Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KANTAPÄÄTTÖMÄT - ALOITTELEVAN NEULOJAN SUOSIKKISUKAT

lotta svärd -sukat
Neulominen ei ole ollut järin suuressa roolissa käsityöelämässäni. Lukuisista kesken jääneistä neuleistani olen tilittänyt jo aiemminkin. Alkuvuodesta päätin, että haluan oppia myös näitä lankahommia. Muutama pipo ja yksi kaulahuivi onkin jo syntynyt ja kesäomamatkalla virkkasin tytöllemme hellehatun. Siinä taitavat olla tähänastiset neulesaavutukseni. 

Olen luvannut itselleni, että villasukat on saatava valmiiksi tämän vuoden aikana. Muutamat olen aloittanut ja purkanut. Yhdet puolivalmiit odottavat lankakorissa - mitäpä muutakaan kuin kantapään suurta ilmaantumista. Sitä ei ole vielä tapahtunut.

Bongattuani loppukesästä hauskasta blogista nimeltään Nostalgiset naiset Lotta Svärdin kantapäättömät sukat, heitin henkisen voltin. Jiihaa, ongelma ratkaistu! Ainakin toistaiseksi.

Lotta svärdin sukat
Kantapäättömät sukat ovat yleensä epäkäytännöllisiä. Pyörivät jalassa ja tuntuvat siltä, etteivät ole ikinä oikein päin. Siksi moinen ei ollut edes juolahtanut mieleeni, kunnes luin Lotta Svärd -sukista. Ne on suunniteltu vuonna 1937 ja yllättävää kyllä: urheilusukiksi. Siksi uskalsin tarttua ohjeeseen. Tuskinpa urheilusikiksi oltaisiin tehty jalkaan huonosti istuvia sukkia. Ja oikeassa olin! Nämä sukat tuntuvat jalassa tosi kivoilta ja pysyvät yllättävän hyvin paikoillaan. Ehkä tuo kierremäinen neulos saa aikaan sen, että sukka tuntuu jalassa hyvältä ja siltä, että se on oikein päin joka päin. Nähtäväksi jää, mitä sukan istuvuudelle tapahtuu, kun sukka kuitenkin pikkuisen aina venähtää käytössä.

Alkujaan Lotta Svärd -sukan yksi kantava ajatus on ollut se, että sen käyttöikä pitenee juuri tuon kantapäättömyyden johdosta. Kantapään paikkaa kun voi vaihdella sujuvasti niin, ettei sukka kulu vain yhdestä kohdasta.

Minusta näistä tuli tosi kivat. - Sellaiset kesän tai alkusyksyn kivat sisäsukat. Lankana käytin Novitan Eco Cotton -puuvillalankaa. - Sesonkilankaa, jota ostin pari kesää sitten. Yritin kuumeisesti etsiä sitö lisää yhtä kesken jäänyttä virkkuutyötäni varten, mutta eihän sitä enää mistään saa, höh.

Tykkään kyllä kovasti tuosta sukkien neuloksesta. Sen tekeminen oli tosi helppoa ja nopeaa ja jälki on kivan eläväinen.


Lotta Svärdin sukat


Lotta Svärdin sukat


kantapäättömät sukat

lotta svärdin sukat

Lotta Svärd -sukan ohjeen löydät täältä. Ehkä sitten seuraavaksi ne ihan oikeat, kantapäälliset sukat. :)

Mikäli tykkäät suht nopeista neulontaprojekteista, niin tässäpä yksi:

Mukavaa viikkoa! :)

10 kommenttia

 1. Putkisukat on ihan loistava juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No yllättävänkin! Aattelin eka, et pyörivät jaloissa, mut ei nää pyöri. 🙂

   Poista
 2. Todella kauniit sukat kyllä tuli! Kyllä sitä on vain ennenvanhaan tiedetty ;)

  Siinä mielessä tuollaiset sopisi hyvin unisukiksi, ettei sitten yöllä pyöriessään löydä kantapäätä jalkapöydän puolelta ja sitä pitää korjailla oikeille paikoilleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenni! Näiden idea on alunperin ollut just se, et niitä pyöritellään käytössä, jotta kuluvat tasaisesti, eikä kantapää muodostu johonki tiettyyn kohtaan. Mut unisukkinakin toimivat toki. 🙂

   Poista
 3. Niistähän tuli oikein kivat! Muuten: se kantapään teko ei ole oikeasti vaikea. Opettelin neulomisen uudestaan reilut 5 vuotta sitten ja aloitin sukkien teolla, hyvin onnistui, vaikka vain ohjeesta luin! Kerran piti äidiltä kysyä vähän neuvoa mutta äitikin yllättyi, miten hyvin onnistuin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Uskon kyllä, ettei se oli vaikeaa. Varmaan vähän niin ku ikkunoiden pesu. Tuntuu etukäteen ylitsepääsemättömän hankalalta, mut kun sen on tehnyt, ihmettelee, et no mikäs tässä nyt muka oli vaikeeta. 🙂

   Poista
 4. No wautsi...tosi kivat.. ja nätit..Onnee☺

  VastaaPoista
 5. Siitä se sun neulojan ura alkaa.. 😊 Kivannäköiset sukat ja voisi olla hyvät juurikin Jennin mainitsemasta syystä unisukkina.

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.