Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

RAKASTA KOTISI KAUNIIKSI ITSE TEHDEN

ompelunurkkaus
Skandinaavisen vaalea koti? Romanttisesti kulunut omakotitaloasunto vaaleine lautalattioineen vaiko sittenkin retrohtavan kirjava? Tai ehkäpä vain koti vailla sen kummempia sisustusvisioita – sellainen kotoisa sekamelska, jossa vierailevat tuntevat olonsa kotoisan rennoksi heti kynnyksen yli astuttuaan?
Blogi- ja Instagram-maailma sekä television sisustusohjelmat saavat helposti aikaan illuusion siitä, että kaikilla on täydellisesti sisustetut kodit ja kodin jokasyksyiseen faceliftiin käytettävä budjetti kolminumeroinen. Joillakin varmasti näin onkin, mutta se ei taatusti ole koko kuva.

Aika ajoin haaveilen itsekin ihanasta omakotitaloasunnosta, jossa olisi viehättävän näköistä ja tilaa harrastaa. Koska haaveeni ei kuitenkaan ole realistinen ainakaan ihan lähivuosina, eikä välttämättä koskaan, päätin jo jokunen vuosi sitten, että loputtoman narinan ja tyytymättömyyden sijaan pyrin olemaan kiitollinen nykyisestä ja tekemään kodistamme mahdollisimman kivan juuri niillä edellytyksillä, mitkä meillä on.

Tänä aurinkoisena perjantaipäivänä, vapaapäivänäni, kiertelin kodissamme kamera kädessä ja dokumentoin. Itseäni varten, jotta muistaisin ja näkisin – ja teitä varten, jotta ehkä joku siellä ruudun toisella puolenkin osaisi katsoa omaa kotiaan uusin silmin ja näkisi puutteiden sijaan mahdollisuudet.
Olen tehnyt blogiinikin aina silloin tällöin piensisustamiseen liittyviä postauksia ja sama jatkuu edelleen, sillä koti on yksi sisällöllisesti uudistuneen blogini pääteemoista. Toivon, että kotiaiheiset postaukseni tuovat iloa ja inspiraatiota ja taitoa nähdä kulahtanut kohta harmittavuuden sijaan mahdollisuutena.

valaisin

macrame-solmeiltu seinäkoriste
kalkkimaalilla maalattu keittiö KODISSA PIENIKIN MUUTOS ON ISO

Vaikken ole Mari Kondon jalanjälkiä järin orjallisesti seurannutkaan, pystyn silti allekirjoittamaan monet hänen teeseistään. Ja erityisesti ajatuksen siitä, että sillä, miltä kotini näyttää, on vaikutusta myös minuun. Kondo puhuu kodista siisteyden näkökulmasta, mutta mielestäni visuaalinen puoli on vähintään yhtä tärkeä. Varmasti lähes jokainen osaa allekirjoittaa sen, että koti elää sen mukaan, millainen elämänvaihe ja mielentilavaihe kulloinkin on vallalla. Kodin väriskaala saattaa vaihtua yhtäkkiä ja vasta jälkikäteen sitä tulee huomanneeksi, että värimaailman muutos oli osa omaa sisäistä prosessia tai tarvetta.

Ennen kuin seuraavan kerran harmittelet kotisi ilmettä tai vertaat sitä muiden koteihin, muista nämä:

  1.  Keskity epäkohtien sijaan siihen, mikä on hyvin. Joka ikisessä kodissa on jotain kivaa, jotain kaunista ja kivaa.
  2. Jos joku harmittaa tai ärsyttää, niin mieti miksi ja miten voisit sen muuttaa.
  3. Jos sinulla on kodistasi tyylillinen visio, toteuta sitä vaikka sisustustyyny tai taulu kerrallaan. Pienilläkin muutoksilla on usein yllättävän iso vaikutus Koko kotia ei tarvitse ehostaa kerralla, vaan sitä voi tehdä vaikka seinä tai nurkkaus kerrallaan. Yksi kiva asetelma tai maljakkokokoelma tuo usein valtavasti iloa ja saattaa auttaa näkemään koko kodin uudessa valossa.
  4. Muuta järjestystä. On hämmästyttävää, kuinka suuri vaikutus järjestyksen vaihtamisella on kodin dynamiikkaan ja uudistumisen tunteeseen.
  5. Ennen kuin ostat uutta, mieti, voisitko uudistaa: antaa kulahtaneelle valaisimelle uuden elämän, maalata tylsän väriset tuolit uuden värisiksi tai ommella vanhojen sisustustyynyjen päälle uudet päälliset.
sisustustyyny

VIERAAN SILMIN

Omaan kotiin turtuu. Monille asioille tulee sokeaksi – niin hyvässä kuin huonossakin. Olen itse tehnyt koko ikäni ehkä aavistuksen hupsujakin ajatusleikkejä. Jos haluan siivota kotimme viimeisen päälle siistiksi, yritän katsella kotiamme jonkun sellaisen tuttavamme silmin, joka on supersiisti ja tarkka. Ja kas kummaa, yhtäkkiä katseeni erottaakin valaisimien päälle liimautuneen pölymaton ja kaappien sokkelikkoon piintyneet cocacola-roiskeet!

Jos haluan nähdä, miltä kotimme näyttää visuaalisesti, saatan silloinkin katsella kotiamme tietoisesti jonkun toisen silmin. Tai sitten menen istumaan huoneessa sellaiseen kulmaan, missä en yleensä istu tai astun sisään kotimme ovesta pyrkien näkemään kotimme asuntona, ei meidän kotina. Vierain tai etäännytetyin silmin huomaankin yhtä sun toista. – Jotain, mikä vaatii siivoamista tai ehostamista, mutta myös monen monta kivaa kohtaa, jotka ansaitsevat tulla noteeratuiksi.

Aina silloin tällöin kodissamme käy ihmisiä, jotka vierailevat meillä harvoin. He saattavat jäädä tutkailemaan kaikkia pieniä itse tekemiäni yksityiskohtia. – Kuin olisivat taidenäyttelykierroksella. Itsestä se tuntuu tietenkin pikkuisen hassulta, mutta silti sellaisten vierailut avaavat omiakin silmiä. – Aika paljonhan sitä oikeastaan onkin tullut tehtyä kaikenlaista pientä kivaa ja kaunista kotimme ja koko perheemme iloksi.


kalkkimaalilla maalattu pöytä


TIUKKA RAJAUS – KIVEMPI KUVA

Aina silloin tällöin huomaan pohtivani, että annanko suhteellisen tiukasti rajatuilla kuvillani harhaanjohtavan kuvan kodistamme. Enkä nyt viittaa siihen, että onko ehostetun kohdan ympäröimä alue sekasotkun vallassa, vaan ihan yleisesti kokonaiskuvaa. Tälläkin hetkellä sohvamme huutaa uusia sisustustyynyjä ja makuuhuone pientä faceliftiä. Silti ne pikkuiset, täällä blogissakin näkyvät kohdat ovat totta.

Oikeastaan kuvien rajaamiseen liittyvä ajatusmalli on sovellettavissa kotiin ja elämään yleisesti ottaenkin: jos katselen vaikka keittiötämme, voin nähdä sen a) joko remonttia kaipaavana perus lähiökerrostalon keittiönä tai b) kivojen yksityiskohtien kohottamana paikkana, jonka seinällä roikkuu pisaravärjätystä langasta solmimani seinäkoriste, jonka pöydän ja tuolit ehostimme viime keväänä kalkkimaalilla ja jonka nurkkauksessa on sisustamani pikkuinen ompelunurkkaus. Oikeastaan aika jees.

Tässä postauksessa siis läpileikkausta tekemiini kodin piensisustusjuttuihin. Kaikki tämänkin postauksen kuviin liittyvät postauksen löydät kootusti blogini ylävalikosta, kohdasta Koti. Valikosta löydät myös muut blogini pääteemat, jotka ovat käsityöt, herkuttelu, hemmottelu ja koti. Vaikka blogini painottuu käsitöihin, käsittelen blogissani säännöllisellä kierrolla kaikkia pääteemoja. Lähiaikoina siis tiedossa myös hemmottelua ja herkuttelua. Pysyhän kuulolla! 😊

Suorat linkit postauksessa esiintyvien kuvien postauksiin:

Keittiön uudistus kalkkimaalilla
Herkullinen seinäkoriste pisaravärjätystä langasta
Sisustustyynynpäällinen vanhasta judopuvusta
Näin teet säilytystelineen legoista
DIY-valaisin maljakosta ja rikkoutuneesta valaisimesta
DIY-lightbox kameralaatikosta
Pipoille pipot kierrätyshuovasta
Asenneposteri kirjoen


Mikä sinun suhteesi on kotiisi ja sisustamiseen? Onko sulla jotain postaus- tai käsityö- tai DIY-aihetta, josta haluaisit lukea blogistani? - Ideat ei multa kyl oo lopussa, mutta kiva on myös toteuttaa lukijoiden toivejuttuja. :)

Kodikasta viikonloppua! :)

Ei kommentteja

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.