Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

OHJE TUUBIKAULURIN OMPELUUN (video-ohje) JA FRILLOJEN HUOLITTELU OMPELUKONEELLA

frillapipo ja huivi


Yhteistyössä: Husqvarna Viking

Joka keväinen ja syksyinen aivojen nyrjäytysoperaatio ainakin tässä osoitteessa on nimeltään tuubikauluri tai -huivi. Joka ikinen kerta kuvittelen osaavani sen jo ihan heittämällä tuosta vain. Todellisuus on kuitenkin déjà vu, jossa tuijotan epäuskoisen näköisenä ompelupöydälläni pyörivää myttyä, jonka olen ommellut varmaan sataan kertaan ja aina eri lailla. Siitäkin huolimatta lopputuloksena on putkilo, joka kääntyy väärään suuntaa. 

Tällä kertaa kuvittelin jo osaavani homman ja iloisin mielin ryhdyin nopeaan ompelupuuhaan. Joku osa minusta oli kuitenkin ilmeisesti sitä mieltä, että traditioista on pidettävä kiinni,  sillä leikkasin epähuomiossa kankaasta ensin puolet liian pienen palan ja siitäkös vasta päänsärky syntyi. Kaksinkertaista tuubia siitä ei olisi saanut, vaikka kuinka olisi pyöritellyt. Oivallettuani mokani ompelu sujui kuitenkin vaikeuksitta. – Edistyminen on siis mahdollista, jiihaa!

Todellisuudessahan tuubihuivin ja -kaulurin ompelu on äärettömän helppoa ja nopeaa. – Kunhan vain muistaa, kuinka se tapahtuu. Kriittisin juttu on se toisen päädyn ompelu ja se, että kääntöaukko on oikeassa sivussa. Jotta vältän jatkossa tämän vuotuisen päänsärkyni, niin tässäpä kuvallinen itselleni muistoksi ja tietenkin myös teidän kaikkien käyttöön.  

Tuubikauluri on mielestäni yksi hyödyllisimmistä asusteista, mitä kuvitella saattaa. Se suojaa tosi kivasti ja vaikka takki tai haalari olisi kaula-aukosta vähän löysempikin, ei viima löydä tietään haalarin sisään, kun stopparina on tuubikauluri. Tässä postauksessa esillä olevan tuubikaulurin koristelin trendikkäästi frillalla, samoin kuin piponkin, ruusukeversiona tosin.

tuubikauluri
NÄIN OMPELET TUUBIKAULURIN

Tein ohjeeseen jo aiemmin kuvallisen ohjeen. Löydät sen alta. Päivitin ohjetta myöhemmin lisäämällä siihen video-ohjeen. Video-ohjeelta näet havainnollisesti, kuinka tuubikauluri käännellään ja pyöritellään oikeaan malliin. Tuubikaulurin ompelu on hyvin helppoa ja nopeaa - kunhan muistaa, mikä ommellaan mitenkin ja missä järjestyksessä. HUOM! Videossa annettu ohjeleveys on minimi. Kaulurista voi halutessaan tehdä löysemmänkin.

1. Leikkaa trikoosta tai muusta joustavasta materiaalista sopivan kokoinen pala. Tuubikaulurin minumileveyden voi mitata hyvin piposta, sillä vähimmäisvaatimus on toki se, että pää menee läpi. Korkeussuunnassa palan tulee olla tuplat siitä, minkä korkuisen haluat tuubista. Eli korkeussuunnassa 2 x lopullisen tuubin korkeus + saumanvarat ja leveyssuunnassa 2 x lopullisen tuubin leveys + saumanvarat. Tytöllemme leikkaamani tuubikaulurin kangaspalan mitat olivat 43 x 60 cm.

2. Taita leikkaamasi kangas korkeussuunnassa kaksinkerroin, oikeat puolet vastatusten. Ompele sauma ompelukoneen joustavalla ompeleella tai samurilla. Jätä tähän saumaan kääntöaukko.
HUOM! Mikäli innostut ompelemaan tuubikauluriisi frillan, niin kiinnitä se saumaan tässä kohtaa. Itse aputikkasin frillan ensin yhteen reunaan ja vasta sitten sauman väliin. Näin sain asettumaan sen tasaisesti. Tuubin frillan pituus on tuplasti kaulurin korkeus. Rypytin frillan harsimalla koneella ja rypyttämällä käsin. Framilon ajaa toki saman asian.

3. Kun käännät kaulurin oikeinpäin, se näyttää nyt tältä.

4. Tämä on tuubin ompelun ensimmäinen kriittinen vaihe (toinen on se, että kääntöaukko on jätetty oikeaan saumaan). Mietin, että keksisikö tähän jonkun muistisäännön ja keksihän sitä.... Asettele tuubi nyt asentoon, joka näyttää siltä kuin käärme pussaisi peppuaan. ;) Eli aseta tuubin päät yhteen oikeat puolet vastakkain kuvan osoittamalla tavalla. Ompele sauma joustavalla ompeleella ympäri renkaaksi.

5. Käännä nyt kauluri oikein päin siten, että sullot sen ulos toiseen saumaan jättämästäsi kääntöaukosta.

6. Tadaa! - Tuubikauluri on valmis. Melkein. Ompele lopuksi kääntöaukki kiinni ompelukoneella tai siistimmän lopputuloksen halutessasi käsin.

Tällä ohjeella voit toki ommella myös tuubihuivin. Sama logiikka toimii siinäkin.

Nämä kuvissa näkyvät asusteet ompelin ihanan laskeutuvasta viskoositrikoosta, jota olen ostanut jostkus Eurokankaasta. Erityisesti tuubihuivi frilloineen laskeutuu materiaalivalinnan ansiosta tosi nätisti ja kun tuubia vähän asettelee, frilla kiertyy tosi kivasti.


FRILLOJEN HUOLITTELU OMPELUKONEELLA

Olen halunnut tehdä frilloja jo pitkään, mutta omalla antiikkisella (lue: raivostuttavalla) saumurillani ei saa ommeltua rullapäärmettä ja vaikka saisikin, niin en jaksa sitä taistelua lankojen vaihdossa. Frillaa kun ei viitsi huolitella millään suunnilleen saman värisellä, jollei halua saada aikaan efektiä. Siksi frillailu on siis jäänyt. Jäin miettimään, että mahtaisiko rullapäärmeen saada aikaiseksi myös ompelukoneella ja kävi ilmi, että toki. Se vaatii ainoastaan asiaan kuuluvan paininjalan: päärmäyspaininjalan.

Ompelukoneella frillan huolittelu tapahtuu kuvan osoittamalla tavalla eli reuna käännetään kaksinkerroin ja sitten vain ommellaan siksakilla. Reunaa joutuu pikkuisen ohjaamaan, mutta alkuun päästyä, se sujuu kyllä ihan helposti. Aloitus kannattaisi kuulemma tehdä esimerkiksi siten, että laittaa frillan alle pikkuisen palan irtirevittävää tukikangasta. Näin pieni frillan pää ei sulloudu koneen sisään aloitusvaiheessa. Itse kyllä sain syötettyä frillan pään paininjalan ohjaimen sisään jo alussa, joten en tarvinnut tuota kikkaa.

frillan huolittelu rullapäärmepaininjalalla

Jälkikäteen kävi ilmi, että käytössäni ollut paininjalka oli oikeastaan tarkoitettu ensisijaisesti joustamattomalle kankaalle. Joustavalle suositellaan vähintään 3 mm paininjalkaa. Jotenkin vain onnistuin silti ihan hyvin frillojen huolittelussa tuollakin kaksimillisellä.

Käytössäni oleva kone on siis Husqvarna Viking Opal 650, jota käytän nykyisin oikeastaan aivan kaikessa ompelussani. Mikäli käytössäsi on Husqvarna Vikingin kone ja vaikkei olisikaan, niin tässäpä vielä linkki paininjalkaan, niin näet tarkemmin, mistä on kyse. 

Frillan reunasta tuli paininjalan avulla tosi siisti. – Taatusti eivät jää viimeisiksi frilloikseni. Tuo kyseinen paininjalalka soveltuu myös muiden päärmeiden ompeluun. Esimerkiksi huivin tai pöytäliinan reunat voisi päärmätä näpsäkästi tuolla.


tuubihuivi

Tässäpä vielä muutama keväinen ompeluohje:


Seuraa Kototekoa:

8 kommenttia

 1. Hei kiitos ohjeesta, sama kokemus täällä. Viimeksi ompelin tuubi huivin alareunan päältä, kun en enää jaksanut yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä. Heh, kuulostaa tutulta tuo sun yritys. Mut enää me ei sille tielle lähetä. Vai mitä? 🙂

   Poista
 2. Tuhannesti kiitoksia! Frillojen huolittelu ompelukoneella oli just se juttu, mitä tällä hetkellä olen pähkäillyt. Mahtavaa, ettei tarvi pyörää keksiä uudelleen. Sopiva paininjalkakin löytyy, joten sur, sur vaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut mahtavaa! Reunoista tuli tosi siistit kyl tuolla jalalla. 🙂

   Poista
 3. Ai, onpa siisti frillojen huolittelu. Mitä kaikkea sitä saakaan paininjaloista irti, kun vain niihin perehtyy? Hei, sinähän voisit perehtyä erilaisiin paininjalkoihin ja opastaa meitä muita niissä just tähän frillatyyliin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiks nii! Tottapa totta joo. Jonkin verran oon sitä tehnytkin, mut en ehkä kovin monesti sit kummiskaan. Kiitti vinkistä! 🙂

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Ihanan tunnelmalliset kuvat taas :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.