Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

NÄIN TEET FARKKUJEN SAUMOISTA HIUSPANNAN

Farkkupanta
Kävin läpi vaatekaappejani ja löysin kolmet käyttökelvottomaan kuntoon kuluneet farkut ja yhden hameen, josta olin kasvanut ulos. Koska farkut ovat mitä mainiointa uusiokäyttömatskua, päätin tehdä ainakin kolmen postauksen sarjan farkkujen uudesta elämästä. Aloitan pienimmästä projektista: farkkujen saumoista letitetystä ja ommellusta hiuspannasta.

Olisi suorastaan synti heittää hukkaan farkkujen saumat. Napakasti tikkaillut saumat saa helposti leikattua irti ja niistä pystyy tekemään vaikka pannunalusia. Itse päätin kuitenkin tehdä letitetyn hiuspannan. Oikeastaan farkkupanta sopisi kyllä huomattavasti paremmin vaaleisiin tai punaisiin hiuksiin kuin tummanruskeisiin, mut näillä mennään.


farkun saumoista hiuspanta
Näin teet hiuspannan farkkujen saumoista:

1. Leikkaa saumat irti aivan farkkujen saumojen vierestä. Täydellisen siistiksi lopputulosta ei saa, mutta ainakaan itseäni se ei haittaa. Pieni rispaantuneisuus tekee kokonaisuudesta astetta boheemimman oloisen.
2. Letitä niin pitkäksi, että lettiosuus ulottuu korviesi alapuolelle. Letin alkupää kannattaa ommella kiinni ennen letityksen aloittamista. Helpottaa hommaa huomattavasti.
3. Leikkaa farkusta suikale kangasta siten, että sen pituus on yhdessä letitetyn osuuden kanssa pääsi ympäryksen verran + taitosvarat kumpaankin päähän. Suikaleen leveys on kaksinkerroin taitettuna letin leveys + saumanvara.
4. Leikkaa sopivan levyisistä kuminauhasta pätkä, joka on noin puolet em. suikaleen pituudesta.
5. Ompele kuminauha kiinni suikaleen toiseen päähän. Taita pitkän sivun reuna sisään. Taita pääty kaksinkerroin ja pujota letin toinen pää sisään. Ompele pääty.
6. Ompele pitkä sivu.
7. Vedä kuminauha ulos toisesta päästä. Kuminauhan tulee olla sen verran napakka, että farkupätkä rypyttyy. Tässä kohtaa voit vielä leikata sitä tarvittaessa lyhemmäksi. Ompele kuminauha muutamalla pistolla farkkuun kiinni. Taita sitten tämä toinenkin pää ja ompele kiinni. Valmista!

farkkupanta


Tällainen pikaompelus tässä erää. Kaikki kuvassa näkyvät vaatteet ja asusteet huivia lukuunottamatta ovat kierrätettyjä. Farkkumekon ostin UFF:ltä. Se oli alunperin aivan liian suuri, mutta pienellä kaventelulla ja lyhentelyllä siitä tuli juuri passeli. Korvikset ostin alkuvuodesta Konepajan Brunolta ja panta syntyi nyt sitten vanhoista farkuista.

Luvassa tosiaan lähiaikoina ainakin kaksi muutakin postausta farkkujen kierrätysompeluun liittyen. Stay tuned siis! :)

Muita kierrätysompeluaiheisia postauksia löydät täältä.

Mukavaa viikkoa! :)


5 kommenttia

 1. Mä niin rakastan farkkua materiaalina. Siitä saa tehtyä vaikka ja mitä. Tuo mun oma läjä projekti tuo taas yhden farkku idean lisää. Kunhan pääsen sukeltamaan ne kaikki farkut sieltä läjästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Sähän ootkin tehnyt jo farkusta ihan hirmuisesti kaikkee. Kiva nähdä, mitä kaikkee keksit vielä. 🙂

   Poista
 2. Hyvä idea ja kaunis toteutus! Minustakin on tosi mukava käyttää materiaalina vanhoja farkkuja. Tehdastekoiset saumat kuuluvat suosikkeihini, niillä saa kivan viimeisteltyä jälkeä omiin ompeluksiin.

  VastaaPoista
 3. Oi kun kiva! Mä en oikein osaa käyttää farkkua muuten kuin housuina, mutta tällainen panta olis superkiva ja hyvä askel kohti farkkutotuttelua!

  VastaaPoista
 4. Kivan rouhea panta! :) Ja hyvä idea saumojenkierrätykselle! :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.