Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

MINTUNVIHREÄ KEVÄT TULI KOTIIN: DIY-MALJAKOT VANHOISTA LASIPURKEISTA

Mikäli kodin sisustaminen kuuluu vähimmissäkään määrissä mielenkiinnon kohteisiisi, tiedät, että kevät on SE aika vuodesta. Valo paljastaa virttymykset, pölypallerot ja liian ylimalkaisesti pestyt ikkunat. Samaan aikaan se myös kohottaa ja nostaa esiin. Kuukausia kestänyt vähäisten värien ajanjakso väistyy ja raivaa tilaa väreille. Jossain pinnan alla se kutittelee ensin hennosti, sitten vähän voimallisemmin, kunnes se raivaa itsensä ulos: keväinen sisustusvimma - se on täällä taas!

Mitään mammuttimaista muutosta en aio kotonamme tänä keväänä tehdä. Jotain pientä kuitenkin, kuten parin seinän maalaaminen hyvin haalean turkooseiksi. Sisustustyynyjä ja lastenhuoneen pientä faceliftiä. Siinäpä suurimmat. Kodin ilmeen kohottaminen ei aina vaadi mittavia remontteja tai tähtitieteellisiä summia. Se ken osaa tehdä itse, tietää sen! 

omatekoiset maljakot lasipurkeista


Vihreä on ihan ehdoton lempivärini kaikissa sävyissään. - Herkästä mintusta kirkkaaseen turkoosiin ja smaragdin vihreään. Eilen illalla, aivan odottamatta syttyi pakkomielle mintunvihreistä maljakoista, joita voisi ehkä käyttää myös kynttilöiden jalustoina. Siellä sun täällä on näkynyt viime aikoina puisia, Aarikka-henkisiä DIY-kynttilänjalkoja, joiden koristus on syntynyt rannekoruista.

Hmm... spontaanissa tekemisessä toimitaan niillä materiaaleilla, mitä sillä hetkellä on ulottuvilla. Kaapista löytyi monenmuotoisia lasipurkkeja ja korukoreistani useampikin käyttämättömänä lojunut rannekoru. Alunperin ajatuksena oli maalata purkit akryylimaaleilla, vaan kas, suurin osa maaleista olikin kuivunut. Koska jostain piti saada oikeat värit eli vihreää ja vaalentajaksi valkoista, päätin tehdä uhkarohkean kokeen (todella extremeä, heh): vihreää akryylimaalia löytyi, valkoista ei. Niinpä korvasin valkoisen Emo-kangasvärien valkealla peittopastalla! Ihan hyvin niillä sai lasipinnan peitettyä, kun kahteen kertaan maalaili ja tarttuikin hyvin. Kuivumisen jälkeen sivelin pintaan vielä jonkinmoista kaapista löytynyttä askartelulakkaa. Tuskinpa nuo juuri pesua kestävät, mutta hellällä käytöllä ajavat asiansa. Vähintäänkin tyydyttävät esteetikon kauneudenkaipuun.

kierrätyshenkisen maljakot
Tiesitkös, että lasipurkkien etikettien liimasta pääsee helposti eroon kynsilakanpoistoaineella? Käy tosi näppärästi. Jostain luin myös, että akryylimaaleista voi saada ihan pesunkestävätkin seuraavalla menetelmällä: laita maalatut purkit (kokonaan akryyleilla maalatut) kylmään uuniin. Anna uunin lämmetä 175 asteeseen ja anna olla hmm... taisi olla 30 minuuttia. Sammuta uuni ja anna purkkien olla uunissa niin kauan, kunnes uuni ja purkit ovat jäähtyneet. - Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla joskus.
Ai niin. Taannoisen huopa-arvonnan voittajat on arvottu. Green Craft -kierrätyshuopapaketin saa Veera Jokinen ja tekemäni pipopipon Henna Lempiäinen.

Tuoko kevät sinulle sisustusvimma tai jotain muuta vimmaa ja jos, niin mitä?

8 kommenttia

 1. Täälläkin on tehty maalailemalla lasipurkeista pikkumaljakoita, mutta nuorempien neitojen toimesta. Toissa viikolla taas tekivät kaksi uutta kesäkukkasia odottamaan. Sinä olet kyllä toiminnan nainen!Minun ruudulla väri näyttää sellaiselta kauniin vanhalta vihreältä, mutta minttunakin nuo ovat kyllä kivat katseenvangitsijat kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tuommoista kivaa pikku puuhastelua. Sopii hyvin juuri lastenkin hommiksi. Tuo väri onkin jotain sellaista mintun ja antiikinvihreän välistä. Ei ihan puhdas minttu siis, mut mikä hyvänsä, ni tykkään tuosta sävystä. :)

   Poista
 2. Keväisen raikkaat pienet maljakot! Keväisin vaihtelen lähinnä sisustustekstiilejä raikkaampiin, mitään vimmaa ei ehkä ole näkyvissä (paitsi kaappien siivoukseen a-i-n-a keväällä). Joitain koristeitakin laitan sinne tänne. Ja leikkokukkia on kevättalvella ihana ostaa. Remontista kyllä haaveilen, lähinnä tarvitsisi uusia maalipintoja (samalla sävyllä tosin, mitä jo ovatkin) ja pojan huone on odottanut remppaa jo pari vuotta. Joku tässä yhtälössä vaan mättää, sillä mieshän ei ole juuri koskaan kotona. Ja minä en osaa. Tai kai osaisin, mutta kaikki puutyöjutut saisi huutia, kun mies niitä vilkaisisi. On haastavaa välillä asua ihmisen kanssa, jolla on tarkat mielipiteet kaikkeen ja joka osaa tehdä itse (sillä ihan mitä tahansa en voi tehdä kotona ominpäin tai käydä ostamassa uusia kalusteita :D, mutta toisaalta tämä on meidän kaikkien koti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ollut meneillään sellainen totaalinen siivous kotona. On tullut ihan sellainen tavaraähky. Ja sitäpaitsi, jos haluaa tilaa kauniille esineille, pitää jostain luopua. Mikään ei nouse esiin, jos joka paikassa on jotain.

   Kuulostaa haastavalta yhtälöltä tuo teidän... Tai toistaalta toki kiva, jos on kotona taitava mies. Meillä taas mies ei ole oikein ollenkaan sellainen käytännön ihminen. - Äärimmäisen visuaalinen kyllä ja näkemyksellinen. Alkuun riideltiin paljon joistain kodin sisustusjutuista, mutta jo useampi vuosi sitten hän luovutti tehtävän täysin minulle. Välillä saattaa vähän mutista, että no joo, mutta enimmäkseen on kyllä tykännytkin sisustusvalinnoistani. Ja koitan toki tehdäkin sellaisia valintoja, mitkä miellyttävät molempia.

   Poista
 3. Oih, miten kauniisti aurinko tänään paistaa, vihdoin se kevät tulee:) Täällä onkin helmikuu podettu ensin flunssaa ja nyt vatsatautia, tekisi niin mieli jo lähteä ulos räpsimään kuvia tai alkaa puunailemaan nurkkia ja komeroita ylimääräisestä roinasta. Siivousvimma onkin selvä kevään merkki:) Kauniita nämä tuunaamasi maljakot! Yllättävän paljon sitä kotoa löytyy materiaaleja, joista saa tuunattu uutta, kunhan vain hoksaa käyttää:) Sinulta tämä kyllä luonnistuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että sairastaminen on kyllä niin tylsää ja lapsiperheissä niin totaalista. Toivottavasti teillä jo olo siellä on helpottanut. Joo se on totta, siivousvimma on toinen kevään aiheuttama ilmiö. Jo ihan siksikin, että valo paljastaa KAI-KEN! ;) Kiitos. Koti on kyl semmonen jemma, mistä löytyy monenmoista. Vähän oon kyl päättänyt karsia materiaalejakin, kun alkaa oleen liian ahdasta jo.

   Poista
 4. Ihania maljakoita! Vihreä ei sopis meille sisustukseen, mutta siniharmaana voisin toteuttaa saman. Ja lasipurkkeja riittää. Jostain syystä oon kokenut tarvetta jemmata niitä (ja paljon muutakin) kaappien täytteeksi XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sinikka! :) Siitä vaan kokeilemaan. Nää on niin helppoja tehdä, et luontuu lapseltakin. - Jos haluaa vaikka yhdessä tehdä. Tosin mä en nyt muista minkä ikäisiä teidän vanhemmat lapset/lapsi olikaan...

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.