Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

OHJE PIPON OMPELUUN

rusettipipo

Pipoille on Suomessa tarvetta lähes joka vuodenaikana. Siispä ompelin lapsillemme muutamia pipoja ja samalla kirjoittelin myös ohjeet niiden ompeluun. Kooste sisältää ohjeen pipokaavan piirtämiseen sekä pipon ompeluun. Lisäksi mukana vinkit materiaalivalintoihin.


dab-pipo
Sivusaumallinen pipo on mielestäni kaikkein helpoin pipomalli. Se soveltuu erityisen kivasti rusettipipoihin, jolloin rusettinauhan päät ommellaan kiinni sivusaumoihin. Sivusaumoihin on helppo ommella myös eläinhahmojen korvia tms.

VINKIT PIPOMATERIAALEIHIN

-       Parasta pipomateriaalia on trikoo, jossa on mukana elastaania. 100 prosenttinen puuvilla ei jousta eli se ei sovellu pipomateriaaliksi. Pipon voi ommella myös joustocollegesta. Se on kuitenkin materiaalina trikoota paksumpi, eikä jousta yhtä hyvin kuin trikoo. Mikäli ompelet pipon joustocollegesta, kannattaa siitä tehdä trikoopipoa leveämpi. Paksuudesta johtuen joustocollegepipo toimii hyvin yksinkertaisena siten, että lisäät vain pipon pituuteen taittovaran, joka on sen verran leveä, että peittää korvat. Ompele taitos kiinni esimerkiksi kaksoisneulalla tai ompelukoneen hunajakenno- tai valepeitetikkiompeleella – tai ihan oikealla peitetikkikoneella, mikäli sellaisen omistat.

-       Mikäli sinulla on pieni palanen ihanaa kuosillista trikoota, joka ei kuitenkaan riitä sekä pipon päälliosaan että vuoriin, niin eipä hätää: voit ommella vuorin myös toisesta kankaasta. Varmista vain, että sen joustavuus on samaa luokkaa päälliosan kanssa. Mikäli ompelet erillisen vuorin, lisää pipon alareunaan saumanvara vuorin kiinnitystä varten. Itse teen tällaisissa tapauksissa pipon päällikappaleesta aavistuksen vuoria pidemmän, jolloin vuori pysyy varmimmin piilossa pipon sisällä. Lisäksi kiinnitän vuorin ja päälliosan toisiinsa. Kts. ompeluohjeen viimeinen kohta.  


NÄIN PIIRRÄT PIPON KAAVAN:
 1. Pipon leveys: Mittaa pääsi ympärys ja vähennä siitä 2 cm. Jaa mittatulos puoliksi: näin saat pipokaavan leveyden.
 2. Pipon korkeus riippuu siitä, haluatko napakasti istuvan pipon vai lörppämallisen. Napakasti istuvan peruspipon korkeuden saat, kun otat mitan noin kulmakarvojen korkeudelta päälaelle. Lisää tähän mittaan pari senttiä.
 3. Piirrä paperille pipon leveys. Piirrä pystyviiva leveysmitan puolivälistä ylöspäin sen verran, minkä korkuisen pipon haluat (vinkki: voit ottaa korkeuteen mallia olemassa olevista pipoistasi).
 4. Taita paperi puoliksi pystyviivaa pitkin. Leikkaa sitten kaava kaartaen päälakipisteestä pipon alareunaan. Voit halutessasi leikata kaavaan pipon muotolaskokset: taita kaava puoliksi ja leikkaa viistottain kohti keskitaitetta. Voit leikata muodon aavistuksen pyöristäen. Näin pipo laskeutuu kauniimmin.
tupsullinen pipo

NÄIN OMPELET PIPON

Sivusaumallinen pipo on todella helppo tehdä ja sen tekeminen onnistuu aloittelijaltakin. Tein ohjetta varten minipipon - se päätyi tytöllemme Barbie-leikkeihin.

ohje pipon ompeluun
 1. Asettele kaksi saman kokoista kangaspalaa päällekkäin ja taita ne keskeltä puoliksi kuvan mukaisella tavalla. Aseta pipokaavasi kankaalle. Jätä noin 8 mm saumanvarat kaavan ympärille (ei alareunaan).
 2. Leikkaa. Saat kaksi ovaalin muotoista palasta. Voit leikata pipon muotolaskokset tässä kohtaa tai vaihtoehtoisesti seuraavassa vaiheessa.
 3. Taita kumpikin ovaali pitkittäissuunnassa puoliksi ja leikkaa pipon muotolaskokset.
 4. Tältä muotolaskokset näyttävät ennen ompelua. 
 5. Taita pipon vuori ja päälliosa kaksinkerroin pitkittäissuunnassa. Ompele muotolaskokset joustavalla ompeleella. Katso, että ompelet muotolaskoksen pään loivasti siten, ettei laskokseen jää ikävää kulmaa.
 6. Asettele ovaalit päällekkäin, oikeat puolet vastakkain. Ompele ympäri reunaa pitkin siten, että jätät päälaen viereen pienen aukon pipon kääntämistä varten.
 7. Käännä pipo ympäri. Sovita. Mikäli pipo on liian löysä, kavenna pipoa. Käännä sitten uudestaan ympäri ja ompele kääntöaukko umpeen. Työnnä kiinni ommellun kääntöaukon puoleinen pääty pipon sisään vuoriksi. Tadaa: pipo on valmis! Voit halutessasi ommella pipon ja vuorin kiinni toisiinsa pieneltä matkalta – näin pipo pysyy paremmin muodossaan. Eli ompele pipon sivusaumaa pitkin ihan pikkuisen pätkän verran (n. 2 cm) suoralla ompeleella pipon alareunasta. 
Vähän toisenmalliseen, eli rypytettyyn, muotolaskoksettomaan pipoon löydät ohjeen Kangaskorjaamon blogista.


TUPSUN KIINNITYS

Mikäli haluat pipoosi tupsun, kannattaa huomioida tupsun pesunkesto. Pipoa joutuu joka tapauksessa pesemään eli tee tupsu materiaalista, joka kestää konepesua. Tupsuja saa ostaa myös valmiina, mutta ne eivät valitettavasti käytännössä oikein siedä konepesua, vaan muuttuvat sotkuisen näköisiksi. Tupsu kannattaakin kiinnittää siten, että sen voi tarvittaessa irrottaa pesun ajaksi.

Näin kiinnität tupsun. Kun pipo on ommeltu valmiiksi, tarvitset tupsun ja isosilmäisen neulan. Pujota tupsun kiinnityslangat läpi neulan silmästä ja pujota langat neulalla läpi pipon päälaesta. Jätä lankojen väliin pikkuinen väli. Käännä pipo ylösalaisin ja solmi tupsun langat kiinni napakasti rusetille. Näin tupsu pysyy kiinni, mutta on tarvittaessa myös irrotettavissa.

trikoopipo

Mukavaa viikkoa ja toivottavasti jossain vaiheessa kesää taretaan ilman näitä pipojakin...


6 kommenttia

 1. Onnittelut viidestä vuodesta💐 Ja kiitos hyvästä ja erittäin havainnollisesta pipo-ohjeesta! Saattaapa mennä kokeiluun...

  VastaaPoista
 2. Olen tuota pipo teemaa nyt tutkaillut useampaan otteseen :D kun ei se vieläkään kuulosta siltä, että olisin joskus siit kuullut :D...

  Ja aika hauska yhteensattuma nuo sinunkin synttärit! Jään odottamaan, mitä sinulla on takataskussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sitä dabia? No nytpäs kuulit. 🙂 Voit vaikka aloittaa trendin siellä teidän hoodeilla! 😂 No niinpä onkin joo! Mulla suunnitelmat viel ihan vaiheessa, mut äkkiäkös sitä sit... 🙂

   Poista
 3. Tämä on hyvä ja inspiroiva pipopostaus. Ennen en ole kuullutkaan dabista, mutta hienolta näyttää uusi "hymiö". Pojille onkin hankalampaa keksiä pipoihin jujua, joten tässä on hyvä, katu-uskottava vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Näin sitä blogeista vain löytyy tätä yleissivistävää sisältöö... 😂 Dabiin viitaten siis.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.