Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

OSAAT KYLLÄ: 8 ASKELTA KOHTI KÄSITYÖHARRASTAMISTA

”Oi, miten ihania!”

”Onpas upea ompelus. Olisipa ihana tehdä itsekin, mutta kuulun juuri siihen Ei mennyt ihan kuin Strömssössä -osastoon.”

”Joo, ei tuu mitään. Kivahan näitä muiden tekemiä on ihastella, mutta ei, ni ei. Koulun käsityötunneillakaan en saanut ikinä valmiiksi niitä lapasia, äitini kutoi ne valmiiksi ja patalapustakin tuli virkattu kulho.”

Kuulostaako tutulta? Tiedän, että minunkin blogini lukijoissa on teitä, jotka seuraatte mielellään käsityöblogeja, mutta ette syystä tai toisesta ole ottaneet sitä ensimmäistä askelta. Jokainen meistä paljon ja pitkään tehneistä on kuitenkin joskus ottanut sen ensiaskeleen. Tämä postaus on osoitettu erityisesti teille, jotka olette aikeissa hypätä sen näkymättömän kuilun yli. - Henkilökohtainen tsempparinne täällä siis, moi! :)

Jos tämän postauksen ansiosta joku saa rohkeutta kokeilla vaikka edes yhtä pientä omatekoista juttua, niin Bravo! - Siitä se lähtee. Käsityöt ja kaikenlainen muukin tee se itse -puuhaaminen on paitsi ihanan konkreettista ja koukuttavaa, erityisesti palkitsevaa. Kun oma visio ja toteutus kohtaavat, seuraa arjesta nostattava hetki: kuin seisoisi oman yksityisen hetkensä parrasvaloissa, taivaalta sataisi paperisilppua ja joku soittaisi fanfaaria. - Sinä teit sen! :) 

Vinkkejä käsityöharrastukseen
1. KOPIOI ILMAN TUNNONTUSKIA
Miten keksin idean? Kaikilla muilla tuntuu se jo olevan.... Älä erehdy luulemaan, että kaikki näkemäsi ideat olisivat originelleja. Pinterest, Instagram, blogit, erilaiset kansainväliset käsityö- ja askartelusivustot, Facebookin harrasteryhmät. Siellä niitä ideoita on pilvin pimein. Yksi poimii ihastuttavan idean joltain sivustolta, tekee oman versionsa, esittelee sen ja pian niitä näkeekin kaikkialla. On kopioita ja kopion kopion kopioita ja kopiosta tehtyjä omia variaatioita. Jokainen niistä saa kuitenkin olla ooh-huokauksen arvoinen tai vähintään henkilökohtaisten aplodien.

Älä siis jumiudu ideattomuuteen. On ihan ok kokeilla jostain löytämääsi ideaa juuri sellaisenaan. Halutessasi voit muokata ideasta näköisesi, mutta se ei ole välttämätöntä. Jokainen samalla kaavalla tehty vaatekin näyttää joka tapauksessa erilaiselta eri ihmisten päällä, eikä kenelläkään muulla ei ole juuri sitä sinun tekemääsi vaatekappaletta: se on täysin uniikki.

2. VERTAILE OHJEITA
Mistä ohjeet? Nettiaikakaudella ideoista ei ole ikinä pulaa ja jos löydät kivan idean, on lähes varmaa, että löydät jostain myös sen tekemiseen vaadittavan tekniikan ja ohjeet. Kannattaa kuitenkin lukea aina vähintään 2-3 eri ihmisen kirjoittamaa ohjetta / idea. Tekijöitä on monentasoisia ja joku on ehkä osannut tehdä jonkun asian helpommin tai kestävämmin kuin toinen. Ohjeiden vertailu siis kannattaa! Myös Facebook on erilaisine harrastusryhmineen kuin jättimäinen tietopankki. Aina löytyy joku, jolta kysyä (postauksen lopussa vinkkejä erilaisiin FB:n harrasteryhmiin).

3. ALOITA RIITTÄVÄN HELPOSTA
Tekeminen kannattaa aina suhteuttaa omiin taitoihinsa. Erityisesti alussa. Liian monimutkainen tai isotöinen käsityö vie helposti ilon koko hommasta. Nosta rimaa siis vähitellen, ei kertaheitolla!

4. OPI LUOVAKSI
Pidätkö itseäsi epäluovana? Älä huoli. Se ei ole este käsillä tekemiselle. Luovuutta on monenlaista ja jokaisessa ihmisessä sitä on ainakin jonkin verran ja jossain muodossa. Se ilmiselvin eli muille näkyvä luovuuden muoto ei ole ainoa laatuaan. Käsitöissä, jos missä, tarvitaan esimerkiksi luovaa ongelman ratkaisukykyä. Jos joku menee pieleen, luova ongelmanratkaisija keksii nerokkaan keinon tilanteen paikkaamiseksi tai jollei kaapista löydy valmiiksi juuri ohjeen mukaista tarviketta, luova ongelmanratkaisija osaa korvata sen jollain toisella. Tämä luovuudenmuoto edustaa ns. ”Behind the Scenes” -osastoa eli se ei yleensä näy muille, mutta tuottaa iloa sinulle itsellesi. Ja parhaat oivallukset toki kannattaa jakaa muillekin somen vertaisryhmissä.

Tiettyyn pisteeseen saakka luovuutta voi myös oppia: sitä varten on olemassa tekniikoita vaikka kuinka. Perusajatuksena luovuus on heittäytymistä. Kokeile, leikittele ajatuksilla, mallaile erilaisia materiaaleja keskenään, hae Pinterestistä mallikuvia ja mieti, minkä yhden asian muuttaisit ja tekisit toisin. Pienikin muutos tekee tuotoksesta sinun suunnittelemasi ainakin osittain. 

Vinkkejä käsityöharrastuksen aloittamiseen
5. OPI AJANKÄYTÖN MESTARIKSI
Mistä löytää aika käsitöiden tekemiselle? Vuorokaudessa on kiinteä määrä tunteja ja nekin ovat erityisesti lapsiperheissä yleensä huolella käytettyjä. Pitää siis tehdä valintoja. Voisitko ehkä vaihtaa jonain iltana television katselun tai somettamisen käsitöiden tekemiseen?

Opi myös hyväksymään se, että tänään aloittamasi työ tulee valmiiksi ehkä vasta ensi viikolla. Pala palalta, sauma saumalta. Voit jakaa ajatuksellisesti tekmisen vaikka siten, että tänä iltana piirrät kaavat, huomenna leikkaat kankaat ja kolmantena aikataulullisesti sopivana iltana aloitat ompelun.

Väitän, että ompelevat äidit ovat ajankäytön mestareita. Intohimo käsillä tekemiseen, siihen äidin omaan aikaan ja tilaan on niin suuri, että jollain mystisellä tavalla siihen vain löytyy se aika. Joku ottaa sen yöunista, toinen ompelee sauman tai kaksi ruoanlaiton lomassa. Nuutuneinkin käsitöitä harrastava äiti kokee yleensä ihmevirkistymisen sinä hetkenä, kun lapset saadaan nukkumaan: kutimet käteen tai ompelukone surisemaan. - Hanat auki ja taas mennään! 



6. OLE SINNIKÄS
Etkö onnistunut ensimmäisellä kerralla? Älä lannistu! Moni taitavakin tekijä epäonnistuu. Muista, että blogeissa ja netin kuvapalveluissa esitellään yleensä aina vain valioyksilöt. Ne kymmenen epäonnistunutta koekappaletta harvemmin pääsevät esille. Taitava valokuvaaja osaa myös kuvata keskinkertaisenkin tuotoksen edustavasti: piiloon jätetään se heikommin ommeltu hihansuu ja esiin nostetaan onnistunut.

Jos joku juttu ei ole onnistuakseen heti, ei päätään kannata hakata seinään. Jollet onnistu tänään, niin ehkäpä huomenna. Kenties yön aikana pääsi sisällä muhii uusi tapa asian toteuttamiseen ja seuraavana aamuna kaikki sujuukin kuin itsestään. Jos tekeminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, pidä vähintään teemukin kokoinen tauko. Anna ärsyyntymyksen laantua. Harmistuneessa mielentilassa tulee helposti tehneeksi virheitä. Muista, että käsitöissä ja askarteluissa on oikeasti hyvin harvoin yksi ainut oikea tapa: sinulla on lupa keksiä ihan oman näköisesi toteutustapa.

7. UNOHDA DIY-IHMISEN STEREOTYPIAT, ÄLÄKÄ VERTAA ITSEÄSI MUIHIN
Älä erehdy luulemaan, että ihan kaikki tee se itse -ihmiset ovat sekä äärimmäisen luovia että teknisesti taitavia. Osa on, mutta eivät kaikki. Tee se itse -ihmistyyppiä on (mielestäni) ainakin neljää eri tyyppiä:
  1. Keskinkertaisen luovia, mutta teknisesti taitavia
  2. Äärimmäisen luovia, mutta keskinkertaisen taitavia
  3. Luovia ja teknisesti taitavia (näitä on ehdottomasti vähiten)
  4. Vähän luovia ja vähän taitavia, mutta äärimmäisen innokkaita.
Meitä on moneen junaan, mutta mitäpäs sitten. Jos niissä junissa on iloinen tekemisen meininki ja hyvä tunnelma, niin sehän riittää! 

Vältä itsesi vertaamista muihin ja anna itsellesi lupa kehittyä suhteessa itseesi. Aina löytyy joku, joka tekee jonkun asian paremmin. Jos sinusta tuntuu, ettet vieläkään osaa juuri mitään, niin kaiva esille vaikka vuoden takaiset tekeleesi. - Eikös vain ero olekin silmiinpistävä! Käsitöissä kehittymistä tapahtuu ihan jatkuvasti ja eron voi huomata jo tehdessään kaksi samanlaista käsityötä: ensimmäinen on opettelua, toisen kohdalla osaat jo asian. 


8. VÄLTÄ SOME-ÄHKY
Sosiaalinen media on tänä päivänä niin kiinteä osa käsityöharrastusta, että toisinaan on vaikea sanoa, kumpi oikeastaan onkaan se pääharrastus. Halu jakaa omia töitään ja hakea inspiraatiota muiden tekemisestä kuuluvat asiaan. Muista kuitenkin vetää raja johonkin kohtaan. Ideaähky voi tukahduttaa tekemisen ja pelkkä blogi- tai Instagram-surffailu voi viedä huomaamatta kaiken ajan. Somesta on kuitenkin paljon myös iloa, joten....

Jolleivat nämä kotimaiset FB:n harrasteryhmät ole sinulle jo entuudestaan tuttuja, käy ihmeessä tutustumassa! Lähes jokaiselle erikoistekniikalle löytyy yleensä myös oma ryhmänsä.

PARI SANAA TOSSUISTA

Postauksessa näkyvät tossut tein tytölleni todellisena tarveompeluna hyödyntäen täältä löytyvää ohjetta. Lisäsin kuitenkin tossun takaosaan pienen ekstrasuikaleen nahkaa ja sen sisään kuminauhan. Näin tossut pysyvät jalassa napakasti. Materiaalina hyödynsin vanhan nahkatakin nahkaa (mustat osat) ja pientä pätkää valkoista keinonahkaa. Taidan tehdä vielä toisenkin parin, koska nämä ovat mielestäni ihan ministi turhankin napakat eli kasvuvaraa ei ole sitten yhtään. 


KÄSITYÖILOA!  

P.S. Mikäli olet itse käsityöharrastaja, mutta lähipiirissäsi on joku, jota haluaisit tsempata uuden harrastuksen tielle, niin jaa ihmeessä tämä postaus hänelle. 

P.P.S. Tuleeko sinulle mieleen jotain ,mitä itse haluaisit sanoa aloittelevalle harrastajalle?  

21 kommenttia

  1. Ihanan inspiroiva teksti! :) ei lisättävää ♡

    VastaaPoista
  2. Todella inspiroivaa! Kiitos :) alankin nyt herätellä luovuutta vesivärimaalaamalla, vaikken yhtään osaa, muttei haittaa! Se on silti ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Illan tuotoksesta kuva Parempia polkuja - facebooksivulla, jos haluat käydä kurkkimassa mihin inspis johti :)

      Poista
    2. Oi, ihan mahtavaa! Ajattelin että jos yksikin inspiroituu tän tekstin pohjalta, ni hienoa! :) itse asiassa mä huomasinkin sen sun maalauksen eilen jo tuolta askarteluryhmästä (jos oikein muistan). Osaamatta siis yhdistää sinuun. Jäin katsomaan ja ihastelemaan sitä tekniikkaa. Hauska idea. :)Tekemisen ja luomisen iloa viikonloppuusi! :)

      Poista
  3. Todella hyvä kirjoitus taas Sanna! Toivottavasti ihmiset uskaltavat rohkeammin kokeilla käsitöitä. Ei haittaa, jos lopputulos ei ole täydellinen. Into ja ilo tekemisestä on tärkeintä. Ja kun löytää sen omimman tavan tehdä, niin saa aikaiseksi myös hienoja lopputuloksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja juuri näin! Mokaamisen pelko pois! Jos vähän kompuroi, ni reippaasti ylös vain ja uudestaan askel eteenpäin. :)

      Poista
  4. Hih, täälä yksi "ei niinku Strömsöössä"-ihminen :P
    Pitäis tosiaan vaan ryhtyä toimeen!! :D

    Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuules, Nadjuska, sä olit yksi heistä, jolle tän tekstin omistin. Oon näin ymmärtänyt et haluisit kokeilla, mut joku varmuus puuttuu. Aloita jostain ihan helposti. Varmuus kasvas vähitellen ja pian huomaatkin olevasi koukussa. :)

      Poista
  5. Juuri näin :) Hyvä teksti ja allekirjoitan jokaisen sanan! Hyvä Sanna!

    VastaaPoista
  6. Tää teksti inspiroi myös paatunutta käsityöholistia kokeilemaan uutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun hienoa! :) DIY-jutut on kyl siitä mahtavia et aina voi oppia jotain uutta.

      Poista
  7. Olipas mainio juttu! Itse taidan kuulua tuohon "vähän taitoa ja luovuutta, mutta intoa kyllä"- ryhmään :D Tekniikka paranee vaan tekemällä, treeniä siis lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) kyllä sinä minusta teet jo hyvin taitavasti. Mut aina riippuu toki vertailukohdasta. Joku on aina parempi.

      Poista
  8. Hyvä kirjoitus! Kyllä tämän iloa tuovan harrastuksen soisi leviävän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja äläpä muuta virka, todellakin! Ja kyllähän tämä melko suosittua jo onkin. Vielä reilu 10 v sitten oli aikas "uncool". Onneksi arvostus on tullut takaisin. :)

      Poista
  9. Hitsit, osuipa sopivaan kohtaan tämän jutun lukeminen! Olen varovaisin askelin ja rohkeutta keräten yrittänyt päästä tutuksi ompelukoneeni kanssa. Olen päässyt jo sille asteelle, että mies on huollattanut laitteen ja testannut toimivuuden, jättänyt masiinan melkein esille, nyt vaan pitäisi ottaa kahvasta kiinni ja ryhtyä kokeilemaan. Tästä se nyt lähtee..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Vintagentti! Ja ihan mahtavaa, jos sait tekstistä lisää rohkaisua. Siitä se lähtee, kuules. :) Aloitat jostain ihan perusjutusta. Mikäli koneellasi pystyy ompelemaan joustavia, niin teet vaikka pipon tai trikoopaidan. Ideoi-blogissa on juuri postattuna hyviä vinkkejä perus trikoopaidan ompeluun, käypä kurkkaamassa. Se löytyy osoitteesta weekendchic.fi. Ja monenmoisia vinkkejä ja ideoita on tulossa tähänkin blogiin eli pysyhän kuulolla! :)Ompeluiloa! :)

      Poista
  10. Käsitöiden tekeminen kompastuu aina juurikin tuohon ajankäyttöpulmaan. Vielä kouluaikoina harrastin paljonkin erilaisia kädentaitoja, mutta nykyään ne rajoittuvat lähinnä ehkä kakkujen koristeluun... On uskomattoman hieno ja ihailtavaa, miten jotkut ihmiset onnistuvat löytämään aikaa käsitöille ja sitten vielä pitämään blogia sen ympärillä :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, en ollutkaan huomannut kommenttiasi! Pahoittelut! Ajankäyttö on kyllä haaste. Käsityöt ovat aikaa vievää puuhaa - samoin bloggaus. Kun nuo kaksi niputetaan yhteen syntyy todellinen megaluokan aikasyöppö, mutta iloa tuottava sellainen. :) Siksi tätä jaksan ja jotenkin sen ajan sitten vain jostain pienistä rippeistä kasaa itselleen.

      Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.