Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

PIPOILLE PIPOT KIERRÄTYSHUOVASTA

pipopipot kierrätyshuovasta
Yhteistyössä: Taito Uusimaa

Taas on se aika vuodesta, kun pipoja ja hanskoja lojuu siellä täällä ja kiireisinä aamuina juuri se suosikkipipo on mysteerisesti kadonnut. Arkiaamuja helpottaa huomattavasti, mikäli asusteille on tiedossa ainakin noin niin kuin teoriassa säilytyspaikat. Nämä kierrätyshuovasta valmistetut pipopipot keräävät sisuksiinsa ainakin meillä jo ihan kiitettävällä aktiivisuusprosentilla lastemme pipot. Kuopus ei vielä koriin yllä, mutta esikoinen kyllä ja osumatarkkuuskin on tässä viimeisen vuoden aikana kehittynyt huimasti.

Kierrätyshuopa on kerrassaan ihana materiaali. - Sen eläväistä pintaa koskettaessa tuntuu miltei siltä kuin lukisi kirjaa: jokainen kuitu pitää sisällään oman tarinansa. Materiaalina tämä huopa on myös mukavan jämäkkää: se ei huovu, eikä veny yhtä helposti kuin perinteinen, pehmeämpi huopa. Napakasta pinnastaan johtuen se ei myöskään pölise samalla tapaa kuin pehmeä huopa.

kierrätyshuovasta pipopipot






En oikein osaa sanoa, mistä idea tuohon tuli, mutta yhtäkkiä vain mieleeni juolahti ajatus: entäpä, jos pipoja säilyttäisikin pipoissa! - Vähän keskivertopipoa suuremmat, pipon muotoiset säilytyskorit, jes! Minusta noista tuli ihanat. Ne on tosiaan ommeltu tismalleen sivusaumaisen pipon mallilla.

pipopipon ohje
Näin teet pipopipon:

Voit tehdä pipopipon periaattteessa millä tahansa pipokaavalla, mutta vain reilusti suurennettuna. Tämän minun tekemäni isomman pipopipon mitat ovat 33x30 cm. Mittaan lisätään saumanvarat sekä alareunaan tai tässä mallissahan se on yläreuna, taite, noin 4 cm.

1. Leikkaa pipon osat huovasta.
2. Ompele "päälaen" muotolaskokset.
3. Ompele sivusaumat.
4. Taita yläreuna ja ompele taitos kiinni.
5. Ompele pipon takareunaan kiinitystä varten napinläpi tai vaikka kaksi. Napinlävet pystyy mainiosti ompelemaan tässäkin vaiheessa, koska pipo on niin iso. Toki voit ommella ne halutessasi jo ennen sivusaumojen ompeluakin. Reijästä kannattaa tehdä mahdollisimman pieni, jottei se venähdä kovin käytössä. Tein itse yhden reijän keskelle, mutta suosittelen itse asiassa tekemään kaksi reikää takaosan reunoihin. Näin pipokori pysyy ryhdikkäämmin muodossaan käytössä.
6. Tee langasta tupsu ja kiinnitä se pipoon.

Huomaa, mitä olen käyttänyt pipojen kiinnittiminä seinässä: puisia nuppipalapelin paloja. - Toimivat ihan älyttömän hyvin pieninä naulakoina. :)

Piponmuotoiset säilytyskorit kierrätyshuovasta
On ollut ilo huomata, että tekstiiliteollisuus ja koko tekstiiliala on kokenut jonkinasteisen herätyksen ja nyt siellä sun täällä kerätään myös käyttökelvottomia vaatteita ja valmistetaan niistä kangasta sekä vaatteita. Luomukankaat ovat tosi jees, mutta kierrätysmateriaaleista valmistetut ovat niitäkin ekologisempia, koska ne valmistetaan jostain, mikä on jo valmiiksi olemassa.

Poistotekstiilien hyödyntämisen ideaan on tarttunut myös Taito-järjestö kierrätyshuovallaan. Kierrätyshuopa on valmistettu puhdistetusta ja lajitellusta kotitalouksien poistovaatteesta tai teollisuuden ylijäämämateriaalista, joka menisi muuten kaatopaikalle tai poltettavaksi. Materiaalia valmistaa suomalainen Dafecor Oy.

Uskon, että me käsityöharrastajat olemme keskimääräistä tarkempia ja valveutuneempia tekstiilikierrätykseen liittyvissä asioissa: omatekoista vaatetta ei ihan kevein perustein tee mieli sulloa roskalaatikkoon. Moni myös kierrättää vaatteistaan käyttökelpoiset osat, tekee vanhasta uutta ja jatkaa vaatteiden käyttöikää korjausompelemalla.

Kurkkaapa mitä kaikkea muuta olen tehnyt huovasta:

Viisi ideaa huopaompeluun
Viisi vinkkiä huovan ompeluun



28 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Syy siihen, miksi tämä huopa on napakampaa eikä huovu, on varmaankin tekokuiduissa, jota tässä huovassa on.

      Poista
    2. Kiitos, Melissa!

      Anonyymi: juu, todennäköisesti syy on juurikin se. Huopa on villasekoitetta. Jäin miettimään, että mahtaakohan käytössä sitten vastaavasti nyppyyntyä hivenen. Aika näyttänee.. Pitäisi ehkä ihan testimielessä tehdäkin siitä jotain sellaista, mikä joutuu jonkin verran kestämään kulutusta. Siinähän sitten selviäisi sekin. Ihanaa se on kuitenkin työstää ja kaunista. :)

      Poista
  2. Huippu idea ja tyylikäs toteutus! :)

    VastaaPoista
  3. Hauskat pipojen säilyttimet! :) Tykkään. :)

    VastaaPoista
  4. Hauskat! Jyväskylässä on jo vuosia Eco Centerin toimesta muistaakseni valmistettu lumpusta autoteollisuuden tarpeisiin öljynimeytysmattoja vai mitähän ne nyt oli. Siis tämä oli jo silloin kun opiskelin vaatetusalaa eli n. 15 vuotta sitten. Eurokankaassa olen törmännyt muutamaan (osittain) kierrätettyyn kankaaseen, collegeen ja sitten tikkivanuun, jossa vanu on tehty kierrätysmateriaalista, sitä mulla onkin pojan takkiprojektia varten odottamassa. Ei nyt sen kaupan valtavassa kangasvalikoimassa tietysti paljon ole, mutta jostainhan on aloitettava :) Itse olen havahtunut siihen, kuinka paljon ommellessa (ja leikatessakin) tulee sitä silppua, sen laitan nykyään kaiken talteen ja käytän täytteenä. Nytkin on taas muutamaan koristetyynyyn täytteet valmiina. Mullakin huopa-aiheinen arvonta ihan pian tulossa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuon tyyppisiin tarkoituksiin lumppuja onkin varmasti käytetty jo pitkään. Ja ihan mahtavaa, jos jossain on jo tarjolla kierrätyskankaita! Täytyypä käydä päivittämässä tuonne tekstiin tuo tieto. Kyllä tämä selkeä trendi on, että varmasti nämä ekologisemmat kankaat tulevat lisääntymään. Hirmu mielenkiinnolla odotan myös sitä selluloosasta valmistettavaa kangasta. Mielenkiintoinen projekti. Totta, leikkuujätettä tulee melko paljon. Itsekin otan sitä kyllä talteen, mutta ei nyt ihan kaikkea kuitenkaan ole mahdollista säästää, eikä niitä sisustustyynyjäkään ihan järjetömästi tule tehtyä. Niitä sisätyynyjä siis varsinkaan. Jossain vaiheessa päiväkodit ottivat ilolla vastaan pikkutilkkuja, mut en tiedä, onkohan siihenkin tullut joku pykälä jo tms. Kaikki on nykyisin niin tarkkaa ja toki ymmärrän, että päiväkodeissa on allergisia lapsia ja jos kankaat tulevat lemmikkiperheestä, ei siitä varmasti seuraa hyvää... Kävinkin jo kommentoimassa sinun muistikirjojasi. - Ihastuttavat! :)

      Poista
    2. Tämä on varmaan riippuu päiväkodista, meillä ainakin pojan kerho ja eskari/koulu ovat ottaneet tilkut ilolla vastaan. Varmistin asian toki ensin, ennen kuin vein. Meillä ei tietysti ole eläimiä, joten turvallisia tilkkuja oli :)

      Poista
  5. Voi vitsi miten mainio idea!!!Ekaa kertaa tänne blogiisi eksyin ja juuri tällaisia juttuja on kiva seurata!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jonna! Ja hienoa, että löysit tiesi tänne. :)

      Poista
  6. Aamen! Enemmän pitäisi kierrättää tekstiilijätettä. Eikös siitä joku pykälä luotu, että ensi vuoteen(?) mennessä tekstiiliä ei saa laittaa roskiin vai mitenkähän se meni..? Silti ratkaisuja ei ole tekstiilin kierrättämiseen saati sille miten iskostaa se kuluttajien päähän.. </3 Jossainpäin maailmaa joitain tekstiililejä kierrätetään esim. asfaltin sekaan. Tällaisia uusia ratkaisuja pitäs keksiä lisää ja pian. Onneksi sentään on paljon firmoja, jotka eivät heitä esim. tekstiilin leikkuujämiä pois. Tiedä tosin sitten mitä tapahtuu esim. teollisuuden virheellisille tuotteille.. Lentääköhän ne suoraan uuniin?

    Odotan innolla postauksen jatko-osaa! Pipo-pussukat ovat ainakin hauska ja luova idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Kyllä minä olin viittaavinani tuossa tekstissä juurikin siihen pykälää tai kuulemma se on oikeasti säädös. Tämän vuoden alusta se tuli voimaan ja se aiheuttaa päänvaivaa siis enemmänkin siellä jätekäsittelypäässä noin niin kuin käytännnössä. Jos roskiin heittää tekstiilijätettä, se poltetaan, mutta kaatikselle sitä ei saa enää kärrätä. Näin olen sen ymmärtänyt. Itse luulin alunperin sen merkkaavan sitä, että me kuluttajat ei saada absoluuttisesti ollenkaan laittaa roskiksiin tekstiilijätettä. Mikäli näin olisi, olisi varmasti joku virallinen velvollisuus julkispuolella hommata ne lumppujen keräyskorit. Teollisuudessa on varmasti vielä ihan älyttymän paljon sellaista ns. turhaa roskiin heittämistä. Ja ne volyymit on kuitenkin ihan eri luokkaa kuin kotitalouksien. Ja kiitos! :)

      Poista
  7. Loistava idea ja toteutus! Lastenkin on varmasti hauskaa laittaa pipot pipoihin :).

    Tekstiilijätteen uudelleen käyttö vaatisi kyllä paneutumista. Ja sen keräys tulisi olla yhtä helposti kuluttajien saatavilla, mitä kaiken muunkin jätteen. Toivottavasti tähän satsataan ihan päättäjienkin puolelta enemmän. Täällä meidän seudulla oli ennen joku yritys, joka otti vastaan kaikki lumput. Sitä en enää muista, mihin niitä käytettiin. Isomman marketin pihassa oli tätä varten ihan oma keräyslaatikkokin. Nykyään ainoa vaihtoehto on tuo h&m pidemmän matkan päässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Toivossa on hyvä elää... saa nähdä olenko se lopulta minä kuitenkin, joka sinne niitä heittelee... ;) No, pääasia, että on kummiskin paikat. varmasti tää lumppujen keräyshomma kehittyy koko ajan. Aika hitaasti ja myöhään siihen on kuitenkin havahduttu. Toivotaan, että kehitystahti näissä ekologisemmissa ratkaisuissa muutenkin kiihtyisi. Selkeä trendi se kyllä on ja hyvä sellainen.

      Poista
  8. Mahtava pieni tietopaketti ja mahtava idis siellä, miksi ei toimisi kangasverkkokauppa We Started This -tyyliin?!? Todellakin sellainen pystyyn! Tosi hauska idea pipojen säilyttämiseen, ja ihana uus banneri! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No no nytpä tulikin hehkutusta toisensa perään. :) Kiitos, Paulina! Mä uskon, et kankaissa on suunta enenevässä määrin kohti ekologisempia vaihtoehtoja ja niistä tulee vähitellen ihan normaali osa kaikkien kangaskauppojen valikoimaa. Sen näkee jo nyt: luomukankaat oli vielä muutama vuosi sitten ihan tosi harvinaisia. Nyt yhä enemmän alkaa olemaan tarjolla esim. luomutrikoita. Kivat kuosikankaat painetaan luomukankaalle, eikä siitä enää edes tehdä mitään kummempaa numeroa. Se on ihan perusjuttua. Ja kiva niin. Ja kiitos bannerikommentista! :) Teki mieli saada vähän väriä, kun oikeastaan värit on enemmän mua kuin pelkkä mustavalkoisuus. Ja heti kun valon määrä lisääntyy, alkaa muutenkin tekemään mieli värejä.

      Poista
  9. Ihan SUPERIT!!! Taidan kopsata :D

    VastaaPoista
  10. Ihan huikea idea!! Tässä on ihan bisnesainesta, tosi veikeä sisustuselementti samalla! Facebookissa jo ihastelin kuvaasi ja mietin, että miten keksitkään näin hyvin. :)
    PS. puhuttelevaa tekstiä kierrätyksestä jälleen, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johanna! :) Se on kyl totta, et tän tyyppistä voisi ihan hyvin kuvitella olevan jossain myynnissäkin. Kaikenlainen luova suunnittelu on mun juttu. Ideat syntyy tosi helposti yleensä aina ja ongelmana on enempikin se, että osaa valita, mitkä toteuttaa, kun kaikkea ei ehdi. Haluaisin tehdä niin paljon kaikenlaista. Ompelunkin lisäksi. Keramiikkaharrastuksen jatkamisesta oon haaveillut jo vuosia ja melko lailla loppupuolella on mm. lasten salapoliisitarina. Blogi pitäminen vain on nyt haukannut niin ison osan ajasta, ettei sen viimeistelyyn ole oikein ollut aikaa. Valmiiksi haluan kuitenkin senkin joskus saada. En tiedä vaan millä ajalla... Kiva, jos teksti puhutteli. :)

      Poista
  11. Tuosta huovasta saisi vaikka mitä... Pärekoreja kun rakastan, niin niitä tekisin huopaisena:-) listalle menee....
    -H-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, todellakin! Minä oon kyl ihan hurahtanut huopaan materiaalina. Vaikka pääsääntöisesti ompeluni painottuukin vaatteisiin, on tuo huopa niin inspiroiva materiaali, että varmasti teen siitä jatkossakin. Uusi huopa-aiheinen postaus tulossa ihan lähiaikoina. :)

      Poista
  12. Puhut tärkeästä ja ajankohtaisesta asiasta. Olenkin miettinyt, mihin nykyään voi viedä ne käyttökelvottomat vaatteet..Ompeluista tulleita silppuja olen vienyt työpaikalle askarteluryhmälle, tosin eihän sinnekään kassitolkulla niitä tarvita. Tuo hanke on kyllä loistava, lisää tällaisia huikeita ideoita! Huopa on kyllä miellyttävä materiaali. Sisustuspuolella tuota voi hyödyntää kyllä todella monipuolisesti. Ja hei, kiitos vinkistä! Kävin heti selailemassa Taito Itä-Suomen sivuja ja ensi kuussa neulekeräys on myös omalla paikkakunnallani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos postauksesta oli iloa ja toi jotain lisäinfoakin! Huopa on kivaa vaihtelua perus kankaille. Tykkään kovasti!

      Poista
  13. 10kiloa tekstiilijätettä per henkilö??! Sehän on ihan valtava määrä :O Jotenkin nää faktat aina itseä hämmentää ja ylipäätään se, että ihmiset heittää vaatteita roskiin... Itse shoppailen lähinnä kirppareilla ja teen vaatteeni itse, vaatteita käytän viimeiseen asti vaikka kotona "löhöilyvaatteina". Väkisinkinkinhän turhaa jätettä syntyy, kun vaatteita ompelee ja tulee leikkuujätettä ja epäonnistuneita tekeleitä, nääkin yleensä silti jemmailen jatkokäyttöä varten tai tyynyntäytteiksi. Mutta ehdottomasti enemmän pitäis kehitellä kierrätyskäyttöä tekstiileille. Ja toki sitäkin tärkeämpää ois se, että tehtäis alunperinkin laadukkaita vaatteita/kankaita jotka sitten kestäis käytössä.Tuota kierrätyshuopaa joskus hipelöinkin Taito- keskuksessa käydessä, vaikuttin mukavalta materiaalilta. Kiva tää sun pipoidea lapsille varsinkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Ihan tolkuttomat määrät. Luvut on kyl karuja. Kierrättää pitäisi tehokkaammin mut juurikin ennen kaikkea pitäis olla liikkeellä etupainotteisesti: laatua ei niin nopeaan tartte edes kierrättää. Ja kiitos, lasten käyttöön tämä tulikin. :)

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.