Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

RENEW MAMA - OSALLISTU OMPELUHAASTEESEEN!

Jämähtikö pimeä vuodenaika vyötärölle, valahtiko Fazerin Sininen lantiolle? Aijaijaijai. Kyllä nyt kaduttaa, kun peilistä kurkistelee turpean pullea hahmo epäuskoinen ilme kasvoillaan. Kuinkas tässä näin pääsi käymään? Vaan eipä hätää! Netti ja lehdet vuotavat yli äyräidensä detox-kuurivinkkejä, laihdutusohjelmia, sokeriton-rasvaton-hiilihydraatiton-reseptejä ja kuntosalien ”liity nyt - treenaa kuukausi ilmaiseksi” -tarjouksia. Äyskäröi oman elämäntarparemonttisi ainekset talteen, ryhdy toimeen ja elämä hymyilee jälleen!

Pikakelaus taaksepäin. Otetaanpa uusiksi! Kuntoilun ja terveellisten elämäntapojen merkitystä en halua kiistää. Jos olo omassa kropassa tuntuu epäkodikkaalta ja asialle on tehtävissä jotain ruokavalion ja liikunnan hienosäädöllä, niin mikäpä ettei. Mikäli peilikuvasi ahdistaa sellaisten seikkojen vuoksi, jotka eivät ole noin vain muutettavissa, pysähdy hetkeksi.

Pitkä, pätkä, kapea, leveämpi, levein. Yhdellä on liian pitkä selkä, toisella liian pieni rinnanympärys, yksi tuskailee liian leveää lantiotaan, kolmannella on reidet, neljännellä ei. Viides tuskailee eri paria olevan ylä- ja alaosansa kanssa, kuudellenna on liian lyhyt kaula ja liian leveä selkä, seitsemännellä taas liian suora vartalo. STOOOOP! Minkä ikäisenä meillä on lupa alkaa välittämään itsestämme juuri sellaisina kuin olemme? Harva näyttää tismalleen samalta enää synnytyksien ja imetysjaksojen jäljiltä. Työ ja elämä muovaavat meitä sisäisesti, yleensä myös ulkoisesti. Tosiasia kuitenkin on se, että eilinen meni jo ja huomista ei vielä ole. - Entäpä jos hyväksyisitkin itsesi tänään sellaisena kuin olet? Tässä ja nyt.

LET'S RENEW MAMA!

Blogini vakiintuneiden lukijoiden korviin tämä teksti saattaa kajahtaa tutulta. Kyllä. On aika herättää henkiin vuosi sitten käynnistämäni Renew Mama: ompelevien äitien/naisten oma projekti, jossa sinä olet tarvehierarkian on ykkönen. Ei bodeja, kuolalappuja tai muitakaan mini-ihmisten juttuja, vaan aikuisen naisen vaatteita. Renew Mama sai alkunsa tästä postauksesta, muuntui pian FB:iin omaksi ryhmäkseen: hiipui ja loppui. Ryhmässä mukana olleet toivoivat kuitenkin kovasti jatkoa Renew Mama -ompeluhaasteille. Asia jäi hautumaan ja aikansa kypsyttyään löysin mielessäni sille sopivan muodon. Jatkoa seuraa siis nyt!

Renew Mama -ompeluhaasteet ovat oodi naiseudelle. Hyväntuuliset haasteet kietoutuvat pääosin teeman "kuinka löydän itselleni sopivan pukeutumistyylin ja vaatemallit" ympärille? Nämä seikat korreloivat suoraan siihen, sukeltaako vaatekaapiltamme ulos tyytymättömyyttään vai tyytyväisyyttään huokuva Mama. Oman hyvän olomme lisäksi niillä on vaikutusta myös siihen, kuinka hyvin vaatekaappimme kestää aikaa. - Kyllä, tulemme sivuamaan myös kestävän pukeutumisen teemaa. 

Voit osallistua kuukausittaisiin Renew Mama -haasteisiin omien aikataulujesi puitteissa: vaikka vain kerran tai jopa jokaiseen.

Estradi on tästä eteenpäin sinun. Toivon, että tämän haastekokonaisuuden päätteeksi henkilökohtaisissa parrasvaloissasi seisoo säteilevän tyytyväinen nainen. Mikäli olet jo valmiiksi tyytyväinen itseesi sellaisena kuin olet ja osaat jo pukeutua vartalosi mukaisesti, ei se tokikaan ole este haasteisiin osallistumiselle. - Päinvastoin! Voit tuoda esiin kehittyneempää näkemystä asian tiimoilta. Siitä on iloa kaikille.


RENEW MAMA -haasteen ensimmäisen haasteen ensimmäinen osa alkaa nyt. Tämän osan soisin jatkuvan elämäsi loppuun saakka. Kirjoita tästä vaikka itsellesi huoneentaulu, mikäli huomaat lipsuvasi.

1. ”PUHU ITSESTÄSI KAUNIISTI!”
Suomalaiset naiset puhuvat ulkoisesta olemuksestaan usein karkeasti ja rumasti, vähätellen ja negatiivisia puolia alleviivaten. Olen kiinnittänyt tähän huomiota useilla keskustelupalstoilla ja erilaisissa harrasteryhmissä sekä sosiaalisissa tilanteissa. Leveälanteisille-runsasreitisille on oma vähemmän mairitteleva terminsä, pienirintaisille myös. Nyt seuraa palanen keittiöpsykologiaa: sillä, miten puhut itsestäsi, on suora yhteys siihen, millaiseksi itsesi tunnet sisäisesti. Entäpä jos päättäisitkin jatkossa ihan tietoisesti puhua itsestäsi ja niistä ns. epäkohdistasikin, aiempaa arvostavampaan sävyyn? Sinä olet juuri tuollainen, katso nyt! - Kukaan muu maailmassa ei ole samanlainen. Olet uniikkikappale ja mikäli seuraat vähääkään muoti- ja Design-maailmaa, tiedät, että uniikkikappeleet ovat korkeasti arvostettuja.

Seuraava kohta on varmasti osalle teistä ihan tuttua asiaa ja mikäli näin, voit siirtyä suoraan varsinaiseen haasteeseen. Muut, jatkakaa.2. TUNNE VARTALOTYYPPISI
Tällainen paketti minä olen, mitäs tälle keksittäisiin? Ihan jokaiselle vartalotyypille löytyy pukeutumistyyli, jossa näyttää hyvältä. - Oman vartalotyypin mukainen pukeutumistyyli korostaa parhaita puoliasi ja häivyttää ne vähemmän mieluisat.

Tässä kohtaa haluan korostaa, etten ole itse pukeutumisneuvoja omalta ammattiosaamiseltani. Olen koonnut tähän teille eri lähteistä tietopaketin, jota voit halutessasi hyödyntää oman vartalotyyppisi selvittämisessä tai vaihtoehtoisesti voit hyödyntää omia lähteitäsi. 

Näitä tarvitset: mittanauha ja kokovartalopeili. Peilistä voit katsella kokonaisuutta, mutta voit myös pyytää jotakuta toista kuvaamaan sinut eri suunnista. Peilikuvamme nimittäin on harvoin objektiivinen. Kaikkein tärkein väline oman vartalotyypin selvittämisessä on kuitenkin mittanauha. Se on kaikkein objektiivisin.

Keskeisimmät vartalotyypin kartoituksessa selvitettävät asiat ovat hartioiden, lantion ja vyötärön suhde toisiinsa. Vartalotyypin määrittelyyn vaikuttavia seikkoihin olennaisesti liittyvä asia on myös vartalon muoto: oletko enemmän pyöreä vai kulmikas? Vaikka iän myötä kroppaan saattaa tulla lisäkiloja ja ns. iän mukana tuomaa pehmeyttä, ei kropan perusmalli siellä alla muutu.

Kuva: Freeimages.com


Näin otat mitat:

Mittoja ei oteta ympärysmittoina, vaan leveysmittoina. Tähän liittyen olen nähnyt kyllä toisentyyppistäkin ohjetta, mutta tärkeintä on toki käyttää samaa mittaustapaa kautta linjan.

1. Mittaa hartiat leveimmästä kohtaa. Paras tapa on mitata takaa, jolloin sinun täytyy pyytää jotain avuksi mittauksissa.
2. Mittaa vyötärösi sen kaikkein kapeimmasta kohdasta
3. Mittaa lantiosi leveimmästä kohdasta. Tämäkin mitta on hyvä ottaa takaa. Levein kohta on yleensä lantioluiden kohdalla.

Vertaa mittojasi vartalomalliluokituksiin. Yhtälöstä tekee aavistuksen haastavamman se, että harva on ihan oppikirjaesimerkki yhdestä vartalomallista. Näiden perusmittojen lisäksi kannattaa tarkastella myös ainakin jalkojen muotoa: ovatko sääresi ohuet ja suorat vai pyöreät, ovatko ne pitkät vai lyhyet? Onko selkäsi pitkä vai lyhyt? Nämä seikat ovat lähes takuuvarmasti tulleet sinulle vastaan jo tähän mennessä elämääsi. Kaupasta ostetuissa vaatteissa on joko liian lyhyet tai pitkät lahkeet tai istuvissa mekoissa jää kummallisia kurttuja alaselän kohdalle.

Vartalomalliluokituksia on olemassa monenlaisia. Karkein ja yksinkertaisin jako on alla.

Kuva ja vartalomalliluokitukset: hääpalvelu Amoriini.com (kuvan käyttöön saatu lupa)


Vartaloluokitukset vasemmalta oikealle:

 • A-mallin vartalo (vartalo on kapeampi olkapäistä kuin lanteilta)
 • Harteikas tai rintava vartalo eli Y-mallin vartalo (hartiat/ rinnanympärys leveämmät kuin lantio, vyötärö ja lantio lähes yhtä kapeat)
 • Tiimalasivartalo
 • Rehevä vartalo eli O-vartalo (pyöreyttä vatsassa, lanteilla ja takapuolessa, mahdollisesti myös rintava)
 • Suora vartalo eli neliövartalo

Linkkivinkkejä avuksi ja tueksi: 

- Lisää Pukeutumisvinkkejä eri vartalotyypeille (suomenkielinen)
- Löysin myös tällaisen maksuttoman palvelun, laskurin, joka antaa suoraan tulokset mittojen perusteella ja vastineeksi sieltä lähetetään suoraan sähköpostiin vartalomallianalyysi pukeutumisvinkkeineen. Mitään takuuta en tuon palvelun suhteen anna, mutta voit kokeilla ja verrata tuloksia omiisi.

3. HAASTE

Nyt kun tiedät, mitä vartalotyyppiä edustat, voit ommella itsellesi vapaavalintaisesti minkä tahansa vaatekappaleen, joka tuo esille parhaat puolesi tai vaikka yhden niistä. Ensimmäisen Renew Mama -haasteen teeman on yksinkertaisesti "sellaisena kuin olet". Ota siis ilo irti juuri siitä, mitä sinä olet! :) Haaste järjestetään yhteistyössä Kati K Design, Koot.fi:n kanssa. Palkintoina on Pippurit-neulosta sekä Terhot-joustocollegea.

4. ÄÄNESTÄ INSPIROIVINTA ASUA JA OSALLISTU ARVONTAAN!

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 1,5 m Koot.fi-kangasta. Voit äänestää yhtä asua. Äänestäminen tapahtuu klikkaamalla kuvan yläreunassa olevaa sydäntä. Mikäli haluat osallistua arvontaan, jätä yhteystietosi tästä, KLIK! Äänestysaikaa on kuukauden loppuun saakka. Lämmin kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille! :)43 kommenttia

 1. Aivan älyttömän hyvä aihealue. Tätä asiaa olen itsekin kovasti pohtinut ja toteuttanut, eli sitä miten itsestään puhuu :) En ole vielä kertaakaan itselleni mitään ommellut joten olisiko nyt korkea aika toimia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annika! Uskon, että tämä on sellainen asia, joka mietityttää aika monia. Ja ilman muuta kokeilet nyt ommella itsellesi jotain. Aloitat jostain yksinkertaisesta, mutta kivan näköisestä. Käytät vaikka kivaa kuosia, jolloin mallin ei tarvitse olla kovin monimutkainen. :)

   Poista
 2. Onpa hyvä haaste ja täyttä asiaa koko teksti! Mukana siis ollaan :)

  VastaaPoista
 3. Jaahas, voisin tässä yhdistää kaksi juttua...Yritän olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, siitä sitten vain mukaan! :) Minäkin aattelin sinun haasteeseesi osallistua tässä kuussa. Viime kuussa en ehtinyt.

   Poista
 4. Jes! Ideoiblogi ilmoittautuu mukaan 😊

  VastaaPoista
 5. Njaa...Ehkäpä ehkäpä voisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä, ehkäpä... Siitä vain mukaan, hop! :) Olisi huippua saada mukaan myös kierrätysmateriaalikulmaa. :)

   Poista
 6. Hyvältä kuulostaa! Voisin yrittää pysyä mukana :)

  VastaaPoista
 7. Katsotaan, saanko kuvat aikaiseksi. Sitä en tiedä, onnistunko juttelemaan itsestäni itselleni kauniisti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kuitenkin yrittää. - Siinä ei häviä mitään. Aloita vaikka yhdestä kauniisti puhumisen viikosta. :) Jokaisessa on jotain kaunista, hyvää ja erityislaatuista. Sille saa antaa arvoa. :)

   Poista
 8. Jes, kiva kun elvytit teeman. Mukana taas :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos sinulle tuosta ensimmäisestä kohdasta, osui kyllä nyt juuri kohdalleen. Ja ihana haaste, olen mukana niin innokkaasti kuin perheen ja työn ohella pystyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Kiva, jos herätti. Ja hienoa, jos pääset osallistumaan. :)

   Poista
 10. Niiin tarpeellinen haaste.. Jes! Mukana Ollaan!! :)

  VastaaPoista
 11. Tämä kuulostaa kivalta ja oma vaatekaappi kaipaa päivitystä 😄 Koitampa lähtee mukaan!

  VastaaPoista
 12. Todella inspiroiva. Saapa nähdä ehdinkö ensimmäiseen osaan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pikku Akka! Aikaa on kolme viikkoa. Ja jollet ehdi tähän, niin seuraavaan sitten. Ja kukaanhan ei kiellä tekemästä näitä haastehommia omalla ajallaan ihan omaan tahtiin. Nämä on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti herättelyiksi, inspiraatioksi ja iloksi. :)

   Poista
 13. Loistavaa! Vaikka itsekin joskus blogissa puhuin siitä, miten tulisi muistaa arvostaa itseään sellaisena kuin on, niin kieltämättä ihan joka aamu se ei onnistu ;). Teen kyllä kaikkeni, että ehtisin osallistua, varmaksi en voi vielä luvata. Aikapula, voi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu ei todellakaan onnistu joka aamu tai päiväkään! Mutta jos edes voittopuolisesti, niin hyvä. Kiva jos osallistut, mut ei stressiä! :)

   Poista
 14. Jess, mulla on tähän just täydellinen juttu! :) Kivaa kun Renew mama on täällä taas ♡

  VastaaPoista
 15. En tiedä miten saisin tähän kuvan, mutta laitoin #renewmama instassa. Tämä on hyödyllinen ja kiva haaste, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klikkaat vain tuosta linkistä ja sieltä pääset lataan myös instagramista kuvasi. Kiva kun osallistuit! :)

   Poista
 16. Saako tuota renew mama- tunnusta käyttää myös instagram- kuvassa jos sen saisi siihen liitettyä jotenkin järkevästi?

  VastaaPoista
 17. Mulla ei näy linkkiä, minkä kautta voi ladata kuvaosoitteen.

  VastaaPoista
 18. Tuossa alareunassa: add your link? Näkyykö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt näkyy! Äsken se ei ollut siinä ja ettisin ja ettisin :)

   Poista
 19. Pitkään näytti siltä, etten kerkeis mukaan tähän ihanaan ja inspiroivaan haasteeseen. Kerkeenpäs kuitenkin, kunhan saan tuon tuotokseni ikuistettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blääh... en jotenkin mobiilissa saanut tuota automaattisesti tulevaa tekstiä vaihdettua. Nyt siinä on blogin nimi XD Saatko sinä editoitua noita tekstejä vielä?

   Poista
 20. Hei, miten yleisöäänestys toimii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa tekstissä kohdassa 4 on ohjeet. Tää loppuosa postauksesta on vähän epäselvä. Katson pystyykö tuon haasteteksti poistamaan tuolta inlinkz-palvelusta. Se selkeyttäisi. :)

   Poista
 21. Mulla tää jostain syystä antais uuden äänen joka kerta, kun tuun tänne sivulle. Siis samalla laitteella. Oon äänestänyt siis vahingossa kahdesti, mutta samaa asua. En toki omaani sentään XD

  VastaaPoista
 22. Moi! oon mukana haasteessa, vaikkakin hävettävän myöhässä. Josko seuraavassa ompeluhaasteessa ehtisi deadlineen ;P http://blueberriesandzombies.blogspot.fi/2016/03/renew-mama.html

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.