Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

TUNNETKO VARTALOTYYPPISI? - ASU X-TYYPILLE


Ennen kuin aloin ommella aktiivisesti vaatteita itselleni, tiesin kyllä suunnilleen, minkä malliset vaatteet sopivat itselleni ja mitkä eivät. En kuitenkaan tiennyt, miksi. Ompeluharrastuksen myötä oma kroppa on tullut tutuksi kaikkine muotoine sekä mutkineen ja nyt tiedä, miksi.

Oma vartalotyyppini loksahtaa kaikkein lähimmin tiimalasiin, toiselta nimeltään X-malliin. Ei nyt ihan mihinkään Betty Boob -kategoriaan, mutta mittojen suhteet ovat tiimalasivartaloisen: hartiat ja lantio ovat suunnilleen yhtä leveät ja vyötärö kapein kohta. X-mallinen vartaloa kutsutaan ns. perinteillä tavalla feminiiniseksi. - Ilo irti siitä siis! Vaan ihan helppo puettava ei ainakaan oma X:äni ole. Oikeilla vatevalinnoilla lopputuloksesta tulee kyllä ihan mukiinmenevä.X-mallisten suurin haaste on se, että lähes identtisen levyiset lantio ja hartialinja tekevät kokonaisuudesta helposti möhkälemäisen. Omalla kohdallani lisää haastavuutta yhtälöön to lyhyyteni: 157 cm. Ja bonuksena päälle vielä voimakkaat sääret, joita piilottelin yli 30 vuotta. - Vasta viime vuosina olen sallinut itselleni pukeutumistyylin, jota rakastan eli mekot ja hameet. Miten siis tällainen kokonaisuus vaatetetaan? Tässä vinkkejäni lyhyen X-mallin pukemiseen.

VYÖTÄRÖ ESIIN!
Vyötärö on tuotava esiin tai vähintäänkin vartalon linjat. Jollen nosta vyörätöä tai vartalon linjoja esiin, näytän pökkelöltä ja paksulta. Suosinkin omissa vaatteissani hyviä leikkauksia, ryhdikkäitä materiaaleja tai sitten vaihtoehtoisesti hyvin laskeutuvia. Kankaat eivät saa olla paksuja, mutteivat kaiken paljastavan ohuitakaan. Tai ehkä joku timmi tiimalasi voi niitä käyttää, mutta minä en.

ÄLÄ KATKO VARTALOASI
Yleisin lyhyiden ihmisten pukeutumisvinkki on: älä katko kroppaasi osiin. Tätä neuvoa olen pyrkinyt noudattamaan. En käyttäisi esimerkiksi mekkoa, joka on jaettu useaan eri osaan vaakalinjassa. Pystylinjassa se ei niinkään haittaa: pystylinjathan luovat yleensä aina pidentävän vaikutelman. Joskus olen kuullut myös, että lyhyiden ihmisten kannattaisi suosia päästä varpaisiin saakka samaa värimaailmaa. Siitä syntyy myös pidentävä vaikutelma. Tässä kohtaa sanoudun irti suosituksista huutamalla: booooring! Joo, joskus voin tuota noudattaa, mutta koska rakastan kuoseja ja värejä ja ne mielestäni myös sopivat tummaan väritykseeni. Liiallista kropan katkomista pyrin silti edelleenkin välttämään.

KOROILLA PAREMPI
Vaikka lyhyyteni ei ole koskaan ollut minulle minkään asteinen ongelma, en silti halua näyttää yhtään lyhyemmältä kuin olen. Niinpä käytän yleensä aina, hiekkalaatikkoleikkejä lukunottamatta, korollisia kenkiä. Korot tuovat ryhdyykkyyttä ja linjakkuutta – toki myös muutaman lisäsentin. Sukkahousuissa suosin pääsääntöisesti tummia sävyjä ja yhtenäistä värimaailmaa. Kovin kirjavat tai kirkkaat sukkahousut veisivät huomin liiaksikin sinne jalkaosastoon.

OIKEAN MITTAISET HELMAT
Kun on sekä lyhyt että vähemmän gasellisäärinen, on suuri merkitys sillä, millä korkeudella hameen tai mekon helma on. Polven kohdalla tai mieluiten ihan aavistus polven yläpuolella on ainakin itselleni se paras mitta. Näin jalat näyttävät vähän pidemmiltä. Kaikkein pahin mitta olisi puoliväliin säärtä. - Se vain korostaisi vahvoja sääriä. Tuota mittaa en siis käytä ikinä.

Tiivis kooste X-mallisen pukeutumisvinkeistä:
 • Vältä liian suoran mallisia vaatteita, hartialinjaa leventäviä kaula-aukkoja sekä olkalinjoja. A-malliset yläosat eivät myöskään sovi X-malliselle.
 • Alaosiksi X-mallisille suositellaan joko suoria tai tiukanmallisia, hameina alaspäin kapenevia.
 • Vyötä listataan usein myös X-mallisen asusteeksi. Ja tässä tullaan kohtaan ”harva on tismalleen oppikirjaesimerkki”. Itselleni vyöt eivät kertakaikkiaan sovi. Vyötäröni on niin korkealla ja sen verran lyhyt, että vyö tekee ihan hassun näköiseksi ja katkaisee kropan.
 • Tee se itse vinkit X-malliselle: Vyötärö, vyötärö, vyötärö. Sitä ei voi liikaa korostaa. Huolehdi, ettet hautaa vyötäröä kangasmassan alle. Itse teen napseisen lähes aina ommellessani itselleni vähän sisään vyötärön kohdalta, rintojen alapuolelta. Jollen tee sitä, on lopputuloksena on pökkelö.


KYNÄHAME JA VESIPUTOUSPAITA

Kaikkein mieluisin ja mielestäni parhaiten minulle sopivin vaate on mekko: joko linjakkaasti leikattu tai vähintään niin, että vyötärölinja tulee esiin. Halusin kuitenkin kokeilla välillä jotain erilaista ja koska kynähameiden sanotaan sopivan X-mallisille, halusin testata. Vesiputouspaita puolestaan on laskeutumisessaan armelias pienille extrakiloille. Minusta vesiputouskaula-aukot sopivat itseasiassa lähes kaikille: runsasmuotoisilla ne häivyttävät muhkuroita ja tuovat huomion decolteelle ja kasvoille, suoran malliseen kroppaan vesiputous tuo pehmeyttä.

Paidan kankaat ovat Eurokankaasta: yläosa on ihanaa viskoositrikoota ja hame Öko Tex -standardisoitua puuvillaa – aavistuksen kiiltäväpintaista. Hameen kaava on Suuresta Käsityöstä jostain iänikuisen vanhasta lehdestä – kynähame nyt on kynähame, vaikka olisi miltä vuosikymmeneltä. Paidan kaava on muokattu omasta peruskaavastani hyödyntäen tätäohjetta. Tällä ohjeella on tosi helppo muokata peruspaidan kaavasta vesiputousmallinen.

Joku voisi väittää, että nämä vartalotyyppiasiat ovat vain turhamaisten haihattelua. En ole samaa mieltä. - Mitä paremmin ihminen tuntee oman kroppansa, sitä todennäköisemmin hän tulee hankkineeksi ja tehneeksi itselleen vaatteita, joita tulee myös oikeasti käytettyä. Hutihankintojen määrä vähenee siis ainakin tältä osin.

Pahoittelut heikohkolaatuisista kuvista. - Sattuipa todella harmaa päivä ja kuvattavakin oli niin väsähtäneen oloinen, ettei mitään rajaa. Seuraavan yönä nousikin sitten 39 asteen kuume, että eipäs ihme.

Vielä tämä viikko aikaa osallistua ensimmäiseen Renew Mama -ompeluhaasteeseen! 


18 kommenttia

 1. Hyvä ja tärkeä aihe. Ei todellakaan ole turhamaista tuntea vartalonsa ja osata korostaa hyviä puoliaan. Hutiostokset on suurempaa turhuutta minusta :)

  Itse taidan olla omena. Tosin ei mulla kyllä ole tyypilliset hoikat sääret ja reidet, mutta tasapaksu olen kyllä. Luin noita vartalotyyppianalyysejä sun Renew-mama postauksen innoittamana ja tunnistan kyllä, että omenalle suositellut vaatteet toimii mulla hyvin. Oon aina kadehtinut x-mallisia, mutta pikkuhiljaa hyväksyn, että kaikesta treenaamisesta huolimatta vyötäröä en taida saada :) ja onneksi olen oppinut jo tällä iällä arvostamaan sitä mitä mulla on eikä aina haikailemaan sen perään mitä en ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, näin minäkin ajattelen. Monestihan nämä jutut on sellaisia kyllä, että vaikkei olisi sen tarkemmin tutkinut omaa vartalotyyppiään, sitä yleensä tähän ikään mennessä jo suunnilleen tietää anyway mikä toimii ja mikä ei. Jokaisella on varmasti joku juttu mihin ei ole itsessään niin tyytyväinen. Minä haaveilin vuosikaudet hoikista sääristä. No, niitä nyt ei käytännössä oikein helpolla saa, niin elettävä on nykyisten kanssa. Noilla helmojen pituuksilla pystyy kyl paljon vaikuttaan kokonaisvaikutelmaan. Ja sinä oot mielestäni löytänyt ihanasti oman pukeutumistyylisi. Se on rentoa, mutta silti tyylikästä. :)

   Poista
 2. Hyvä teksti ja en todellakaan tiedä! Olen monta kertaa luullut tietäväni, mutta on niin monta kohtaa kropassa, mitkä tekee sitten kuitenkin ristiriidan :/ Hankalaa. Olen varmaan joko H (pötkö, ei kovin kapea vyötärö) tai X (muotoja löytyy kuitenkin ja vyötärö on kuitenkin muita mittöja kapeampi reilusti) tai sitten Y (yläosa on paljon isompi suhteessa kapeahkoon lantioon). Että mitähän sitä päälleen pistäs :D Siulla on kivat vaatteet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittaamatta vaikee sanoa mut oma veikkaukseni ois kyl Y. Sun vartalon muoto kapenee selvästi alaspäin. Ja kiitos! :)

   Poista
  2. Minä veikkaan samaa :)

   Poista
  3. Okei, kiitos! Tuo laskuri tarjosi hoota, mutta en kovin poikamainen varreltani ole :D pitää lukea lisää.

   Poista
 3. Mikähän mun vartalon malli on? Varmaan O niin kuin omena, paksu pallero joka tapauksessa.
  Miten minä olen aina ajatellut, että sinä olisit paljon pitempi minua? Itsehän olen vain 154cm.
  Näissä blogikuvissa sinulla on aina niin mukavat, sinulle sopivat, tyylikkäät vaatteet. Sellaiset vaatteet, joissa näytät viihtyvän, olevan kotonasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a. Mittailemalla se selviää ja tutkailemalla niitä eri vaihtoehtoja. Tosin ei nekään kyl ole ihan yksiselitteisiä aina. Itse jäin miettimään, että olenkohan itse kuitenkin mallia pehmeä H tuon X:n sijaan. No toisaalta selvästi X-tyyppinen pukeutuminen sopii mulle, niin eipä kai sen sit väliäkään. Pituus... tai lyhyys. Heh, suuri illuusio. Teitä on sumutettu! - Kääpiö täällä, moi. ;) Kuvakulmilla pystyy vaikuttaan kyl paljon yleisvaikutelmaan, mut varmaan eniten vaikuttaa se, että täällä blogissa sitä on ihan itsekseen ja täyttää sen koko käytössä olevan tilan itsekseen, eikä ole mitään vertailukohtia. Pitäisi varmaan joskus laittaa tulitikkuaski kuvaan verrokiksi. ;)

   Poista
 4. Mä voisin kans sanoa olevani epätyypillinen X. Ennen lapsia olin lähempänä Y:tä, mutta lantio (siis pylly!) levinnyt, laitetaanko jooko synnytysten eikä suklaan piikkiin. ;) Vieläkin lantio on aavistuksen kapeampi ja vatsa pömpöttää, joten sitten ehkä kuitenkin O:hon taipuva HX. :D
  Oma osallistumisasuni on tehty, vielä kun saisin kuvattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sähän kuulostat jo ihan joltain kemialliselta kaavalta. Tai teini-ikäisten nenäkkäältä lyhenneilmaisulta, tyyliin EVVK. ;) Nää ei oo kyl ihan helppoja juttuja läheskään aina. Aika harva on kummiskaan täysin kirjaesimerkki yhdestä mallista. Ja sit kun nuo laskurit ei esim. ota huomioon esim. jalkojen muotoa ja niissä vartalotyyppiluokituksissa niihin kummiski otetaan kantaa, ni sekin vähän hämää. Kiva, jos ehdit mukaan haastikseen. Veikkaan, et sillä viime viikolla tekemälläsi mustalla mekolla? :)

   Poista
 5. Upea nainen, upeat vaatteet ja kuvat <3! Toivottavasti olet jo paranemaan päin. Minäkin luulin, että olet pidempi :D. Kuvista se onkin tosi hankalaa arvata toisen oikeaa pituutta.

  Vartalotyypin tunteminen on aika kivaa, mutta sen löytäminen vaatii työtä. Opiskellessa kävimme aika paljon läpi tätä asiaa ja siinä oli kyllä monia kommervenkkejä mukana. Helpointahan se on, jos ottaa itsestään kuvat sekä edestä, takaa että sivulta (mielellään ilman vaatteita, korkeintaan alusvaatteet päällä). Navan korkeudelta, että mittasuhteet säilyvät oikein. Kuviin on sitten helppo piirtää viivat pysty- ja vaakasuuntaisesti. sillä pääsee jo pitkälle oman vartalon tuntemisessa. Hups, anteeksi, ei pitänyt aloittaa pitkää jaarittelua :D. Mulla on täällä alla kanssa tuo x-vartalo, mutta tällä hetkellä lähempänä o:ta. Jälkimmäinen ei ole niin tuttu, joten vaati hieman tutkimista, mitkä sopii ja mitkä ei ;). Mutta jotain asua kuitenkin kyhäsin ja yritän saada postauksen pian aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Kuvaustilanteessa oli kyllä vähemmän hehkeä olo. Nyt alkaa jo vähän helpottamaan, mut oli kyllä raju tauti. Ensin tuli tyttö kipeäksi ja itse oon kans nyt ollut lähemmäksi viikon. Kovaa kuumetta, raju yskä jne. Selvästi joku influenssa. Tänään kuitenkin ekaa kertaa katse kääntyi kankaiden suuntaan.. että eiköhän se tästä taas iloksi muutu. :)

   Pikku Akalle tuossa jo ylempänä naureskelinkin, että teitä on huijattu. Pygmihuijari täällä, moi. ;) Kuvakulmilla pystyy paljon vaikuttamaan, mutta varmasti eniten vaikuttaa se, ettei blogissa ole vertailukohtaa. Joku kerta laitan kuvaan sen tulitikkuaskin mukaan, ni ettepähän enää elä illuusion vallassa. ;)

   Nää on mielenkiintoisia juttuja, mutta ei kyl ollenkaan helppoja. Itsekin aloin nyt arpomaan et olenkohan sittenkään x, vai kenties pehmeä H. Vyötäröni on kyllä selkeä, mutta ei mikään järjettömän kapea ollenkaan. Vartalonmuoto on kyllä pehmeä kauttaaltaan ja lantiota on. Tiedä nyt näistä sitten. Silti oon kyl todennut, että X-tyyppiset pukeutumisvinkit sopii minulle.

   Ja mitäs oikein pyytelet anteeksi "jaaritteluita"! Sehän on ihan parasta, kun joku vaivautuu vastaamaan oikein ajan kanssa. :)

   Kiva, jos ehdit mukaan haasteeseen. Itse haasteeseenhan riittää kyllä pelkkä kuvakin eli ei oo pakko saada postausta valmiiksi siihen mennessä.

   Poista
  2. Mahtavaa! Luin sitten uudemman kerran säännöt ja pelkkä kuva tosiaan riittää :D. Postausta en nimittäin millään saa tämän hulvattoman viikon seurauksena aikaiseksi määräpäivään. Huh :).

   Poista
 6. Nää vartalo- ja värityyppiasiat oli aina mun suosikkeja koulussa, otin aina kaikki mahdolliset kurssit . Mää oon ainakin ollut ennen pehmeä suora (eli vissiin h, jos otetaan nää kirjaimet). Mulla on myös kunnon pakarat ja notkoselkä ja siitä johtuva hassu juttu, että kun katsotaan suoraan takaa tai edestä niin näyttää ihan erilaiselta kuin sivuprofiili. Opettajan kommentti on kyllä jäänyt ikuisiksi ajoiksi mieleen (ei nyt mitenkään traumaattisesti :D).

  Tumma kynähame kuuluu jokaisen naisen peruspuvustoon, ainakin minusta. Asu on sun näköinen, musta sulle sopii hyvin tuollaiset kukkakuviot ja vahvat värit! Nätti kokonaisuus. Ja toivottavasti olo on jo parempi :).

  VastaaPoista
 7. Nää on kiinnostavia juttuja kyllä. :) Ja joka kropassa on aina jotain ihan omaa ja erityislaatuista. - Ei olla samasta muotista kovinkaan moni. Ja kiva niin. :)

  Ja kiitos kivoista kommenteista. :) Olo alkaa olemaan parempi, mut johan tässä on lähemmäksi viikko podettukin.. Raju tauti. Influenssaa veikkaan.

  VastaaPoista
 8. No en nyt ehtinyt mukaan tähän haasteeseen, kun oon ommellut kaikkea muuta, omat on odottanut! Mutta mä kuulun kans siihen joukkioon joka ei oikein osaa määrittää omaa vartalotyyppiä. Tavallaan ehkä Y-vartalo, koska oon aika harteikas, ja beba/lantio/reidet on mun hoikinta seutua. Mutta maha+jenkkikset on sitten taas eri maata. Ehkä keskivartalolihava Y? :D Mies ehdotti omenavartaloa (hei kiitti vaan :'D) mutta en oo mitenkään erityisen rintavakaan. Meen vielä joskus jollekin vartalotyyppilääkärille tunnistettavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mut ei hätää! Voihan näihin haasteisiin osallistua myös ihan omia aikojaan. :) ja uusikin haaste tulee jo ensi viikolla. Tervetuloa vain mukaan! :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.