Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

NAPISTA ASIAA - INHOKKIHOMMASTA PERUSJUTUKSI
TYLLIHAME
Yhteistyössä: Husqvarna Viking

Varmasti jokaisella ompeluharrastajalla on omat suosikki- ja inhokkijuttunsa. Ja niiden päälle vielä ne, joita ei ole edes vielä uskaltautunut koskaan kokeilemaan. Toisinaan kokeilun esteille ei ole  edes järjellisiä perusteita. Yhtäkkiä vain jostain tulee se mörkö, jonka kokeilemista välttää viimeiseen saakka. Itselläni tähän sarjaan menevät nepparit. Kyllä, vaikka olen ommellut todella paljon, olen välttänyt sen homman. Tai muistan kyllä joskus ihan nuorena kerran kokeilleeni neppien kiinnitystä ja ne kiinnittyivät ihan miten sattuu ja irtoilivat käytössä. Sen koommin en ole nepityksiä kokeillut. Meidän lapsiraukat jäivät siis vauvaiässä vaille äidin tekemiä bodeja neppikammoni vuoksi. 

Hyvänä kakkosena ompelukammolistallani oli pitkään napinläpien ompelu. Välttelin sitä kuin ruttoa, koska siihenkin liittyen kokemukseni olivat olleet ankeahkoja. Ensimmäisissä koneissani ei ollut minkäänlaista napinläpiohjelmaa. Oli vain ommel, jonka avulla piti jurruutella lävet kankaaseen. Muistan eräänkin kerran ommelleeni sarjan napinläpiä, joista jokaikinen oli oma persoonallinen itsensä… 
 
Nykyisessä (ja edellisessäkin) ompelukoneessani on erillinen napinläpipaininjalka ja -ohjelma. Niiden ansiosta napinläpien ompelu ei ole enää minkäänlainen kynnyskysymys, vaan täysin neutraali asia, joka vain tehdään pois alta. Eikä siinä kauaa nokka tuhise. Lisäksi homma sujuu niin helposti ja itsestään, että melkein voisi samaan aikaan vaikka keskittyä kässäharrastajien kanssa sometteluun. 

napinläven ompelu koneella

napinläven ompelu koneella


This is how it goes...

Koneeseen kiinnitetään napinläpipaininjalka ja valitaan sille sopiva ohjelma, johon syötetään vain napin läpimitta. Sen jälkeen kone ompelee napinläven automaattisesti. – Riittää, että vähän pitää kädellä kiinni kankaasta. Lopputulos on siisti, napakka ja taatusti jokainen samaan vaatteeseen tehty läpi on identtinen toisten kanssa. Hurraa!

napinläpi koneella
Tällä kertaa päätin kokeilla myös nappien ompelua koneella. En voi kuin ihmetellä, miksen ole aiemmin kokeillut. Paininjalka vain irti, napinläpiohjelma päälle, nappi paininjalan alle ja ompelemaan. Viisi nappia kiinnittyi alta aikayksikön. Hiphei!

Edellä mainitut ominaisuudet löytyvät siis käytössäni olevasta koneesta, joka on Husqvarna Viking Opal 650.

napin ompelu
Postauksessa näkyvät napinlävet ja napit ompelin mekkoon, joka tulee blogiini esittelyyn huomenna. Samalla saatte tässä nyt pienet ennakkomaistiaiset Almandiinin ihastuttavasta balettiaiheisesta kankaasta. Ja kuinka tuo tyllihame sitten liittyy tähän? – No, sitä voi käyttää ihan sellaisenaa, mutta myös sen huomenna esiteltävän mekon alla eli saman teeman alle menee. 

Seuraavassa postauksessa myös asiaa joustamattomien kankaiden ompelusta. - Se kun tuntuu olevan monelle yksi niistä ompelumöröistä, johin postauksen alussa viittasin.

Onkos sulla jotain tiettyjä juttuja, joita välttelet ompelussa viimeiseen saakka tai onko joku, jonka olet selättänyt ja jos, niin miten?

Hauskaa vappua – keleistä huolimatta!

6 kommenttia

 1. Napinlävet onnistuu koneellani kauniisti, mutta koen haasteena sen, että saan ne juuri oikeaan kohtaan ja samoilla väleillä. Sitä en ole keksinyt kuinka onnistuu, vaikka merkkejä aina piirtelenkin. Mutta ihana tuo hame 😍😍!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mulla jsut tuo sama ongelma! Kone tekee siistin näpinläven, mutta miten ihmeessä ne saa samaan linjaan toistensa kanssa, jos niitä pitää tehdä enemmälti johonkin nappilistaan? :)

   Poista
 2. Hmm... tjaah. No minä teen itse aina näin: neulaan ensin nappilustat päällekkäin ja mallaan ylimmän napinläven oikeaan kohtaan. Ompelen sen. Sit valitsen näpinläpien etäisyyden, esim. 10 cm. Sivuttaissuunnassa sit mittaan vaan etäisyyden nappilistan reunasta siten et on sama kuin ylimmässä. Laitan nuppineulan siihen (10 cm edellisestä ja esim 1 cm nappilistan reunasta. Sit vaan ompelukoneen neula nupparin tilalle ja ompelemaan. Mä en ikinä tee mitään merkkejä koko matkalle etukäteen, vaan mittaan aina edellisen mukaan. Napit ompelen aina niin, et neulotan nappilistat päällekkäin ja työnnän jokaisesta napinlävestä keskeltä läpi nupparin siihen alempaan nappilistaan. Niihin kohtiin ompelen sit napit. Tänkin teen aina nappi kerrallaan eli aina ylempi nappi kiinni ja sen mukaan merkkaan sit seuraavan nappikohdan. Tulee varmimmin oikeaan kohtaan. Jokaisella on kyl varmasti ompelussa kaikenlaisia omia kikkojaan. En tiedä, oliko näistä teille apuja, mut hyvin on mulla toimineet. 🙂

  VastaaPoista
 3. Oi mikä tyllihame<3 Näppärästi ne napinlävet syntyy asiaan kuuluvilla varusteilla. Täytyy kyllä myöntää, että nappeja en ole uskaltanut vielä ommella koneella vaikka siihenkin tarkoitukseen löytyy koneestani oma paininjalkansa. Tai ei siinä varsinaisesti uskaltamisesta ole kyse, ei vaan ole tullut kokeiltua. Hmm..mun inhokki ompelussa..se on ehdottomasti poimuttaminen. Neppareiden kiinnittäminen tulee hyvänä kakkosena.
  Samaa tapaa minäkin käytän napinläpien kohdistamiseen kuin sinä, hyvin on toiminut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo nappien ompelu on kyllä kivan nopeaa koneella. Suosittelen! Poimuttaminen voi olla kyl melkoisen haastavaa. Etenkin, jos kangas on liukasta. Tuo napinläpikohdistus on kyl todella toimiva systeemi. En edes tiedä, kuinka pitäisi noin niin kuin virallisesti, mut hyvin on toiminut noinkin. :)

   Poista
 4. Kaipaisin ohjetta vanhalla koneella sen napinläven tekoon �� tein yhden ja näyttää ihan tuherolta ����

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.