Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Minne menet, makramee?

makrameekorvakorut


Tykkään luotailla ja visioida asioita. Olen jo jonkin aikaa haistellut ja pohtinut. – Että mikä on makrameen tulevaisuus ja tulevat trendit. Kasasin ajatukseni yhteen ja tässäpä ne. Olisi kiva kuulla, oletko itse pohtinut samoja asioita tai tuleeko sinulla mieleen muunlaisia näkymiä?


Lue myös: Näin pääse alkuun makrameessa!


kohosolmu


Makrameen suurin noste Suomessa ajoittuu noin vuoden takaiseen aikaan: koronan myötä kotona ryhdyttiin viettämään paljon enemmän aikaa kuin aiemmin. Käsitöiden tekemisestä innostuivat monet sellaisetkin, jotka eivät aiemmin juuri olleet käsitöitä harrastaneet. Makrameen oli helppo tarttua, sillä siinä pääsee helposti alkuun ilman kummoisia tarvikehankintoja.


Makrameen suosion kasvun yksi tekijä on jo melko pitkään vallalla ollut boho-sisustus. Bohotyylisiin sisustusyksityiskohtiin ihastuneet halusivat alkaa tekemään bohotyyliä kotiin ihan itse.


1. Runsaammasta pelkistetympään

Sisustustrendeissä on yleensä elinkaari. Bohotyyliä on koti- ja sisustuspainotteisilla tileillä edelleen, mutta on jo nähtävissä suuntausta hieman pelkistetympään. Luonnon materiaalit ja käsitöiden näkyminen kodin sisustuksessa on kuitenkin edelleen nosteessa. Loppuuko innostus makremeen kuitenkin bohotyylin väistyessä?


Innostus voi toki hieman laantua, mutta itse uskon, että solmeilua jatketaan silti edelleen. Erityisesti seinäkoristeissa ja sisustustyynyissä tullaan jo varmasti tämän vuoden aikana näkemään pelkistetympää tyyliä. Uskon, että esimerkiksi kovin runsas hapsumaisuus tulee vähenemään ja tilalle tulee enemmän yksikerroksisia töitä, joihin on solmeiltu esimerkiksi aaltomaisia linjoja ja erilaisia pintoja.


Lue myös: Solmeile helppo lettilyhty!


macraweaving





2. Monimateriaalisesti

Siinä missä bohotyyppinen hapsumaisuus hieman vähenee, tilalle tulee runsasta monimateriaalisuutta. Uskon macraweaven eli makrakudonnan suosion kasvuun: seinäkoristeisiin tullaan solmeilemaan ja kutomaan monenlaisia materiaaleja. Kenties kokeilunhaluisimmat yhdistävät makrameen myös muita tekniikoita: esimerkiksi virkkausta?


Paulina-punoskude


3. Monivärisesti

Sisustussolmeilussa on tähän mennessä pitäydytty pääosin yksivärisyydessä. Yksivärinen on kuitenkin aina helpommin yhdisteltävissä ympäristöönsä. Ainakin itse olen kokenut, ettei monivärisyyttä ole osattu vielä oikein hyödyntää siten, että lopputulos olisi oikeasti harmoninen. Toisaalta sen mahdollisuuksista ei olla vielä osattu ottaa iloa irti. Uskon, että värien käyttö tulee ainakin jonkin verran lisääntymään ja siihen alkaa löytymään visuaalisesti perusteltavia tyylejä.


makrameepanta




4. Laajemmin erilaisiin tarpeisiin

Makrameen näkyvin tekemisen muoto on ollut koko ajan seinäkoristeet. Koska kotiin ei määrättömästi voi ripustaa seinäkoristeita, lienee selvää, että, mikäli haluaa solmeilla, on tehtävä välillä muutakin. Uskon, että yksi makrameen seuraavista trendeistä on arjen makramee. Makramee-tyylillä voi solmeilla pannunalusia, sipuli- tai saippuapusseja, mukin alusia, kasseja… Solmeilu soveltuu tekniikaksi todella monenlaisiin juttuihin.


Ohimenevä innostus vai pysyvä juttu?

Vaikka olen solmeillut makrameetöitä jo ennen suurinta markamee-buumia, oli käynnistyi minunkin suurin intoutumiseni noin vuosi sitten. Silloin muistan pohtineeni usein, että kuinka kauan buumi kestää. Muistan pohtineeni jopa hieman huolestuneena niiden yrittäjien näkymiä, jotka ovat perustaneet yrityksen makrameen ympärille: kantaako innostus, onko yritystoiminnalle edellytyksiä pitkällä aikajänteellä?


Makrameen edellinen suuri kultakausi ajoittui 1970-luvulle. Meni todella pitkään ennen kuin tekniikka nousi uudestaan suureen suosioon. – Onko odotettavissa, että innostukselle tulee uudestaan vuosikymmenien mittainen tauko? Ihan varmaksi on vaikea sanoa, kuinka käy. Epäilen, että -70-luvulla makramee ei ehkä kuitenkaan saavuttanut ihan yhtä laajassa määrin suosiota kuin nyt.


Ikävä kyllä luulen, että jonkinlainen luonnollinen harventuminen tulee tapahtumaan makrameeyrityksissä. Niitä on syntynyt kuin sieniä sateella. Tarjonta ja tuotteet ovat myös hyvin saman oloisia. Aka harvassa ovat kunnolla brändätyt makrameeyritykset. - Jos kisassa haluaa pysyä mukana, kannattaa kyllä viimeistään nyt miettiä, kuinka erottua muista. 


Uskon, että solmeiluun hurahtaneet eivät kuitenkaan ihan helpolla halua luopua rakkaasta harrastuksesta. Ja toisaalta, jos makrameetuotteita myyvät yritykset pystyvät mukauttamaan tyyliään siten, että se elää ajan hengessä, en näe mitään estettä sille, etteikö makramee eläisi ja kukoistaisi jatkossakin.

Lue myös:

Kaarella-makrameelyhdyn ohje
Näin teet unelmahapsut
Solmeile söpö kukkahiuspanta - katso ohjeet pannan päällystämiseen ja ruusujen solmeiluun


Ei kommentteja

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.