Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Putkikassin ompeluohje – Reissuputki Pentikin Pionista


putkikassin ompeluohje
kassin ompeluohje
*) Kaupallisessa yhteistyössä: Pentik

En edes osaa sanoa, kuinka pitkään to do -listallani on ollut Weekend-kassi. Sellainen, johon mahtuisivat viikonloppureissuina omat kamppeeni ja päiväretkillä koko perheen. Olen lopen kyllästynyt auton takakonttiin sullottavaan nyssäkkäsirkukseen.

Kun kasarilinjoille on tullut lähdettyä jo donitsien ompelun ja vyölaukunkin virkkaamisen myötä, niin totesin, että joukosta puuttuu vielä yksi: putkikassi. Sellainen oli jokaisella koululaisella joskus -80-luvulla. Ompelemani Reissuputki-kassi on perinteisen, sporttihenkisen putkikassin kaupunkilaisversio.  

Ompelin Reissuputki-kassin Pentikin huikean kauniista Pionista, jonka syksyn uutuusväritys on hillityn tyylikäs: melkein mustavalkoinen, mutta ei sittenkään. Tumma väritys tekee kassista paremmin reissumeininkiä kestävän ja vähentää kivasti pesutarvetta.


putkikassin ompeluohje
putikassin ompeluohjePerheellämme (nimenomaan paino sama perheellä, ei siis vain minulla) on vahva taipumus kassialmailuun. Kassi- ja laukkuarsenaalimme on reissuun lähtiessä valtava. Jopa niin valtava, että jollei meitä tuntisi, voisi äkkiseltään hieman jopa pelästyä automme kaartaessa pihaan: ”oli puhetta, että tulisitte viikonlopuksi, ei kuukaudeksi…”

Kaikkeen pitää varautua, on mottomme. Reissun päällä pengon kasseja ja siirtelen sivuun kaikkia niitä lukuisia vaatekappaleita, joita ei tällä reissulla ole vielä tarvittu, eikä tullakaan tarvitsemaan. Sen verran hajamielinen pakkaaja olen myös, että mukana saattaa olla x määrä jotain tiettyä vaatekappaletta ja huomattavan minimalistinen määrä vaatetta y. Tätä dilemmaa uusi reissukassi tuskin ratkaisee, mutta ainakin päiväreissujen nyssäkkäsirkus kutistuu huomattavasti nykyistä pienemmäksi.

pentik-pioni-kangas
pentikin pioni
putkikassin ompeluohje
kassin ompeluohje


NÄIN OMPELET REISSUPUTKIKASSIN

Materiaalit:
 • 1,5 m Pentikin Pioni-kangasta
 • 1 m Pentikin yksiväristä pellavakangasta
 • 1,5 m tukihuopaa
 • 55 cm mittainen vetoketju
 • Pikkuisen kiinni silitettävää tukikangasta
 • 2 m vinokanttinauhaa (mahdollisimman leveää, sillä sauma on paksu)
 • Halutessasi: pienet palat nahkapaperia tai nahkaa laukun vetoketjun viimeistelyyn.

Leikkaaminen ja valmistelevat työt:

Leikkaa kankaista alla luetellut osat. Ainoastaan hihnakappaleisiin ei tarvita vuorikangasta. Mitoissa on mukana saumanvarat.

Pionikankaasta:
 •  Pyöreä pala x 2 halkaisijaltaan 28 cm
 •  Neliskanttinen pala x 2: 54 x 24 cm
 • Neliskanttinen pala x 2: 54 x 22 cm
 • Hihnakappaleet x 2: 10 x 102 cm (leikkaa tukihuovasta 2 kpl, silitettävästä tukikankaasta 2 kpl)
Tukihuovasta:
 • Pyöreä pala x 2 halkaisijaltaan 28 cm
 • Neliskanttinen pala: 2 x: 54 x 44 cm
Vuorikankaasta:

 • Neliskanttinen pala: 2 x 54 x 44 cm
 • Pyöreä pala x 2 halkaisijaltaan 28 cm


Valmistelevat työt ja ompelu:

Silitä tukihuopa laukun päällikangaspaloihin. Laukun hihnassa silitä kummassakin hihnassa toiseen puoleen tukihuopa ja toiseen tukikangas. Näin hihnoista tulee tukevat, muttei kuitenkaan liian paksut.


1. Ompele laukun hihnat: aseta kappaleet nurjat puolet vastatusten, taita reunat ja ompele suoralla ompeleella kummastakin reunasta. Vaihtoehtoisesti voit asettaa kankaat oikeat puolet vastatusten ja ommella tuppiloksi, kääntää oikein päin ja tikata reunat. Vahvasti tuetun tuppilon kääntäminen on kuitenkin hieman haastavaa.
2. Kiinnitä hihnat laukkuun: Aseta hihnat kuvan osoittamalla tavalla korkeamman kappaleen alareunaan 14 cm päähän reunasta. Ompele suoralla ompeleella hihnojen päältä. Aseta laukun kapeampi osa oikea puoli vastatusten toista laukkukappaletta. Yhdistä kappaleet toisiinsa suoralla ompeleella siten, että laukun hihnat jäävät väliin. Silitä kappaleiden sauma huolella tikkaa sauma alemman kappaleen puolelta. Ompele vielä laukun hihnoihin varmistusompeleet kuvan osoittamalla tavalla.

3. Kiinnitä vetoketju: aseta vetoketju vuorikappaleen ja päällikappaleiden väliin. Mikäli käytät takki vetoketjuja, kuten minä, jätä ommel vetskarin loppupäässä 1 cm päähän vetoketjun loppupäässä. Älä ompele hammastuksen yli, vaan jätä ommel aivan hammastuksen viereen. Ompele suoralla ompeleella nurjalta. Silitä huolella ja tikkaa suoralla vetoketjun vierestä.
4. Ompele laukun päällikappaleen ja vuorin pohjat: aseta oikeat puolet vastatusten ja ompele kiinni suoralla ompeleella.


5. Ompele laukun päädyt ja viimeistele laukku: Aseta vuorikappale ja päällikappale, johon on kiinnitetty tukikangas päälletysten ja ompele yhteen aivan reunasta. Tämä helpottaa päätyjen ompelua ja estää vuorin luiskahtamisen pois paikoiltaan. Käännä laukku nurinpäin ja ota ensin käsittelyyn vetoketjun loppupään puoleinen pääty. Neulaa pyöreä päätykappale huolella kiinni laukkuun. Varmista ommellessa, että laukun kaikki kangaskerrokset tulevat ommelluiksi kiinni. Ompele suoralla ympäri.


Aloita ompelu aivan vetoketjun hammastuksen vierestä ja päätä ompelu toiselle puolelle samaan kohtaan. Ennen kuin aloitat toisen päädyn ompelun, ompele vetoketjun päät yhteen siksakilla. Näin saat ommeltua päädyn kiinni siten, että pääty on valmiiksi pyöreä. Ompele samalla tavalla kuin toinen pääty.

Huolittele lopuksi laukun pyöreiden päätyjen saumat vinokantilla. Ompele ensin kiinni nauhan toinen reuna ja sitten toinen, kuvan osoittamalla tavalla. Viimeistele halutessasi vetoketju ompelemalla siihen pieni suikale nahkapaperia tai nahkaa.

Mikäli haluat laukun hihnoista kapeammat olkapäälle menevältä osuudelta, taita hihna kuvan osoittamalla tavalla. Etsi ensin hihnan keskikohta ja ompele keskikohdasta kumpaankin suuntaan noin 8 cm pätkältä suoralla ompeleella.

LUE MYÖS:
5 kommenttia

 1. Hei, ihana kassi ja ostin tarvikkeet, mutta nyt ihmettelen, miten 1 m vuorikangasta riittää? Ohjeen mukaan vuorikankaasta ei leikata ollenkaan pyöreitä päätypaloja, vaan vain 2 x 4 x 44 cm palat?? Onko painovirhe vai enkö vain ymmärrä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos tarkkaavaisuudesta! Minäpä tarkistan vielä nuo mitat illalla, kun pääsen kotiin. Pyöreät palat leikataan myös vuorista. Palaan sulle illalla ja korjaan ohjetta tarvittaessa. Pahoittelut virheestä! Vuorikangasta menee kyllä päällystä vähemmän, koska siitä ei tehdä hihnoja.

   Poista
  2. Pahoittelut virheestä! Korjasin ohjeen ja jaottelin vielä nuo leikkuujutut paremmin. Toivottavasti nyt onnistuu! Jos vielä jotain epäselvää, niin laita meiliä kototekoblog@gmail.com. 😊

   Poista
 2. Kiitos tosi nopeasta vastauksesta 😊 Nyt vaikuttaa järkevältä. Jospa minäkin saisin laukun aikaiseksi 👍

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.