksen kohteena on yksinomaan vaikka neulonta tai ompelu, saattaa lehti jäädä useiden numeroiden osalta lukematta. Itseäni tämä sisältövalinta ei haittaa ollenkaan, päinvastoin - on mukavaa, että tarjolla on myös hyvin yleissivistävästi ja kattavasti käsityömaailmaa käsittelevä lehti. Eri käsityölajeihin painottuneita on jo tarjolla riittävästi.

uudistunut Taito-lehtiLehden alkuosa painottuu henkilöhaastetteluihin ja ilmiöjuttuihin. Ohjeosio, nimeltään "Käsillä", on lehden loppuosassa. Toisin kuin aika usein käsityölehdissä on tapana, tässä lehdessä ohjeosio ei ole oma, tekstipainotteinen, tylsähkö kokonaisuutensa, vaan jokaisen ohjeen yhteydessä on myös aiheeseen liittyvät visuaaliset inspiraatiokuvat. Tämä on kuitenkin mielestäni samalla myös lehden pienoinen heikkous: osa ohjeista jää visuaalisesti aavistuksen laimeiksi. Kuten esimerkiksi Molla Millsin pesukinnas. - Kokonaisuuden yhteydessä olisin ihan mielelläni nähnyt vähintäänkin esim. värikkään persoonan, Molla Millsin kuvan. Samoin Muita ihania Tiinan sukkakokonaisuus jää mielestäni turhan tiiviisti taitetuksi kokonaisuudeksi.

Olisin kaivannut myös ohjepuolelle muutamaa inspiraatiotyyppistä kuvaa mukaan aiheuttamaan Wau-efektin. Useita painotöitä elämäni aikana tehneenä ja tilanneena tiedän kuitenkin, että jokainen sivuaukeama merkitsee lisää kuluja... Ja voin hyvin kuvitella, että lehti on jo tällaisenaan huomattavasti visuaalisempi kuin sen aiempi versio. Mutta pitäydyn alkuperäisessä suunnitelmassani ja arvioin lehteä uuden lukijan kulmasta, en vertaamalla aiempaan.

KNIT ALONG

Taito järjestää myös lehdessä esitellyn Metsä kukkii -nimisen Knit Alongin. Siinä työn alla oleva kirjoneulepaita ei kuitenkaan ollut omaa tyyliäni - eivätkä myöskään taitoni riittäisi sen tekemiseen. Jätän siis osallistumisen suosiolla väliin - jo omien hermojeni säästämiseksi... ;)  Lehden ohjeista minua inspiroivat eniten Lystig Yarnsin Leenin huivi ja Muita Ihania Tiinan sukat.

taito-lehti


SUMMA SUMMARUM

Taito-lehti on sisällöllisesti monipuolinen ja hyvin laajasti käsitöistä kiinnostuneiden lehti. Siinä tuntuu perinteisen käsityöläisyyden henki, mutta kuitenkin tuoreella otteella. Oikeastaan lehdestä tulee vähän sellainen fiilis kuin se olisi laajennettu, painettu versio niistä kahvimainoksista (Juhlamokka?), joissa suurella arvokkuudella nostetaan esiin kädentaitajia ja käsitöiden hienoutta. :) Lehti on selvästikin löytänyt omanlaisensa kolon käsityörrastajien lehtimaailmasta. Olen itse kaivannut jo pitkään lehteä, jossa olisi nimenomaan paljon muuta kuin ohjesisältöä - alan tuoreita ilmiöitä ja ihmisiä jne. Ja tässähän se nyt sitten on. Tai on ollut jo sen 110 vuotta... ;) Voisin hyvin kuvitella tilaavani lehden itselleni.

Ohessa vielä koosteena lehden plussat ja miinukset:

+ Sisällöllisesti monipuolinen
+ Ajan hengessä
+ Selkeät ohjekokonaisuudet, plussaa myös ohjeiden isosta fonttikoosta - aloitteleva neuloja ahdistuu tiiviistä ohjekokonaisuuksista pienikokoisine fontteineen...
+ Lehti on kivalla tavalla erilainen kuin muut markkinoilla olevat käsityölehdet
+ Sopivassa suhteessa ilmiö- ja henkilöjuttuja sekä ohjeita
+ Yleisilme on lempeän pehmeä ja helposti lähestyttävä
+ Tukee kivasti ajatusta siitä, että ihan yhtä lailla kuin käsitöitä tehdessäänkään ei tarvitse kiirehtiä - niin ei tätä lehteä lukiessaankaan. Lehteen haluaa syventyä kaikessa rauhassa, kiireettömästi.

- Henkilökohtaisesti pitäisin siitä, että lehti olisi otteeltaan aavistuksen nykyistä leikkisämpi ja jollain tapaa hersyvämpi. Yleisote on asiallinen. Toisaalta lehden lukijakuntakin on varmasti ikäjakaumaltaan melko laaja, että se varmasti vaikuttaa linjavetoihin.
- Vaikka lehti on visuaalisesti miellyttävä jo nykyisellään, jäin itse kaipaamaan pientä visuaalista revittelyä ja vaihtelevuutta juttukokonaisuuksien taittoihin. Miellyttävälukuinen lehti on kuitenkin jo tällaisenaan.

Taitolehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa ja kestotilauksena se maksaa 29 € / 6 kk. Lehden voi tilata täältä.

Mikäli haluat kurkata Taito-lehden historiaan, niin täältä pääset lehden juurille.

Jos haluat katsoa, millaisia yhteistyöjuttuja olen tehnyt viime talvena Taito Uusimaalle, niin täältäpä löytyy:

Pipolle pipot kierrätyshuovasta
Äiti lähtee lomalle, moi (elämäni ensimmäinen kudottu matto)
Kierrätyshuovasta kaunista teehetkiin
Raitaa jalkojen alle - yes, tein maton!
Hulluna huopaan - siitä tuli lehtikori

P.S. Blogissani on nyt meneillään pienoinen yhteistöiden kimara. Yleensä en näin perätysten niitä ota, mutta tällä kertaa nyt meni näin. Viikonloppuna tiedossa lastenvaatepostausta.

Tykkäsitkös postauksestani? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista. Blogillani on myös oma Youtube-kanava,Kototeko-tube, jonne kokoan mm. tekemiäni ohje- ja vinkkivideoita.
 
 Onko Taito-lehti sulle entuudestaan tuttu ja oletko jo ehtinyt tutustua uudistuksiin? Mitäs tykkäsit? :)


 Mukavaa viikkoa! :)

11 kommenttia

 1. Olen jonkun verran lukenut Taitoa myös ennen uudistusta ja pakko kehua, että hyvin ovat uudistaneet siten, että on kuitenkin vanhalle uskollinen. Taidossa on aina ollut tosiaan enemmän semmosta luettavaa ja ohjeissa juuri esim kangaspuilla tehtäviä asioita ja neuleet ei koskaan mitään "peruslapaset nopeasti ja helposti", vaan esimerkiksi perinteikkäitä, haastavahkoja kirjoneuleita. Ohjeet eivät olleet välttämättä lehteä varten tehtyjä, kuten käsittääkseni nyt uudistuksen jälkeen ovat.

  Rakastan mattapintaisia lehtiä ja Jonna Hietalan kädenjälkeä. Nyt olen itse asiassa tämän lehden tilannutkin, aiemmin ostin vain hyvin satunnaisesti irtonumeroita, jos sattui oleen joku kiinnostava juttu/ohje.

  Saas nähdä, miten kansan syvät rivit, varttuneempi väestö, ottaa vastaan pastelliset kirjoneuleet ja neonväriset langat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aika vaihtelevia näkemyksiä on tästä lehdestä näkynyt. Mutta sehän on ihan vakio, että yleensä aina muutosta vastutetaan. Yleensä se muutosvastarinta sitten tasaantuu kyl ajan myötä ja voisin kuvitella, että tällä muutoksella saadaan uusia lukijoita. :)

   Poista
 2. Pidin lehden uudistuneesta ulkoasusta kovasti!

  Lehden luonteen huomioonottaen jäin kuitenkin vähän miettimään, olisiko lehdelle löytynyt vähän omaperäisempi ilme? Tapani mukaan kärjistän saadakseni pointtini kirkaammaksi, sori siitä ;-) Nythän lehti muistuttaa hyvin paljon ruotsalaista sisarjulkaisuaan ja muitakin lifestyle-söpöilyjä. Tottakai lehti saa olla kaunis, jopa makea, mutta haluaisin nähdä nimenomaan suomalaista suunnitteluosaamista enkä ulkomailta tuotuja trendejä.

  Taito on ollut niitä harvoja lehtiä, jotka tilaavat suunnittelijoilta ohjeita ja maksavat niistä asiallisen palkkion (ei suuren suurta, mutta paremman kuin moni muu). Siksi lehdessä on varmaankin ollutkin kivoja ohjeita, jotka eivät ole aivan aloittelijoille. Helppo ja nopea tuskin onkaan Taito-lehden juttu! Toivon, että lehti pysyykin sillä linjalla.

  Käsityöläisten ja taidekäsityöläisten (siis ammattilaisten) esittelyt ovat todella mielenkiintoisia, nyt kuolasin Inka Kivalon AIVAN UPEAN tekstiilitaiteen äärellä (kuvat olisivat saaneet olla isompia) ja olisin halunnut myös tietää, voiko Kivalon teoksia ostaa jostain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään just huomasin, et Kivalon näyttely on Jyväskylässä vielä tän kuun 15. päivään asti. Kiitos vinkistä, ilman sun kommenttia en olis näyttelyä rekisteröinykään.

   Poista
  2. Puikkomaisteri: ihan mielenkiinnosta, mikä on lehden ruotsalainen sisarjulkaisu nimeltään? Uusi ulkoasu on kyllä kiva, mutta jotain pientä lisäsärmää jäin itsekin kaipaamaan. Tosin ehkä se olisi voinut olla jo sitten ihan överit suhteessa vanhaan. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 3. Kiva "analyysi" ja odotukset uudistumisesta ovat korkeat mitä nyt on somesta päässyt kurkkimaan :) On kyllä yllättävää, että se on todella noin vanha! Lehti on tuttu, paljon sitä lukenutkin, mutta en ole nyt uudistunutta päässyt vielä vilkaisemaan :( Luulin, että olisi paremmin lehtipisteissäkin esillä, mutta muutaman kerran olen jo joutunut pettymään. Pakko vissiin mennä kirjastoon lukemaan lehti, kun en löydä millään kaupoista omaa kappaletta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta on ihanaa, että on lehtiä, joilla on noin pitkät juuret. Juurevaa. :) Sitä en tiedäkään, että myydäänkö tätä jossain ihan perus lehtikiskoilla. Netissä nyt ainakin. :)

   Poista
 4. Minulle tuli joskus kauan sitten Taito-lehti. Silloin ainakin nostettiin paljon esille niitä perinteisiä käsitöitä ja niiden tekijöitä, mikä oli ihan kivaa. Minua se kävi kuitenkin ajan kanssa puuduttamaan, kun olisin kaivannut rinnalle hieman uudempiakin tuulahduksia. Osaltaan myös lehden tilaamisen lopettamiseen vaikutti juuri tuo, ettei jokaisessa lehdessä ollut itselle luettavaa. Toki Taito-konsepti jo luo itsessään perinteikkäämpää fiilistä, joten lehden silloinen linja oli sen kanssa sopusoinnussa. Uudistunutta lehteä täytyykin käydä vilkaisemassa ja ainakin yksi numero hankkia luettavaksi asti. Hyvin kattavasti analysoit tän lehden. Tällaista on paljon informatiivisempaa lukea, kuin niitä lehtiarvosteluja, joissa vaan esitellään lehti noin suurinpiirtein ja tuumataan, että ihan kiva ;). Mutta sä oletkin ammattilainen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna, taas kivasta kommentista! :) Itse en tosiaan lehteä tunne aiemmilta ajoilta, niin ihan puhtaalta pöydältä lähdin nyt. Tämän tyyppiselle, ylevähenkisesti käsityöelämää ylistävälle lehdelle on kyllä tilausta varmasti ja voisi kuvitella uudistuksen poikivan lisää tilaajia. Mukavaa viikonloppua! :)

   Poista
 5. Minullekin lehti on enemmän tuttu nimenomaan opiskeluajoilta, tosin kyllä sitä on aina silloin tällöin tullut selailtua myös lehtihyllyssä :). Itse olen jotenkin enempi aina pitänyt sitä tekstiilipuolen ihmisten lehtenä kuin ompelupuolen, ehkä siksi, että on juuri vahva mielikuva, että siinä on enempi langoista tehtäviä juttuja kuin kankaista. Mutta nythän minäkin oon innostunut langoista enemmän kuin joskus ennen, joten sisältökin vois tuntua mielenkiintoisemmalta :D. Tuo mitä Terhi ja Puikkomaisteri sanoivat noista lehden ohjeista, niin minusta on tosi hyvä, että vaikeampiakin ohjeita on tarjolla, suurin osa (erilaisista) julkaisuista kuitenkin kun selkeesti painottuu nopeisiin, jos nyt ei yhden illan niin kahdessa illassa tehtäviin (trendi)juttuihin ja itse en siksi aina niistä niin paljon inspiraatiota löydä, tai ainakaan sellaisia uusia juttuja, jotka saavat aikaaan wau-huudahduksen :). Uusinta Taito- lehteä en ole vielä selannut, kirjastosta se ainakin löytyy, joten seuraavalla reissulla täytyy siellä katsoa läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin hyvin kuvitella, et tykkäisit tästä näin uudistuneena. Kannattaa ainakin selata läpi jossain. ☺

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.