Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Esittelyssä konekirjottu paita ja korvakorut sekä uusi ompelukoneeni

konekirjottu paita

konekirjottu paita


Yhteistyössä: Husqvarna Viking

Blogiani pidempään seuranneet tietävät, että olen tehnyt blogiyhteistyötä VSM Finlandin eli mm. Husqvarna Vikingia maahan tuovan yrityksen kanssa. Vuoden lopussa hyvästelin reilut pari vuotta käytössäni olleen koneen, Huqvarna Viking Opal 650:n, josta pidin valtavasti. Möin koneen eteenpäin uuden koneen tieltä, joka on siis Husqvarna Viking Designer Topaz 40. Uusi koneeni on ilokseni perusrungoltaan sama kuin Opal, mutta myös kirjova kone eli iso wuuhuuu sille!

Kirjonta on Taitoliiton valitsema vuoden 2018 käsityötekniikka. Itse tykästyin kirjontaan jo jokunen aika sitten ja olenkin jo joiain käsin kirjottuja juttuja tehnyt: mm. puputyynyn ja kirjotunasenneposterin. Myös varsin paljon somenäkyvyyttä saaneet pupuluistinsuojat sisälsivät silmien verran kirjontaa. Konekirjonta on kuitenkin minulle täysin uusi laji ja innolla odotan, missä kaikkialla pystynkään sitä hyödyntämään. Tässä postauksessa esittelen konekirjotun paidan sekä korvakorut.

Todettakoon heti alkuun, että tämäpä paita oli ehkä hankalin kuvattava ikinä! Koska halusin tehdä kirjailut lempeällä sävyllä, niin niiden kuvaamisessa olikin sitten ihan oma haasteensa. Eiköhän idea kuitenkin käy näistä ilmi. Postauksessa käsittelen myös lyhyesti uutta konettani kokonaisuudessaan.

kirjottu paita
Kun minulle ehdotettiin blogiyhteistyön tiimoilta kirjovaa konetta, emmin hetken. Olin nimittäin ollut siinä uskossa, että kirjova kone on siis vain… no, kirjova kone. Sehän ei siis pidä paikkaansa. Tai suoraan sanoen, en ole varma, josko sellaisiakin on, mutta tämä minun ei ainakaan ole. 

Perusrungoltaan Topaz on ihan perusompelukone. Kirjontaosa kiinnitetään erikseen kirjonnan ajaksi. Tämän postauksen kuvissa kirjontalaite on kiinni koneen rungossa. Topaz on ollut käytössäni viime vuoden lopusta alkaen eli olen käyttänyt sitä nyt parin kuukauden ajan kaikessa ompelussani. Tykkään kyllä ihan hurjasti. – Ja miksen tykkäisi, koska koneessa on niin paljon samaa kuin aiemmassa Opalissani. Yhteenvetoni Opalista voit lukea täältä.

Topaz on kuitenkin Opalista edistyksellisempi versio. 

Tässä tiivistelmä Topazin käyttökokemuksistani:

1. Peruskäyttö on todella miellyttävää ja helppoa. Koneen säädöt tehdään koneen kosketusnäytöstä, joka on pienen tutustumisen jälkeen hyvin looginen ja helppo.
2. Opalin tapaan myös Topazissa on sama äärimmäisen kattava ommelvalikoima myös joustaville kankaille. – Seikka , joka on saanut saumurini pölyttymään täysin.
2. Topazissa on Opalin tapaan hyödynnettävissä valmiit asetukset erilaisille materiaaleille. Tätä toimintoa olen hyödyntänyt paljon sekä Opalissa että Topazissa.
3. Automatisoitu alalangan loppumisvaroitus: jihuu! – Tätä olen kyllä kaivanut iät ja ajat. Mikäänhän ei ole niin ärsyttävää kuin alalangan loppuminen yllättäen juuri, kun ompelus on paria senttiä vaille valmis.
4. Automaattinen paininjalan lasku. Tämä toiminto vaati hieman totuttelua, mutta nyt olisi jo vaikea elää ilman. Paininjalkaa ei siis lasketa mistään erillisestä vipusesta, vaan sen kun vain aletaan ompelemaan: paininjalka laskeutuu itsestään. Melkoista!
5. Lankaleikkuri: saksia ei enää tarvita ommellankojen katkaisuun. Yksi painallus vain saksien kuvasta, niin langat on poikki. – Näppärää!
6. Ainoa Topazin heikkous, jonka olen tähän mennessä huomannut, on se, että kone varottaa melko helposti moottorin ylikuumentumisvaarasta, mikäli ommeltavaa materiaalia on paksusti. Hyvin paksujen materiaalien kohdalla siis joutuu ompelemaan melko varovasti ja toisinaan myös odottelemaan tuon ylikuumentumisvaaran ohimenoa. 

husqvarna viking Designer Topaz
konekirjonta

konekirjonta
Kirjova kone on kyllä hauska lelu ja sillä saa aikaan lisäilmettä monen tyyppisiin ompeluksiin. Koneessa on valmiiksi valikoima valmiita kirjontakuvioita ja fontteja. Itselläni tähän pakettiin kuuluu myös erillinen ohjelmisto, joka asennetaan tällä viikolla koneeseeni. Sen mukana tuleekin jo sitten satoja fontteja ja ties mitä. Kaikkein merkittävin juttu minulle on kuitenkin se, että se mahdollistaa omien ja itse suunniteltujen kuvioiden kirjomisen. Sehän on ihan mahtavaa se.

Tässä postauksessa kirjotut kuviot on tehty koneessa valmiina olleilla kuvioilla. On kyllä ihan järjettömän kiehtovaa seurata, kun kone nakuttelee upean kuvion toisensa perään. – Tosin ehkä aavistuksen huijarifiilis tulee, kun istuu vain itse tekemättä mitään tai täyttää tiskikonetta ja ompelukone hoitaa homman sillä välin. 😉 

Kaikkein haastavimmaksi olen kokenut ainakin näin alkuun kuvioiden kohdistamisen. Tuossa paidassa helma muodostuu kolmesta erillisestä kuviosta. Ihan prikulleen samalle tasolle eivät tulleet, mutta riittävän. Kelpaa minulle kyllä.

kirjotut korvakorutTiesitkös sinä, että kirjovalla koneella pystyy tekemään myös mm. pitsejä? – En minäkään. Aiemmin. Pakkohan sitä oli heti kokeilla. Ompelin postauksessa näkyvä vihreät korvakorut kirjontaohjelmalla. Korvakorujen kohdalla kirjonta tehtiin tukikankaalle, joka sulaa kokonaan pois vedessä. 

Oma korvakorukirjontani ei tosin onnistunut aivan kuten olisi suonut. Käyttämäni tukikangas ei ollut ihan tähän tarpeeseen sopivaa, joten osa ompeleista ei pitänyt ja korun keskiosa irtosi kokonaan pois. Kivat näistä tuli minusta näinkin. Lopuksi sivelin vielä pintaan kerroksen serviettilakkaa. Näin korusta tuli jämäkämpi ja kaikki langanpäät pysyvät taatusti purkumatta. 

Kyllä käsityöt on kerta kaikkiaan huippuharrastus: aina tulee vastaan jotain uutta ja ihmeellistä!


Konekirjontaahan voi kyllä tehdä ihan tavallisellakin koneella: joko erikoispaininjaloilla tai ihan vain laittamalla alalangaksi kirjontalangan ja ompelemalla nurjalta erikoispuolakotelon avulla, jolloin kirjontaommel jää kankaan päälle. Jälkimmäisestä voit kurkata esimerkit Punatukka ja kaksi karhua-blogista sekä Sormustin-blogista.

Blogissani on siis tiedossa jatkossa noin kerran kuussa postaus, jossa uusi koneeni esiintyy jossain muodossa. Kirjota-aiheisia juttuja aion tehdä taatusti, mutta toki myös paljon muuta.

Paidan kaava: Burdan yksittäiskaavojen pohjalta muokattu
Kangas: Tarton Kangazungel

OSALLISTU ELASTAANITON OMPELU -HAASTEESEEN!

Tämänkin paidan olisin voinut vallan mainiosti tehdä elastaanittomasta puuvillatrikoosta. Koska minulla oli kuitenkin valmiiksi ostettuna palanen tätä pikkuisen elastaania sisältävää, hyödynsin sen. Tässä kuussa tiedossa kuitenkin myös elastaanitonta ompelua.

Kurkkaa elastaanittoman ompelun haaste edellisen postaukseni lopusta. Osallistumisaikaa on kuun loppuun saakka. @kototeko-ínstagramissa on myös meneillään kangasarvonta. Osallistumisaikaa siihen on 8.3. saakka.

Mukavaa käsityöviikkoa sulle! :)

21 kommenttia

 1. Ompelukoneella kirjotut paita ja korvakorut on kyllä todella kauniit ja ihan sun näköiset. Mulle oli yllätys nuo koneella kirjotut korvikset. Aika uskomatonta, että ompelukoneella voi tehdä pitsiä. Ompelukoneesi vaikuttaa kyllä monipuoliselta. Mua jäi kiinnostamaan vedessä sulava tukikangas. Mistä olet hankkinut sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ylläri se oli minullekin. ☺ Minä oon saanut tukikankaani blogiyhteistyön tiimoilta. Veikkaan, et sitä saa kyl hyvin varustelluista kässätarvikeliikkeistä.. ja ainakin semmosista, missä myydään ompelukoneitakin.

   Poista
 2. Ihan mielettömän hieno kokonaisuus. Tuo kirjontaominaisuus on kyllä sellainen lisäarvo, että voisin kuvitella päivittäväni koneeni juuri sellaiseen.

  Piia/ideoiblogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piia! Joo tuo on kyl ihan mahtava lisä ja ulottuvuus. ☺

   Poista
 3. Aivan mahtava ominaisuus tuollainen kirjomismahdollisuus. Itse puntaroin uutta konetta hankkiessani, että raaskisinko sijoittaa myös siihen ominaisuuteen, mutta oli niin turkasen kallis, etten raaskinut. Vielä. Ehkä seuraavassa koneessa, jos olen sitten rikkaampi ja vähemmän pihi. Nyt pitää kirjoa vapaakirjonnalla niin kuin tähänkin asti tehnyt. :) Aivan ihana paita tuli, tykkään hirmuisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on. Mut onhan se kieltämättä myös kallis. Paljon siitä on kummiskin myös iloa ja hyötyäkin... ☺

   Poista
 4. Uusilla koneilla saa näyttävää tulosta, upeita nuo kirjailut. On paljon uutta opittavaa eri mahdollisuuksien kanssa. Tuo pitsimäinen ompelu on tuttua jo vuosien takaa, vanhemmallakin koneella, 'reikä' puseroon, ja avuksi avalon strong nimistä kelmua. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pitsihomma jäi kiinnostamaan itseänikin. Tämä ei taatusti jää tähän! ☺

   Poista
 5. Aivan ihana pusero! Osaisinpa itsekin tehdä jotain vastaavaa. Kirjova kone näyttää näppärältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Konekirjonnassa kone kyllä on se suurin taitaja. Ei mitään kovin vaikeaa. Paitsi sitten siinä kohtaa, kun kirjoo itse suunnittelemiaan kuvioita. Siinä onkin jo isompi painoarvo omalla osaamisella. Näppärä tuo kyllä on. ☺

   Poista
 6. Olen varmaan ihan pienestä asti haaveillut tuollaisesta kirjovasta lelusta. :> Siis jopa silloin kun vihasin ompelua. Toi kun tekisi kaikenlaista ja itse voisi vain toljotella vieressä. (Kärjistetysti.)

  Tosi kauniita ja tosiaan jotenkin niin sun oloisia vaatteita. ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo, niinhän tuo just tekee. Itse voi vaan "toljotella". Jotenkin aina niin hauskaa ja hassua, kun te lukijani kommentoitte, et ihan mun oloinen vaate..et, no mistä se nyt tietää, et mikä on mun oloista..🤔 Ai niin, ehkä mun blogista voi saada viitteitä. 😂 Vaikee selittää, mut jotenki siis aina yhtä jännä fiilis, kun minä en taas tiedä teistä siellä ruudun toisella puolen juuri mitään. Hassua. Mut, kivaa, kun ootte siellä! ❤

   Poista
 7. Tämä kirjoitus sai minut miettimään mistä saisin aika aja opettajan, haluan oppia ompelemaan! Aivan ihania juttuja, taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä en oo nähnyt näitä kommentteja! Pahoittelut vastaamattomuudesta. Ompelu on ihanaa. Suosittelen! Työväenopistoissa on kursseja. ☺

   Poista
 8. On kyllä kaunis ja keväinen paita, valkoiset vaatteet on ihania <3. Täytyy kyllä tunnustaa, että kun näin jonkun kuvan tuosta paidasta ig:n puolella niin luulin ensin, että olit innostunut kirjomaan käsin :). Koneella se homma taitaa kuitenkin olla aika paljon nopeampaa. Mullahan roikkuu yksi kirjontakone tuolla kaapissa lähes käyttämättömänä, n 13 v vanha. En päässyt oikeen koskaan sen kanssa sinuiksi ja tarvin aina miehen apua, että sain sillä kuvion tehtyä :0. Sen jälkeen päätin, että kirjon mieluummin käsin kun koneella, enkä täällä uudessa kodissa ole koko konetta kertaakaan ottanut kaapista edes esille. Paljon on varmasti kehittyneet nuo kirjovat koneet siitä ajasta kun omani ostin, se on vähän hankala, kun siinä pitää tietsikan kautta ne kuvat aina laittaa, ohjelmisto ei ole siis varsinaisesti koneessa kiinni. Tuo Husqvarna näyttää kyllä näppärältä, kiva nähdä, mitä kaikkea taiot sillä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! Käsin olisi kyllä ollut aika iso nypertäminen. Oho, käyttämätön kirjontakone! 😱 Et oo aatellut myydä sitä? Tuossa mun koneessa on jonkin verran sisällä kuvia, mut jos haluaa itse tehdä tai muokata, niin kyl ne pitää muistitikulla siirtää. Mut on tuo silti minusta aika näppärä vekotin. ☺

   Poista
 9. Kertakaikkisen ihana paita<3 Heleän pinkin väriset kirjailut näyttää super kauniilta valkoisessa! Just täydellinen kesäpaita. Tuo kirjontaominaisuus on varmasti huippu lisä. Itellä alko heti raksuttaa, miten ihania kirjontoja sillä sais vaikka pellavaisiin tai farkkukankaisiin kauluspaitoihin ja mekkoihin. Upeat myös nuo korvakorut! Mulla on hyllyssä yksi opus missä on esitelty tuota tekniikkaa, sillähän sais kans ihania pitsisiä yksityiskohtia vaatteeseen, vaikka kauluksen:) Mukavia hetkiä sinne uuden koneen pariin! Joko muuten oot suunnitellu omia kirjontamalleja? Mua kiinnostais kovasti tietää millä tapaa niitä omia kirjontamalleja "ladataan" koneeseen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Kyllähän tuolla tosiaan voi tehdä vaikka mitä. Itsellä kirjontaharjoitukset jatkuvat nyt taas, kun kirja alkaa oleen paketissa. En siis oo vielä kokeillut tuota omaa suunnittelua sillä. Raportoin sit tänne, kun oon ehtinyt. Ja toki voi kysellä tarkemmin vaikka meilitse. ☺

   Poista
  2. Kiitos, Hanna! Kyllähän tuolla tosiaan voi tehdä vaikka mitä. Itsellä kirjontaharjoitukset jatkuvat nyt taas, kun kirja alkaa oleen paketissa. En siis oo vielä kokeillut tuota omaa suunnittelua sillä. Raportoin sit tänne, kun oon ehtinyt. Ja toki voi kysellä tarkemmin vaikka meilitse. ☺

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.