Naisten vaatteet

Naisten vaatteet
Naisille

lasten vaatekaappiin

lasten vaatekaappiin
Lapsille

Kotiin

Kotiin
Kotiin

IHAN PUSKISTA, OSA 5: VUOHENPUTKI-PAPRIKAVENEET

24/7 luontobaari on avattu! Tervemenoa vaan puskiin! Innostuin viime kesänä villiyrtteilystä ja sama meno näyttää jatkuvan tänä kesänä. Vuosi sitten päätin, että tutustun joka vuosi johonkin uuteen villiyrttiin. Viime kesänä tutustuin aika moneenkin. Kokkailin niistä ruokaa ja järjestin itselleni spontaaneja koti-spa-hetkiä luonnon antimista tehdyillä kauneudenhoitotuotteilla.

Viime kesänä aloittamani juttusarja "Ihan puskista" jatkuu siis N-Y-T, nyt. Tämän kesän ensimmäisessä ja kokonaisuudessaan viidennessä osassa tehdään vuohenputki-paprikaveneitä. Nää on herkkua, nam! Ennen kuin kasvisruokailijat käännähtävät kannoillaan, niin kerrottakoon, että tästä on helppo tehdä lihaton versio. - Sen kun vain vaihtaa jauhelihan vaikka Nyhtikseen tai Härkikseen.



vuohenputki-paprikaveneet


makea paprika
Ohje vuohenputki-paprikaveneisiin

Näitä tarvitset:

- Makeita paprikoita
-  250 grammaa jauhelihaa tai vaihtoehtoisesti Nyhtökauraa/Härkistä
- Fetajuustoa
- 1 sipulia
- Valkosipulia (2 kynttä)
- Vuohenputkia

Mausteiksi:

- Mustapippuria
- Oreganoa
- Jauhelihamausteseosta
- Suolaa

Tee näin:

1. Laita uuni lämpiämään noin 180 asteeseen.
2. Pilko sipuli ja kuullota. Lisää joukkoon pilkottu valkosipuli. Mausta jauheliha.
3. Huuhtele vuohenputket ja irroita lehdet varsista. Silppua vuohenputket pieneksi. Itse laitoin vuohenputkea pilkottuna sekaan noin kaksi reilua kourallista. Lisää pilkottu vuohenputki paistetun lihan joukkoon. Lisää lopuksi sekaan fetajuustoa noin puoli purkillista tai oman maun mukaan.
4. Pese makeat paprikat ja leikkaa halki. Poista siemenet ja keskustan vaalea liha. Ripottele halkaistulle pinnalle pikkuisen suolaa.
5. Asettele paprikaveneet uunipellille ja lado päälle jauheliha-vuohenputki-feta-seosta. Paista uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes paprikat ovat pikkuisen pehmenneet.
6. Ota uunista ja koristele vielä vuohenputken lehdillä ja lisää halutessasi päälle pikkuisen paistamatonta fetaa. Nauti!

Tiesitkö tämän vuohenputkesta?

Vuohenputki sisältää mm. rautaa ja C-vitamiinia. Sitä ei tarvitse ryöpätä, vaan voi syödä ihan sellaisenaan vaikka salaatin joukossa. Mielestäni vuohenputken makua voisi luonnehtia miedosti timjamimaiseksi.

Vuohenputkea kasvaa aika monenlaisissakin paikoissa. Kaikenlaisilla joutomailla, purojen varrella, metsien reunoilla ha niitä on yleensä aina paljon samalla alueella. Vuohenputken tunnistamiseen en anna tässä ohjeita. Niitä löytyy kyllä netistä yllinkyllin.

vuohenputki-paprika-veneet
vuohenputki

vuohenputki


Villiyrttien keräily on tosi kivaa puuhaa ja tuntuu mukavalta, että saa opettaa lapsilleen samalla kasvien tunnistustaitoja. Ihanan tunnollisesti tyttömme näytti minulle jokaikisen keräämänsä vuohenputken tiedustellen, että "äiti, tunnistatko tämän". :) Vielä viime kesänä pikkuisen jännitti ekan vuohenputkiruoan jälkeen, että lähteekö taju tai henki, mut tässä ollaan. Tänä kesänä oli helppo palata viime vuonna löydetyille vuohenputkiapajille.

Lauantaina oli kyllä oikein The kesäpäivä. Parvekkeen ovi sai olla auki aamusta iltamyöhään. Kevyesti tuulenvireessä hulmuavat verhot, pääskyset, pitkälle iltaan pihalla leikkivät lapset, mereltä kaikuvat veneiden äänet. Ah! Juuri otollinen hetki pienelle annokselle Buena Vista Social Clubille. Tikotiko... Paistelin iltapalaksi nokkoslettuja ja keikuttelin menemään. Siitäkin huolimatta, että 10 vee totesi useamman kerran painokkaaseen sävyyn "äiti lopeta! Sä näytät todella typerältä!" En lopettanut. Miltei puhkaisin paistinlastalla keittiömme riisipaperivalaisimen siinä tanssin tuoksinassa letkeine lanteineni.

Tässä viime kesäiset Ihan puskista -juttusarjani osat: 


Mikäli villiyrtteily kiinnostaa, niin vinkiksi kerrottakoon Hortoilu.fi-sivusto sekä Facebookin Villiyrtti- ja vihannes -ryhmä. 

Mukavaa sunnuntaita! :)

1 kommentti

  1. Rakastan myös vuodenputkea. Kävin Hortoilu-blogin Raija Kivimetsän kurssin muutama vuosi sitten ja ostin kirjankin. Vuohemputkipiitakka on herkkua, yhden olen jo tehnyt. Pesto onnistuu myös hyvin, on tummanvihreää ja maukasta. Pitääkin laittaa uudelleen resepti blogiini, olen ollut laiska blogin suhteen, syytän teknisiä ongelmia. 😉

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.