Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Säilytystuokkoset paperinahkasta ja korkkikankaasta (+ohje)

nahkapaperi- korkkikangastuokkoset
nahkapaperi- ja korkkikangastuokkoset

nahkapaperi- korkkikangastuokkoset
Se oli yksi ihan peruslauantai. Harmaa, sadetta uumoileva ilma, eikä mitään kummempaa tekemistä. Päätimme käväistä talvipuutarhassa, joka on mielestäni yksi Helsingin viehättävimmistä paikoista. Olimme kuitenkin niin myöhään liikkeellä, että sisätiloissa emme ehtineet juuri muuta tekemään kuin moikkaamaan karpit ja kiertämään paikan ympäri. Sisätilojen ympärillä on kuitenkin ihastuttava puutarha-alue, joka toimi alkukimmokkeena tuokkosille.

Luovaan tekemiseen johtava inspiraation tila naksahtaa ainakin itselläni päälle hyvin monen tyyppisistä impulsseista. Tällä kertaa alkukimmoke ei liittynyt millään lailla itse lopputulokseen, eikä edes käsitöihin: hurmioiduin talvipuutarhan kukkapenkistä, jonka maaginen värimaailma sai minut kaivamaan kamerani esiin. Siinä hetkessä katosivat aika ja paikka: lumoutuneena vain kuvasin ja kuvasin. Sama inspiraation tila pysyi yllä iltaan saakka. Kuuntelin kuulokkeilla musiikkia ja ideoin, testailin ja sain valmiiksikin.

En enää kuollaksenikaan muista, mistä ja kuinka ajatus modernisoiduista tuokkosista pälkähti päähäni. Olin kyllä pyöritellyt jo jonkin aikaa mielessäni ideoita ajatuksella perinteinen tekniikka – uusi materiaali. Jostain ideakammioitteni uumenista pompsahti ulos ajatus modernisoiduista tuokkosista. Inspiraation hurmosmainen tila pysyi yllä yömyöhään saakka ja tällaiset niistä sitten tuli. Nahkapaperi- ja korkkikangastuokkoset toimivat kivoina säilyttyminä kynille, virkkuukoukuille tai vaikka lankarullille. Tuokkosten tekeminen onnistuu helposti aloittelevaltakin tekijältä. Tekemisen aikaa vievin osio on sirkkojen kiinnitys. 

nahkapaperi- ja korkkikangastuokkoset
nahkapaperi- ja korkkikangastuokkoset
nahkapaperi- ja korkkikangastuokkosetNÄIN TEET TUOKKOSET

Tarvikkeet:

 • Nahkapaperia tai korkkikangasta 2 x A4-kokoiset palat
 • 4 kpl 8 mm kokoisia sirkkarenkaita / tuokkonen
 • Vasara
 • Sirkkapihdit tai renkaiden kiinnityssetti, joka tulee yleensä sirkkapakkauksen mukana
 • Varaa myös teräväkärkiset, pienet sakset ja nahkapasko
 • Nahkanauhaa tai nahkaa nauhan leikkaamista varten
 • A4-kokoinen paperi
 • (tekstiililiimaa, ei pakollinen)
 • Pyykkipoikia apuvälineiksi

Tee näin:

1. Käytä materiaalien leikkaamisen mittana A4-kokoista paperia. Leikkaa kaksi kappaletta samankokoisia paloja lisäten joka puolelle 1 cm saumanvarat.

2. Yhdistä kappaleet toisiinsa suoralla ompeleella. Näissä minun tuokkosissani nahkapaperiversioissa olen jättänyt ompeleet päällipuolelle, sillä nahkapaperin kääntely on hivenen haastavaa ja vähintäänkin se menee siinä ruttuun.
A)  Nahkapaperituokkosen ompelu: ompele kauttaaltaan n. 0,5-1 cm päästä reunasta suoralla ompeleella.
B) Korkkikangastuokkosen ompelu: asettele palaset oikeat puolet vastatusten. Yhdistä reunat toisiinsa suoralla ompeleella ja jätä kääntöaukko. Leikkaa kulmien ympäriltä pois ylimääräistä kangasta ja viistoa kulmat saksilla. Käännä ympäri. Varmista, että reunat ja kulmat ovat kääntyneet kunnolla. Huom! Mikäli haluat, voit ennen seuraavaa vaihetta sivellä/suihkuttaa tuokkosen keskialueelle, pussin sisään tekstiililiimaa. Näin korkkikankaan palaset pysyvät tiiviimmin yhdessä, eikä tuokkosen pohjalle muodostu kuprua siinä kohtaa, kun tuokkonen kasataan. Ompele sitten reunaan tikkaus suoralla ja sulje samalla ompeleella kääntöaukko.

nahkapaperi- ja korkkikangastuokkoset

nahkapaperi- ja korkkikangastuokkoset

3. Taittele tuokkonen kuvan mallin mukaisesti. Voit tehdä taitokset myös sirkkojen kiinnityksen jälkeen, mutta oikean sirkan kiinnityskohdan löytämistä helpottaa, mikäli olet testannut taitellen, mikä on paras kohta. Tee ensin pitkien sivujen taitokset siten, että kumpikin puoli taittuu yhtä paljon ja niin, että niiden reunat tulevat vastatusten ja niin lähelle, että koskettavat toisiaan. Taita sitten päädyistä saman verran. Nahkapaperia taitellessa materiaaliin jää jäljet, korkkikankaaseen ei. Niinpä taittelun apuna voi käyttää tässä kohtaa pyykkipoikia. Taita lopuksi lyhyet taitokset kulmiin kuvan osoittamalla tavalla. Vie pääty- ja sivutaitoksen kulmakohta kaksinkerroin siten, että kuvassa näkyvät pallukat asettuvat päälletysten. Merkkaa kulmiin sirkkojen kiinnityskohdat. Hyvä kiinnityskohta on melko päädyssä kulmaa, mutta kuitenkin siten, ettei sirkka mene ompeleiden päälle.

4. Kiinnitä sirkat esimerkiksi tämän ohjeen avulla. Itse tein kumpaankin materiaalin reijät sirkkoja varten nahkapaskolla ja pienillä, teräväkärkisillä saksilla viimeistellen. Nahkapaperiin ei kannata tehdä reikää siten, että materiaalin taittaa kaksin kerroin ja leikkaa saksilla viillot, sillä nahkapaperiin jäisi siitä ikävät rutut.

5. Leikkaa nahkanauhasta ja -kankaasta kiinnitysnarut.

6. Taita tuokkonen kasaan. Eli käännä ”sirkoitetut” kulmat päädyistä sisäänpäin siten, että niiden päädyt ovat toisiaan kohden. Pujota nahkanaru rei’istä ja solmi kiinni. Valmista! 


nahkapaperi- korkkikangastuokkoset
Ja sitten ihan lopuksi pieni vinkki tulevasta. Eli starttaan lokakuun alussa jälleen pienen tauon jälkeen Renew Mama -ompeluhaasteen. Eli ideana on ommella kuukauden ajan vain itselle. - Äidit/naiset kuosiin ja hehkumaan! – Ei anneta arjen ajaa ylitsemme! 😊

P.S. Osaako kukaan viisaampi kertoa, että miksi ihmeessä sirkkoja kutsutaan sirkoiksi? Purjerengas on täysin ymmärrettävä nimi, mut että sirkka! – Ei millään pahalla siis Sirkka-nimisiä kohtaan, vaan tässä yhteydessä aika omituinen nimi. Ainakin minusta. 

P.P.S. Muikkailen vielä siitä, että vielä tän kuun loppuun saakka Kototekoja-kässäkirjaani voi ostaa huokeaan hintaan Adlibriksesta. Lokakuun alusta sitten kivijalkakaupoistakin. Mut tuo Adlibriksen alehinta on varmastikin edullisempi kuin muualla.

Ihanaa ja inspiroivaa viikonloppua sulle!

3 kommenttia

 1. Tosi tyylikkät nykyaikaiset tuokkoset! Olet kyllä löytänyt hyvin tuokkoseen sopivat materiaalit. Minä olen tehnyt tuokkosia tuohesta ja paperista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kauniit nuo perinteisetkin. Tuo muoto on kiva. Kurkkasin tuota sinun ohjettasi. Siinä on tehtykin vielä vahvikkeet päätyihin. Varmasti tukevampi niin. Hyvin kyl näillä matskuilla pysyy kasassa näinkin. Ja ilman, et on kiinnitetty läpi asti se pääty.

   Poista
 2. Totta, ei nuo materiaalit kaipaa vahvikkeita. Sun kiinnityssysteemi on niin kaunis, että ulkonäöllisistäkään syistä ei tartte sitä erillistä kappaletta :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.