Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

VINKKEJÄ KIERRÄTYSOMPELUUN, KIRPPARIKIERROS + VIDEO

Pidän kierrätysompelusta ja arvostan sitä. - Tuliko yllätyksenä? No, ei varmasti ainakaan blogini vakiintuneimmille lukijoille.

Vielä jokunen aika sitten saatoin rynnätä UFF:n euron päiville ja pyöriä siellä hullunkiilto silmissäni: tuommoista ja tuollainenkin, wau ja vain euron! Kassikaupalla materiaalia alle kympillä. Tyytyväisyyttäni hykerrellen palasin kotiin. Purin kamat kasseista ja seisoin materiaalikaappini edessä. "Hmmm... ei mahdu. Minnekähän nämä sulloisi?" Tympiintyneenä jatkoin tutuksi tullutta marinaani siitä, kuinka kotimme on aivan liian pieni ja säilytystilaa ihan liian vähän.

Tai hetkinen: entäpä jos sitä tavaraa onkin vain... liian paljon suhteessa säilytystilaan... Asian ydin ei siis ollut muuttunut mihinkään. Hankin kirpputoreilta ja kierrätysompelin. Materian määrä pysyi silti vakiona. Tai jos totta puhutaan, se oikeastaan lisääntyi. Sen lisäksi, että hankin itse "kaukaa viisaasti" materiaaleja etupainotteisesti joihinkin tulevaisuuden mahdollisiin projekteihini, olin alkanut saamaan niitä myös sukulaisiltamme. "Sä kun teet niitä kierrätysjuttuja, niin haluaisitkos nämä meidän vanhat verhot?" Ja sitä rataa. 

Fiksumpi olisi hoksannut käytettävissä olevan tilan ja materiamäärän yhtälön purkukaavan jo siinä kohtaa, kun muutimme nykyiseen asuntoomme. Oivalluksen sijaan valitsin vuosikausien nurinan. Vaan nyt on tahti muuttunut! - Olen kierrättänyt ja kierrättänyt, antanut pois ja tyhjentänyt. Nyt alkaa henki jo kulkemaan. 

Bruno kirpputori
Jos olet kirppari-ihmisiä ja asut/käyt Helsingissä, suosittelen kurkkaamaan Konejapan Bruno-kirpputorin. Se on inspiroiva ja valikoimaa on paljon.


Mitä tästä opimme? Myös vanhasta uutta -hommassa voi sortua övereihin: vaikkei materiaali olekaan uutta, sitä kertyy helposti paljon. Itse aion tähdätä nyt tässäkin asiassa kohtuuteen: ei turhaa hamstraamista, eikä ihan järjettömiä määriä pelkkää fiilisompelua. Ei kierrätysompeluharrastajakaan tarvitse lukuisia kappaleita vaatekappaletta x, joka jää lopulta pyörimään tyhjän panttina kaapin perukoille.

Kirpputori BrunoKirpputori Bruno HelsinkiBrunoMITÄ JA MITEN?

Koska kierrätysompelussa on joka tapauksessa omat kiistattomat plussansa, haluan jakaa kanssanne muutamia, omaan kokemukseeni pohjautuvia vinkkejä. Vinkit on suunnattu erityisesti teille, jotka olette melko untuvikkoja tässä asiassa.

Parhaimmillaan kierrätysompelu on sitä, että joku rikkinäinen tai kierrätystuomion saanut vaatekappale saa uuden elämän ja se korvaa jatkoelämällään uuden vaatteen hankinnan.

Kierrätysompelun voi mielestäni jakaa kolmeen eri muotoon: 
 1. Vaatteiden pienimuotoinen muokkaaminen: lyhentäminen, pidentäminen, jonkun jutun lisääminen tai vähentäminen.
 2. Vanhasta uutta -ompelu: vanhan vaatteen uudistaminen ihan erilaiseksi
 3. Vaatteiden ja asusteiden hyödyntäminen materiaalina: leikkaa kuluneesta hupparista talteen toimiva vetoketju, säästä rikkinäisen laukun soljet, ompele pieneksi käyneestä nahkatakista laukku jne.
Osaksi kierrätysompelua luen myös korjausompelun. Siinähän ei toki varsinaisesti kierrätetä mitään, mutta hyvä vaatehuolto ja korjattavissa olevien vaatekappaleiden kunnostaminen uuden ostamisen sijaan on aina ekoteko. 

Ohessa videomuotoinen vinkkikokonaisuus:


KONEPAJAN BRUNO

Tämä postaus on kuvitettu Helsingin Konepajan Bruno-kirpputorilta otetuilla kuvilla. Bruno on mielestäni ihanan rouhean boheemi kirpputori. Tyylikäs ja hauskoja visuaalisia oivalluksia siellä sun täällä. Myytävää tavaraa on paljon, mutta ei kuitenkaan liikaa. Vaatetankojen väliset käyvätä ovat myös riittävän leveät rattaiden kanssa kulkemiselle. 

Itse pidän tällaisista kirpputoreista, joissa yksityishenkilöt myyvät (pääosin) omia vaatteitaan/tavaroitaan. Minusta on kiva nähdä, millaisesta kodista vaatteet ovat peräisin. Lisäksi jo pelkkä vilkaisu myyjän suuntaan antaa usein käsityksen siitä, onko hänen myyntikojussaan itseni tyylisiä ja kokoisia vaatteita. Kolmas arvostamani seikka on se, että tällaisilla kirppareilla hinnasta voi neuvotella, toisin kuin yhden myyjän kirpputoriyrityksissä. 

Autre Chose
Autre Chose ravitsee nälkäiset kirpputorinkävijät. 
Ravintola Autre Chose

kirpparikierros
Hypistelyä, hypistelyä ja materiaaliselosteiden tutkimista...

kirpparilla


Tällä kyseisellä kierroksella en löytänyt materiaalia ompeluksiini, koska en ollut sitä etsimässäkään. Sen sijaan löysin alkusyksystä saakka etsimäni nahkaiset nilkkurit tai itseasiassa kahdet: yhdet mustat Vagabondin ja toiset konjakinväriset mitkäliemerkkiset (ei kuvassa näkyvät). - Molemmat ihan järjettömän hyvässä kunnossa ja muodossaan. Hintaa kengille tuli yhteensä yhdeksän euroa. Käytettyjen kenkien suhteen olen tarkka: niiden pitää olla freshin oloiset, eivätkä ne saa olla käyttäjänsä jalan rankasti muovaamat. Näistä ostoksista tuli todella hyvä mieli. Kenkäbudjettini oli tiukka ja olin päättänyt, etten halua ostaa keinonahkaisia kenkiä, vaan mieluummin käytettynä nahkaiset. Etsiminen palkittiin! :)

Oletko jo lukenut Renew Mama -ompeluhaasteesta? - Tässä kuussa ommellaan teemalla "sellaisena kuin olet". Käypä tutustumassa haasteeseen ja lähde mukaan! :)

Oletkos sinä kierrätysompeluihmisiä? Millaisia juttuja olet tehnyt ja millaisiin juttuihin se mielestäsi soveltuu parhaiten?

18 kommenttia

 1. Sinä oot IHANA! Lisää videoita. Kierrätysompelu on huippua ja ehdottomasti tuo vinkki: hyödynnä ne toisen kivat yksityiskohdat joihin on nähty vaivaa! :) Kiitos videoista ja kivasta postauksesta muutoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite oot. ♡ No niin on. Se on tosi kivaa hommaa. Ja eipäs kestä. Kiva jos oli iloa. :)

   Poista
 2. Itse ompelen nykyään lähes kaikki vaatteeni kierrätettynä. Minulla taas on aina ollut isot varastot kaikkea matskua kun kolmannessa polvessa ompelija olen ja isoäitini oli kova kierrätysompelija/neuloja sekä kutoja. Ja mistä tahansa voi tuunata vanhan asian uudeksi. Tästä tulee myös helposti intohimo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyl hienoa että teet niin paljon kierrätysjuttuja. ♡ Itse teen muutakin mut kierrätystä myös paljon. Mä luulen et oma ideaalitilanteeni on se että materiaalia on sopivasti suhteessa säilytystiloihin. En myöskään halua tilannetta jossa aina pitäisi aloittaa ompelu ihan nollista. Tykkään et on materiaalia käsillä sillon, kun inspiraatio iskee. Ja joo. Kierrätysompeluun jää helposti koukkuun. :)

   Poista
 3. Kierrätysompeluihminen täällä, hei! Justiinsa postasin jutun, jossa tein leikkihuoneen uudelle sohvalle, joka on meidän entinen, tarpeettomaksi jäänyt pinnasänky, kasan tyynyjä. Tyynynpäälliset tuli kaksista vanhoista Disney-verhoista, yhdestä Eemeli-lakanasta, kahdesta Nalle Puh-huivista, yhdestä Myyrä-tyynyliinasta ja vielä yhdestä kivasta lammaskankaasta, joka on kirppislöytö, mutta käyttämätön kangaspala. Eilen ompelin kasasta rikkinäisiä housuja muutamat uudet. Tulihan niiden lahkeet vähän useammasta palasta, mutta mitäpä siitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin kurkkimassa jo blogissasi. Ihania juttuja oot tehnyt taas! :)

   Poista
 4. Hauska postaus ja täynnä asiaa! Tuo ehkä olisi itselleni paras vinkki, että hyödyntäisi niitä omia vanhoja juttuja, rojua nimittäin löytyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Juu kyl nimenomaan kannattaa alottaa ihan omilta kaapeilta. Aika monet matskut sieltä todennäköisesti saa. Jollei nyt satu oleen ihan minimalisti.

   Poista
 5. Kovasti päätäni nyökyttelen! Ois voinut olla kyllä jokainen sana kuin minun suustani! :) Mitäpä tähän lisäämään, olen tismalleen samaa mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla. Ei tosin yllätä. sen verran oon blogiasi seurannut jo. :)

   Poista
 6. Hieno yhteenveto taas kerran. Voi pojat minä oon kans hamstrannut. Nyt alan pikkuhiljaa oppiman ja ostan ainoastaan tarpeeseen, myös materiaalia. Mulle se on sellaista inspiraatiohuuman ja realismin jatkuvaa taistelua. Kirpparekta kiertäessä saattaa löytää vaikka mitä mieletöntä, mutta se realisti on pakko kaivaa nhkyään esiin jossain vaiheessa kerrosta: milloin ehdin tämän tekemään ja sopisiko se ylipäätään mun nykyiseen vaatekaappiin edes tuunattuna? Nykyään en siksi kovin usein kirppareilla käykään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sinikka! Ja kiva kun jaksat aina kommentoida. :) Kuulostaapa kyl tutulta tuo inspiraation ja realismin välinen tasapainoilu. En usko, että itsestäni tulee ikipäivänä sellaista Excel-laatikkomaista superjärkiorientoitunutta persoonaa. Vähä sinnepäin uskon voivani kehittyä kummiskin. Se semmoinen tasapaino tässäkin. Enkä edes halua, että joudun aloittamaan aina materiaalien suhteen täysin nollista. Se tuntuisi kauhean tylsältä. Mutta materiaalia järkevissä suhteissa käytettävissä olevaan tilaan ja myös aikaan... Ei siis hamstrausta hamstrauksen ilosta. :)

   Poista
 7. Peukut! Hyvä juttu, ihana oli kuulla sun ääni :). Blogin alkuaikoina kierrätin enemmänkin, nyt on hieman vähemmällä ollut. Välillä tekee mieli ommella ihan uusista materiaaleista. Minä olen nyt jättänyt kaikkien kauppojen kiertelyn, käyn hakemassa tavaraa vain tarpeeseen. Aika helposti on sujunut, vaikka oletin, että haluan ehdottomasti käydä katselemassa paikallisen kirppiksen käsityöpuolta useasti. Siivosin muuten toissapäivänä ne pienet vaatteet sieltä vaatehuoneesta muualle säilytykseen, kiitoksia vaan inspiraatiosta :). Tuli sieltä pari pussia vaatetta, joista saa ihan hyvää matskua muutamaan ompeluprojektiin. Näyttää muuten hyllyt aika tyhjille :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! :) Joo tiedän tuon hyvinkin, että aina ei tee mieli ommella kierrätysjuttuja. Se on hirmu hauskaa ja järkevää, mutta välillä on kiva saada vaatekaappiin sellainen Fresh tuulahdus. Ihan samanvertaista raikasta tunnetta ei minusta oikein kierrätysjutuista tule, vaikka niistä saakin sitten vastavuoroisesti tosi hyvän mielen. En itse edusta muutenkaan ehdottomuutta tämän asian suhteen. Arvostan ja pidän ja harrastan, mutta teen myös uusista. Ai hauskaa, jos onnistuin inspiroimaan! :) No nythän sulla on sit mitä parhain syy ommella itsellesi jotain kivaa. :)

   Poista
  2. Pakko vielä sotkeutua teidän keskusteluun, kun sain siitäkin jotain ahaa-elämyksiä. Kyllä sitä kummasti itsekin kaipaa jotain uutta ja ihan muutamien vaatteiden ompelu uudesta matskusta piristää. Kaikkein extremein kokemus viime aikoina mulle oli, että kävin ihan normaalista vaatekaupasta ostamassa muutaman uuden imetyspaidan. Tuli sellainen "Ai näin ne kaikki normaali-ihmiset tekee"-olo :D

   Poista
  3. Hih, no sähän oot heittäytynyt vallan villiksi! ;) Kyllä oikeasti välillä on myös kiva ostaa ihan valmistakin. Oon itse ihan tosi saamaton sellasten hyvin perusvaatteiden ompelussa. Esim. Spagettiolkaintopit tms.ni en todellakaan tee itse. Booring! ;)

   Poista
 8. Mulle ihan uus juttu, vaikka kirppareita koluan liiankin kanssa. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, tervetuloa! :) Kierrätysompelu on tosi hauskaa, suosittelen! :) Ja toki tulen käymää Aurinkokujalla. :)

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.