Käsityöharrastaminen

Käsityöharrastaminen
Käsityöharrastaminen

Helpot ja nopeat

Helpot ja nopeat
Helpot ja nopeat

Hemmottelu

Hemmottelu
Hemmottelu

PIPOILLE PIPOT KIERRÄTYSHUOVASTA + ARVONTA

Green Craft -huovasta säilytyskorit


Yhteistyössä: Taito Uusimaa

Tiistaipäivää! Istutko mukavasti? No niin. Mennäänpä suoraan asiaan. Aloitetaan huonoista uutisista. Mm. halpatuotantovaatteiden ja hetken hurma -tyyppisen trendishoppailun seurauksena maailmassamme on tolkuttomat määrät tekstiilijätettä. - Osa kierrätetään, isoa osaa ei. Ainakaan vielä. Pelkästään Suomessa yksityisihmiset heittävät vuosittain roskiin massiiviset 54 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Yhtä ihmistä kohden se tarkoittaa siis 10 kiloa/vuosi (Yle.fi/Kuningaskuluttaja). Huhhei. Tuohon määrään mahtuu varmasti paljon myös vaatteita, jotka olisi voitu kierrättää.

Tämän vuoden alusta alkaen tekstiilijätteitä ei ole saanut enää viedä kaatopaikalle. Kukaan ei kuitenkaan tule näpäyttämään sormille, vaikka heittäisit vaatteen roskakoriin: kierrättämättä jätetyt, roskiin heitetyt vaatteet poltetaan ja näin ne muuntuvat esimerkiksi lämpöenergiaksi. Tavallaan kiva juttu, mutta ei muuta isoa kuvaa miksikään. Poistettavia tekstiilejä on maailmassamme yksinkertaisesti ihan liian paljon ja aivan liian pieni osa niistä kierrätetään. Suurimmat haasteet tulevat kierrätyksessä vastaan siinä kohtaa, kun vaate on liian kulunut kirpputorille vietäväksi. Ideaalitilanteessa nykyistä huomattavasti suurempi osa käyttökelvottomistakin vaatteista kierrätettäisiin. Säädösmuutoksesta huolimatta mitään julkisesti organisoitua lumppukeräystapaa ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Se lupaamani hyvä uutinen on se, että tekstiiliteollisuus ja koko tekstiiliala on kokenut jonkinasteisen herätyksen ja nyt siellä sun täällä kerätään myös käyttökelvottomia vaatteita ja valmistetaan niistä kangasta sekä vaatteita: Pure Waste ja Relooping Fashion Initiative -hanke (mukana mm. VTT ja Seppälä) tunnetuimpia kotimaisia. Luomukankaat ovat tosi jees, mutta kierrätysmateriaaleista valmistetut ovat niitäkin ekologisempia, koska ne valmistetaan jostain, mikä on jo valmiiksi olemassa. - Lumput Rocks ja kangaskaupat hoi, kuka onkaan se rohkea ensimmäinen yrittäjä, jonka valikoimiin tulee kierrätyskangasta?TAITO HYÖDYNTÄÄ NEULEET

Poistotekstiilien hyödyntämisen ideaan on tarttunut myös Taito-järjestö kierrätyshuovallaan. Kierrätyshuopa on valmistettu puhdistetusta ja lajitellusta kotitalouksien poistovaatteesta tai teollisuuden ylijäämämateriaalista, joka menisi muuten kaatopaikalle tai poltettavaksi. Materiaalia valmistaa suomalainen Dafecor Oy.

Taito Uusimaa tarjosi minulle mahdollisuuden testata valmistuttamaansa Green Craft-kierrätyshuopaa. Kierrätyshuopa on kerrassaan ihana materiaali! - Sen eläväistä pintaa koskettaessa tuntuu miltei siltä kuin lukisi kirjaa: jokainen kuitu pitää sisällään oman tarinansa. Materiaalina tämä huopa on myös mukavan jämäkkää: se ei huovu, eikä veny yhtä helposti kuin perinteinen, pehmeämpi huopa. Napakasta pinnastaan johtuen se ei myöskään pölise samalla tapaa kuin pehmeä huopa.

Ja mistä sitten idea pipokoreihin? Haluan lisää tilaa ja ilmaa ympärillemme eli suomeksi: hankkiudutaan eroon turhasta ja järjestetään tavaroille selkeät säilytyspaikat (osalle ihmisistä varmasti ihan peruskauraa...). Viime viikkoisessa postauksessa esitellyn säilytyskorin ansiosta eteisemme ajelehtivat kengät saivat säilytyspaikan, klik. Tämän postauksen myötä lastemme siellä täällä lojuville pipoille, hanskoille ja huiveille tuli omat selkeät paikkansa.

En oikein osaa sanoa, mistä idea tuohon tuli, mutta yhtäkkiä vain mieleeni juolahti ajatus: entäpä, jos pipoja säilyttäisikin pipoissa! - Vähän keskivertopipoa suuremmat, pipon muotoiset säilytyskorit, jes! Minusta noista tuli ihanat. Ne on tosiaan ommeltu tismalleen sivusaumaisen pipon mallilla. Reuna on taitettu kaksinkerroin korin jämäköittämiseksi ja reunan takaosaan ompelin napinläven kiinnityskoukkua varten. - Halusin reijästä mahdollisimman pienen, jottei se venähdä kovin käytössä. Tein itse yhden reijän keskelle, mutta suosittelen itse asiassa tekemään kaksi reikää takaosan reunoihin. Näin pipokori pysyy ryhdikkäämmin muodossaan käytössä.

Piponmuotoiset säilytyskorit kierrätyshuovastaNo pakkohan sitä oli sitten sovittaa päähänkin. Jättipipo. Riittävän syvälle päähän vedettynä tää ois siis niin ku... joo! +40 v aamuhattu: niille aamuille, kun silmät piirretään meikillä ja mikään valovoidemäärä ei riitä poistamaan pandaefektiä. ;)KIERRÄTÄ KÄYTTÖKELVOTTOMAT NEULEET

Uskon, että me käsityöharrastajat olemme keskimääräistä tarkempia ja valveutuneempia tekstiilikierrätykseen liittyvissä asioissa: omatekoista vaatetta ei ihan kevein perustein tee mieli sulloa roskalaatikkoon. Moni myös kierrättää vaatteistaan käyttökelpoiset osat, tekee vanhasta uutta ja jatkaa vaatteiden käyttöikää korjausompelemalla.

Mikäli sinun vaatekaapeissasi kuitenkin lojuu tyhjänpantteina käytöstä poistettuja, vaikka rikkinäisiäkin neuleita, voit nyt kierrättää ne lähimmässä Taito-yhdistyksessäsi 1.-14.2. välisenä aikana. Uudellamaalla keräyspisteinä toimivat kaikki Taito Uusimaan toimipisteet.

Noin yleisesti ottaen lumpuiksi laskettavien, epäkelpojen vaateyksilöiden kierrätys on vielä tällä hetkellä melko pienimuotoista. Ohessa kuitenkin listaa löytämistäni keräystahoista (kerro ihmeessä, jos tiedät muita):
 • Vaateketju HM ottaa vastaan kaikenlaisia vaatteita ja kodintekstiilejä myymälöissään. 
 • Martoilla on vaatteiden ja lumppujen keräystapahtumia aika ajoin eri puolilla Suomea. 
 • Texvex-poistotekstiilipankiilla on toimipisteitä Forssassa, Loimaalla ja Hämeenlinnassa. Niihin voi viedä puhdasta ja kuivaa tekstiiliä, reiät eivät haittaa. 
 • Pääkaupunkiseudulla kauppakeskus Sello on perustanut tekstiilikierrätyspisteen, jonne kelpaavat myös lumput. Lumppujen päätepiste on Dafecor.
OSALLISTU ARVONTAAN!

https://fi.surveymonkey.com/r/SDSCF28

Osallistu arvontaan tästä. Mikäli et halua jättää tätä ihanuutta arpaonnen varaan, voit tilata sitä esimerkiksi täältä.


Lähiaikoina tiedossa lisää asiaa liittyen tekstiilien kierrätykseen erityisesti ompeluharrastuksen kulmasta. Luvassa myös toinen osa kierrätyshuovasta. Sitä kun jäi vielä jonkin verran. - Pysyhän kuulolla! :)

28 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Syy siihen, miksi tämä huopa on napakampaa eikä huovu, on varmaankin tekokuiduissa, jota tässä huovassa on.

   Poista
  2. Kiitos, Melissa!

   Anonyymi: juu, todennäköisesti syy on juurikin se. Huopa on villasekoitetta. Jäin miettimään, että mahtaakohan käytössä sitten vastaavasti nyppyyntyä hivenen. Aika näyttänee.. Pitäisi ehkä ihan testimielessä tehdäkin siitä jotain sellaista, mikä joutuu jonkin verran kestämään kulutusta. Siinähän sitten selviäisi sekin. Ihanaa se on kuitenkin työstää ja kaunista. :)

   Poista
 2. Huippu idea ja tyylikäs toteutus! :)

  VastaaPoista
 3. Hauskat pipojen säilyttimet! :) Tykkään. :)

  VastaaPoista
 4. Hauskat! Jyväskylässä on jo vuosia Eco Centerin toimesta muistaakseni valmistettu lumpusta autoteollisuuden tarpeisiin öljynimeytysmattoja vai mitähän ne nyt oli. Siis tämä oli jo silloin kun opiskelin vaatetusalaa eli n. 15 vuotta sitten. Eurokankaassa olen törmännyt muutamaan (osittain) kierrätettyyn kankaaseen, collegeen ja sitten tikkivanuun, jossa vanu on tehty kierrätysmateriaalista, sitä mulla onkin pojan takkiprojektia varten odottamassa. Ei nyt sen kaupan valtavassa kangasvalikoimassa tietysti paljon ole, mutta jostainhan on aloitettava :) Itse olen havahtunut siihen, kuinka paljon ommellessa (ja leikatessakin) tulee sitä silppua, sen laitan nykyään kaiken talteen ja käytän täytteenä. Nytkin on taas muutamaan koristetyynyyn täytteet valmiina. Mullakin huopa-aiheinen arvonta ihan pian tulossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuon tyyppisiin tarkoituksiin lumppuja onkin varmasti käytetty jo pitkään. Ja ihan mahtavaa, jos jossain on jo tarjolla kierrätyskankaita! Täytyypä käydä päivittämässä tuonne tekstiin tuo tieto. Kyllä tämä selkeä trendi on, että varmasti nämä ekologisemmat kankaat tulevat lisääntymään. Hirmu mielenkiinnolla odotan myös sitä selluloosasta valmistettavaa kangasta. Mielenkiintoinen projekti. Totta, leikkuujätettä tulee melko paljon. Itsekin otan sitä kyllä talteen, mutta ei nyt ihan kaikkea kuitenkaan ole mahdollista säästää, eikä niitä sisustustyynyjäkään ihan järjetömästi tule tehtyä. Niitä sisätyynyjä siis varsinkaan. Jossain vaiheessa päiväkodit ottivat ilolla vastaan pikkutilkkuja, mut en tiedä, onkohan siihenkin tullut joku pykälä jo tms. Kaikki on nykyisin niin tarkkaa ja toki ymmärrän, että päiväkodeissa on allergisia lapsia ja jos kankaat tulevat lemmikkiperheestä, ei siitä varmasti seuraa hyvää... Kävinkin jo kommentoimassa sinun muistikirjojasi. - Ihastuttavat! :)

   Poista
  2. Tämä on varmaan riippuu päiväkodista, meillä ainakin pojan kerho ja eskari/koulu ovat ottaneet tilkut ilolla vastaan. Varmistin asian toki ensin, ennen kuin vein. Meillä ei tietysti ole eläimiä, joten turvallisia tilkkuja oli :)

   Poista
 5. Voi vitsi miten mainio idea!!!Ekaa kertaa tänne blogiisi eksyin ja juuri tällaisia juttuja on kiva seurata!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jonna! Ja hienoa, että löysit tiesi tänne. :)

   Poista
 6. Aamen! Enemmän pitäisi kierrättää tekstiilijätettä. Eikös siitä joku pykälä luotu, että ensi vuoteen(?) mennessä tekstiiliä ei saa laittaa roskiin vai mitenkähän se meni..? Silti ratkaisuja ei ole tekstiilin kierrättämiseen saati sille miten iskostaa se kuluttajien päähän.. </3 Jossainpäin maailmaa joitain tekstiililejä kierrätetään esim. asfaltin sekaan. Tällaisia uusia ratkaisuja pitäs keksiä lisää ja pian. Onneksi sentään on paljon firmoja, jotka eivät heitä esim. tekstiilin leikkuujämiä pois. Tiedä tosin sitten mitä tapahtuu esim. teollisuuden virheellisille tuotteille.. Lentääköhän ne suoraan uuniin?

  Odotan innolla postauksen jatko-osaa! Pipo-pussukat ovat ainakin hauska ja luova idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Kyllä minä olin viittaavinani tuossa tekstissä juurikin siihen pykälää tai kuulemma se on oikeasti säädös. Tämän vuoden alusta se tuli voimaan ja se aiheuttaa päänvaivaa siis enemmänkin siellä jätekäsittelypäässä noin niin kuin käytännnössä. Jos roskiin heittää tekstiilijätettä, se poltetaan, mutta kaatikselle sitä ei saa enää kärrätä. Näin olen sen ymmärtänyt. Itse luulin alunperin sen merkkaavan sitä, että me kuluttajat ei saada absoluuttisesti ollenkaan laittaa roskiksiin tekstiilijätettä. Mikäli näin olisi, olisi varmasti joku virallinen velvollisuus julkispuolella hommata ne lumppujen keräyskorit. Teollisuudessa on varmasti vielä ihan älyttymän paljon sellaista ns. turhaa roskiin heittämistä. Ja ne volyymit on kuitenkin ihan eri luokkaa kuin kotitalouksien. Ja kiitos! :)

   Poista
 7. Loistava idea ja toteutus! Lastenkin on varmasti hauskaa laittaa pipot pipoihin :).

  Tekstiilijätteen uudelleen käyttö vaatisi kyllä paneutumista. Ja sen keräys tulisi olla yhtä helposti kuluttajien saatavilla, mitä kaiken muunkin jätteen. Toivottavasti tähän satsataan ihan päättäjienkin puolelta enemmän. Täällä meidän seudulla oli ennen joku yritys, joka otti vastaan kaikki lumput. Sitä en enää muista, mihin niitä käytettiin. Isomman marketin pihassa oli tätä varten ihan oma keräyslaatikkokin. Nykyään ainoa vaihtoehto on tuo h&m pidemmän matkan päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Toivossa on hyvä elää... saa nähdä olenko se lopulta minä kuitenkin, joka sinne niitä heittelee... ;) No, pääasia, että on kummiskin paikat. varmasti tää lumppujen keräyshomma kehittyy koko ajan. Aika hitaasti ja myöhään siihen on kuitenkin havahduttu. Toivotaan, että kehitystahti näissä ekologisemmissa ratkaisuissa muutenkin kiihtyisi. Selkeä trendi se kyllä on ja hyvä sellainen.

   Poista
 8. Mahtava pieni tietopaketti ja mahtava idis siellä, miksi ei toimisi kangasverkkokauppa We Started This -tyyliin?!? Todellakin sellainen pystyyn! Tosi hauska idea pipojen säilyttämiseen, ja ihana uus banneri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No no nytpä tulikin hehkutusta toisensa perään. :) Kiitos, Paulina! Mä uskon, et kankaissa on suunta enenevässä määrin kohti ekologisempia vaihtoehtoja ja niistä tulee vähitellen ihan normaali osa kaikkien kangaskauppojen valikoimaa. Sen näkee jo nyt: luomukankaat oli vielä muutama vuosi sitten ihan tosi harvinaisia. Nyt yhä enemmän alkaa olemaan tarjolla esim. luomutrikoita. Kivat kuosikankaat painetaan luomukankaalle, eikä siitä enää edes tehdä mitään kummempaa numeroa. Se on ihan perusjuttua. Ja kiva niin. Ja kiitos bannerikommentista! :) Teki mieli saada vähän väriä, kun oikeastaan värit on enemmän mua kuin pelkkä mustavalkoisuus. Ja heti kun valon määrä lisääntyy, alkaa muutenkin tekemään mieli värejä.

   Poista
 9. Ihan huikea idea!! Tässä on ihan bisnesainesta, tosi veikeä sisustuselementti samalla! Facebookissa jo ihastelin kuvaasi ja mietin, että miten keksitkään näin hyvin. :)
  PS. puhuttelevaa tekstiä kierrätyksestä jälleen, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! :) Se on kyl totta, et tän tyyppistä voisi ihan hyvin kuvitella olevan jossain myynnissäkin. Kaikenlainen luova suunnittelu on mun juttu. Ideat syntyy tosi helposti yleensä aina ja ongelmana on enempikin se, että osaa valita, mitkä toteuttaa, kun kaikkea ei ehdi. Haluaisin tehdä niin paljon kaikenlaista. Ompelunkin lisäksi. Keramiikkaharrastuksen jatkamisesta oon haaveillut jo vuosia ja melko lailla loppupuolella on mm. lasten salapoliisitarina. Blogi pitäminen vain on nyt haukannut niin ison osan ajasta, ettei sen viimeistelyyn ole oikein ollut aikaa. Valmiiksi haluan kuitenkin senkin joskus saada. En tiedä vaan millä ajalla... Kiva, jos teksti puhutteli. :)

   Poista
 10. Tuosta huovasta saisi vaikka mitä... Pärekoreja kun rakastan, niin niitä tekisin huopaisena:-) listalle menee....
  -H-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todellakin! Minä oon kyl ihan hurahtanut huopaan materiaalina. Vaikka pääsääntöisesti ompeluni painottuukin vaatteisiin, on tuo huopa niin inspiroiva materiaali, että varmasti teen siitä jatkossakin. Uusi huopa-aiheinen postaus tulossa ihan lähiaikoina. :)

   Poista
 11. Puhut tärkeästä ja ajankohtaisesta asiasta. Olenkin miettinyt, mihin nykyään voi viedä ne käyttökelvottomat vaatteet..Ompeluista tulleita silppuja olen vienyt työpaikalle askarteluryhmälle, tosin eihän sinnekään kassitolkulla niitä tarvita. Tuo hanke on kyllä loistava, lisää tällaisia huikeita ideoita! Huopa on kyllä miellyttävä materiaali. Sisustuspuolella tuota voi hyödyntää kyllä todella monipuolisesti. Ja hei, kiitos vinkistä! Kävin heti selailemassa Taito Itä-Suomen sivuja ja ensi kuussa neulekeräys on myös omalla paikkakunnallani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos postauksesta oli iloa ja toi jotain lisäinfoakin! Huopa on kivaa vaihtelua perus kankaille. Tykkään kovasti!

   Poista
 12. 10kiloa tekstiilijätettä per henkilö??! Sehän on ihan valtava määrä :O Jotenkin nää faktat aina itseä hämmentää ja ylipäätään se, että ihmiset heittää vaatteita roskiin... Itse shoppailen lähinnä kirppareilla ja teen vaatteeni itse, vaatteita käytän viimeiseen asti vaikka kotona "löhöilyvaatteina". Väkisinkinkinhän turhaa jätettä syntyy, kun vaatteita ompelee ja tulee leikkuujätettä ja epäonnistuneita tekeleitä, nääkin yleensä silti jemmailen jatkokäyttöä varten tai tyynyntäytteiksi. Mutta ehdottomasti enemmän pitäis kehitellä kierrätyskäyttöä tekstiileille. Ja toki sitäkin tärkeämpää ois se, että tehtäis alunperinkin laadukkaita vaatteita/kankaita jotka sitten kestäis käytössä.Tuota kierrätyshuopaa joskus hipelöinkin Taito- keskuksessa käydessä, vaikuttin mukavalta materiaalilta. Kiva tää sun pipoidea lapsille varsinkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ihan tolkuttomat määrät. Luvut on kyl karuja. Kierrättää pitäisi tehokkaammin mut juurikin ennen kaikkea pitäis olla liikkeellä etupainotteisesti: laatua ei niin nopeaan tartte edes kierrättää. Ja kiitos, lasten käyttöön tämä tulikin. :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.