Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Arjen luksusta: häivähdys hopeaa ja kimppu kukkiaTällä mekolla osallistuin Mallikelpoinen-blogin ompeluhaasteeseen, jonka teemana oli arjen luksus. Minulle arjen luksusta on jo pelkkä mekko itsessään. Triplaluksusta siitä tulee, kun kankaassa on häivähdys hopean kimmellystä ja helmassa muutama kukkanen.Alkuperäinen tarkoitukseni oli ommella Ottobren Lana eli lyhythihainen mekko, jonka etumukseen tulee pienet laskokset. Idea osoittautui kuitenkin huonoksi jo alkumetreillä: tuossa valitsemassani neuloksessa kun on semmoisia pikkuisia nyppyjä ja niiden ylittäminen pienissä laskoksissa siististi on lähes mission impossible. Itse asiassa olin kyllä jo jossain välissä päättänyt, että korvaisin Lanan lepakkohihaisella, laskeutuvalla mallilla, mutta jostain käsittämättömästä syystä tuo ajatus oli kadonnut päästäni kankaan leikkuuhetkellä. Keskusteltuani tuosta Lana-mallista muutaman Saumanvara-ompeluryhmäläisen kanssa, kävi ilmi, että aika monella oli ollut haasteita tuon kaavan kanssa. Siinä kohtaa luikin häntä koipien välissä takaisin leikatun kankaan äärelle ja kaivoin laatikosta luottokaavani eli Linnelin MIW-kaavan. - Kaava mahtui juuri ja juuri raglanmalliin leikatun mekon palojen päälle. Jes, peli ei ollutkaan menetetty!


Vaikka kangas on itsessään jo kiva, kaipasin mekkoon pieniä yksityiskohtia. Ruusukkeet tuntuivat kivalta idealta ja hain niihen ompeluohjeen täältä. Ruusukkeista tuli oikein kivoja, mutta koska kangas oli niin venyvää, en ensikertalaisena hoksannut, että se jäisi näin helposti kuprulle ruusukkeiden alta. Phöh. Lopputulos nyt kupruilee hivenen, mutta ei voi mitään. Alunperin kukkaset olivat myös vähän turhan painavia ja vetivät kangasta alaspäin. Niinpä leikkelin ruusukkeiden reunat kapeammiksi vielä ompelun jälkeen. Tuota ruusukkeiden aiheuttamaa vetoa häivyttämään ompelin mekon helman sivusaumoihin pienet rypytykset. - Eivät kyllä toimi ihan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tuo rypytys on minusta aika kiva idea joka tapauksessa. Siksipä tein semmoiset myös hihansuihin. Hihoista tein tuollaiset 3/4 pitkät. Olen nyt itse asiassa ommellut lähes kaikkiin mekkoihini sellaiset. Syystä että a) ne ovat käytännölliset kaikenlaisten kotiaskareiden keskellä. Pitkiä hihoja huomaan aina rullailevani lyhemmiksi. B) Tykkään käyttää rannekoruja ja pitkien hihojen kanssa ne eivät oikein tule esiin.


Mekon kanssa ompelin vielä erillisen kaulukset, jonka ansiosta mekon ilmettä voi muuttaa vähän syksyisemmäksi. Kauluksen ompelu olikin sitten taas ihan oma shownsa... Olen jo pitkään miettinyt, että miten ommella esim. tuubihuivi, kun siinä on kaksi saumaa ja jotenkin järkevästi se pitäisi kääntää. Lopulta löysin netistä yhden ohjeen, mutta koska puolenyön paikkeilla ommellessa ei ehkä ole kaikkein skarpeimmillaan, oli lopputuloksena kaulus, joka ei suinkaan ollut Turtle neck, vaan pikemminkin Ciraf neck... Pieleen meni siis. Lopulta joku FB:n ompeluryhmäläisistä osasi kuitenkin selittää asian niin rautalangasta vääntäen, että onnistuin minäkin viimein. :)

P.S. Koska mekon neulos on tosi harvaa ja melko ohutta, sitä ei voi käyttää ihmisten ilmoilla ilman jonkinmoista alusmekkoa. Semmoisen siis kirjasin ylös korvien väliseen To be Sewed -ompelumuistikirjaani.

Ilman koruja arjessa on luksuksen kokoinen aukko...


Tykkään tosi paljon koruista. Tähän mekkoon sopivaa korua ei nyt vain löytynyt ja koska pankkikorttikin näytti vilkkuvan lähes punaisella, oli keksittävä jotain muuta. Tässä yksi resepti Slim Fit -kukkarolle sopivaksi koruratkaisuksi.


Sukkahousut päähän ja pankkiin! No, ei sentään. ;)

1. Kaiva kaapistasi vanhat sukkikset.
2. Leikkaa sopivasta kohtaa kolme noin 1,5 cm levyistä suikaletta.
3. Kiinnitä suikaleet solmulla esimerkiksi pinnatuolin pinnaan.
4. Letitä.
5. Mittaa sopiva pätkä letistä ranteesi ympäri (makuasia, kuinka monta kertaa ranteen ympäri haluaa kieputtaa).
6. Leikkaa päät ja kiinnitä nuppiksilla niin, etteivät purkaudu. Ompele päät kiinni toisiinsa. Katso, ettei letti jää kiemuralle. Itse kieputtelin ompeleen ympäri vielä käsin langalla, jotta siitä tuli siistimpi. Jos kotoani olisi löytynyt joku sopivan kokoinen metallirenksukka, olisin painanut sen tuon kohdan ympärille vielä.
7. Ompele koristeeksi helmiä, niittejä, nappeja what ever you like. Valmista tuli! Ja kun sukkiksista on kyse, koru joustaa kivasti eli se on helppo kieputella käteen. Siistimmän jos haluaisi tehdä, voisi siihen toki ommella päihin viralliset korulukotkin, mutta minä en nyt jaksanut. Tyylikkäämpihän tästä tulisi, jos tekisi nahkasta, mutta sitä ei nyt ollut oluttuvilla. Ja oikeastaan ihan jees, koska jousto-ominaisuutensa ansiosta tuota voi käyttää vaikka hiuslenksunakin.

P.S. Koska hovikuvaajani eli mieheni oli tänään niin pahantuulinen, etten viitsinyt edes kysyä osallisuutta kuvauskeikalle, toimi kuvaajana hivenen nuorempi ja kokemattomampi mieshenkilö eli poikamme 7 v. Ei ehkä ihan parhaat kuvat, mutta ihan hyvin 7-vuotiaalta mielestäni. :)


8 kommenttia

 1. Ihana kangas pääsee hyvin esille tällaisessa simppelissä mallissa. Ja kiva idea tuo rannekoru :)

  VastaaPoista
 2. Kaunis mekko! Tykkään väristä ja tuo ruusuke on kiva lisä. Tuo letitysvinkki on mainio. Kyllä on on hyvä kuvaaja nuoremmastakin tulossa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Niin ilahduttavaa saada niitä välillä tännekin. :) Tuo kangas on kiva. Ja hintaa sille ei tullut juuri mitään, koska ostin sen aikanaan EK:n semmoisesta "sulle kympillä kassi täyteen" -kamppiksesta. Oli yksi kangas monista, sillä sulloin kassin todeeella täyteen. :) Joo, kyllä tuo meidän nuorempikin pienellä ohjeistamisella ottaa varsin kelpo kuvia. :)

  VastaaPoista
 4. Kaunis mekko! Tuo koru idea on hauska :)

  VastaaPoista
 5. Hahaha, enpä arvannut odottaa sukkahousuja päässä!!! Täytyy perehtyä koko blogiin, tämä ainakin oli oivaltava ja riemullinen postaus :)

  VastaaPoista
 6. Tosi hieno ja kivat kuvat! Täällä täytyy ehdottomasti poiketa toistekin katsomassa töitäsi :)

  VastaaPoista
 7. Voi kiitos! Joo, sukkikset päässä kuvastaa melko lailla hyvin persoonaani. - On kiva tehdä kivan näköisiä juttuja ja tehdä visuaalisesti kivasti jne. mut turhan vakavasti ei kannata ottaa itseään, eikä elämää ylipäätään. ;)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.