Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Aura-kassi Pentikin puuvillasta + ohje


pentikin kankaaasta laukku
aura-kassiaura-kassi

Kaupallisessa yhteistyössä: Pentik

On oikeastaan aika hämmentävää, kuinka paljon vuodenaikojen vaihdokset vaikuttavat värien käyttöön pukeutumisessa. Tai ainakin itse kuulun siihen ihmisryhmään, jolla on melko selkeästi kesä- ja syys-/talvivärit. Kesäisin en epäröi pukeutua eksoottisen hehkuviin väreihin. Kun elokuu kääntyy koulujen aloitukseen ja ilmassa alkavat tuoksua jäähtyvät vedet ja puista putoavat lehdet, alan kaipaamaan sekä vaatteisiin ja asusteisiin syksyisiä sävyjä. Minun syysvärejäni ovat okra, vihreä (joka on oikeastaan ympärivuotinen suosikkini), petrooli ja ripaus tummaa violettia. Myös harmaa kuuluu suosikkeihini sen helpon yhdisteltävyyden vuoksi.

Kaapissani on ollut pitkään reilun kokoisen, siistin kassin mentävä aukko. - Sellaisen, jonne mahtuu päiväreissun tarpeisto - tarvittaessa lastenkin vaihtovaatteita ja joka sopii hyvin myös töissä käytettäväksi. Saatuani yhteydenoton Pentikin blogiyhteistyöhön liittyen, ilahduin suuresti, sillä rakastan Pentikin tyyliä. Yllätin kuitenkin itseni valitsemalla ensimmäisen blogiyhteistyön materiaaliksi hivenen ei ehkä ihan niin perinteisen Pentik-kankaan, jossa on hyvin vahva ja selkeä värimaailma ja kuosi. Kankaassa oli mielestäni vain niin ihanasti suosikkisyysvärejäni hyöstettynä ripauksella pinkkiä, etten voinut vastustaa kiustausta.

Vaikka ilmat ovat olleet vuodenaikaan nähden hämmästyttävän lämpimät, joku sentään pitää kiinni perinteistä. Nimittäin taivaan halki kohti etelää suuntaavat hanhet ja joutsenet, joiden ääniä kuuntelin parvekkeemme avonaisesta ovesta kassia suunnitellessani  - Siitä siis laukun nimi. Aura-kassi on helppo tehdä ja sen tekeminen onnistuu hyvin aloittelevaltakin ompelijalta. Kassin jujuja ovat pitkulainen malli ja viistomaiset, löyhästi lintuauran muotoa mukailevat muodot, jotka toistuvat paitsi laukun mallissa, myös hihnojen asettelussa ja kiinnitysläpän muodossa.


aura-kassi


aura-kassi
aura-kassi pentikin puuvillastaaura-kassi
aura-kassi pentikin puuvillasta

NÄIN OMPELET AURA-KASSIN
aura-kassin ompeluohje

Aura-kassin malli sisältää kaksi variaatiota. Voit ommella sen pidemmän mallisena, keinonahkalla koristeltuna tai matalampana ilman keinonahkaista pohjaa. Toki myös pitkän mallisena ja kokopuuvillaisenakin.

Tarvikkeet:
 •          n. 1,20 m Paletti-puuvillakangasta
 •           50 cm kiinni silitettävää huopakoviketta
 •           n. 50 cm kiinni silitettävää kuitutukikangasta
 •           25 cm mustaa keinonahkaa tai nahkaa (mieluiten pesua kestävää)
 •           1 kpl neppejä tai vaihtoehtoisesti magneettilukko


Valmistelevat työt:

Leikkaa puuvillakankaasta ja keinonahkasta kuvan mukaiset palat. Mitat sisältävät saumanvarat.

A x 2 = kassin päälliosat, puuvillasta
B x 2 = kassin alaosa, keinonahkasta
C x 2 = kassin vuori, puuvillasta
D x 2 = kassin kiinnitysläppä
E x 2 = kassin olkahihnat, puuvillasta


 • Silitä ohuempi tukikangas hihnaosiin ja paksu, huopamainen tukikangas laukun päällikappaleisiin. Mikäli käyttämäsi keinonahka on kovin ohutta, silitä myös siihen varovasti tukikangas.

Ompelu:

kassin omepeluohje

1.-2. Ompele hihnat: taita kumpikin hihna oikeat puolet vastatusten ja silitä. Näin hihna ei mene ommellessa ruttuun tai kuprulle. Ompele suoralla ompeleella 1 cm päästä reunasta. Käännä hihnakappaleet oikein päin, silitä ja ompele tikkaus hihnan kumpaankin reunaan suoralla.
3. Kiinnitä hihnat laukun kumpaankin päällikappaleeseen kuvan osoittamalla tavalla. Ompele hihnan tikkausompeleita pitkin. Jätä ommel laukun yläreunassa noin 2 cm päähän reunasta.

kassin ompeluohje


4. Mikäli haluat laukkuusi kiinnitysläpän, ompele se tässä kohtaa. Kiinnitä ensin nepin toinen puoli läpän toiseen kappaleeseen. Aseta sitten läppäkappaleet oikeat puolet vastatusten, ompele ympäri suoralla. Jätä kääntöaukko. Leikkaa läpän kulmat ihan pieniksi ja leikkaa vielä pieni lovi jokaiseen kulmaan. Näin kulmat taittuvat kauniisti. Käännä ympäri. Ompele kääntöaukko kiinni ja jatka samalla ompeleella tikkausommel koko palan ympäri. Mittaa läpän avulla, mihin kohtaan se kiinnittyy laukun etupuolella ja kiinnitä siihen kohtaan nepin toinen puoli. Kiinnitä läppä laukun toiseen kappaleeseen yläreunaan, noin 3 cm päähän reunasta suoralla ompeleella.
5.-6. Kiinnitä keinonahkaosat puuvillaisiin päällikappaleisiin suoralla ompeleella. Tikkaa ommel oikealta puolelta, keinonahkan reunasta.

kassin ompeluohje


7. Aseta laukun päällikappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele sivusaumat sekä pohja suoralla.
8. Ompele laukun pohjan muoto taittamalla kulmat kuvan osoittamalla tavalla ja ompelemalla suora ommel noin 2,5 cm päähän kulmasta.
9. Ompele vuorin sivusaumat suoralla. Jätä pohja vielä ompelematta tai jätä siihen reilun kokoinen kääntöaukko.

kassin ompeluohje

10.-11. Käännä laukun päällikappale ja vuoripussi nurinpäin ja asettele vuoripussi päälliosan sisään oikeat puolet vastatusten. Varmista, että laukun hihnat ja läppä taittuvat tässä kohtaa pussien sisäpuolelle. Kiinnitä vuoripussi ja päälliosa toisiinsa suoralla ompeleella. Käännä sitten laukku oikein päin. Ompele vuoripussin pohja kiinni. Silitä kassin yläreuna ja tikkaa se reunasta suoralla ompeleella. Ompele samalla laukun hihnojen päältä eli näin kiinnität samalla myös hihnojen yläreunan laukkuosaan. Valmista!

Aura-kassi pentikin puuvillastaAura-kassi
Aura-kassista tuli mielestäni tosi kiva. Tulen taatusti käyttämään sitä paljon. Sen mallista tuli varsin onnistunut ja se pysyy hyvin olalla. Laukussa on sen verran syvyyttä, että sinne mahtuu vaikka mitä. Itse ilahduin tilavuudesta, mieheni ei. Epäili, että laukun pohjalle kertyy pikkuhiljaa minulle tyypilliseen tapaan kerroksellinen ikisedimentti. Toisaalta hän löysi aiheesta myös jotain positiivista: "Onhan se mahdollista, että kun sinne kertyy riittävästi eloperäistä ainesta, siitä muodostuu aikojen saatossa öljyä." Öljyesiintymiä odotellessa... ;)

Tiesitkös sinä, että Pentikin myymälöissä ja verkkokaupassa on tosi kiva valikoima laadukkaita puuvilla- ja kernikankaita, jotka soveltuvat täydellisesti paitsi kodin sisustukseen, myös juurikin laukkujen ja pussukoiden materiaaleiksi? Itse pidän kovasti Pentikin perinteisesti romanttisestakin tyylistä, mutta ilahduin huomatessani, että kangasvalikoimissa on nykyisin oikeastaan aika monen tyylisiä kankaita. Sekä värimaailman että tyylin puolesta löysin valikoimasta todella monta kangasta, joista voisin ommella jotain itselleni tai kotiin.

P.S. Tässä lähipäivinä on luvassa postaus Kototekoja-käsityökirjastani, jonka sain viimeinkin käsiini perjantaina. - Olipa aika ihmeellinen tunne nähdä kevään työ siinä paketoituna ja konkreettisena kirjana!

Mukavaa viikkoa! :)

Seuraa Kototekoa:

Instagramissa

2 kommenttia

 1. Tyylikäs kassi! Tosi hyvä idea tuo hihnojen kiinnitys alas asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, minustakin se on kiva. Toisinaan se ylemmäksi kiinnittäminen jotenkin katkaisee muodon.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.