Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Ompeluohje pupunkorvallisiin luistinsuojiin

luistinsuojat

Talvessa ylivoimaisesti parasta on talvi! Marras-joulukuun pimeisiin iltoihin ei juuri tehnyt mieli sukeltaa etenkään lasten kanssa. Eikä siellä olisi ollut mitään tekemistäkään. Vaan nytpä on! Luminen ja jääkentillä varustettu talvi on ihan parasta. Olemme käyneet lasten kanssa luistelemassa monta kertaa viikossa. Jäät ovat houkutelleet jopa läppärin eteen muumioituneen esiteininkin ulos onkalostaan. – Ihan parasta siis!

Kuopuksemme käy luistelemassa myös päiväkotiryhmänsä kanssa. Jotteivat luistimet rikkoisi reppua, halusin ommella niihin suojat. Koska ajatus perus suojista tuntui tylsältä, tein niistä tuollaiset pupuhtavat. Tai oikeastaan en ole ihan varma, näyttävätkö ne enemmän pupulta vai pitkäkorvaiselta hiireltä, mutta samapa työ. - Aika söpöset niistä silti tuli. Materiaalina käytin sofshelliä, jota jäi pikkuisen yli syksyllä tekemästäni pupurepusta. Pupureppu ja suojat muodostavat oikeastaan hauskan pupuparin, vaikkeivat luistimet reppuun mahdukkaan. Eväsreppuna se on kuitenkin mitä mainioin.

Postauksessa on ohje näiden söpöstelyluistinsuojien ompeluun. Suojat suojaavat siis paitsi luistimien teriä, myös esimerkiksi laukkua, jossa niitä kannetaan. Muistathan kuivata luistimesi huolella ennen suojien paikalleen laittamista. Näin niihin ei kerry kosteutta.

ommellut luistimien suojat
NÄIN TEET LUISTIMIEN SUOJAT

Tämän ohjeen avulla voit tehdä myös ihan perus suojat luistimille ilman pupun korvia. Tällöin sinun ei tarvitse leikata erillistä kuminauhakujakappaletta, vaan lisää kuminauhakujan verran taitevaraa kappaleeseen A.

Eläinhahmojen suhteen puolestaan on vain taivas rajana. - Miten olisi vaikkapa norsu, panda, mäyräkoira tai hiiri? ☺

Ompeleena voit käyttää saumurin ommelta, ompelukoneen joustavaa ommelta tai suoraa. Itse ompelin kaiken suoralla. Softshell ei vaadi huolitteluja, eikä suojus joudu käytössä myöskään venymään. Ts. Suorakin toimii oikein hyvin.

Tarvikkeet:
 • Luistimien koosta riippuen noin 20 cm korkuinen palanen softshelliä. Yhdestä kankaan leveydestä saat kaikki osat
 • Mustaa puuvilla- tai muliinilankaa silmien kirjailuun
 • Pikkuinen palanen nahkaa tai tekonahkaa nenää varten
 • Mustaa ompelulankaa ja nahkaneula + teräväkärkinen, isohkosilmäinen neula kirjontaa varten
 • Kapeaa kuminauhaa
A = terää suojaava osa
B = kuminauhakuja
C = pupun korvat

Ohje:

1. Piirrä itsellesi luistinta apuna käyttäen kuvan A mukainen kaava. Aseta luistin paperille kyljittäin ja piirrä kaava mukaillen luistimen terän muotoa. Kaavan yläreuna on luistimen terän kohta, jossa terä kiinnittyy terän pystysuoriin kohtiin. Suoja on terän etupäästä aavistuksen pyöreämpi kuin takaa. Kaavan ulkoreuna kulkee kauttaaltaan noin 1 cm päässä luistimen terästä. Lisää leikkuuvaiheessa 1 cm saumanvarat. Suojasta ei kannata tehdä liian napakkaa, koska silloin luistimen terä saattaa rikkoa kankaan. Kuminauhan ansiosta suoja pysyy joka tapauksessa paikoillaan.
2. Piirrä kaava (tai leikkaa suoraan kankaalta) kuminauhakujaan. Kuja on korkeudeltaan noin 5,5 cm + saumanvarat. Leveys on sama kuin kappaleessa A. Leikkaa kuminauhakuja taitteelta tai kahdesta erillisestä osasta. Tällöin sinun tulee kuitenkin muistaa lisätä saumanvara kappaleiden liitoskohtaan. Leikkaa korvakappaleet (C). Omassa versiossani ne olivat saumanvaroineen 3,5 x 6 cm.
3. Silmät. Merkkaa esimerkiksi lyijykynällä silmien kohdat. Kirjo silmät ja ripset varsipistoilla ennen kappaleiden yhteen ompelua (toisin kuin minä...). Halutessasi voit ommella silmät myös ompelukoneella. Toki voit laittaa silmiksi myös kaupan "valmissilmät" tai napit. Ilme tietyskin on silloin vähän erilainen.
4. Ompele korvat (C): kiinnitä korvakappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele yhteen. Jätä kuitenkin alareuna auki kääntöaukoksi. Käännä korvat ympäri. Käännä korvakappaleet pystysuunnassa sisäänpäin, jotta korvan muodosta tulee pupumainen. Voit ommella taitetun korvan kiinni alareunasta, jotta se pysyy muodossaan. Korvien kiinnitystä suojaosaan helpottaaksesi kannattaa ommella korvaparit valmiiksi limittäin yhteen alareunoistaan.
5. Teräosan ompelu: Ompele A kappaleet yhteen toisiinsa. Aseta kappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele kiinni päädyt ja alareuna.
6. Korvien kiinnitys: Aputikkaa korvat kappaleen A pyöreämpään päätyyn siten, että korvien sisäänpäin kääntyvä puoli osoittaa alaspäin ja korvat ovat vasten kappaleen A oikeaa puolta.
7. Kuminauhakujan kiinnitys: Ompele kuminauhakuja renkaaksi eli ompele avoin pystypääty kiinni. Taita kuja pitkittäissuunnassa kaksin kerroin ja kiinnitä se kappaleen A reunaan suoralla ompeleella. Jätä kujaan pieni aukko kuminauhan pujottamista varten. HUOM! Pupun korvat kiinnittyvät kuminauhakujan ja kappaleen A väliin.
8. Mittaa kuminauhaa sen mittainen pätkä, että sen avulla suojus kiinnittyy napakasti terän ympärille. Pujota kuminauha sisään kujaan ja ompele pujotusaukko kiinni.
9. Leikkaa nahkasta kaksi pientä, kolmion muotoista (pyöreät kulmat) palaa. Ompele kolmio käsin nenäksi silmien alle. Ompeleminen on pikkuisen haastavaa, koska kiinnityskohta on kaareva. Mikäli ompeleminen tuntuu tuskaiselta, voit myös kiinnittää nenän tekstiililiimalla. Tai keksiä ihan oman nenäsovelluksesi.

Mikäli ohjeessa on jotain, jota et ymmärrä tms. niin jätä ihmeessä palautetta alle tai laita viestiä kototekoblog@gmail.com. - Otan muutenkin mielelläni vastaan palautetta ohjeistani. 

luistimien suojat

luistimien suojat
luistinsuojat
Tänään, tämän postauksen kuvia ottaessani ei voinut välttyä kuulemasta ihanaa lintujen sirkuttelua. Päivät ovat jo ihanan valoisia. Ah, kyllä se kevät siellä pikkuhiljaa jo häämöttää horisontissa. Ei sen puoleen, minä kyllä nautin talvestakin. – Silloin, kun se on talvi.

Tämänkertainen luistelu-kuvausreissu alkoi kivasti, mutta päättyi kiukutteluun. Kypärän hihna kuulemma kutitti ja siihen se sitten loppui luistelukin. Tehtiin sitten jäälle laskeutuneen kevyen lumipeitteen päällä lumienkeleitä, juotiin kaakaot ja syötiin eväspullat. – Mitäpä talvipäivältä enempää voisikaan toivoa.

Kurkkaa myös seuraavat postaukset:Seuraa Kototekoa:

18 kommenttia

 1. Käsittämättömän kauniit suojat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura! Ja tulivat tarpeeseen. Toki suojaavat luistimia, mut nyt ennen kaikkea reppua, jonka mies osti tytölle luistinrepuksi. Melko erikoinen materiaalivalinta: kovaa muovia, joka jäätyy pakkasessa. Ts. Menisi luistimien teristä rikki tosi helposti. 🤔

   Poista
 2. Aivan ihana ohje, upeasti oivallettu ja oikeasti käyttökelpoinen juttu! <3

  VastaaPoista
 3. Nää on kyllä söpöimmät luistinsuojat ikinä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! Niistä tuli kyl jotenkin aika inhimilliset. Melkein tekisi mieli pelastaa ne noista lumikuvista jonnekin lämpimään paikkaan nukkumaan. 😅❤

   Poista
 4. Söpöt! Mietin, osaisinko tehdä (ihan vain ilman pupua, ettei mene liian hankalaksi...) suojat tyttären harjoitusluistimiin/hokkareihin. Niissä on kuulemma kaunoluistinten suojat joita ei osaa itse laittaa paikoilleen, tuollaiset olisi helponnäköiset laittaa! Täytyy tutkia ohjetta ajatuksen kanssa. -T

  VastaaPoista
 5. Voi kuinka söpöt! Itse olen ihan pupuhöpsö ja aina nousee hymy korviin saakka, kun satun näkemään jotain pupuaiheista :) Nuo ovat loistavat! ♥

  VastaaPoista
 6. Tulin tänne blogin puolelle vielä kehumaan näitä ylisöpöjä luistinsuojia. On ne kyllä niin suloiset, varmasti kerää ihailevia katseita. Ihanan tunnelmalliset kuvatkin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ❤ Ovatkin olleet ahkerassa käytössä myös. Ihanaa, että tänä talvena on päässyt luistelemaan. ☺

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.